Ulkomaat    |   HS-analyysi

Saksaan mahtuu nyt vain yksi uutisaihe: maajoukkueesta eronnut jalkapallotähti Özil syytti muita rasismista – mutta kuka lopulta on syyllinen?

Saksan keskustelu jalkapalloilija Mesut Özilistä ja rasismista on osoitus siitä, miten hallitseviksi aiheiksi maahanmuutto ja integroituminen ovat nousseet Euroopassa, kirjoittaa HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja Anna-Liina Kauhanen.

Berliini

Tämä kesä ei ole Saksassa jalkapallon juhlaa.

Jalkapallo on Saksan kansallisaarre. Sillä rakennetaan identiteettiä, ja sitä kehutaan hyväksi integroijaksi. Juuri jalkapalloilua kiitetään siitä, että saksalaiset ovat löytäneet jotakuinkin turvallisen tavan kanavoida Saksan synkän historian patoamia kansallistunteita.

Nationalismi on kuitenkin vaikea laji. Se lipsahtaa helposti syrjiväksi ja erottelevaksi. Uusin esimerkki jalkapallon ja nationalismin vaikeasta suhteesta on Saksaa tämän viikon riepotellut Özilgate, kohu jalkapalloilija Mesut Özilin ympärillä.

Özil, 29, on tähti ja miljonääri. Hän asuu Lontoossa ja pelaa Valioliiga-seura Arsenalissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Özil on kotoisin Saksan Gelsenkirchenistä. Hän on kolmannen polven saksanturkkilainen. Saksan maajoukkueessa Özilillä on pitkä ura, ja hän oli mukana voittamassa maailmanmestaruutta vuonna 2014.

Viime toukokuussa Özil kuitenkin teki jotain, mikä osoitti, etteivät taidot kentällä kerro poliittisesta pelisilmästä.

Özil ja toinen turkkilaistaustainen maajoukkuepelaaja, İlkay Gündoğan, poseerasivat yhteiskuvassa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kanssa. Ajoitus oli hankala, mutta ei vain se. Kaksikko antoi oman suosionsa Turkin autoritaarisen johtajan vaalikamppailun välineeksi juuri Turkin vaalien alla ja tilanteessa, jossa Saksan ja Turkin välit ovat monin tavoin äärimmäisen kireät.


Kuvasta nousi kohu. Öziliä ja Gündoğania syytettiin maanpetturuudesta ja vaadittiin eroamaan maajoukkueesta. Kohu ei ollut laantua. Kun Saksa epäonnistui MM-kisoissa, siitäkin syytettiin kohua.

Viime sunnuntaina Özil ilmoitti jättävänsä maajoukkueen. Syyksi Özil sanoi hänen muslimina ja saksanturkkilaisena kohtaamansa rasistisen ja epäkunnioittavan kohtelun. Hän syytti Saksan jalkapalloliittoa ja sen johtajaa kaksinaismoraalista ja rasismin hyväksymisestä.

Özilin Twitteriin lähettämä viesti hämmensi. Hänestä tehtiin esimerkki integraation ongelmista, vaikka voi kysyä, miksi Saksassa syntynyt, saksaa ensimmäisenä kielenään puhuva ja miljoonia tienaava jalkapallotähti kävisi sellaiseksi.

Myös rasismisyytteet herättivät kysymyksiä. Eikö kyse ollutkaan siitä, miten Özil suhtautuu Turkin autoritaariseen johtajaan?

Özilgatessa on aineksia niin runsaasti, ettei kaikkea saa edes eriteltyä: rasismi, integraatio, jalkapallo, saksalaisuus, Saksan jalkapalloliiton huono hallinto.

Reaktioiden vahvuus kertoo, että Özilgate on hyvin poliittinen. Se osoittaa, miten hallitseviksi aiheiksi maahanmuutto ja integroituminen ovat nousseet Euroopassa ja miten vaikea niitä on käsitellä.

Özil pantiin edustamaan myös kaikkia saksanturkkilaisia. Ryhmä ei ole yhtenäinen, mutta enemmistö saksanturkkilaisista identifioituu tällä hetkellä vahvasti Turkkiin. Turkin ja Saksan välillä taas on syvä juopa, sillä Erdoğanin politiikka on vastakkainen EU-maiden arvojen kanssa. Saksasta ja liittokansleri Angela Merkelistä Erdoğan puhuu natsivertauksia kaihtamatta hyvin aggressiivisesti.

Özilin yhteiskuvaa voi eräin edellytyksin pitää Saksan integraatiopolitiikan epäonnistumisena ja myös Erdoğanin propagandan suurena poliittisena voittona. Miksi Erdoğan onnistui?

Viime vuosien kärjistyneessä maahanmuuttokeskustelussa muslimi- ja maahanmuuttajaviha on ollut erittäin avointa. Samaan aikaan Erdoğan ruokkii ulkoturkkilaisten patriotismia, sillä hän tarvitsee ulkoturkkilaisten äänet pönkittääkseen yksinvaltaansa.

Tuki on paljon helpompi saada silloin, kun Saksan kaltaiset uudet kotimaat syyllistävät jatkuvasti maahanmuuttajia kuin yhtenä joukkona. Saksan sisäministeri Horst Seehofer sanoi ensi töikseen, ettei islam kuulu Saksaan.

Özil ei ihan ymmärtänyt, mihin tabuun hän sohaisi yhteiskuvalla ja nyt myös rasismisyytöksillä.

”Minulla on kaksi sydäntä, saksalainen ja turkkilainen”, Özil kirjoitti sunnuntaina Twitterissä julkaisemassaan viestissä.

Monen mielestä Özil kiteytti hyvin maahanmuuttajataustaisten identiteetin. Integraatio ei tarkoita sitä, että jättää kaiken taakseen, osa sanoi.

”Olen saksalainen, kun voitamme, ja maahanmuuttaja, kun häviämme”, Özil kirjoittaa.

Mihin integroitua? Missä on raati, joka nostaa maahanmuuttajalle peukun ylös tai alas? Sitä Özil kysyy. Monen mielestä Özil kiteytti saksanturkkilaisten tunnot siitä, että heitä kohdellaan toisen luokan kansalaisina.

Özil syytti rasismin tukemisesta erityisesti Saksan jalkapalloliittoa DFB:tä ja sen puheenjohtajaa Reinhard Grindeliä. DFB vastasi, ettei tämä pidä paikkaansa, mutta osa vaatii Grindelin eroa.

Maahanmuuttajien integroiminen on Saksan suurimpia ongelmia. Tähän asti kyse ei ole ollut mistään menestystarinasta. Se on yksi keskeisistä syistä uuteen poliittiseen kahtiajakoon, jossa äärioikeiston kannatus kasvaa.

Teemat ovat herkkiä populismille ja poliittiselle väärinkäytölle. Saksanturkkilaiset jalkapallotähdet ovat jo ennen Özilgatea olleet Saksan oikeistopopulistisen ja äärioikeistolaisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen johtajan Alexander Gaulandin hampaissa. Hän ei ole tyytynyt arvioimaan saksanturkkilaisen rinnakkaisyhteiskunnan ongelmia asiallisesti, vaan sävy on rasistinen ja muslimivihamielinen.

Poliittisen ilmapiirin kärjistyminen on vaarallista. Heti Erdoğan-yhteiskuvan jälkeen liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier kutsui Özilin ja Gündğanin juttutuokiolle luokseen.

Kun Özil ilmoitti erostaan, oli selvää, että Saksan poliittisen johdon on taas reagoitava. Merkel reagoi mahdollisimman pidättyväisesti: hän ilmoitti kunnioittavansa Özilin päätöstä. Samalla Merkel yhdisti kommenttiinsa maahanmuuttajien integroitumisen. Valtaosa Saksan noin 2,8 miljoonasta turkkilaistaustaisesta asukkaasta on integroitunut hyvin, Merkel sanoi tiedottajansa mukaan.

Saksan liittopäivien puhemies Wolfgang Schäuble arvosteli Saksan jalkapalloliittoa ja Grindeliä siitä, että maajoukkuepelaajien annettiin mennä tapaamaan Erdoğania. Nuoria pelaajia olisi pitänyt auttaa ymmärtämään, miksi kuva on ongelma, jos he eivät sitä itse tajua. Schäublen mielestä on häpeällistä, ettei niin toimittu.

Grindel taas pahoitteli vasta torstaina sitä, etteivät hän itse ja liitto olleet suorasanaisemmin puuttuneet maahanmuuttajataustaisten pelaajien kohtaamaan rasismiin.

Erdoğan soitti alkuviikosta Özilille ja ilmaisi tukensa: ”Suutelen Özilin silmiä.”

Sitä, että Öziliä kohdellaan uskonnon vuoksi rasistisesti, ei voi hyväksyä, Erdoğan sanoi.

Tässä hän on oikeassa. Mutta Özilin arvostelu diktaattorin tukemisesta ei ole vielä itsessään rasismia. Jos tapaus Özilin valjastaa rasistisesti omaan politikointiinsa, se on tuomittava.

Saksanturkkilaisessa yhteisössä on sekä Özilin ymmärtäjiä että hänen arvostelijoitaan. Arvostelijat eivät pidä Özilin uhriutumisesta ja kaksinaismoraalista: hän syyttää muita rasismista mutta tukee Erdoğanin autoritaarisuutta.

Özil on jo vuosikausia jättänyt maajoukkueessa Saksan kansallislaulun laulamatta, eikä hän voi olla tietämättä, miten Erdoğanin Turkki vaientaa arvostelijansa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saksa
 • Maahanmuutto
 • Integraatio
 • Jalkapallo
 • Anna-Liina Kauhanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Liberia kadotti kontit, joissa oli 88 miljoonan euron arvosta käteistä – se on valtava menetys rutiköyhälle maalle ja paha isku tuoreelle presidentille George Weahille

  4. 4

   Airiston Helmen yhteistyökumppani hämmästelee kohua: ”Mitään mustia rahoja ei ole koskaan liikkunut”

  5. 5

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  6. 6

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  7. 7

   Läjäpäin käteistä muovipusseissa, monimutkaisia omistuskytköksiä, kommandopipoisia poliiseja – HS kokosi olennaisimmat tiedot Turun saariston laajasta poliisioperaatiosta

  8. 8

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  9. 9

   Kela: Viranomaisten kuuluu huolehtia ihmisistä – ”On vakava asia, jos lapsiperheellä ei ole riittävästi ruokaa”

  10. 10

   Nainen löysi kaksipäisen käärmeen kukkapenkistä Yhdysvalloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  4. 4

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  7. 7

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  8. 8

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  9. 9

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  10. 10

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Läjäpäin käteistä muovipusseissa, monimutkaisia omistuskytköksiä, kommandopipoisia poliiseja – HS kokosi olennaisimmat tiedot Turun saariston laajasta poliisioperaatiosta
  3. HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä
  4. Liberia kadotti kontit, joissa oli 88 miljoonan euron arvosta käteistä – se on valtava menetys rutiköyhälle maalle ja paha isku tuoreelle presidentille George Weahille
  5. Airiston Helmen yhteistyökumppani hämmästelee kohua: ”Mitään mustia rahoja ei ole koskaan liikkunut”
  6. Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta
  7. Tunti sitten
  8. Turunmaan saariston näyttävästä viranomais­operaatiosta lähti viestejä sekä ulkomaille että Suomen eduskuntaan Tilaajille
  9. CNN: Venäjä-tutkintaa johtava USA:n apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein tarjoutui eroamaan
  10. Tii Möltsi kohtasi ketun työpaikkansa ovella Lauttasaaressa – ”Hän vain siinä makoili ja nakerteli kynnysmattoa”
  11. FC Barcelonan pelaaminen Floridassa sai lisää vastatuulta, päätös ottelusta olisi historiallinen
  12. Presidentti Niinistö näkee avoimuudessa uhan: Suomalaisuutta voidaan käyttää peitetarkoituksiin
  13. Näytä lisää