Ulkomaat

Trump sanoo nyt Putinin olevan vastuussa Venäjän vaali­vaikuttamisesta – vain hetkeä aiemmin Valkoinen talo joutui jälleen selittelemään presidentin puheita

Trump selitti tiistaina, että oli seonnut sanoissaan Helsingissä. Myöhemmin hän ylisti Twitterissä tapaamistaan Putinin kanssa. Keskiviikkona myös Valkoinen talo joutui täsmentämään Trumpin puheita.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi pitävänsä Venäjän presidentti Vladimir Putinia vastuullisena vaalivaikuttamisesta. Trump puhui asiasta yhdysvaltalaiselle CBS-kanavalle antamassaan haastattelussa keskiviikkona.

Trumpin mukaan hän on jo ”useita kertoja aiemmin” sanonut uskovansa Venäjän sekaantuneen Yhdysvaltain presidentinvaaleihin vuonna 2016.

Trumpin mukaan hän olisi sanonut Putinille heidän Helsingissä käymissään keskusteluissa, ettei Yhdysvaltain vaaleihin voi puuttua.

Aiemmin keskiviikkona Valkoinen talo joutui selittelemään Trumpin puheita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toimittajat olivat keskiviikkona kysyneet Trumpilta, uskoo hän Venäjän yhä yrittävän vaikuttaa Yhdysvaltoihin. Trump oli puistellut päätään ja vastannut kieltävästi, kertovat uutistoimistot.

Myöhemmin tiedotustilaisuudessa Valkoisen talon tiedottaja Sarah Sanders kuitenkin väitti, ettei Trump vastannut kieltävästi hänelle esitettyyn kysymykseen. Sandersin mukaan Trump tarkoitti, ettei hän halua vastata minkäänlaisiin kysymyksiin.

Sandersin mukaan Trump siis uskoisi, että Venäjä saattaa yrittää vaikuttaa Yhdysvaltoihin.

”Presidentti teki selväksi Vladimir Putinille, että tämän on pysyttävä erossa Yhdysvaltain vaaleista”, Sanders sanoi Reutersin mukaan.

Sandersin mukaan Trump ja hänen hallintonsa ”tekevät kovasti töitä” varmistaakseen, ettei Venäjä pystyisi sekaantumaan Yhdysvaltain vaaleihin.

Trump puhui Venäjän sekaantumisesta vaaleihin hänen ja Putinin yhteisessä tiedotustilaisuudessa maanantaina Helsingissä. Trumpin yritykset vetää takaisin sanojaan saivat senaatissa nihkeän vastaanoton.

”24 tuntia liian myöhään ja väärässä paikassa”, kommentoi demokraattien newyorkilaissenaattori Chuck Schumer The New York Timesin mukaan.

”Tämä on enemmän kuin epäonnista. Tämä on ollut fiasko”, sanoi republikaanien alaskalaissenaattori Lisa Murkowski.

Osa edustajainhuoneen republikaaneista oli hieman ymmärtäväisempiä. Esimerkiksi edustaja Andy Biggs kritisoi toimittajien Trumpilta Helsingissä kysymiä kysymyksiä ”todella oudoiksi” ja ”hieman huolestuttaviksi”.

”Kutsun huippukokousta onnistuneeksi. Sivuutan ja suhtaudun varauksella kaikkeen, mihin valtavirtamedia on osallisena”, Biggs sanoi.

The New York Timesin mukaan Trumpin kannattajat selittivät presidentin Helsingin-sanomisia esimerkiksi arvelemalla, että Trump oli todennäköisesti tiukempi keskustellessaan Putinin kanssa kahden kesken. Osa puolestaan uskoi Trumpin yrittävän tehdä ”megadiiliä”.

Trump yritti tiistaina paikata Helsingissä antamaansa julkilausumaa, jossa hän tuli todenneeksi uskovansa vaalivaikuttamisasiassa mieluummin Putinia kuin Yhdysvaltain omia tiedusteluviranomaisia. Yhdysvalloissa Trumpia syytettiin jopa maanpetturiksi.

”Lauseen olisi pitänyt olla ’en näe mitään syytä, miksi se ei olisi voinut olla Venäjä’, eli tavallaan kaksinkertainen kieltosana”, Trump sanoi.

Myöhemmin Trump arvioi monien ihmisten ”vihaavan” sitä, että hän tuli hyvin toimeen presidentti Putinin kanssa.

”He haluaisivat ennemmin sotaa kuin tätä. Sitä kutsutaan Trump-häiriintymissyndroomaksi”, Trump twiittasi.
The Washington Postin julkaisemassa analyysissa tuotiin myöhemmin esille, että Trump oli viivannut tiistain lausuntoluonnoksestaan yli muun muassa kohdan, jossa mainittiin vaalivaikuttamiseen syyllistyneiden tuominen oikeuteen.

Yliviivatun lauseen huomasi lehden mukaan Twitter-käyttäjä, joka oli nähnyt The New York Timesin kuvatoimittajan julkaiseman twiitin.
Keskiviikkona Suomen aikaa Trump jo ylisti Twitter-tilillään tapaamistaan Putinin kanssa.

”Minun ja presidentti Putinin välinen tapaaminen oli mahtava menestys, paitsi valeuutismedioissa”, Trump kirjoitti.
Lisäksi presidentti kehui Fox-kanavan Lou Dobbsia, joka lyttäsi Trumpin kritisoijat televisiolähetyksessä.

Twiitissään Trump siteerasi Dobbsia, joka oli puhunut vaurauden paluusta Yhdysvaltoihin ja kutsunut Trumpia Yhdysvaltain modernin historian tehokkaimmaksi ja menestyneimmäksi presidentiksi.

”Kiitokset mahtavalle Lou Dobbsille”, Trump päätti twiittinsä.
The New York Times näki Trumpin twiittailun merkkinä siitä, että presidentti katui tiistain selvennyksiään.

Myöhemmin keskiviikkona Trump lisäsi vielä, että monet korkean tason tiedusteluihmiset pitivät hänen esiintymisestään tiedotustilaisuudessa. ”Putin ja minä keskustelimme monista tärkeistä aiheista aiemmassa tapaamisessamme. Tulimme hyvin toimeen, mikä todella häiritsi monia vihaajia, jotka halusivat nähdä nyrkkeilyottelun. Isoja tuloksia tulossa”, Trump kirjoitti. Hän mainitsi muun muassa sen, että Venäjä oli suostunut auttamaan Pohjois-Korean kysymyksessä.
Keskiviikkona Suomen aikaa yhdysvaltalaismedioiden verkkosivuilla oli runsaasti uutisia, analyyseja ja kolumneja Helsingin-tapaamisen jälkimainingeista.

Washington Postin toimittaja George Will kutsui mielipidekirjoituksessaan Trumpia Amerikan lapsipresidentiksi, joka oli käynyt hoidossa entisen KGB-agentin luona.

The New York Timesin toimituksen kirjoittamassa mielipiteessä puolestaan vaadittiin selkärankaa republikaaneilta ja julkaistiin kymmenen kohdan ohjelista.

Esimerkiksi kohta numero yhdeksän kuuluu seuraavasti: Hyväksyttäkää päätöslauselma, jossa kritisoidaan presidentin esiintymistä Helsingissä. Tehkää herra Putinille selväksi, etteivät kaikki yhdysvaltalaispoliitikot ole innokkaita ryhtymään hänen tanssivaksi karhukseen.

CNN:n toimittaja Stephen Collinson puolestaan arvioi analyysissaan, että ”Vladimir Putin voittaa niin paljon, että lopulta hän kyllästyy voittamaan”.

Fox Newsin pääjuttu puolestaan kertoi, että FBI:n entinen johtaja James Comey kannusti huippukokouksen jälkeen yhdysvaltalaisia äänestämään demokraatteja. Republikaanitaustainen Comey sai Trumpilta potkut vuonna 2017.

Oikaisu 18.7. kello 19.08: Trumpin on laajalti tulkittu viitanneen keskiviikkoisessa twiitissään korkean tason tiedusteluihmisiin, eikä älykkäisiin ihmisiin, kuten jutussa alun perin kerrottiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  2. 2

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  3. 3

   Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

  4. 4

   Mies putosi mereen Hakaniemen sillalta

  5. 5

   Nainen putosi maahan viidennestä kerroksesta Mäkelänkadulla Helsingissä

  6. 6

   Jos suolisto voi huonosti, se näkyy jopa kasvoissa – Lääkäri kertoo, miten ihon saa voimaan paremmin

   Tilaajille
  7. 7

   Jopa miljoona suomalaista kärsii nivelrikosta – Tutkija neuvoo, miten polvikivun kanssa pärjää ja milloin kannattaa hakeutua lääkäriin

  8. 8

   Miksi katolisesta kirkosta paljastuu toistuvasti lasten hyväksikäyttöä? Tutkijat selittävät asiaa muun muassa pappien poikkeuksellisella valta-asemalla

  9. 9

   Madonna muutti musiikkimaailman – 60 vuotta täyttävä pop-ikoni räjäytti naisenergian 1980-luvulla, eikä häntä ole saatu vieläkään vaiennettua

  10. 10

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  3. 3

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  4. 4

   Valtiolla uusi rahareikä: Yrittäjien eläkkeisiin uppoaa jo satoja miljoonia euroja, koska heidän omat maksunsa eivät riitä

  5. 5

   Lehti: Michael Schumacher jättää pitkäaikaisen kotinsa Sveitsissä ja muuttaa Mallorcalle – ”Kaikki on valmista toivottamaan hänet tervetulleeksi”

  6. 6

   Suomi on maailman turvallisin maa, jossa elävät Euroopan toiseksi vaarallisimmat perheet

  7. 7

   Monet autoilijat eivät osaa väistämissääntöjä – Olen ollut kymmeniä kertoja hengenvaarassa

  8. 8

   Taloyhtiötä johtaa yhden perheen dynastia – Onko se edes laillista?

  9. 9

   Jos suolisto voi huonosti, se näkyy jopa kasvoissa – Lääkäri kertoo, miten ihon saa voimaan paremmin

   Tilaajille
  10. 10

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhdekouluttaja panttasi seksiä, petti ja lopulta jätti – Nyt hän kertoo, mikä tuhoaa ja pelastaa suhteen ja miksi moni pettyy kumppaniinsa tajuamatta syytä

   Tilaajille
  2. 2

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  3. 3

   Ari rakastui naimisissa olevaan Lilliin, vaikka niin ei aluksi pitänyt käydä – Nyt kolme aikuista asuu saman katon alla ja sanoo, että polyamoria helpottaa lapsiperhe-elämää

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  5. 5

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  6. 6

   Moni parisuhde tyssää siihen, ettei ihminen ole valmis kehittymään – Rakkauteen pitäisi suhtautua kuin työuraan

  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  9. 9

   Kesä­tissuttelu on suurempi vaara kuin moni ymmärtää – lääkäri Tuikku Asikainen joi ”normaalisti”, mutta vasta lopetettuaan hän tajusi olleensa väärässä

   Tilaajille
  10. 10

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat