Ulkomaat

Omat löylyttävät Theresa Mayta – brexitissä uhkaa pattitilanne, kun mikään ei tunnu kelpaavan riiteleville konservatiiveille

Mayn hallitus selvisi niukin naukin kuiville alahuoneen brexit-äänestyksissä. Brittipoliitikot kiistelevät yhä keskenään, vaikka brexit-neuvottelujen etenemisellä muun EU:n kanssa on jo kiire.

Lontoo

Brexitin edistämisestä on tullut Britannian pääministerille Theresa Maylle kivireki, jonka vetämisessä on turha toivoa apua edes omalta konservatiivipuolueelta.

Moittijoita sen sijaan riittää.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tulevan brexit-sopimuksen läpimeno brittiparlamentissa ei ole itsestäänselvää.

Loppuvuonna edessä voikin olla poliittinen kaaos tai vaalit.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mayta kampittavat nyt omat konservatiivipoliitikot eri tahoilta. Kovan brexitin kannattajat yrittävät painostaa pääministeriä tiukentamaan linjaansa ja tekemään selkeän pesäeron EU:n tulliliittoon ja sisämarkkinoihin.

Heidät on suututtanut Mayn hallituksen linjaus, jonka mukaan Britannia haluaa jatkaa vapaata tavarakauppaa EU-säännöillä brexitin jälkeenkin.

”Milloin pääministeri päätti, että brexit tarkoittaakin EU:hun jäämistä?” piikitteli kovaa brexit-leiriä edustava konservatiiviparlamentaarikko Andrea Jenkyn keskiviikkona parlamentin alahuoneessa.

May vakuutti, että näin ei suinkaan ole tapahtunut: ”Brexit tarkoittaa yhä brexitiä.”

Pääministeri ei ole kuitenkaan vain brexit-intoilijoiden painostuksen kohteena. Konservatiivipuolueen EU-myönteisin siipi kapinoi yhtä lailla.

Tiistai-iltana tusinan verran konservatiiviparlamentaarikkoja äänesti hallitusta vastaan. He halusivat Britannian jäävän EU:n kanssa tulliliittoon, jos esteettömän kaupan jatkumista ei taata muuten.

Mayn hallitus voitti äänestyksen – mutta niukasti.

Voitostaan hallitus sai kiittää pääoppositiopuolueen eli labourin kapinallisia. Neljä työväenpuoluelaista kansanedustajaa – kaikki kovan brexitin kannattajia – lipesi hallituksen riveihin.

Tämä puolestaan suututti osan työväenpuolueesta. Konservatiivinen The Daily Mail -lehti puolestaan tervehti labourin toisinajattelijoita lähes sankareina.

Konservatiivipuolueen EU-myönteisen leirin kapina olisi voinut olla isompikin, jollei May apureineen olisi saanut palautettua kuria ajoissa.

The Times -lehden mukaan potentiaalisia kapinallisia peloteltiin sillä, että seuraamuksena voi olla epäluottamusäänestys ja hallituksen kaatuminen.

Tällöin edessä olisivat taas uudet ennenaikaiset parlamenttivaalit. Pääministeriksi voisi nousta työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn.

Ennenaikaisista vaaleista varoitti myös Britannian entinen pääministeri John Major.

Hänen mukaansa konservatiivipuolueen pitää asettua johtajansa tueksi, tai edessä voivat olla syys- tai kevätvaalit.

Major arvioi, että May joutuu kokemaan kovempaa painetta puolueen vähemmistössä olevilta kovan linjan EU-kriitikoilta kuin hän itse 1990-luvulla. Osa tästä joukosta on kuulemma niin ”fanaattista”, että haluaa eroon EU:sta hinnalla millä hyvänsä.

”Heidän toimintansa lisää riskiä, että edessä on Corbynin hallitus”, Major sanoi ITV-kanavalle tiistaina.

Muualla EU:ssa Britannian ja konservatiivipuolueen sisäistä brexit-kipuilua katsotaan kummeksuen ja kasvavalla kärsimättömyydellä.

Kuten moni on todennut: Britit neuvottelevat brexitistä yhä keskenään, eivät niinkään EU:n kanssa.

Irlannissa pääministeri Leo Vardkar ilmoitti, että Irlanti tehostaa valmisteluja sen varalle, että Britannia lähtee EU:sta ilman erosopimusta.

Hänen mukaansa ei ole lainkaan varmaa, että brittihallitus tulee saamaan enemmistöä minkäänlaisen brexit-sopimuksen taakse. Brexitin taloudelliset seuraamukset tulevat tuntumaan Britannian ohella voimallisimmin juuri Irlannissa.

”Ottaen huomioon Britannian epävakauden ja brittiparlamentin sekasorron emme voi olettaa, että brittiparlamentti tulee hyväksymään erosopimusta”, Varadkar sanoi The Irish Times -lehden mukaan.

Britannian ja muun EU:n väliset brexit-neuvottelut jatkuvat tällä viikolla. Auki on yhä muun muassa vaikea kysymys Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan rajamuodollisuuksista brexitin jälkeen, kun rajasta tulee EU:n ulkoraja.

Neuvoteltavana on myös se, kuinka erosopimus pannaan tehokkaasti täytäntöön ja kuinka siihen liittyvät riidat ratkaistaan.

Brexit-sopimuksen on määrä olla kasassa lokakuussa, jotta se ehditään saattaa voimaan ennen Britannian EU-eroa. Britannia on jättämässä EU:n maaliskuun 29. päivänä 2019.

Vaikka kaikista eron ehdoista ei ole vielä päästy sopuun, haluaisi brittihallitus paaluttaa jo Britannian ja EU:n uutta kauppa- ja yhteistyösuhdetta.

Mayn hallitus julkisti ehdotuksensa uudeksi assosiaatiosopimukseksi viime torstaina. Noin satasivuinen ehdotus on nyt muiden EU-maiden pääkaupungeissa sekä EU-komissiossa analysoitavana. Todennäköistä on, että Britannian ehdotus koetaan uutena yrityksenä poimia rusinoita EU-pullasta.

Muu EU on painottanut jo monesti aiemmin, että Britannia ei voi valita sisämarkkinoilta itselleen mieluisia osia ja irtisanoutua samalla EU-velvollisuuksistaan.

Mayn hallituksen ehdotus on herättänyt suuttumusta myös konservatiivipuolueen kovaa brexitiä ajavassa leirissä.

”Ehdotus on kesy. Se ei uskalla ajaa aitoa brexitiä, koska pelkää, että Bryssel ei salli sitä”, moitti näkyvim­piin kovan brexitin ystäviin kuuluva rivikansanedustaja Jacob Rees-Mogg.

Upporikkaan ja näkemyksiltään hyvin konservatiivisen Rees-Moggin nimi on pyörinyt listauksissa, joissa veikkaillaan Mayn seuraajaa.

Viime viikolla eronnut ulkoministeri Boris Johnson puolestaan ilmoitti keskiviikkona, että brexit voidaan vielä pelastaa, jos linja muuttuu.

Vaikka May hallituksineen huojuu erilaisten brexit-vaatimusten ristitulessa, suoriutui pääministeri olosuhteisiin nähden hyvin keskiviikon kyselytunnista. Kyseessä oli viimeinen koitos ennen kesälomia.

Corbyn ei pystynyt antamaan Maylle kunnon vastusta. Pääministeri sen sijaan pääsi sohaisemaan labouria antisemitismisyytöksistä.

Myöhemmin keskiviikkona May oli valiokunnan kuultavana brexit-linjastaan.

”Olette selviytyjätyyppiä, pääministeri. Ajattelen usein Gloria Gaynoria teitä katsoessani”, eräs kansanedustaja sanoi. Gaynor muistetaan 1970-luvun hitistään I Will Survive.

Fakta

Britannia esitti jo uutta suhdetta


 Brittihallitus julkisti viime viikolla ehdotuksensa brexitin jälkeiseksi suhteeksi EU:n kanssa.

 Tavoitteena on assosiaatiosopimus, jonka nojalla tavaroiden ja maataloustuotteiden vapaakauppa jatkuisi kuten nyt.

 Britannia jäisi tältä osin EU-sääntöjen piiriin. Ehdotuksen mukaan brittiparlamentti voisi halutessaan torpata uudet EU-säännöt, mikä voisi taas johtaa vastatoimiin EU:n puolelta.

 Palveluita järjestelmä ei koskisi. Tavoitteena palvelujen osalta on mahdollisimman vapaan kaupan jatkuminen, samalla kun Britannia saisi luoda omat sääntönsä.

 Britannia haluaa jatkaa laaja-alaista yhteistyötä turvallisuuden saralla.

 EU-kansalaisten vapaa oikeus muuttaa Britanniaan loppuu, mutta matkustamiselle ja muuttoliikenteelle luodaan uudet puitteet.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia
 • Britannia ja EU
 • Brexit
 • Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Liberia kadotti kontit, joissa oli 88 miljoonan euron arvosta käteistä – se on valtava menetys rutiköyhälle maalle ja paha isku tuoreelle presidentille George Weahille

  2. 2

   Venelaitureita ilman veneen kiinnityspaikkoja, helikopterin laskeutumisalustoja ja kallis rakennustyyli – video ja kuvat näyttävät Turun saariston poliisioperaation kohteet

  3. 3

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  4. 4

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  5. 5

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  6. 6

   Läjäpäin käteistä muovipusseissa, monimutkaisia omistuskytköksiä, kommandopipoisia poliiseja – HS kokosi olennaisimmat tiedot Turun saariston laajasta poliisioperaatiosta

  7. 7

   Airiston Helmen yhteistyökumppani hämmästelee kohua: ”Mitään mustia rahoja ei ole koskaan liikkunut”

  8. 8

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  9. 9

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  10. 10

   Kela: Viranomaisten kuuluu huolehtia ihmisistä – ”On vakava asia, jos lapsiperheellä ei ole riittävästi ruokaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  4. 4

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  7. 7

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  8. 8

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  9. 9

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  10. 10

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat