Ulkomaat

Jäikö Helsingin maineeseen tahra presidenttien ”järkyttävästä” tapaamisesta, entä mitä Trump nyt aikoo? Asiantuntija arvioi huippu­kokouksen jättämiä avoimia kysymyksiä

Sisältöosuudeltaan maanantai jäi niin ohueksi, että niiltä osin tapaaminen jää historiaan vain alaviitteenä. Asiantuntija arvioi, että Venäjä-keskustelua käydään Yhdysvalloissa vielä kauan.

Siitä on noin vuorokausi, kun presidentit Donald Trump ja Vladimir Putin päättivät tiedotustilaisuutensa Presidentinlinnassa. Ainakin yhdestä asiasta asiantuntijat näyttävät olevan samaa mieltä: kahden suurvaltajohtajan tapaaminen nostatti ilmaan melkoisen määrän pölyä, eikä se näytä laskeutuvan aivan heti.

”Päinvastoin, nyt etenkin Yhdysvalloissa pölyä on vasta alettu nostattamaan”, Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan professori Tuomas Forsberg huomauttaa.

Yhdysvalloissa reaktioita on leimannut lähinnä tyrmistys: presidentti suhtautuu myötäsukaisesti Venäjän johtajaan ajassa, jossa Venäjää syytetään Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin sekaantumisesta. Moitteita tuli jopa Trumpin lempikanava Foxilta ja republikaanikollegoilta.

Forsberg arvioi, että Helsingin-kokouksesta jääkin päällimmäisenä historian muistiin juuri tämä hälinä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Koska konkreettisia tuloksia oli kokouksessa niin vähän, johtajien tyylit ja tapaamisen vaikutelmat nousevat enemmän esiin.”

Suomessa toivottiin hyvän ”Helsingin-hengen” kannattelevan tapaamista, jotta päällimmäisenä mieleen jäisi sujuva suurvaltajohtajien tapaaminen. Trumpin esiintyminen kuitenkin suututti median ja korkean tason poliitikot.

Brändityöryhmissä pohdittaneen, joutuivatko Suomi ja Helsinki nyt samaan likaämpäriin Trumpin kanssa. Toisaalta, muistellaanko Helsinkiä tapaamispaikkana kohta lainkaan?

Forsberg huomauttaa, että Helsinki on toki jättänyt hyvän vaikutelman useille täällä olleille toimittajille, jotka ovat välittäneet tunnelmia kaupungista seuraajilleen somessa, mutta parhaan katseluajan uutislähetyksissä ei kaupunkia sen suuremmin esitellä.

”Perus televisiokatsojalle Helsingistä kuitenkin näkyy vain toimittajan pää ja vähän presidentinlinnaa taustalla.”

Helsinki siis tuskin on se aihe, joka ensimmäisenä Trumpiin kohdistuvaan kritiikkiin liitetään. Kun kokouksia muistellaan, ei lähdetä liikkeelle isäntämaasta. Ja kovin moni tuskin valitsee matkakohteitaan maailmanpolitiikkaa muistellen.

”Voi kysyä, kuinka monelle tulee mieleen, että lähdenpä Slovenian Ljubljanaan, sillä siellä George W. Bush tapasi Putinin ensimmäisen kerran”, Forsberg sanoo.

Se oli samainen tapaaminen, jonka jälkeen Bush nuorempi sanoi katsoneensa Putinia silmiin ja nähneensä tämän sieluun. Bush kuvaili Putinia suoraviivaiseksi, maahansa sitoutuneeksi ja luotettavaksi keskustelukumppaniksi, jonka kanssa on helppo käydä dialogia.

”Myöhemminhän Bush veti sanojaan takaisin”, Forsberg muistuttaa.

”On aika rakentaa uutta historiaa rakentavalla tavalla”, Bush sanoi Ljubljanassa.

Kuulostaa tutulta.

Trumpkin on puhunut paljon siitä, miten hän haluaa saada Venäjän kanssa keskusteluyhteyden auki. Helsingin-tapaamisen jälkeen presidentti korosti diilintekotahtoaan Twitterissä näin:
Sekä näin:
Trump ei ole ensimmäinen presidentti, joka on suhtautunut myötämielisesti Putiniin. Venäjän ja Yhdysvaltain välejä on halunnut parantaa jokainen kylmän sodan jälkeinen presidentti Clintonista Obamaan.

Trumpin hyväksyvät lausahdukset Putinista olivat liikaa Yhdysvaltain ulkopoliittiselle eliitille.

Yhdysvaltain Venäjän-politiikka on rakentunut kylmän sodan aikaisille jännitteille, ja nämä asetelmat ohjaavat ulkopoliittista ajattelua edelleen.

Forsberg huomauttaa, että Trump on tehnyt kiistanalaisia päätöksiä ennenkin esimerkiksi vetämällä Yhdysvallat pois Pariisin ilmastosopimuksesta ja Iranin ydinasesopimuksesta. Niissä Trump on saanut, jos ei nyt ulkopoliittisen eliitin varauksetonta kannatusta, niin varovaista tukea tai hiljaisuutta. Muttei ainakaan laajaa täystyrmäystä.

”Trumphan on pyrkinyt ohittamaan haukkumaansa eliittiä, myös oman puolueensa. Hän on halunnut kasvattaa äänestäjistä tukea näkemyksilleen”, Forsberg sanoo.

Mutta resonoiko Trumpin Putin-myötäily esimerkiksi Yhdysvaltain ruostevyöhykkeen keski-ikäisissä duunareissa, jotka muistavat kommunismin pelon.

Saattaa olla, mutta vielä on liian aikaista sanoa, painavatko äänestäjien vaakakupissa enemmän poliitikon muut avaukset vai hänen panostuksensa Venäjä-suhteisiin. 1990-luvulla varauksellisuus Venäjää kohtaan näytti purevan äänestäjiin.

”Clintonin toisen kauden vaaleissa puhuttiin paljon siitä, että laajennetaan Natoa, mikä näytti saavan vastakaikua demokraatteja äänestävissä teollisuusalan äänestäjissä”, Forsberg huomauttaa.

Forsberg jatkaa, että Yhdysvaltain äänestäjäkunta on kuitenkin muuttunut: amerikkalaisissa äänestäjissä on esimerkiksi huomattava osuus latinoja, joille Venäjän viholliskuva ei välttämättä aiheuta sydämentykytyksiä. Mutta juuri heitä Trump ei edes yritä puhutella.

Valtavirran asiantuntijat ovat samaa mieltä siitä, että on eriskummallista, miten Trump sivuutti Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisten lausunnot ja sen sijaan myötäili Putinia. Putinin ja Trumpin tapaamisessa riittää ihmeteltävää pitkäksi aikaa.

”Mielenkiintoistahan olisi kuulla tarkemmin, mitä kahdenvälisissä keskusteluissa puhuttiin. Se selviää ehkä aikanaan, mikäli jossakin muistelmissa avataan sisältöä tarkemmin”, Forsberg sanoo.

Tapaamisen asiasisällöistä ei juuri kuultu, vaikka Putin ja Trump kuulemma keskustelivat muun muassa ydinaseista ja Syyriasta. Suuria avauksia tai vahvoja sitoumuksia ei saatu, kuten etukäteen jo arvioitiin. Sisältöosuudeltaan tapaaminen jää siinä mielessä historian alaviitteeksi.

”Tapaamisessa lähinnä vahvistettiin sellaisia prosesseja, jotka ovat jo olleet aluillaan. Näistä ydinaseriisuntaneuvottelut ja ydinasesopimusten uudistaminen ovat keskeisimpiä asioita. Se ei ole maailmanpolitiikan historian kannalta mitenkään yllättävää”, Forsberg arvioi.

Yhdysvaltain ja Venäjän välinen, ydinkärkien määrää rajoittava Start-sopimus umpeutuu vuonna 2021, ja siitä onkin syytä käynnistää neuvottelut.

Ennen Helsinkiä Trump ylisti edistystä ydinasekysymyksissä tavattuaan Pohjois-Korean Kim Jong-unin kesäkuussa. Myöhemmin tosin selvisi, ettei Pohjois-Korea suinkaan ole lopettanut uraanin rikastamista, vaikka Trump hehkutti tapaamisen jälkeen, ettei Pohjois-Korea aiheuta ydinaseuhkaa.
Sen sijaan hartaasti neuvoteltu Iranin ydinsopimus ei Trumpille kelvannut, ja hän irrotti Yhdysvallat sopimuksesta. Nähtäväksi jää, onko Iran-kysymys Trumpin mielestä taputeltu, vai lähteekö hän hieromaan siitäkin uutta diiliä.

Trump vetää ulkopolitiikassa omaa linjaa, jonka seuraavista siirroista tietää vain hän itse.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  2. 2

   Trumpin asianajaja Giuliani: ”Totuus ei ole totuus”

  3. 3

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  4. 4

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvakooste: Weekend Festival päättyi tanssiin ilta-auringossa

  6. 6

   Tuhannet opiskelijat saavat jälleen pian kirjeen, jossa pyydetään selitystä hitaasti edenneille opinnoille – ”Jos asiaa ei selvitä, tuki lakkautetaan armottomasti”

  7. 7

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  8. 8

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  9. 9

   Helsingin keskustaan ilmestyneistä kumpareista tuli somehitti ja lasten suosikki – ”Jännä kalteva pinta houkuttelee pyllähtämään”

  10. 10

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  3. 3

   Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

   Tilaajille
  4. 4

   Pastan ja riisin välttelyllä voi olla vakavia seurauksia, kertoo tuore tutkimus – asiantuntijat neuvovat, miten vähentää hiilihydraatteja turvallisesti

  5. 5

   Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri kuvailee Weekend Festivalin aiheuttamia ongelmia pitkän uransa pahimmiksi – festivaalin edustaja ja poliisi eivät jaa näkemystä tuhoista

  6. 6

   Trump ihastui tosi-tv-tähden häikäilemättö­myyteen mutta ei arvannut, mihin se johtaisi – Näin Omarosa Manigault-Newmanista tuli Valkoisen talon uusi vihollinen

  7. 7

   Tove Jansson kirjoitti vuonna 1979 onnettomaksi tekevästä arkkitehtuurista – se tulee mieleen, kun katsoo Jätkäsaarta ja Kalasatamaa

  8. 8

   Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho

  9. 9

   Venezuelan talous­kaaos sukeltaa uusiin syvyyksiin maanantaina: Presidentti lupaa kansalle 36-kertaisen palkan­korotuksen ja leikkaa viisi nollaa rahan perästä

  10. 10

   Camden Elliott on Trumpia palvovan Amerikan kasvatti, joka vaihtoi kotiseudun huippuyliopistoon – Paluu Etelä-Virginiaan on kuin matka vieraaseen maahan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  7. 7

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  8. 8

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  9. 9

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

  11. Näytä lisää