Ulkomaat

Pakistanin trans­sukupuolisia on kuollut lääkärien pohtiessa, kuuluvatko potilaat naisten vai miesten osastolle – uusi laki turvaa oikeudet kolmannelle suku­puolelle

Nukeilla leikkinyt Bubbli Malik pakeni hakkaavaa isää syrjittyyn transyhteisöön.

Rawalpindi/Islamabad

Pakistanin Rawalpindin vanhankaupungin pienet kujat ovat täynnä värikkäitä rikšoja, aasikärryjä ja parrakkaita miehiä suuntaamassa moskeijaan jopa kuumana iltapäivänä ramadanin aikaan.

Miesten ilmekään ei värähdä, kun kadun yhtäkkiä ylittää naisten vaatteisiin pukeutunut transsukupuolinen. Hän on Bubbli Malik, 44, transsukupuolisten oikeuksia ajavan Wajood-järjestön perustaja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Konservatiivisena pidetyn Pakistanin transsukupuolisilla on syytä juhlaan: toukokuun 22. päivä maan presidentti Mamnoon Hussain allekirjoitti translain, joka on yksi maailman edistyneimmistä.

Lain mukaan transsukupuoliset saavat itse valita sukupuoli-identiteettinsä virallisissa asiakirjoissa: mies, nainen tai x. Laki kieltää transsukupuolisten syrjinnän ja häirinnän sekä takaa heille yhtäläiset oikeudet.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Malik oli tiivisti mukana laatimassa lakia.

”Jos sanon nyt, että olen transsukupuolinen, kukaan ei kysele. Jos sanon, että olen nainen, kukaan ei vastusta. Se on suuri saavutus Pakistanissa”, Malik sanoo istuessaan talonsa olohuoneessa.

”Nyt meillä on oikeus kaikkeen, ihan kuin naisilla ja miehillä Pakistanissa.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Transsukupuolisuus – tai niin sanottu kolmas sukupuoli – kuuluu Pakistanin, Intian, Nepalin ja Bangladeshin kulttuuriin, ja siihen liittyy paljon perinteitä ja taikauskoa. Jokapäiväisessä kielenkäytössä yhteisö tunnetaan nimellä hijra.

Transsukupuolisten määrästä yli 200 miljoonan asukkaan Pakistanissa on vain arvioita, mutta YK:n aids-ohjelman mukaan heitä olisi ainakin 150 000. Transaktivistit laittavat luvun lähemmäs miljoonaa.

Vaikka kolmannella sukupuolella on paikkansa kulttuurissa, yhteisöä syrjitään jokapäiväisessä elämässä. He päätyvät usein seksityöhön, kerjäämään tai tanssimaan häissä, niin kuin perinteisesti on ollut tapana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime vuosina transsukupuoliset ovat joutuneet väkivaltaisten hyökkäysten kohteeksi varsinkin vanhoillisessa Khyber Pakhtunkhwan maakunnassa Luoteis-Pakistanissa. Kun väkivallan uhreja on tuotu sairaalaan, heitä on kuollut lääkäreiden yrittäessä päättää, viedäkö heidät naisten vai miesten osastolle.

Nyt tämän pitäisi kuitenkin muuttua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kun naisten vaatteisiin pukeutunut ja naiselta näyttävä transsukupuolinen jonottaa naisten osastolle, lääkäreiden tulee [lain mukaan] kohdella häntä naisena ”, Malik sanoo.

Laki myös tunnistaa transsukupuolisen raiskauksen ensimmäistä kertaa.

Syrjinnän ja ennakkoluulojen vuoksi translapset joutuvat muuttamaan jo nuorina gurujen eli perinteiden mukaisten ”matriarkkojen” huomaan. Välit perheisiin yleensä katkeavat, eivätkä lapset enää jatka koulunkäyntiä. Eri tutkimusten mukaan noin 40 prosenttia Pakistanin transsukupuolisista on lukutaidottomia.

Malik oli onnekas, sillä hän syntyi rikkaaseen perheeseen ja ehti hankkia korkeakoulutuksen.

Mutta hänenkään tiensä ei ole ollut helppo.

”En tuntenut [nuorena] oloani mukavaksi miesten vaatteissa, koska tunsin olevani tyttö. Halusin leikkiä nukeilla ja pidin ranne- ja korvakoruista”, hän sanoo.

”Kun huomasin, että perheeni oli kiireinen, menin aina salaa [siskoni] huoneeseen ja lukitsin oven. Sovitin hänen vaatteitaan ja koruja.”

Malikin isä sai kuitenkin tietää.

”Hän avasi oven [toisella avaimella] ja alkoi hakata minua – todella pahasti. Minulla on vieläkin merkkejä siitä nenässäni ja silmäkulmissani”, Malik kertoo ja osoittaa syvään piirtyneitä ohuita arpia kasvoillaan.

Isän selkäsaunoista tuli arkea Malikille. Kukaan perheessä ei hyväksynyt häntä sellaisena kuin hän oli, ja lopulta Malik lähti kotoaan hijra-yhteisöön ja aloitti tanssimisen.

”Silloin tajusin, että tämä on nyt uusi elämäni.”

Malikin illat kuluivat esiintyessä häissä, mutta hänen gurunsa kuitenkin kannusti häntä käyttämään koulutustaan hyväkseen.

”Ystäväni oli hiv-positiivinen, mutta kukaan ei auttanut häntä. Tajusin, että yhteisöni tarvitsee tukea”, Malik kertoo.

Näin sai alkunsa Wajood-järjestö. Malik alkoi koputella ministeriöiden ja järjestöjen oville Islamabadissa.

Aluksi vastaus oli vihamielinen, ja häntä käskettiin häipymään.

”Nyt pitkän ajan jälkeen tajuan, että minua ei silloin hyväksytty ihmisenä; minua kohdeltiin kuin eläintä”, Malik sanoo.

Nykyään poliitikot ja järjestöjen työntekijät kuitenkin toivottavat hänet iloisesti tervetulleeksi.

Vuosien saatossa Malik on saanut parannettua suhteensa äitiinsä, mutta isä ei vieläkään suostu puhumaan hänelle. Malikin naapurustossa häntä kohdellaan hyvin, sillä alue on perinteisesti kuulunut hijroille. Pakistanin kaupungeissa ihmiset ovat myös yleisesti paljon vapaamielisempiä kuin muualla.

”Islamabadissa on koulutettu yhteiskuntaluokka. Tämä on syy siihen, että ihmiset ovat tietoisia transsukupuolisista ja yhteisön oikeuksista”, Malik sanoo.

Tästä hyvä esimerkki on pääkaupungissa asuva Noshi Khan, 38, joka tunnetaan lempinimellä Bijli eli ”Sähkö”. Hän on tullut tunnetuksi hyväntekeväisyydestään, jota hän tekee lahjoitusten varassa.

Ramadanin aikaan hän järjestää paaston päättäviä iftar-illallisia huonopalkkaisille vartijoille, taksikuskeille ja muille apua tarvitseville. Kellään ei näytä olevan ongelmaa Khanin kanssa, ja miehet ottavat parkkipaikalla kiitollisina vastaan vahvasti meikatun Khanin ja häntä avustavan toisen transsukupuolisen, Nadiran, ojentamat hedelmä- ja riisilautaset.


”Aluksi ihmiset eivät tykänneet ottaa [ruokaa vastaan] minulta”, Khan kertoo.

”Transsukupuolisen elämä on vaikeaa Pakistanissa. Kun ihmiset näkevät meidät kadulla, he nauravat, nimittelevät ja heittävät kivillä.”

Islamabadissa tällaista kuitenkin tapahtuu Khanin mukaan vain harvoin, ja ajan saatossa hänestä on tullut pidetty henkilö kaupungissa.

Khan ei silti ole yhtä toiveikas lain vaikutuksesta elämäänsä kuin Malik.

Hän elättää itsensä edelleen kerjäämällä ja tanssimalla ja toivoisi, että transyhteisölle olisi tarjoilla työllistymismahdollisuuksia.

”Kukaan ei tahdo palkata meitä edes siivoojiksi. Antakaa meille jotain työtä, niin teemme sen”, hän sanoo.

”Tämä on Pakistan”, Khan sanoo illan hämärtyessä, kun rukouskutsu kajahtaa ilmoille ja päättää paaston.

”Ei [laista] mitään seuraa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pakistan
 • Transsukupuolisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jalankulkijan kuoliaaksi suojatiellä Tikkurilassa ajanut nainen jatkaa piileskelyään – Poliisi: Autoilija tietää, että häntä etsitään

  2. 2

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  3. 3

   ”En iloitse oikein mistään” – HS:n lukijat kertovat, miten työ muutti heitä huonompaan suuntaan, työpsykologi neuvoo tunnistamaan nämä vaaran merkit

  4. 4

   Erikoinen liikenne­ympyrä hämmentää Espoossa – Miten ”turbo­kierto­liittymästä” on tarkoitus ajaa?

  5. 5

   Sixpackin saa, jos tietää mitä tekee – Ravitsemuksen ja liikunnan ammattilaiset kertovat, miten saavutetaan timmi vatsa

   Tilaajille
  6. 6

   Osa Teollisuus­liitosta irtaantuu kiky-sopimuksen työ­ajan pidennyksestä vuonna 2020 – päätös vaikuttaa kaikkien palkan­saajien seuraaviin tes-neuvotteluihin

  7. 7

   Suomen Yrittäjiltä oma vastatoimi lakkosoppaan: Järjestö kannustaa työnantajia lopettamaan ay-liittojen jäsenmaksujen perinnän

  8. 8

   Tiiliseinää töhrineitä turisteja uhkaa jopa kymmenen vuoden vankeus Thaimaassa

  9. 9

   Annu Niemisen yritys on laskenut, miten Coca-Cola vaikuttaa maailmaan – Laskelmien mukaan yhtiön vaikutus on 140 miljoonaa pistettä miinuksella

  10. 10

   Kadonneen Interpol-johtajan vaimo sanoo pelkäävänsä henkensä puolesta: ”Sanon lapsille, että isä on työ­matkalla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  2. 2

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  3. 3

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  4. 4

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  5. 5

   Ylen toimittajan potkuja Louhimies-tapauksen takia vaatinut kansan­edustaja­kaksikko ei ehkä tajunnut ironiaa omassa vaatimuksessaan

  6. 6

   Saudi-Arabia pilkkaa meitä, eikä se enää ole yksin

  7. 7

   Kritiikki kiinalaisten verkko­kauppojen mitättömiä posti­maksuja kohtaan kasvaa – USA aikoo irtaantua 144-vuotisesta sopimuksesta, johon verkko­kaupan halpuus perustuu

  8. 8

   Kun Henry Nyman oli nuori, poliisi kantoi romani­nuoret niskasta pitäen ulos pakkaseen – nyt poika Rony Nyman työskentelee vartijana, mutta ennakko­luulot eivät ole juurikaan muuttuneet

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoinen liikenne­ympyrä hämmentää Espoossa – Miten ”turbo­kierto­liittymästä” on tarkoitus ajaa?

  10. 10

   ”Motiivina maineen tuhoaminen ja ammattitaidon kyseenalaistaminen” – MV-lehden Ilja Janitskinille ehdoton vankeustuomio, Johan Bäckmanille ehdollista vankeutta Ylen toimittajan kunnian­loukkauksesta ja vainoamisesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  6. 6

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  7. 7

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  10. 10

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  11. Näytä lisää