Ulkomaat

Irakissa uhkaavat laajat levottomuudet, jotka voivat yltyä tänään – öljy­rikkauksista huolimatta paikalliset elävät kurjuudessa: ”Koti­rouvatkin käyttävät metamfetamiinia”

Mielenosoitukset alkoivat Etelä-Irakin Basrasta, jossa tilanne on ollut kestämätön jo vuosikausia. Tänään perjantaina on luvassa uusia mielenosoituksia, ja suomalaisasiantuntija Hussein al-Taee pelkää niiden kärjistymistä.

Useita ihmisiä on kuollut ja kymmeniä loukkaantunut osittain väkivaltaisiksi muuttuneissa mielenosoituksissa, jotka jatkuvat Irakissa toista viikkoa. Uusia mielenosoituksia on kutsuttu koolle tänään perjantaina.

Protestit alkoivat Etelä-Irakin Basrasta ja ovat levinneet useisiin kaupunkeihin, myös pääkaupunkiin Bagdadiin.

Ihmiset vaativat poliitikkoja puuttumaan epäkohtiin, jotka tekevät miljoonien elämän kestämättömäksi: sähkökatkoihin, puhtaan veden puutteeseen ja laajaan työttömyyteen.

Mielenosoittajat ovat hyökänneet hallinnon, poliittisten puolueiden ja miliisin rakennuksiin. Viime perjantaina sadat mielenosoittajat rynnivät Najafin kansainväliselle lentokentälle ja katkaisivat lentoliikenteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poliisi on käyttänyt kovia otteita mielenosoittajia vastaan.

Suomalaisen konfliktinratkaisujärjestön CMI:n Pohjois-Afrikan- ja Lähi-idän-neuvonantaja Hussein al-Taee vieraili viime viikolla Irakissa ja on hyvin huolissaan. Al-Taee tapasi Bagdadissa ja Najafissa tavallisia irakilaisia ja poliitikkoja. Hänen mukaansa kävi ilmi, että ­irakilaisilla on mielenosoituksiin kolme erilaista näkökulmaa.

”Yhden kannan mukaan ihmiset ovat lopen uupuneita siihen, että heitä huijataan vaaleista toiseen sanomalla, että elämä tulee paranemaan. Mitään ei kuitenkaan ole tapahtunut.”

Irakin tiet ovat niin huonossa kunnossa, että ihmisiä kuolee onnettomuuksissa. Suurin ulkomainen sähköntoimittaja Iran on katkaissut sähköntuonnin. Sadot ovat tuhoutuneet, koska makeaa kasteluvettä ei ole.

Toisen näkökulman edustajat ajattelevat al-Taeen mukaan, etteivät mielenosoittajat vain vaadi peruspalveluja vaan haluavat kaataa Irakin valtion. He uskovat, että mielenosoitusten taustalla on myös vieraiden valtojen edustajia ja että Irakista voi tulla uusi Syyria, jos valtiovalta ei saa mielenosoituksia kuriin.

Kolmatta kantaa edustaa ­al-Taeen mukaan eliitti, jonka mielestä protestit ovat sallittuja mutta puolueiden ja hallinnon rakennusten polttaminen eivät. Eliitti yrittää liennyttää tilannetta tar­joamalla parannuksia sähkön ja veden saatavuuteen.

”Se on kuitenkin liian vähän liian myöhään”, al-Taee sanoo.

Tarvittaisiin isoja panostuksia infrastruktuuriin. Pienet parannukset eivät riitä ihmisille, jotka tuskailevat ilman sähköjä 50 asteen kuumuudessa.

Tähän mennessä halli­tuksista ei ole ollut peruspalvelujen korjaajaksi. Irak on Trans­parency International -järjestön listauksen mukaan maailman 12:nneksi korruptoitunein valtio.

Nyt maa on ollut toukokuusta lähtien käytännössä ilman toimivaltaista hallitusta, koska puo­lueet eivät ole pystyneet vaalien jälkeen sopimaan koalitiosta. Pääministeri Haider al-Adabin puolue sai vasta kolmanneksi eniten ääniä.

Al-Taeen mukaan parasta olisi, jos maahan saataisiin toimiva hallitus, joka voisi tehdä pitkäjänteisen ohjelman peruspalveluiden rakentamiseen ja jälleenrakennukseen terroristijärjestö Isisin vastaisen sodan jäljiltä.

”Rehellisesti sanottuna olen aika pessimistinen. Uskon, että perjantaina mielenosoitukset yltyvät edelleen. Toivon, että poliisi ei enää ammu kohti mielenosoittajia”, al-Taee sanoo.

Shiiakaupunkien lisäksi perjantaiksi on julistettu solidaarisuusmielenilmauksia myös sunnien alueille ja Bagdadiin.

Väliaikainen ratkaisu olisi, että hallitus toimittaisi Etelä-Irakiin generaattoreita ja niitä ­varten öljyä. Irakin pitäisi myös neuvotella naapurimaa Turkin kanssa siitä, että Turkki laskisi lisää vettä Eufrat- ja Tigrisjokiin, ja Iranin kanssa siitä, että maa alkaisi taas toimittaa sähköä.

Irak on Iranille velkaa sähköstä miljardeja dollareita.

Irak on öljynviejämaiden järjestön Opecin toiseksi suurin öljyntuottaja Saudi-Arabian jälkeen. Jos levottomuudet jatkuvat, öljyn hinta voi nousta maailmanlaajuisesti.

Valtaosa öljytuloista on Basrasta. Tulot eivät kuitenkaan hyödytä tavallisia irakilaisia vaan eliittiä ja isoja öljy-yhtiöitä, joita vastaan mielenosoittajat ovat viime päivinä protestoineet. Öljyteollisuus on tuhonnut ympäristön ja estänyt monin paikoin maanviljelyn.

Rikkauksista huolimatta päättäjät ovat hyljeksineet Basran aluetta jo sunnidiktaattori Saddam Husseinin ajoista lähtien. Tilanne ei ole parantunut shiiajohtoisten hallitusten aikana: toiseksi suurimmalla kaupungilla Basralla ei ole yhtään edustajaa hallituksessa.

Al-Taeen mukaan 80 prosenttia Isisin-vastaisen sodan taistelijoista tuli Basrasta. Palattuaan sodasta nuoret miehet myivät talousahdingossa aseensa aseellisille ryhmille, jotka ovat kasvattaneet valtaansa alueella.

Näköalattomuudesta kertoo, että Basrasta on viime vuosina tullut huumekeskus. ”Metamfetamiinia on niin paljon, että kotirouvatkin ovat ryhtyneet sitä käyttämään”, al-Taee sanoo.

Hän on puhunut YK:ssa ja EU:ssa ja sanonut, että seuraava vallankumous alkaa Basrasta, jos mitään ei tehdä. Esimerkiksi YK:n järjestöillä on Basrassa vain muutama työntekijä.

Pieni toivonkipinä al-Taeella on. Keskiviikkona kymmenen suurimman puolueen edustajat tapasivat ensi kertaa puolueettomalla maaperällä presidentin palatsissa. He yrittivät sopia hallituskoalition muodostamisesta ja parlamentin toiminnan pikaisesta aloittamisesta.

Tausta

Irak on kolmen palan vaikea palapeli


Irakin levottomuudet ja yhteiskunta ovat erittäin monitahoisia, mutta ongelmien ja tulevaisuuden kannalta on olennaista, että maa on muodostunut karkeasti kolmesta suuresta kansanryhmästä: shiia- ja sunniarabeista sekä kurdeista.

Maailman muslimeista selvä vähemmistö kuuluu shiiojen uskonryhmään, mutta Irakin arabeista shiiat muodostavat enemmistön. Vielä selvempi enemmistöasema shiioilla on Etelä-Irakissa, josta levottomuudet ovat lähtöisin. Mielenilmaukset ovat levinneet myös Najafiin, shiiojen pyhään kaupunkiin, joka sijaitsee vain 160 kilometrin päässä pääkaupunki Bagdadista.

Shiiaenemmistöinen naapurimaa Iran on tukenut pitkään erilaisia shiiaryhmiä Irakissa kasvattakseen vaikutusvaltaansa.

Sunniarabit miehittivät Irakin johtoasemia Saddam Husseinin valtakaudella. Yhdysvaltain miehitettyä Irakin vuonna 2003 se erotti tai vangitsi kaikki Husseinin aikaiset virkamiehet ja sotilasjohtajat, mikä marginalisoi heidän asemansa maan hallinnossa.

Tämä johti levottomuuksiin ja kansannousuihin erityisesti sunniarabien alueilla maan keskiosissa. Irakissa syntynyt ja Syyrian sodassa kasvanut sunnalainen jihadistijärjestö Isis valtasi kesällä 2014 suurimman osan Irakin sunnialueista ja aiheutti katastrofaalista tuhoa. Hallitus julisti ajaneensa Isisin ulos Irakista viime joulukuussa.

Kurdit ovat enemmistöltään sunnalainen etninen ryhmä, joka asuttaa yhtenäistä aluetta monen valtion alueella mutta on niissä kaikissa vähemmistöasemassa. Kurdien hallitsema Pohjois-Irak on käytännössä ollut hyvin itsenäinen Yhdysvaltojen miehityksestä asti. Keväällä kurdit äänestivät itsenäisyyden puolesta, minkä jälkeen Irakin armeija valtasi Kirkukin öljyalueet kurdien hallinnasta.

Irakin pääministerinä vuodesta 2014 toiminut Haider al-Abadi on yrittänyt tukahduttaa levottomuuksia, mutta ainakin joidenkin raporttien mukaan armeija ja poliisi eivät ole kaikkialla suostunut voimankäyttöön. Al-Abadin asema on heikko muutenkin, sillä hän on pääministeri vain siksi, että uutta hallitusta ei ole saatu muodostettua kevään vaalien jälkeen. Hallitusneuvottelut jatkuvat kolmatta kuukautta liittoumien muuttuessa, eikä kukaan ole saanut selvää enemmistöä.

Muqtada al-Sadr on todellinen villi kortti Irakin levottomuuksissa. Antiamerikkalaiseksi ja Iran-myönteiseksi aikoinaan kuvailtu al-Sadr johti Mahdin armeijaksi kutsuttua shiialaista aseryhmää, joka taisteli Yhdysvaltojen joukkoja vastaan Irakin miehityksen aikana. Hiljattain hän on arvostellut Irania ja vieraillut Iranin päävihollisen Saudi-Arabian johtajien luona. Al-Sadrin puolue voitti eniten paikkoja parlamenttivaaleissa.

Tuukka Tervonen HS

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Irak
 • Lähi-itä
 • Minttu Mikkonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miljardööri Mark Cuban pohtii Trumpin haastamista, fanittaa Lauri Markkasta, istuu valtavan käteiskasan päällä – ja vastaa nopeasti sähköposteihin

  2. 2

   Mika lähti Finnairilta, ja siitä alkoi tie huume­kauppiaaksi – Jari Sillanpään hovi­hankkija rakasti huippu­hotelleja ja kärähti lapsi­pornosta

   Tilaajille
  3. 3

   Finnairin lentokapteeni puhalsi 1,5 promillen lukeman Helsinki-Vantaalla

  4. 4

   Vesi on seuraava öljy, väitetään, mutta rikastuuko Suomi järvillään? Tutkija: ”Vettä ei voi jättää vapaiden markkinoiden varaan”

  5. 5

   Luottotiedot menivät, enkä saa asuntoa enää mistään

  6. 6

   Joona Sotala, 20, on e-urheilun maailman kärkeä – Armeija on silti suoritettava, vaikka se voisi keskeyttää lupaavan uran

  7. 7

   Poliisipomojen tietolähdetoimintajutun esitutkintapöytäkirja on noloa luettavaa – vastuunkantajia on vaikeaa löytää

  8. 8

   Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

  9. 9

   SVT: Ruotsalainen musliminainen ei suostunut kättelemään miestä työhaastattelussa, eikä saanut työtä – yritykselle sakot työsyrjinnästä

  10. 10

   Egyptistä löytyi maailman vanhin juusto – ja samalla vanhin bakteeri, joka aiheuttaa vaarallista luomistautia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  2. 2

   Finnairin lentokapteeni puhalsi 1,5 promillen lukeman Helsinki-Vantaalla

  3. 3

   Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

  4. 4

   Halpa kuukausierä, korko nolla – autoja myydään nyt kuin kännykkäliittymiä, mutta se ei tarkoita, että kauppa olisi ostajalle edullinen

  5. 5

   SVT: Ruotsalainen musliminainen ei suostunut kättelemään miestä työhaastattelussa, eikä saanut työtä – yritykselle sakot työsyrjinnästä

  6. 6

   ”Moraali ei ole sellainen kiva juttu, josta tulee hyvä olo” – Filosofi kirjoitti Negatiivisen ajattelijan oppaan vastalauseena self helpin yltiö­positiiviselle pöhinälle

   Tilaajille
  7. 7

   ”Onhan se mies iso kävelevä paradoksi” – Kari Hotakainen kirjoitti Kimi Räikkösestä kirjan, jonka kokonainen luku on omistettu 16 päivän ryyppy­putkelle

  8. 8

   Jussi Luomasen työpaikan nimi venyi niin pitkäksi, ettei hän käytä sitä juuri itsekään – Kielen­huoltaja moittii titteli­hirviöitä

  9. 9

   Yli 40 ihmistä tuupertui yli­annostuksen takia huippu­yliopiston viereisessä puistossa Yhdysvalloissa

  10. 10

   ”Kaava oli tämä: hyväksikäytä, kiistä, salaa” – Yhdysvalloissa julkaistu raportti kertoo järkyttäviä tietoja 301 pedofiilipapista, joiden uhriksi joutui yli tuhat lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  2. 2

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  7. 7

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  8. 8

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  9. 9

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  10. 10

   Niklas nosti 2 000 euron pikavipin, hyppäsi bussiin ja pelasi rahat loppuun työmatkalla – ”Unelmien toimiala” takoo satumaisia tuottoja mutta jättää jälkeensä rumia tarinoita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää