Ulkomaat

Pohjoinen pallon­puolisko kärvistelee kuumuudessa, ja moni syyttää siitä ilmaston­muutosta – Mitä ilmastonmuutoksen vaikutuksesta hellejaksoihin tiedetään?

”On selvää, että jo nyt ilmasto on lämmennyt niin paljon, että hellejaksot ovat tulleet aiempaa paljon todennäköisemmiksi.”

Pohjoinen pallonpuolisko Napapiiriltä Afrikkaan, Pohjois-Amerikkaan ja Japaniin kärvistelee juuri nyt poikkeuksellisen kuumuuden ja kuivuuden keskellä.

Lämpöennätyksiä on rikottu eri puolilla maailmaa. On poikkeuksellista, että näin kuumaa on samaan aikaan niin suurella alueella maapallolla.

Kymmeniä ihmisiä on kuollut Kreikan metsäpaloissa, ja etenkin vanhat ihmiset kärsivät kuumuudesta.


Hyvässä muistissa ovat myös viime kuukausien muut ääri-ilmiöt, kuten Pohjois-Amerikan rannikon tuhoisien hurrikaanien suma ja Etelä-Afrikan Kapkaupunkia uhannut nollapäivä eli veden loppuminen hanoista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Elokuussa julkaistun tutkimuksen mukaan sääkatastrofit lisääntyvät vuosisadan loppupuolella ja tappavat Euroopassa vuosittain jopa 152 000 ihmistä. Arvion mukaan 99 prosenttia säähän liittyvistä kuolemista johtuu tulevaisuudessa helleaalloista.

Moni syyttää ilmastonmuutosta, mutta asia ei ole niin yksinkertainen. HS selvitti, mitä ilmastonmuutoksen vaikutuksesta poikkeuksellisiin hellejaksoihin tiedetään.

Helteet ja kuivuus eivät johdu yksin ilmastonmuutoksesta

”Ilmastonmuutosta ei voi koskaan kytkeä suoraan yksittäiseen sääilmiöön. Aiemminkin on ollut lämpöaaltoja”, sanoo Ilmatieteen laitoksen ilmastojärjestelmän mallinnus -ryhmän päällikkö Antti-Ilari Partanen.

”Mutta on selvää, että jo nyt ilmasto on lämmennyt niin paljon, että hellejaksot ovat tulleet aiempaa paljon todennäköisemmiksi.”

Maapallon keskilämpötila on tähän mennessä noussut noin yhden asteen verrattuna esiteolliseen aikaan. Yhdysvaltain ilmatieteen laitoksen Noaan mukaan jokainen tämän vuosisadan tähänastisista 18 vuodesta on mittaushistorian 19 lämpimimmän vuoden joukossa. Mittauksia on tehty vuodesta 1880.


Hellejaksot ovat yleistyneet nopeasti.

Vuonna 2003 koettiin ennätyksellisen pitkä ja kuuma helleaalto. Tutkijat totesivat myöhemmin, että vielä 1990-luvulla samanlaisia hellejaksoja koettiin 1–2 kertaa sadassa vuodessa.

Jo seuraavalla vuosikymmenellä vastaavia hellejaksoja koettiin kaksi kymmenessä vuodessa, Partanen kertoo.

Hellejaksoon vaikuttavat monet samanaikaiset ilmiöt

Se, että voimakas hellejakso on jatkunut poikkeuksellisen pitkään, on monen samanaikaisen tekijän summa.

Ilmakehän suihkuvirtaukset ovat yksi hellejaksoon vaikuttava tekijä. Ne ovat ylätroposfäärissä eli noin 5–10 kilometrin korkeudella olevia ympäristöään selvästi voimakkaampia tuulen vyöhykkeitä.

Voimakkaat suihkuvirtaukset voivat tuoda myrskyjä. Juuri nyt suihkuvirtaukset ovat erittäin heikkoja, minkä takia lämmin ilmamassa pysyy pitkään paikallaan.

Helteisiin vaikuttaa myös meren pintalämpötilan nousu kahdella eri tavalla. Ensinnäkin valtamerten keskilämpötila on noussut ilmaston lämpenemisen takia.

Euroopan säähän vaikuttaa Pohjois-Atlantin pintaveden lämpötila, joka vaihtelee sykleissä.

”Juuri nyt on maksimijakso menossa, ja se lisää hellejaksojen todennäköisyyttä”, Partanen sanoo.

Hellejaksot yleistyvät ja pahenevat

Tulevaisuudessa ilmasto jatkaa lämpenemistä, jos kasvihuonekaasujen päästöjä ei saada rajoitettua riittävän nopeasti. Jos päästöt pysyvät nykytasolla, ilmasto lämpenee vielä tuntuvasti.

Ilmaston lämpeneminen johtaa siihen, että helleaaltoja tulee entistä useammin ja ne ovat entistä pidempiä. Se tarkoittaa Partasen mukaan myös, että hellejaksojen lämpötilat nousevat nykyistä korkeammalle.


Tutkimuksissa on todettu, että päästöjen määrällä on suora yhteys lämpenemiseen ja myös korkeimman mitatun lämpötilan nousuun.

Ihmiskunta on päästänyt tähän mennessä ilmakehään noin 600 gigatonnia eli noin 600 miljardia tonnia hiilidioksidia. Sen seurauksena maapallon keskilämpötila on noussut yhden asteen.

”Jos päästetään vielä toinen samanlainen annos hiilidioksidia ilmakehään, se tarkoittaa, että lämpötilan nousu on suunnilleen kaksinkertainen tähänastiseen verrattuna. Myös lämpötilamaksimit nousevat lineaarisesti päästöjen mukana”, Partanen sanoo.

Välimerellä vuoden korkein lämpötila on nyt noin 1,8 astetta korkeampi kuin esiteollisena aikana. Jos hiilidioksidin päästäminen jatkuu nykyistä tahtia, vuonna 2050 maksimilämpötila on jo noin 3,7 astetta korkeampi kuin esiteollisena aikana.

Suomi kuuluu arktiseen alueeseen, jossa ilmasto lämpenee nopeammin kuin maapallolla keskimäärin. Partasen mukaan on todennäköistä, että myös maksimilämpötila nousee Suomessa enemmän kuin maapallolla keskimäärin.

Poliittisilla päätöksillä voidaan hillitä lämpenemistä

Onko ilmastonmuutoksen ja päästöjen rajoittamisen suhteen toivoa?

Partasen mukaan on, mutta se edellyttää toimintaa. Esimerkkinä myönteisestä kehityksestä hän mainitsee uusiutuvan energian hinnan laskun.

Hiilidioksidipäästöt pitäisi saada nollaan vuosisadan puoliväliin mennessä, jotta ilmastokatastrofi vältettäisiin. Suomen kaltaisten rikkaiden ja paljon päästävien maiden pitäisi päästä tavoitteeseen vielä nopeammin, Partanen toteaa.

”Mahdollisuuksia kyllä on, mutta se vaati todella päättäväistä poliittista tahtoa maailmanlaajuisesti”, Partanen sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  3. 3

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  4. 4

   Sukupuoli-identiteetillä ei pidä vitsailla

  5. 5

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  6. 6

   Laulaja Janna Hurmerinta koki kaksi vuotta sitten elämässään suhdekatastrofin, joka nyt on luettavissa hänen uusista lauluistaan – mutta ei haastatteluista

  7. 7

   Järjestö: Lesboksen pakolaisleirillä jopa lapset ovat yrittäneet itsemurhaa – ”En ole koskaan nähnyt samanlaista kärsimystä”

  8. 8

   Kahdeksan ihmistä sai tuomiot Turun parkkimittarijutussa – työntekijät veivät mittareista satojatuhansia euroja

  9. 9

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  10. 10

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  5. 5

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  6. 6

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  7. 7

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  8. 8

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  9. 9

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  10. 10

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää