Ulkomaat

Trump sanoo nyt Putinin olevan vastuussa Venäjän vaali­vaikuttamisesta – vain hetkeä aiemmin Valkoinen talo joutui jälleen selittelemään presidentin puheita

Trump selitti tiistaina, että oli seonnut sanoissaan Helsingissä. Myöhemmin hän ylisti Twitterissä tapaamistaan Putinin kanssa. Keskiviikkona myös Valkoinen talo joutui täsmentämään Trumpin puheita.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi pitävänsä Venäjän presidentti Vladimir Putinia vastuullisena vaalivaikuttamisesta. Trump puhui asiasta yhdysvaltalaiselle CBS-kanavalle antamassaan haastattelussa keskiviikkona.

Trumpin mukaan hän on jo ”useita kertoja aiemmin” sanonut uskovansa Venäjän sekaantuneen Yhdysvaltain presidentinvaaleihin vuonna 2016.

Trumpin mukaan hän olisi sanonut Putinille heidän Helsingissä käymissään keskusteluissa, ettei Yhdysvaltain vaaleihin voi puuttua.

Aiemmin keskiviikkona Valkoinen talo joutui selittelemään Trumpin puheita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toimittajat olivat keskiviikkona kysyneet Trumpilta, uskoo hän Venäjän yhä yrittävän vaikuttaa Yhdysvaltoihin. Trump oli puistellut päätään ja vastannut kieltävästi, kertovat uutistoimistot.

Myöhemmin tiedotustilaisuudessa Valkoisen talon tiedottaja Sarah Sanders kuitenkin väitti, ettei Trump vastannut kieltävästi hänelle esitettyyn kysymykseen. Sandersin mukaan Trump tarkoitti, ettei hän halua vastata minkäänlaisiin kysymyksiin.

Sandersin mukaan Trump siis uskoisi, että Venäjä saattaa yrittää vaikuttaa Yhdysvaltoihin.

”Presidentti teki selväksi Vladimir Putinille, että tämän on pysyttävä erossa Yhdysvaltain vaaleista”, Sanders sanoi Reutersin mukaan.

Sandersin mukaan Trump ja hänen hallintonsa ”tekevät kovasti töitä” varmistaakseen, ettei Venäjä pystyisi sekaantumaan Yhdysvaltain vaaleihin.

Trump puhui Venäjän sekaantumisesta vaaleihin hänen ja Putinin yhteisessä tiedotustilaisuudessa maanantaina Helsingissä. Trumpin yritykset vetää takaisin sanojaan saivat senaatissa nihkeän vastaanoton.

”24 tuntia liian myöhään ja väärässä paikassa”, kommentoi demokraattien newyorkilaissenaattori Chuck Schumer The New York Timesin mukaan.

”Tämä on enemmän kuin epäonnista. Tämä on ollut fiasko”, sanoi republikaanien alaskalaissenaattori Lisa Murkowski.

Osa edustajainhuoneen republikaaneista oli hieman ymmärtäväisempiä. Esimerkiksi edustaja Andy Biggs kritisoi toimittajien Trumpilta Helsingissä kysymiä kysymyksiä ”todella oudoiksi” ja ”hieman huolestuttaviksi”.

”Kutsun huippukokousta onnistuneeksi. Sivuutan ja suhtaudun varauksella kaikkeen, mihin valtavirtamedia on osallisena”, Biggs sanoi.

The New York Timesin mukaan Trumpin kannattajat selittivät presidentin Helsingin-sanomisia esimerkiksi arvelemalla, että Trump oli todennäköisesti tiukempi keskustellessaan Putinin kanssa kahden kesken. Osa puolestaan uskoi Trumpin yrittävän tehdä ”megadiiliä”.

Trump yritti tiistaina paikata Helsingissä antamaansa julkilausumaa, jossa hän tuli todenneeksi uskovansa vaalivaikuttamisasiassa mieluummin Putinia kuin Yhdysvaltain omia tiedusteluviranomaisia. Yhdysvalloissa Trumpia syytettiin jopa maanpetturiksi.

”Lauseen olisi pitänyt olla ’en näe mitään syytä, miksi se ei olisi voinut olla Venäjä’, eli tavallaan kaksinkertainen kieltosana”, Trump sanoi.

Myöhemmin Trump arvioi monien ihmisten ”vihaavan” sitä, että hän tuli hyvin toimeen presidentti Putinin kanssa.

”He haluaisivat ennemmin sotaa kuin tätä. Sitä kutsutaan Trump-häiriintymissyndroomaksi”, Trump twiittasi.
The Washington Postin julkaisemassa analyysissa tuotiin myöhemmin esille, että Trump oli viivannut tiistain lausuntoluonnoksestaan yli muun muassa kohdan, jossa mainittiin vaalivaikuttamiseen syyllistyneiden tuominen oikeuteen.

Yliviivatun lauseen huomasi lehden mukaan Twitter-käyttäjä, joka oli nähnyt The New York Timesin kuvatoimittajan julkaiseman twiitin.
Keskiviikkona Suomen aikaa Trump jo ylisti Twitter-tilillään tapaamistaan Putinin kanssa.

”Minun ja presidentti Putinin välinen tapaaminen oli mahtava menestys, paitsi valeuutismedioissa”, Trump kirjoitti.
Lisäksi presidentti kehui Fox-kanavan Lou Dobbsia, joka lyttäsi Trumpin kritisoijat televisiolähetyksessä.

Twiitissään Trump siteerasi Dobbsia, joka oli puhunut vaurauden paluusta Yhdysvaltoihin ja kutsunut Trumpia Yhdysvaltain modernin historian tehokkaimmaksi ja menestyneimmäksi presidentiksi.

”Kiitokset mahtavalle Lou Dobbsille”, Trump päätti twiittinsä.
The New York Times näki Trumpin twiittailun merkkinä siitä, että presidentti katui tiistain selvennyksiään.

Myöhemmin keskiviikkona Trump lisäsi vielä, että monet korkean tason tiedusteluihmiset pitivät hänen esiintymisestään tiedotustilaisuudessa. ”Putin ja minä keskustelimme monista tärkeistä aiheista aiemmassa tapaamisessamme. Tulimme hyvin toimeen, mikä todella häiritsi monia vihaajia, jotka halusivat nähdä nyrkkeilyottelun. Isoja tuloksia tulossa”, Trump kirjoitti. Hän mainitsi muun muassa sen, että Venäjä oli suostunut auttamaan Pohjois-Korean kysymyksessä.
Keskiviikkona Suomen aikaa yhdysvaltalaismedioiden verkkosivuilla oli runsaasti uutisia, analyyseja ja kolumneja Helsingin-tapaamisen jälkimainingeista.

Washington Postin toimittaja George Will kutsui mielipidekirjoituksessaan Trumpia Amerikan lapsipresidentiksi, joka oli käynyt hoidossa entisen KGB-agentin luona.

The New York Timesin toimituksen kirjoittamassa mielipiteessä puolestaan vaadittiin selkärankaa republikaaneilta ja julkaistiin kymmenen kohdan ohjelista.

Esimerkiksi kohta numero yhdeksän kuuluu seuraavasti: Hyväksyttäkää päätöslauselma, jossa kritisoidaan presidentin esiintymistä Helsingissä. Tehkää herra Putinille selväksi, etteivät kaikki yhdysvaltalaispoliitikot ole innokkaita ryhtymään hänen tanssivaksi karhukseen.

CNN:n toimittaja Stephen Collinson puolestaan arvioi analyysissaan, että ”Vladimir Putin voittaa niin paljon, että lopulta hän kyllästyy voittamaan”.

Fox Newsin pääjuttu puolestaan kertoi, että FBI:n entinen johtaja James Comey kannusti huippukokouksen jälkeen yhdysvaltalaisia äänestämään demokraatteja. Republikaanitaustainen Comey sai Trumpilta potkut vuonna 2017.

Oikaisu 18.7. kello 19.08: Trumpin on laajalti tulkittu viitanneen keskiviikkoisessa twiitissään korkean tason tiedusteluihmisiin, eikä älykkäisiin ihmisiin, kuten jutussa alun perin kerrottiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  2. 2

   Kiista irtisanomissuojasta ylittää kaikki järjellisyyden rajat

  3. 3

   Vihreiden sukellus jatkuu, ja se sataa vasemmisto­liiton laariin – Li Andersson siivitti puolueensa 2010-luvun ennätys­tulokseen

  4. 4

   Stephen Hawkingin viimeinen kirja julkaistiin: varoittaa superihmisistä ja kertoo mielipiteensä Jumalasta

  5. 5

   Resepti vaihtui seuraavaan, ja lopulta Eliya Zweygberg oli käyttänyt masennuslääkkeitä puolet elämästään – Kun Zweygberg päätti lopettaa, edessä oli raivokohtauksia, jotka saivat hänet pelkäämään itseään

   Tilaajille
  6. 6

   Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

  7. 7

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  8. 8

   Kun fiilis menee seksin aikana, syynä on yleensä häpeä – Vastalääke voi palauttaa fiiliksen moninkertaisena takaisin

  9. 9

   Huhtamaiden arki pyörii lasten 20 viikkotreenin ympärillä – Mutta kaikkea ei kannattaisi laskea yhden kortin varaan, psykologi muistuttaa

  10. 10

   Kokeile HS:n elvytyspelillä, osaatko painelu-puhalluselvytyksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  2. 2

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  3. 3

   Cristiano Ronaldon raiskausepäilyssä yllättävä käänne – nuoren superhakkerin hankkimat tiedot saattavat kaataa oikeuskanteen heti alkuunsa

  4. 4

   Sörnäisiin ilmestyi jopa kymmenen metriä korkea roskakasa – Kaupunki lätkii yrittäjälle jättisakkoja, mutta jätevuori ei liikahda mihinkään

  5. 5

   Yhdysvalloissa kasvaa 400 000 kiloa painava jättiläissieni, joka saattaa olla vanhempi kuin pyramidit

  6. 6

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  7. 7

   Trump muutti mieltään ilmastonmuutoksesta: Se ei olekaan huijaus – ”Jokin muuttuu ja sitten se muuttuu takaisin”

  8. 8

   Harry Potter -fanit vihastuivat Johnny Deppin roolista uudessa elokuvassa – Depp pysyi pitkään hiljaa mutta kommentoi viimein kohua amerikkalaislehdelle

  9. 9

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  10. 10

   Mari Timonen ajoi Jorvin sairaalaan myrkytysoireista kärsineen 2-vuotiaan Alex-pojan kanssa, kantokopassa pieni vauva – Perillä paljastui, että lähin parkkipaikka on satojen metrien päässä ulko-ovesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  3. 3

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  4. 4

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Sosiaalinen media kannustaa flirttailuun, ja se voi kasvaa uskottomuudeksi – Tätä on ”mikropettäminen”, joka pahimmillaan tuhoaa luottamuksen parisuhteesta

   Tilaajille
  7. 7

   Brittimies piirsi upeita henkilökuvia Instagramissa, joten ihmiset tietenkin olettivat hänen piirtävän heidät ilmaiseksi – Mies vastasi riemastuttavilla pilapiirroksilla

  8. 8

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  9. 9

   ”Tasa-arvoinen peruskoulu on vitsi” – Elina Tuomesta tuli uupuvien opettajien ääni­torvi ja nyt hän sanoo, että Suomessa tehdään ihmis­oikeus­loukkauksia

   Tilaajille
  10. 10

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  11. Näytä lisää