Ulkomaat

Espanja muuttaa raiskaus­lakinsa, seksiin tarvittaisiin aina suostumus – taustalla suurmielen­osoituksiin johtanut tuomio

Espanjan hallitus valmistelee lainmuutosta Ruotsin mallin mukaan.

Espanjan uusi hallitus valmistelee lainsäädännön muuttamista siten, että seksiin tarvittaisiin aina selvästi ilmaistu suostumus. Ilman suostumusta kyseessä olisi aina raiskaus.

Varapääministeri Carmen Calvon mukaan lain tarkoitus on, että raiskaus ei enää olisi tulkinnanvarainen rikos. Periaate on, että ”jos nainen ei nimenomaisesti sano kyllä, se tarkoittaa ei”, Calvo sanoi kongressissa espanjalaislehti El Paísin mukaan.

Taustalla on Espanjassa laajasti kuohuttanut ja suurmielenosoituksiin johtanut tuomio, joka annettiin huhtikuussa.

Viittä 25–27-vuotiasta miestä syytettiin 18-vuotiaan naisen joukkoraiskauksesta Pamplonan härkäjuoksufestivaaleilla vuonna 2016. Oikeus tuomitsi heidät lievemmästä rikoksesta eli seksuaalisesta hyväksikäytöstä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tuomarit perustelivat lievempää tuomiota sillä, että miesten tilanteessa kuvaaman videon perusteella nainen oli liikkumaton ja silmät kiinni. Miesten puolustuksen mukaan liikkumattomuus tarkoitti, että nainen suostui seksiin.

Espanjan nykyisen lain mukaan raiskaustuomio edellyttää todisteita väkivallasta ja uhkailusta.

Nainen sanoi oikeudessa, että hän oli täysin sokissa.

”En tiennyt, mitä tehdä. Halusin, että kaikki olisi ohi nopeasti. Suljin silmäni, jotta en näkisi, mitä tapahtuu, ja jotta se loppuisi pian”, nainen sanoi El País -lehden mukaan.

”Syytetyt haluavat meidän uskovan, että tuona yönä he tapasivat 18-vuotiaan normaalia elämää elävän tytön, joka keskusteltuaan 20 minuuttia tuntemattomien ihmisten kanssa suostui ryhmäseksiin, johon sisältyi kaikenlaista penetraatiota, joskus samanaikaisesti, ilman kondomia”, sanoi syyttäjä Elena Sarasate oikeudessa brittilehti The Guardianin mukaan.

Miehet saivat seksuaalisesta hyväksikäytöstä yhdeksän vuoden tuomiot. Syyttäjä vaati joukkoraiskauksesta 22 vuoden tuomioita.

Miehet pääsivät kesäkuussa takuita vastaan vapaaksi odottamaan, että oikeusistuin käsittelee tuomiosta tehtyjä valituksia. Yksi miehistä on sotilas ja yksi santarmi. Molemmat ovat palanneet työhönsä.

Espanjan lainmuutosta valmistellaan Ruotsin mallin pohjalta. Ruotsissa tuli heinäkuun alussa voimaan laki, jonka mukaan seksi ilman molempien osapuolien suostumusta on aina laitonta.

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan Euroopan maista myös Islanti, Belgia, Kypros, Luxemburg, Saksa, Irlanti ja Britannia määrittelevät raiskauksen juuri suostumuksen puutteen perusteella.

Lopuissa Euroopan maissa, myös Suomessa, raiskauksen määritelmä lähtee siitä, että tilanteeseen liittyy väkivallan käyttöä tai sillä uhkaamista, pakottamista tai kyvyttömyyttä puolustaa itseään.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) on asettanut asiantuntija­työryhmän selvittämään lain uudistamista.

Asiasta on vireillä myös kansalaisaloite, jonka on puolessatoista kuukaudessa allekirjoittanut noin 23 700 ihmistä. Kansalaisaloite etenee eduskuntaan, jos se kerää vähintään 50 000 kannatusilmoitusta kuuden kuukauden kuluessa.

Suomessa yli puolet raiskaajista saa vankeus­rangaistuksensa ehdollisena. Vähimmäisrangaistus raiskauksesta on yksi vuosi.

Suomen linja poikkeaa seksuaalirikoksissa pohjoismaisten naapurien linjasta huomattavasti. Ruotsissa ja Norjassa raiskaajat joutuvat vankilaan, sillä Ruotsissa vähimmäisrangaistus raiskauksesta on kaksi vuotta ja Norjassa kolme vuotta vankeutta.

Valtakunnansyyttäjänvirasto totesi keväällä oikeusministeriölle antamassaan lausunnossa, että rangaistusasteikot mahdollistaisivat nykyistä huomattavasti ankarammat rangaistukset.

Fakta

Ruotsin laki mallina


 Espanjan lakia valmistellaan Ruotsin heinäkuussa voimaan tulleen lain pohjalta. Siinä seksi ilman molempien osapuolten suostumusta on aina laitonta.

 Myös Islanti, Belgia, Kypros, Luxemburg, Saksa, Irlanti ja Britannia määrittelevät raiskauksen nimenomaan suostumuksen puutteella.

 Suomen lain mukaan raiskaukseen liittyy väkivallan käyttöä tai uhkaamista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Espanja
 • Seksuaalirikokset
 • Minttu Mikkonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mika lähti Finnairilta, ja siitä alkoi tie huume­kauppiaaksi – Jari Sillanpään hovi­hankkija rakasti huippu­hotelleja ja kärähti lapsi­pornosta

   Tilaajille
  2. 2

   Miljardööri Mark Cuban pohtii Trumpin haastamista, fanittaa Lauri Markkasta, istuu valtavan käteiskasan päällä – ja vastaa nopeasti sähköposteihin

  3. 3

   Vesi on seuraava öljy, väitetään, mutta rikastuuko Suomi järvillään? Tutkija: ”Vettä ei voi jättää vapaiden markkinoiden varaan”

  4. 4

   Finnairin lentokapteeni puhalsi 1,5 promillen lukeman Helsinki-Vantaalla

  5. 5

   Luottotiedot menivät, enkä saa asuntoa enää mistään

  6. 6

   Joona Sotala, 20, on e-urheilun maailman kärkeä – Armeija on silti suoritettava, vaikka se voisi keskeyttää lupaavan uran

  7. 7

   Egyptistä löytyi maailman vanhin juusto – ja samalla vanhin bakteeri, joka aiheuttaa vaarallista luomistautia

  8. 8

   Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

  9. 9

   Poliisipomojen tietolähdetoimintajutun esitutkintapöytäkirja on noloa luettavaa – vastuunkantajia on vaikeaa löytää

  10. 10

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  2. 2

   Finnairin lentokapteeni puhalsi 1,5 promillen lukeman Helsinki-Vantaalla

  3. 3

   Lehti: Trumpin neuvonantajan mies toivoo, ettei olisi ikinä esitellyt vaimoaan Trumpille

  4. 4

   Halpa kuukausierä, korko nolla – autoja myydään nyt kuin kännykkäliittymiä, mutta se ei tarkoita, että kauppa olisi ostajalle edullinen

  5. 5

   SVT: Ruotsalainen musliminainen ei suostunut kättelemään miestä työhaastattelussa, eikä saanut työtä – yritykselle sakot työsyrjinnästä

  6. 6

   ”Moraali ei ole sellainen kiva juttu, josta tulee hyvä olo” – Filosofi kirjoitti Negatiivisen ajattelijan oppaan vastalauseena self helpin yltiö­positiiviselle pöhinälle

   Tilaajille
  7. 7

   ”Onhan se mies iso kävelevä paradoksi” – Kari Hotakainen kirjoitti Kimi Räikkösestä kirjan, jonka kokonainen luku on omistettu 16 päivän ryyppy­putkelle

  8. 8

   Jussi Luomasen työpaikan nimi venyi niin pitkäksi, ettei hän käytä sitä juuri itsekään – Kielen­huoltaja moittii titteli­hirviöitä

  9. 9

   Yli 40 ihmistä tuupertui yli­annostuksen takia huippu­yliopiston viereisessä puistossa Yhdysvalloissa

  10. 10

   ”Kaava oli tämä: hyväksikäytä, kiistä, salaa” – Yhdysvalloissa julkaistu raportti kertoo järkyttäviä tietoja 301 pedofiilipapista, joiden uhriksi joutui yli tuhat lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  2. 2

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  4. 4

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  7. 7

   Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

  8. 8

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  9. 9

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  10. 10

   Niklas nosti 2 000 euron pikavipin, hyppäsi bussiin ja pelasi rahat loppuun työmatkalla – ”Unelmien toimiala” takoo satumaisia tuottoja mutta jättää jälkeensä rumia tarinoita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää