Ulkomaat

Ensimmäinen merkittävä britti­lehti alkoi kampanjoida uuden EU-kansan­äänestyksen puolesta – Independentin mukaan tietämys brexitin vaikutuksista on nyt paljon suurempi

The Independentin mukaan kansalle pitää antaa viimeinen sana brexit-sopimuksesta.

Lontoo

Ensimmäinen varteenotettava brittilehti on aloittanut kampanjan uuden EU-kansanäänestyksen järjestämiseksi.

The Independent -verkkolehti kirjoitti keskiviikkona pääkirjoituksessaan, että Britannia tarvitsee uuden kansanäänestyksen kolmesta syystä.

Ensinnäkin Britannian ja etenkin brittiparlamentin poliittinen kaaos ei kykene tarjoamaan ratkaisua niin monimutkaiseen kysymykseen kuin EU-ero. Siksi kansan pitää saada päättää, haluaako se saattaa brexitin loppuun vai ei.

Kolmas syy on se, että yleinen tietämys EU-jäsenyyden ja mahdollisen EU-eron merkityksestä ja seuraamuksista on nyt paljon suurempi kuin runsas kaksi vuotta sitten. Sekä brexitiä ajava että sitä vastustava leiri kävivät kampanjoitaan puutteellisen ja usein jopa harhaanjohtavan tiedoin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

The Independent tarjoili Final Say -kampanjansa (Viimeinen sana) näkyvästi usean pääkirjoitusta tukevan artikkelin ja mielipidekirjoituksen kera.

Pääkuvana on karikatyyri, jossa brexitiä kannattavat pääministeri Theresa May, oppositiojohtaja Jeremy Corbyn, ympäristöministeri Michael Gove, entinen ulkoministeri Boris Johnson sekä konservatiivien kovimman brexit-siiven edusmies kansanedustaja Jacob Rees-Mogg ovat valumassa kaltevalta pohjalta mustaan aukkoon. Sen voi tulkita myös laatikoksi, jonne äänestäjät panevat äänestyslappunsa.

Lehden kannanotto on uusi päänavaus Britanniassa vellovassa brexit-keskustelussa. Yksikään merkittävä lehti ei ole aiemmin ottanut yhtä vahvasti kantaa uuden kansanäänestyksen puolesta.

The Independent on linjaltaan poliittisesta keskustasta hieman vasemmalle kallistuva laatulehti, jonka lukijakunta on liberaalia. Lehti on kriittinen Mayn konservatiivihallitusta kohtaan ja karttaa muun muassa kuninkaallisista raportointia.

Vuonna 1986 perustettu The Independent on ilmestynyt maaliskuusta 2016 lähtien vain verkossa ja digitaalisessa tilattavassa muodossa. Pääomistaja on venäläinen oligarkki Aleksandr Lebedev poikineen. Merkittävä osa brittilehdistöstä on ulkomaisessa omistuksessa.

Britannia äänesti EU-eron puolesta kesäkuun 23. päivä 2016 prosentein 52–48.

Mielipideasetelmat eivät ole juuri muuttuneet reilussa kahdessa vuodessa. Vasta aivan viimeaikoina entistä useampi on ruvennut epäilemään brexitin järkevyyttä.

Pääministeri May on tyrmännyt ajatuksen uudesta kansanäänestyksestä.

Viime sunnuntaina julkaistun The Sunday Times -lehden teettämän mielipidemittauksen mukaan 54 prosenttia äänestäjistä kannattaisi EU:hun jäämistä, jos kansanäänestys järjestettäisiin nyt. 46 prosenttia olisi valmiita lähteämään EU:sta vaikka ilman brexit-sopimusta.

Varsinaisesta brexit-kapinasta ei voi Britanniassa puhua. EU-eroa puoltaneet äänestäjät ovat pysyneet uskollisesti kannassaan. Vaikka brexit koittaa jo ensi vuoden maaliskuussa, ei tuleva EU-ero näy vielä konkreettisesti ihmisten arjessa.

Oxfordin yliopiston ohessa toimiva journalismia tutkiva Reuters Institute -keskus perkasi brittilehdistön brexit-asenteita heti kansanäänestyksen jälkeen vuonna 2016. Selvityksen mukaan lehdistö oli selvästi brexitiin päin kallellaan.

Tutkijat analysoivat 2 378 artikkelia eri sanomalehdiltä. Niistä 41 prosenttia oli brexitin puolella ja 27 vastaan. Lehtien käyttämät asiantuntijat olivat lähinnä poliitikkoja ja kampanjaväkeä. Asiantuntijoille annettiin vähemmän palstatilaa.

The Independent -lehti ei ollut mukana selvityksessä, koska analysoinnin kohteena olivat vain printtilehdet.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia
 • Britannia ja EU
 • Brexit
 • Lehdistö
 • Annamari Sipilä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  2. 2

   Amerikkalaisnuoret imevät nyt myrkkyä muistitikusta – Sähkötupakka Juulista tuli trendipahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  3. 3

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  4. 4

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  5. 5

   Hyvää parisuhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lastenkasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  6. 6

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  7. 7

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  8. 8

   Ajatushautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleissitovuus aiheuttaa monenlaista haittaa Suomen taloudelle”

  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   Ensimmäiset puoli vuotta Elina Ukkola vietti lattialla – Tällaista on arki, kun pienten kaksosten vanhemmille syntyy toiset kaksoset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  6. 6

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää