Ulkomaat

Suomalais­matkailija Kreikan paloista: ”Luojan kiitos emme ymmärtäneet, kuinka lähellä paloi” – Kreikkalaiset järjestävät avustus­keräyksiä tulipalojen uhreille

Suomen Kreikan-suurlähettilään mukaan suomalaisuhreista ei ole tullut ilmoituksia. Matkanjärjestäjät seuraavat tilannetta Kreikassa.

Vapaaehtoiset pelastus­työntekijät kulkevat nyt palaneissa raunioissa etsimässä Kreikan maastopalojen jäljiltä kateissa olevia ihmisiä.

Kukaan ei tiedä, miten paljon heitä on Matin rantaloma­kohteessa, joka tuhoutui palossa lähes täysin. Vapaaehtoiset arvioivat keskiviikkona, että 60–100 ihmisen olinpaikka ei ollut tiedossa.

Osa heistä saattaa olla paloissa kuolleiden joukossa, sillä kaikkia uhreja ei ole pystytty tunnistamaan. Kuolonuhreja on ainakin 80.

”Kuljemme ovelta ovelle, kaikkialle, missä voi olla joku loukussa, palanut sisälle tai joku kadonneeksi ilmoitettu”, kertoi vapaaehtoisten pelastustiimiä johtava Dionysis Tsiroglou uutistoimisto Reutersille keskiviikkona.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toistaiseksi vapaaehtoiset eivät olleet löytäneet ketään.

Suomalaismatkailija Jaakob Mäkinen kertoi uutistoimisto Reutersille kauhunhetkistään ja täpärästä pelastumisestaan Matissa. Hän joutui pakenemaan liekkejä mereen.

”Ilma oli täynnä savua ja tuhkaa. Meidän piti juosta pois hotellilta, juoksimme rantaa pitkin, mutta sitten jouduimme liekkien saartamiksi, joten menimme veteen”, Mäkinen sanoi.

Mäkisen mukaan hän ja muut mereen juosseet ihmiset sukelsivat, jotta heidän hiuksensa ja päänahkansa eivät olisi kärventyneet kuumuudessa.

He joutuivat olemaan vedessä tuntikausia, ennen kuin heidät pelastettiin.

Suomen Kreikan-suurlähettilään Juha Pyykön mukaan ulkoministeriölle ole tullut ilmoituksia suomalaisuhreista tai loukkaantuneista.

”Yksi suomalainen matkaseurue siirrettiin Matin seudulta turvallisesti Ateenaan”, Pyykkö kertoi.


Suomen Merimieskirkon sosiaalikuraattori Mari Hilonen asuu Matin lähellä Néa Mákrin kaupungissa ja ajaa paloalueen läpi kulkevaa päätietä päivittäin Ateenaan töihin.

”Näkymät ovat traagiset. Sitä on vaikea uskoa silmin tai kuvata kenellekään, jos ei sitä itse ole nähnyt”, Hilonen sanoo.

 

”Osalla kaikki on mennyt.”

Tuli levisi vuoren rinteiltä merelle päin, ja monet jäivät merelle päin paetessaan tulen vangeiksi.

”Ihmisillä ei oikein ollut edes mahdollisuutta pelastautua. Olosuhteet olivat erittäin vaikeat, kun ajattelee tuulta ja kuumuutta. Monissa paikoissa on kapeita teitä ja umpikujia, joten reittiä on vaikea löytää etenkin paniikissa.”

Paloalueella on paljon kreikkalaisten loma-asuntoja.

”Osalla kaikki on mennyt.”

Merimieskirkolla on ollut tänä kesänä rippileiri Néa Mákrissa. Alkuvuodesta Ateenan alueella ja Néa Mákrissa järjestettiin kaksi muuta rippileiriä. Viimeiset leiriläiset palasivat Suomeen 14. heinäkuuta.

Néa Mákrissa parhaillaan lomailevat suomalaiset kertoivat keskiviikkona, että tilanne vaikutti rauhoittuneen.

”Nyt täällä näyttää rauhalliselta. Kreikkalaiset ovat heti ryhtyneet auttamaan, ja kaupunkiin on perustettu lahjoituspisteitä, joihin saa viedä kaikkea mahdollista avustusta. Matia ei käytännössä enää ole”, kertoi Néa Mákrissa perheensä kanssa lomaileva Jaana Heikkilä.

Pisteistä jaetaan vettä, ruokaa ja muita tarvikkeita. Heikkilä kertoi, että jälki­sammutus­työt ovat käynnissä edelleen, mutta sammutus­koptereita ja -lentokoneita ei näkynyt enää niin paljon kuin maanantaina ja tiistaina.

”Mies kävi Matin puolella katsomassa paloaluetta, joka loppui noin kolmen kilometrin päähän talostamme. Hän sanoi, että luojan kiitos emme ymmärtäneet, kuinka lähellä paloi, niin lähellä tuho oli.”

Heikkilöillä ei ole hätää, ja he ovat saaneet ulkoministeriöstä viestin noudattaa viranomaisten ohjeita.Vielä tiistaina Heikkilöiden talon yläpuolella pörräsivät sammutuslentokoneet ja helikopterit. Liekit olivat niin lähellä, että ne näki talon katolta.

Myös Erkki Suominen kertoi keskiviikkona, että tilanne Néa Mákrin liepeillä oli rauhoittunut. Hän on vuokrannut kaupungista talon vaimonsa Marjan kanssa.

Suomisten loma-asunto sijaitsee kaupungin eteläosassa, Matin puolella.

”Tiistaina illalla kävimme syömässä keskus­tassa, eikä sielläkään näyttänyt olevan mitään erityistä. Tänään aamulla on näkynyt yksi kopteri, joka vielä hakee merestä vettä. Naapuriin näyttäisi muuttaneen koiransa kanssa mies, jonka talo on ilmeisesti palanut”, Erkki Suominen kertoo.

Suominen arvelee, että vaikka Néa Mákrissa on rauhallista, etelämpänä tilanne voi olla toinen.

”Meillä ei ole ollut hätää, mutta onhan tämä varmasti järkytys koko tälle yhteisölle.”


Maastopalot ovat Kreikassa yleisiä, mutta harvoin ne ovat niin rajuja kuin nyt.

Suomalaisten suosimalla Kreetan saarella on palanut tälläkin viikolla. Matkanjärjestäjä Tuin toimintaan palo on vaikuttanut hieman, sillä palo on katkaissut tien yhdelle hotellille, jossa on Tuin asiakkaita.

”Palo ei ole lähellä hotellia, mutta se aiheuttaa hieman viivästyksiä, kun lentokenttäkuljetukset järjestetään muuta kautta”, kertoo Tuin Suomen-viestintäpäällikkö Magnus Hüttenberend.

Ateenan lähellä ei ole Tuin pohjoismaisia asiakkaita. Suomalaisten suosimia matkakohteita Kreikassa ovat etenkin Rodos ja Kreeta.

 

”Asiakkaamme ovat pääasiassa saarilla, mutta tietenkin seuraamme tilannetta tarkasti.”

Myös Aurinkomatkojen asiakkaat ovat pääasiassa saarilla. Matin alueella matkanjärjestäjällä ei ole asiakkaita.

”Kreetalla yksi asiakas on ollut oppaaseen yhteydessä, kun Apokoronasissa oli palo, mutta sielläkin tilanne oli hallussa. Asiakkaiden näkökulmasta on ollut siis rauhallista”, sanoo Aurinkomatkojen viestinnästä vastaava Annina Metsola.

Tjäreborgin kautta Ateenan alueelle on matkustanut yksi suomalainen, johon yhtiö on ollut yhteydessä.

”Hänellä oli kaikki hyvin. Asiakkaamme ovat pääasiassa saarilla, mutta tietenkin seuraamme tilannetta tarkasti”, kertoo Tjäreborgin tuotepäällikkö Jessica Virtanen.

Kaikki kolme matkanjärjestäjää kertovat olevansa kriisivalmiudessa vuorokauden ympäri. Ne muistuttavat, että päätös esimerkiksi evakuoinneista tai matkojen perumisista tehdään tapauskohtaisesti, ja tapahtumiin reagoidaan ulkoministeriön ja paikallisviranomaisten tietojen ja ohjeiden mukaan.

Jos tilanne vaatii erityistoimia, matkatoimistot ottavat asiakkaisiinsa yhteyttä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kreikka
 • Maastopalot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  2. 2

   Timo Soinille kerrotaan pian, ettei häneen luoteta – Suora lähetys eduskunnasta käynnissä, HS seuraa päivän tapahtumia hetki hetkeltä

  3. 3

   Yhdysvaltalaisnainen polki polkupyörällä 296 kilometrin tuntivauhtia – videosta vauhtia ei ymmärrä: ”Tarkoitus ei ollut mennä niin kovaa”

  4. 4

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  5. 5

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  6. 6

   Uusi lastensairaala on niin tolkuttoman hieno, että toivottavasti samaa ei tehdä enää ikinä

  7. 7

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  8. 8

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  9. 9

   Suojaliiveihin pukeutunutta nuorta puukotettiin kauppakeskuksessa Hyvinkäällä – paikalla olleet olivat puhuneet liivien testaamisesta

  10. 10

   Redi täyttyi uteliaista heti avaamisensa jälkeen – HS näyttää minkälaista kauppakeskuksessa on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  2. 2

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  5. 5

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  6. 6

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  7. 7

   Keskiviikkoilta oli poikkeuksellista junakaaosta henkilövahingon, sähkövian ja myöhästymisten vuoksi – torstaiaamun liikenne sujuu normaalisti

  8. 8

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  9. 9

   Espoo myöntää: Opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies

  10. 10

   Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  8. 8

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  9. 9

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää