Ulkomaat

”Venäjän yhteiskunnan horjuttamisesta” epäiltyä naista uhkaa kymmenen vuoden vankeustuomio – Venäjä pelkää teinien nettikeskusteluja

Viime maaliskuussa vangitun Anna Pavlikovan, 18, tapaus on herättänyt Venäjällä huomiota, koska sitä pidetään erityisen epäoikeudenmukaisena. Pavlikova vietiin vankilaan alaikäisenä, väitteitä hänen rikoksestaan pidetään tekaistuina ja hänen terveysongelmiensa on kerrottu pahentuneen kaltoin kohtelun takia vankeudessa.

Moskova

Venäjä yrittää kaikin voimin kitkeä toisinajattelua internetin keskustelupalveluista ja sosiaalisesta mediasta. Siinä jyrän alle jäävät etenkin nuoret.

Yksi heistä on Anna Pavlikova, 18, jota uhkaa kymmenen vuoden vankeustuomio ääriryhmän organisoimisesta.

Moskovalainen tuomioistuin käsitteli torstaina valitusta hänen vangitsemisestaan. Oikeus hyväksyi valituksen osittain, päättäen pitää hänet tutkintavankeudessa elokuun lopulle, kun alkuperäinen vangitseminen oli syyskuun lopulle.

Oikeudessa Pavlikova ei ollut paikalla, hänen kuvaansa välitettiin saliin videoyhteydellä vankilasta. Oikeustalolla oli runsaat sata ihmistä seuraamassa vangitsemiskäsittelyä ja osoittamassa tukea Pavlikovalle. Se on melko paljon ottaen huomioon, että istunto oli arki-iltapäivänä jolloin valtaosa niistä jotka eivät ole paenneet kesälaitumille ovat töissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaikki paikalla olleet eivät mahtuneet oikeussaliin, mutta heille annettiin mahdollisuus seurata käsittelyä videoruudulta toisessa salissa. Oikeudenkäyntiä seurasi myös Nadežda Tolokonnikova, 28. Hän on itsekin istunut vankilassa saatuaan kahden vuoden tuomion vuonna 2012 tempauksesta, jonka Pussy Riot -ryhmä järjesti moskovalaisessa kirkossa.

”Tämä on vääryys. Tämä ei ole todellinen rikostapaus vaan ainoastaan yritys uhkailla nuoria ihmisiä”, luonnehti Tolokonnikova Pavlikovan tapausta. Tolokonnikovaa ei voinut kuvata, koska oikeudessa oli kuvaaminen kielletty.

Hän arvoi, että Pavlikovan tapaus on tarkoitettu signaaliksi ja pelotteeksi nuorille, jotta nämä pysyisivät erossa poliittisesta toiminnasta.

Nuoret ovat Venäjällä parin viime vuoden aikana muuttuneet näkyväksi poliittiseksi voimaksi. Viimeksi kuluneiden parinkymmenen vuoden aikana on kasvanut ikäluokka, joka elänyt käytännössä koko ikänsä presidentti Vladimir Putinin valtakaudella.

Nyt he alkavat olla siinä iässä, että osa heistä on poliittisesti aktiivisia.

”Siksi näyttää siltä, että viranomaiset yhä enemmän ottavat kohteikseen hyvin nuoria ihmisiä, alle 20-vuotiaita”, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Venäjä-tutkija Julia Gorbunova puhelimitse.

Nuoria on näkynyt paljon esimerkiksi hallintoa vastustaneissa mielenosoituksissa, joita on kutsunut koolle Venäjän näkyvin oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi, 42. Joukossa on ollut nuoria peruskouluikäisistä lähtien.

Alle parikymppiset ovat Venäjän hallinnolle ongelma, koska he eivät hanki yhteiskunnallisia näkemyksiään televisiosta kuten vanhemmat ikäluokat. Nuoret jakavat tietoja ja mielipiteitä keskenään internetissä ja sen sosiaalisissa medioissa, joten viranomaisten on vaikea kontrolloida, mistä näkökulmista heille kerrotaan asioista.

Sananvapauden suitsimisessa Venäjällä käytetään paljon ääriryhmälainsäädäntöä, joka on kirjoitettu niin epämääräisin sanamuodoin, että hyvin monenlaiset asiat saadaan sopimaan lain tarkoittamiin ääritoiminnan rajoihin. Samojen pykälien nojalla Venäjä on vanginnut myös esimerkiksi jehovan todistajia.

”Sikäli kuin me olemme dokumentoineet, viranomaiset käyttävät ekstremismisyytteitä paljon aiempaa laajemmin, varsinkin netissä julkaistuja asioita vastaan”, sanoo Gorbunova.

Tällä viikolla on Venäjällä herättänyt keskustelua myös tapaus, jossa 23-vuotias siperialaisnainen kertoi joutuneensa epäillyksi viharikoksesta ja ääritoiminnasta, kun viranomaiset olivat löytäneet hänen vanhalta, jo poistetulta Vkontakte-tililtään humoristiseksi tarkoitetun kuvan mustaihoisesta papista.

Vkontakte eli VK on venäläinen sosiaalisen median alusta, joka muistuttaa Facebookia. Gorbunovan mukaan hyvin monet oikeustapaukset liittyvät VK:hon, koska se avoimesti jakaa käyttäjien tietoja tiedustelupalveluille.

Nainen kertoi tapauksesta Twitterissä. Hänet on päästetty kotiin, mutta hän on yhä epäiltynä rikoksesta.
Viranomaiset eivät vaikuta olevan vainoamassa erityisesti juuri nuoria, arvioi Gorbunova.

”Luulen, että että heistä vain tuli tällainen kokonaan uusi voima venäjällä. Poliittinen voima, jota viranomaiset kokevat, että heidän täytyy kontrolloida”, hän toteaa.

Viime maaliskuussa vangitun Pavlikovan tapaus on Venäjällä herättänyt huomiota, koska sitä pidetään erityisen epäoikeudenmukaisena. Hänet vietiin vankilaan alaikäisenä, väitteitä hänen rikoksestaan pidetään tekaistuina ja hänen terveysongelmiensa on kerrottu pahentuneen kaltoin kohtelun takia vankeudessa.

Venäläisviestimien haastattelemien lakimiesten ja omaisten mukaan häntä esimerkiksi pidettiin kolme tuntia lämmittämättömässä vankienkuljetusautossa 11 asteen pakkasella, kun hänet maaliskuussa haettiin kotoaan. Venäläisten ihmisoikeusjärjestöjen mukaan kuulustelijat ovat myös uhkailleet Pavlikovaa väkivallalla.

Vangin luona vieraillen lakimiehen mukaan hänen kätensä tärisevät, hän unohtelee asioita ja voi pahoin sekä saa öisin kohtauksia, kertoi Pavlikovan sisko Anastasia Pavlikova OVD Info -sivustolle kesäkuussa.

Viranomaiset epäilevät nuorten olleen perustamassa ryhmää nimeltä Uusi suuruus. Ryhmän väitetään pyrkineen horjuttamaan Venäjän yhteiskuntaa. Siihen kuulumisesta epäiltyjä on ollut vangittuina ainakin kuusi. Heistä ainakin neljä on alle 20-vuotiaita.

Ryhmän kuitenkin käytännössä perusti joukko ryhmään soluttautuneita turvallisuuspalvelun työntekijöitä, kertoi OVD Info, joka oli saanut haltuunsa tapauksen tutkinta-aineistoja.

Sen mukaan ryhmä oli aluksi pelkkä oppositiohenkinen keskusteluryhmä netissä, mutta pian siitä muotoutui ryhmä, joka ainakin viranomaisten mielestä sopii äärijärjestöjä koskevien pykälien piiriin.

Riippumattoman Novaja Gazeta -lehden mukaan turvallisuuspalvelu FSB:n soluttautuja ehdotti ryhmän nuorille, että ryhmä muutettaisiin poliittiseksi liikkeeksi. Hän myös lehden mukaan kirjoitti ryhmän ohjelman ja hankki ryhmälle toimitilan.

Samassa tutkinnassa on vangittuna myös muiden muassa Pavlikovan ystävä, eläinlääketieteen opiskelija Maria Dubovik, 19.

Pavlikovan ja Dubovikin äidit julkaisivat kesäkuussa videon, jossa he vetoavat lastensa vapauttamiseksi.

Videolla Pavlikovan äiti kertoo, että Pavlikova oli kotona viihtyvä tyttö, joka luki paljon ja työskenteli eläinlääkäriasemalla hoitajana koska pitää eläimistä hyvin paljon.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjä
 • Ihmisoikeudet
 • Sananvapaus
 • Mikko Paakkanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  2. 2

   Erkki Tuomioja paljastaa päiväkirjassaan, miten suurta tuskaa ministeripestin vastaanottaminen Paavo Lipposen hallituksessa tuotti hänelle

  3. 3

   Työttömät kitkevät kasveja ja kantavat polttopuita metsässä – HS kävi selvittämässä, onko Tampereen ylistetty kokeilu todella ihmelääke työttömyyteen

   Tilaajille
  4. 4

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  5. 5

   Risto Siilasmaan esiin tuomat kokemukset Nokian hallitustyöstä ovat tärkeitä

  6. 6

   Uhkaako ulkomainen maanomistus Suomen turvallisuutta? Sotilasasiantuntijan mukaan keskustelussa olisi syytä painaa jarrua

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Eduskunnan surkea näytelmä ei ole ollut kunniaksi parlamentarismille

  9. 9

   Euroopan pelätyimpiin kuuluva metsätuholainen leviää Suomeen, eikä sitä pysäytä edes pakkanen

  10. 10

   Venelaitureita ilman veneen kiinnityspaikkoja, helikopterin laskeutumisalustoja ja kallis rakennustyyli – video ja kuvat näyttävät Turun saariston poliisioperaation kohteet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  7. 7

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  8. 8

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  9. 9

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  10. 10

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää