Ulkomaat

Whatsapp yrittää rajoittaa Intiassa lynkkauksiin johtaneita valeuutisia – Viimeisin uhri on nainen, joka ”liikkui epäilyttävästi”

Intian Whatsappissa leviää tekaistuja huhuja lastenkaappaajista ja nautaa syövistä kastittomista ihmisistä. Tiedot ovat johtaneet murhien ja pahoinpitelyjen aaltoon.

Facebookin omistama Whatsapp-viestipalvelu rajoitti viime viikolla viestien edelleen jakelua Intiassa. Syynä ovat ”lapsikaappaajista” kertovat valeuutiset, jotka laajalle levittyään ovat johtaneet useisiin viattomien ihmisten lynkkauksiin.

Rajoitukset eivät kuitenkaan riittäneet estämään keski-ikäisen naisen lauantaista murhaa keski-intialaisessa Madhya Pradeshin osavaltiossa.

Maanantaina poliisi kertoi pidättäneensä yhdeksän ihmistä sen jälkeen, kun metsän laidalta löytyi naisen silvottu ruumis. Asiasta kertoi uutistoimisto AFP.

Uutistoimiston mukaan pidätetyt miehet ovat kertoneet poliisille ottaneensa naisen lauantaina kiinni, koska tämä ”liikkui epäilyttävästi.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Paikallisen poliisipäällikkö Riyaz Iqbalin mukaan miehet olivat kertoneet nähneensä Whatsappissa lukuisia viestejä, joiden mukaan alueella liikkuu lapsikaappareita.

Vastaavanlaisia tapauksia on sattunut kevään ja alkukesän aikana ainakin 18, kertoo Britannina yleisradioyhtiö BBC. Sen mukaan uhriksi joutui myös koillisintialainen paikallishallinnon työntekijä, joka kiersi kylissä katkomassa siipiä huhuilta ja valeuutisilta.

Whatsapp on Intian suosituin verkkopohjainen viestiväline. Intia taas on BBC:n mukaan Whatsappin suurin markkina-alue, jossa sen käyttäjät jakavat toisilleen viestejä, kuvia ja videoita enemmän kuin missään muussa maassa.

Intian hallitus on uhannut saattavansa Whatsappin vastuuseen, ellei se tee mitään valheellisten, väkivaltaan johtavien huhujen ja niistä johtuvan nujertamiseksi.

Whatsapp vastasi torstaina ilmoittamalla, että se koemielessä rajoittaa viestien uudelleenlähettämistä kaikkialla maailmassa. Intiassa luvattiin ottaa käyttöön lisäksi rajoitus, jonka mukaan yksi Whatsapp-käyttäjä voi jakaa samaa viestiä vain viisi kertaa.

Jo aikaisemmin Whatsapp oli reagoinut esimerkiksi ostamalla intialaisista sanomalehdistä mainostilaa, jossa se neuvoi käyttäjiä tunnistamaan valeviestit.

Kuva- ja videoviestien vierestä poistettiin viestin nopean edelleen lähettämisen mahdollistava nappula, ja edelleen lähetettyjen viestien tunnistamista helpotettiin.

Intian viranomaiset haluaisivat AFP:n mukaan myös päästä jäljittämään yksittäisiä viestejä, mutta tähän Whatsapp ei ole suostunut.

Äärihindut ovat tappaneet valeuutisten perusteella myös muslimeja, ja kastittomia on pahoinpidelty sen jälkeen, kun heidän on väitetty tappaneen nautoja tai syöneen naudanlihaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sosiaalinen media
 • Intia
 • Väkivaltarikokset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Kellojen siirtely on loppumassa – Nyt ministeriö kysyy, mikä aika Suomen pitäisi valita

  3. 3

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  5. 5

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  6. 6

   MTV: Poliisi epäilee NHL-hyökkääjä Jori Lehterän sekaantuneen laajaan kokaiinivyyhtiin

  7. 7

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  8. 8

   Yksi, kaksi, neljä, kuusi – Kun neli­lapsisen perheen toiset kaksoset syntyivät, Elina Ukkonen vietti seuraavat puoli vuotta lattialla

   Tilaajille
  9. 9

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  10. 10

   Ajatus­hautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleis­sitovuus aiheuttaa monen­laista haittaa Suomen taloudelle”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  6. 6

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  9. 9

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  10. 10

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää