Ulkomaat

Putinin hampaisiin Helsingin huippu­kokouksessa joutunut yhdysvaltalainen sijoittaja HS:lle: ”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleen­kantapään”

Presidentti Vladimir Putin toivoi Venäjän saavan kuultavaksi sijoittaja William Browderiin liittyviä ihmisiä. Presidentti Donald Trump kieltäytyi ehdotuksesta torstaina.

Valkoinen talo ilmoitti Suomen aikaa torstai-iltana Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin kieltäytyneen Venäjän presidentin Vladimir Putinin ehdotuksesta, jonka myötä venäläiset olisivat päässeet kuulustelemaan Yhdysvaltojen kansalaisia, kertoo uutistoimisto Reuters.

Ennen ilmoitusta Trumpin lausunnot herättivät hämmennystä siitä, mitä hän sopi Putinin kanssa Helsingissä.

Presidentti Trump ilmoitti aiemmin sanomalehti The New York Timesin mukaan Putinin ehdottaneen, että Yhdysvaltojen viranomaiset voisivat kuulustella 12:ta Venäjän sotilastiedustelun virkamiestä. Heidän epäillään sekaantuneen Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin vuonna 2016.

Vastineeksi Trump ilmeisesti keskusteli siitä, että Venäjän viranomaiset voisivat kuulustella yhdysvaltalaisia, joiden Venäjä katsoo tehneen laittomia sopimuksia sijoittaja William Browderin kanssa. Browder on yhdysvaltalainen sijoittaja, joka aluksi kannatti Putinia, mutta alkoi sitten kiivaasti vastustaa häntä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yksi mahdollisista kuulusteltavista olisi venäläisen uutistoimisto Interfaxin mukaan ollut Yhdysvaltojen entinen Venäjän-suurlähettiläs Michael McFaul. Hän on myös arvostellut presidentti Putinia ja suhtautunut suopeasti Browderiin.

Presidentti Putin hämmensi osaltaan keskustelua ilmoittamalla Helsingissä, että yhdysvaltalaiset tiedusteluviranomaiset olisivat osallistuneet 400 miljoonan dollarin (noin 342 miljoonan euron) rahoituksen välittämiseen Browderilta Hillary Clintonin vaalikampanjalle.

Myöhemmin Venäjän valtakunnansyyttäjävirasto täsmensi, että presidentti Putin tarkoitti 400 miljoonan dollarin asemesta 400 000 dollaria.

Helsingin Sanomat pyysi Browderilta kommentin presidentti Putinin lausuntoon.

”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleenkantapään Magnitski-lailla, ja Putinin lausunto on vahvistus siitä. Putin on kahminut valtavan omaisuuden 18 vuoden kuluessa varastamalla Venäjän valtiolta, ja Magnitski-laki on asettanut sen vaaraan lännessä. Siksi hän on minulle henkilökohtaisesti niin vihainen ja sanoo tällaisia hulluja asioita”, Browder sanoi Helsingin Sanomille ennen Valkoisen talon torstai-iltaista ilmiotusta.

Magnitski-laki on nimetty Sergei Magnitskin mukaan. Hän oli Browderin asianajaja, joka kuoli epäselvissä olosuhteissa moskovalaisessa vankilassa vuonna 2009.

Browder onnistui vaikuttamaan siihen, että Yhdysvalloissa säädettiin vuonna 2012 Magnitski-laki. Sen nojalla useilta venäläisiltä virkamiehiltä ja poliitikoilta on estetty pääsy Yhdysvaltoihin ja yhdysvaltalaisia pankkeja on kielletty olemasta missään tekemissä heidän kanssaan.

Ekonomisti Anders Åslund arvioi kesäkuussa Helsingin Sanomien haastattelussa, että Magnitski-laki on hyvin kiusallinen presidentti Putinille.

”Magnitski-laki iskee suoraan hänen reviirilleen ja ystäviinsä”, Åslund sanoi.

Browder on vuosikausia käynyt kampanjaa Putinia vastaan ja ollut myötävaikuttamassa Magnitski-lain säätämiseen. Osa arvostelijoista on myös sitä mieltä, että Browderin liiketoimet Venäjällä eivät olleet rehellisiä.

Browder asuu Lontoossa. Mikäli Yhdysvallat luovuttaisi hänet Venäjälle, ei ole lainkaan varmaan, että hänelle taattaisiin oikeus oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin.

Venäjä katsoo, että Browderin sijoitusyhtiö Hermitage jätti aikoinaan satoja miljoonia euroja veroja maksamatta.

Browderin mukaan hänen yhtiönsä maksoi kaikki verot, mutta Venäjän viranomaiset huijasivat ne valtion kassasta ja väittivät, että veroja jäi maksamatta.

Browderin mukaan Magnitski todisti poliiseja vastaan, jotka olivat hänen mukaansa syyllistyneet rikoksiin kotietsinnöissä, joissa takavarikoitiin Hermitagen leimasimia ja asiakirjoja yrityskaappausta varten.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljardööri Mark Cuban pohtii Trumpin haastamista, fanittaa Lauri Markkasta, istuu valtavan käteiskasan päällä – ja vastaa nopeasti sähköposteihin

  2. 2

   Mika lähti Finnairilta, ja siitä alkoi tie huume­kauppiaaksi – Jari Sillanpään hovi­hankkija rakasti huippu­hotelleja ja kärähti lapsi­pornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Finnairin lentokapteeni puhalsi 1,5 promillen lukeman Helsinki-Vantaalla

  4. 4

   Vesi on seuraava öljy, väitetään, mutta rikastuuko Suomi järvillään? Tutkija: ”Vettä ei voi jättää vapaiden markkinoiden varaan”

  5. 5

   Luottotiedot menivät, enkä saa asuntoa enää mistään

  6. 6

   Joona Sotala, 20, on e-urheilun maailman kärkeä – Armeija on silti suoritettava, vaikka se voisi keskeyttää lupaavan uran

  7. 7

   Poliisipomojen tietolähdetoimintajutun esitutkintapöytäkirja on noloa luettavaa – vastuunkantajia on vaikeaa löytää

  8. 8

   Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

  9. 9

   SVT: Ruotsalainen musliminainen ei suostunut kättelemään miestä työhaastattelussa, eikä saanut työtä – yritykselle sakot työsyrjinnästä

  10. 10

   Egyptistä löytyi maailman vanhin juusto – ja samalla vanhin bakteeri, joka aiheuttaa vaarallista luomistautia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  2. 2

   Finnairin lentokapteeni puhalsi 1,5 promillen lukeman Helsinki-Vantaalla

  3. 3

   Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

  4. 4

   Halpa kuukausierä, korko nolla – autoja myydään nyt kuin kännykkäliittymiä, mutta se ei tarkoita, että kauppa olisi ostajalle edullinen

  5. 5

   SVT: Ruotsalainen musliminainen ei suostunut kättelemään miestä työhaastattelussa, eikä saanut työtä – yritykselle sakot työsyrjinnästä

  6. 6

   ”Moraali ei ole sellainen kiva juttu, josta tulee hyvä olo” – Filosofi kirjoitti Negatiivisen ajattelijan oppaan vastalauseena self helpin yltiö­positiiviselle pöhinälle

   Tilaajille
  7. 7

   ”Onhan se mies iso kävelevä paradoksi” – Kari Hotakainen kirjoitti Kimi Räikkösestä kirjan, jonka kokonainen luku on omistettu 16 päivän ryyppy­putkelle

  8. 8

   Jussi Luomasen työpaikan nimi venyi niin pitkäksi, ettei hän käytä sitä juuri itsekään – Kielen­huoltaja moittii titteli­hirviöitä

  9. 9

   Yli 40 ihmistä tuupertui yli­annostuksen takia huippu­yliopiston viereisessä puistossa Yhdysvalloissa

  10. 10

   ”Kaava oli tämä: hyväksikäytä, kiistä, salaa” – Yhdysvalloissa julkaistu raportti kertoo järkyttäviä tietoja 301 pedofiilipapista, joiden uhriksi joutui yli tuhat lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  2. 2

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  7. 7

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  8. 8

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  9. 9

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  10. 10

   Niklas nosti 2 000 euron pikavipin, hyppäsi bussiin ja pelasi rahat loppuun työmatkalla – ”Unelmien toimiala” takoo satumaisia tuottoja mutta jättää jälkeensä rumia tarinoita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää