Ulkomaat    |   HS-analyysi

EU:n kaavailemat ”meemikiellot” ja ”linkkiverot” ovat helppoja kiertää sekunneissa – Koko maailman pitäisi sitoutua rajoituksiin, jotta ne voisivat toimia

Jo ennalta voi sanoa, että tavalliset kansalaiset tulevat helposti kiertämään direktiivin, jos se hyväksytään tällaisenaan.

Euroopan unioni on vuosia yrittänyt saada aikaiseksi uutta tekijänoikeusdirektiiviä. Ehdotuksen avainkohtien ongelma on se, että ne eivät toimi, koska ne ovat kierrettävissä helposti.

Heinäkuun alussa nähtiin varsinainen jännitysnäytelmä europarlamentissa, kun edustajat äänestivät uuden tekijänoikeusdirektiiviehdotuksen uuteen käsittelyyn. Äänestys oli varsin tiukka ja sitä edelsi kiivas taistelu julkisuudessa sen sisällöstä. Direktiiviehdotus sisälsi artiklat 11 ja 13, eli niin sanotut meemikiellon ja linkkitaksan.

Erityisesti ”meemikielto” synnytti varsinaisen vastustuksen tsunamin, joka näkyi lähinnä kahdessa paikassa: yhteisöpalveluissa internetissä ja meppien sähköposteissa. Mielenosoitukset nähdään nykyään netissä kiertävinä kuvina, joissa hengenhädässä Euroopasta pakenevat meemintekijät hakevat turvapaikkaa USA:sta.

Artikla 13, ”meemikielto”, pakottaisi yritykset asentamaan automaattiset filtterit, jotka estäisivät tekijänoikeudella suojatun materiaalin pääsyn nettisivuille ja puolustaisivat näin tekijänoikeuksien haltijoiden oikeuksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kyseisen artiklan sisältö yksinkertaistetusti tarkoittaa, että jos vaikkapa Instagramin käyttäjä lataisi palveluun kuvan, johon hänellä ei ole tekijänoikeutta, Instagram olisi vastuussa rikoksesta.

Vaikka näiden artiklojen sisältö ei ainakaan tämänhetkisessä muodossaan vastaa pahimpia kauhukuvia ja väärinkäsityksiä, sillä ei lopulta ole juurikaan merkitystä. Nimittäin, jos osaa käyttää helposti saatavilla olevia internetliikenteen salausohjelmia, säädöksiä on helppo olla noudattamatta.

Tavalliset käyttäjät pelkäävät, että filtterit seuloisivat pois kaiken, mikä muistuttaakin tekijänoikeudellista kuvaa. Erityisesti meemit, jotka suurimman osan ajasta ovat parodiaa jostain tekijänoikeudella suojatusta kuvasta.

Kuten vastikään hyväksytyn EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen gdpr:n kanssa kävi, artiklojen edellyttämät mahdolliset tulevat toimenpiteet voivat johtaa siihen, että tietyt palvelut ja yritykset vain jättäytyvät pois EU:n alueen nettiliikenteestä.

Tällöin näiden yritysten sivut eivät näy EU:n kansalaisille, eikä niiden sovelluksia voi käyttää. Sisältöfiltterit, oikeusjuttujen mahdollisuudet ja kustannukset voivat olla liian isoja rasitteita usealle yritykselle, joiden asiakaskunta ei ole täysin Euroopan alueella.

Isommat yritykset taas voivat erotella käyttäjänsä maanosien ja maiden mukaan, kuten esimerkiksi videopalvelu Youtube tekee jo nyt. Jokainen on varmasti nähnyt joskus videoita katsellessaan viestin jossa sanotaan, ettei sisältö ole nähtävissä maassasi.

Direktiivillä ei kuitenkaan voi muuttaa millään tavalla sitä tosiseikkaa, että tällaiset maakohtaiset rajoitteet voi kiertää sekunneissa.

 

Samanlaisia tapahtumakulkuja on nähty ennenkin.

Direktiivin suurin ongelma on, että se koskee vain EU:ta, oli sen sisältö mikä hyvänsä. Direktiivi ei vaikuttaisi muihin kuin EU-kansalaisiin ja -yrityksiin, ja netissä on hyvin helppoa esittää toisen maan kansalaista.

Jokainen hiukankaan osaavampi netinkäyttäjä osaa nykyään asentaa vpn-ohjelman, joka salaa verkkoliikenteen tai käyttää välityspalvelinta, eli proxya, jonka avulla voit hetkessä muuttua sivustojen silmissä toisen maan kansalaiseksi.

Niinpä tavallinen käyttäjä voi napin painalluksella kiertää mitkä tahansa EU-kohtaiset säädökset, muuttaen sijainnikseen vaikkapa Venäjän, ja kaikki on taas kuin ennen direktiivin voimaantuloa.

Samanlaisia tapahtumakulkuja on nähty ennenkin, kun informaation pääsyä internetiin on yritetty estää. Esimerkiksi Suomessa Piratebay-sivusto estettiin nettipiratismin takia vuonna 2012 oikeuden päätöksellä. Esto on kuitenkin lapsellisen helppoa kiertää vaikka välityspalvelimen kautta.

Kansainvälisempi esimerkki on Kiinan suuri palomuuri, joka teoriassa estää esimerkiksi Facebookin ja Twitterin. Vpn mahdollistaa kuitenkin tämänkin kiertämisen, ja niinpä internetissä näkee toistuvasti päivityksiä kummassakin palvelussa kiinalaisilta yrityksiltä ja ihmisiltä.

Hyvä kysymys on myös, haluaako EU todella rinnastua tässä mielessä Kiinan kanssa. Suuri meemimuuri olisi paitsi tehoton ja laajasti kritisoitu, mutta myös jatkuvan pilkan kohde.

Ainoa tekijänoikeusdirektiivi joka voisi saavuttaa tavoitteensa olisi sellainen, joka kattaisi koko maailman eikä vain EU:ta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tekijänoikeudet
 • EU
 • Internet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  2. 2

   Krp: Turun saaristossa huomiota herättävä operaatio epäillyn talousrikoksen takia – tällä alueella poliisi tekee etsintöjä

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  5. 5

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  6. 6

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  7. 7

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  8. 8

   Hitler viihtyi sotavuosienkin aikana natsien lomaparatiisissa Baijerin alpeilla

  9. 9

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  10. 10

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  3. 3

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  4. 4

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  5. 5

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  6. 6

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  7. 7

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  8. 8

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  9. 9

   Krp: Turun saaristossa huomiota herättävä operaatio epäillyn talousrikoksen takia – tällä alueella poliisi tekee etsintöjä

  10. 10

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat