Ulkomaat

Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

Venäjän mukaan presidentit sopivat Syyrian jälleenrakennuksesta.

Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien Helsingin-huippukokouksesta on kulunut viisi päivää, ja edelleen vallitsee epätietoisuus siitä, mistä Donald Trumpin ja Vladimir Putinin kahdenkeskisessä tapaamisessa oikein sovittiin.

Yhdysvaltalaiset ja venäläiset ovat antaneet kokouksen päätöksistä hyvin erilaista tietoa. Venäläiset ovat kertoneet julkisuuteen asioista, joista on heidän mukaansa sovittu. Yhdysvaltalaiset eivät ole vahvistaneet tietoja.

Trump on kertonut keskustelujen tarkasta sisällöstä ilmeisesti vain muutamalle ihmiselle. Paikalla olivat presidenttien lisäksi vain tulkit.

Yhdysvaltain korkeat sotilas- ja tiedusteluvirkamiehet, kuten kansallisen tiedustelupalvelun johtaja Dan Coats, ovat sanoneet, että he eivät vieläkään edes tiedä, mistä Trump ja Putin sopivat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhdysvaltain sotilasviranomaiset yrittävät selvittää, onko Trump tehnyt Helsingissä päätöksiä, jotka vaikuttavat kansalliseen turvallisuuteen.

HS kävi läpi, mitä Yhdysvaltain ja Venäjän edustajat ovat tähän mennessä kertoneet tapaamisessa sovitusta.

Syyria

Venäjän mukaan Trump ja Putin sopivat Helsingissä yhteistyöstä Syyrian jälleenrakennuksen rahoittamisessa ja syyrialaispakolaisten paluun mahdollistamisessa.

Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettiläs Anatoli Antonov sanoi The Washington Postin mukaan, että Syyria oli presidenttien keskustelujen pääaihe Venäjän väitetyn vaalivaikuttamisen lisäksi.

Venäjän puolustusministeriö tiedotti perjantaina, että se on jo lähettänyt Washingtoniin ehdotuksen yhteisestä toimintasuunnitelmasta Syyriassa.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvoston NSC:n tiedottaja kommentoi The Washington Postin mukaan, että mistään muusta konkreettisesta ei ole sovittu kuin siitä, että osapuolet jatkavat keskusteluja presidenttien tapaamisessa esille tulleista asioista.

NSC:n edustaja vakuutti lehden mukaan myös taustakeskustelussa tiedusteluliittolaisten Kanadan, Britannian, Australian ja Uuden-Seelannin edustajien kanssa, että ”mitään sopimuksia ei tehty” Helsingissä.

Aiemmin Yhdysvaltain viranomaiset ovat toistuvasti sanoneet, että yhdysvaltalaiset tai eurooppalaiset eivät osallistu jälleenrakentamiseen alueilla, jotka ovat Venäjän ja Iranin tukemien Syyrian hallinnon joukkojen hallinnassa.

Yhdysvallat on tukenut Syyrian sisällissodassa opposition joukkoja.

Yhdysvaltain päätavoite on Iranin vetäytyminen Syyriasta, mihin se toivoo Venäjän tukea. Venäjän Iranin-suurlähettiläs sanoi perjantaina, että Venäjällä ei ole aikomusta painostaa Irania vetäytymään.

Itä-Ukraina

Uutistoimisto Bloomberg kertoi torstaina, että Putin ehdotti Helsingissä Trumpille kansanäänestyksen järjestämistä Itä-Ukrainan separatistialueilla.

Putin oli Bloombergin lähteiden mukaan kertonut ehdotuksesta torstaina Moskovassa suurlähettiläille ja diplomaateille ja sanonut luvanneensa Trumpille, ettei puhu siitä julkisesti ennen kuin Trump on harkinnut asiaa.

Perjantaina Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja sanoi, että Trumpin hallinto ei aio tukea kansanäänestystä.

Puolustusministeriö puolestaan ilmoitti perjantaina, että se myöntää Ukrainalle 200 miljoonan dollarin eli noin 170 miljoonan euron tuen taisteluun separatisteja vastaan.

”Venäjän pitäisi kärsiä seuraukset aggressiivisesta ja epävakautta aiheuttavasta käytöksestään ja Ukrainan laittomasta miehityksestä”, sanoi puolustusministeri Jim Mattis The New York Timesin mukaan.

Separatistit järjestivät vuonna 2014 Luhanskin ja Donetskin alueilla kansanäänestykset alueiden itsenäisyydestä. Äänestysten tuloksia ei ole hyväksytty kansainvälisesti.

Yhdysvallat ja Euroopan unioni uskovat Venäjän toimittaneen aseita ja joukkoja Itä-Ukrainan separatistialueille. Venäjä on toistuvasti kiistänyt syytökset.

Trumpin ja Putinin tiedotustilaisuudessa Helsingissä tuli esiin vain Krimillä järjestetty kansanäänestys.

Venäjä miehitti vuonna 2014 Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan ja liitti sen itseensä alueella järjestetyn kansanäänestyksen jälkeen. Venäjä on sanonut, että Krim järjesti kansanäänestyksen itse, ja vasta sen jälkeen Venäjä liitti niemimaan itseensä.

Helsingissä Putin kuitenkin lipsautti, että Venäjä järjesti Krimillä kansanäänestyksen. Kremlin myöhemmin julkaisemassa puhtaaksi kirjoitetussa versiossa Putinin lausunnosta oli poistettu me-pronomini, jolloin lause muuttui passiivimuotoon.

Aserajoitussopimukset

Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettiläs Antonov sanoi toimittajille keskiviikkona Moskovassa, että Helsingissä tehtiin ”tärkeitä suullisia sopimuksia” myös esimerkiksi strategisten ydinaseiden määrää rajaavan Start-sopimuksen ja keskimatkan ohjuksia rajoittavan INF-sopimuksen voimassa pitämistä.

Samalla tehtiin Antonovin mukaan suullisia sopimuksia myös suurista kahdenvälisistä aserajoitussopimuksista, joiden tulevaisuus on ollut epävarma.

Yhdysvallat ei ole vahvistanut asiaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   SVT: Ruotsalainen musliminainen ei suostunut kättelemään miestä työhaastattelussa, eikä saanut työtä – yritykselle sakot työsyrjinnästä

  2. 2

   Suolan vaaroja liioitellaan, väittää suurtutkimus – Oikein käytettynä suola jopa vähensi sydän- ja verisuonitauteja

   Tilaajille
  3. 3

   Sauli Niinistö kommentoi kirjakohua kala-aiheisella runolla, josta presidentin viesti tuskin jää epäselväksi

  4. 4

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  5. 5

   Paavo Arhinmäki soitti Helsingin kaupungin puhelinvaihteeseen, mutta hukkuikin ”absurdiin limboon”, jonka aikana lomakin vaihtui eläkkeeksi

  6. 6

   Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

  7. 7

   Soullegenda Aretha Franklin on kuollut – Ennätyksiä rikkonut laulajatar eli pettymyksien täyttämän elämän, mutta raivasi naisille tien

  8. 8

   Perheministeri Annika Saarikko sai moitteet otettuaan lapsen yrittäjätilaisuuteen – Ministeri HS:lle: Nolostuin, mutta samalla nousi yhteiskunnallinen suuttumus

  9. 9

   Yhdysvalloissa kuoli viime vuonna huumeisiin enemmän ihmisiä kuin koskaan – yksi selitys superhuumeen yleistyminen

  10. 10

   Antti Rinne sai Sdp:n nousuun, mutta onko hänestä pääministeriksi? Sitä puolueen kannattajatkin pohtivat, kun vaalikausi alkaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  2. 2

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  3. 3

   Halpa kuukausierä, korko nolla – autoja myydään nyt kuin kännykkäliittymiä, mutta se ei tarkoita, että kauppa olisi ostajalle edullinen

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

  6. 6

   ”Moraali ei ole sellainen kiva juttu, josta tulee hyvä olo” – Filosofi kirjoitti Negatiivisen ajattelijan oppaan vastalauseena self helpin yltiö­positiiviselle pöhinälle

   Tilaajille
  7. 7

   ”Onhan se mies iso kävelevä paradoksi” – Kari Hotakainen kirjoitti Kimi Räikkösestä kirjan, jonka kokonainen luku on omistettu 16 päivän ryyppy­putkelle

  8. 8

   Yli 40 ihmistä tuupertui yli­annostuksen takia huippu­yliopiston viereisessä puistossa Yhdysvalloissa

  9. 9

   ”Kaava oli tämä: hyväksikäytä, kiistä, salaa” – Yhdysvalloissa julkaistu raportti kertoo järkyttäviä tietoja 301 pedofiilipapista, joiden uhriksi joutui yli tuhat lasta

  10. 10

   Jussi Luomasen työpaikan nimi venyi niin pitkäksi, ettei hän käytä sitä juuri itsekään – Kielen­huoltaja moittii titteli­hirviöitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhdekouluttaja panttasi seksiä, petti ja lopulta jätti – Nyt hän kertoo, mikä tuhoaa ja pelastaa suhteen ja miksi moni pettyy kumppaniinsa tajuamatta syytä

   Tilaajille
  2. 2

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  3. 3

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  5. 5

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  6. 6

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  7. 7

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  8. 8

   Kesä­tissuttelu on suurempi vaara kuin moni ymmärtää – lääkäri Tuikku Asikainen joi ”normaalisti”, mutta vasta lopetettuaan hän tajusi olleensa väärässä

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  10. 10

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  11. Näytä lisää