Ulkomaat

Kumpi valehtelee: Trump vai Cohen? Asiantuntija arvioi, mitkä voivat olla seuraukset, jos Trump tiesi Venäjä-tapaamisesta

Uutiskanava CNN:n mukaan presidentti Donald Trumpin entinen lakimies on valmis todistamaan, että Trump tiesi ja hyväksyi presidentinvaalikampanjansa aikana tapaamisen, jossa venäläiset tarjoutuivat antamaan vahingoittavaa tietoa Hillary Clintonista.

Joku valehtelee, mutta kuka?

Tämä kysymys herää presidentti Donald Trumpin entisen lakimieheen Michael Coheniin liittyvästä viimeisimmästä paljastuksesta. Uutiskanava CNN kertoi perjantaina, että Cohen on valmis todistamaan siitä, että Trump tiesi ja hyväksyi presidentinvaalikampanjansa aikana tapaamisen, jossa venäläiset tarjoutuivat antamaan Trumpin pojalle vahingoittavaa tietoa demokraattiehdokas Hillary Clintonista.

Trumpin nykyinen lakimies Rudy Giuliani kiirehti leimaamaan Cohenin syytökset valehteluksi. Myös Trump itse kiisti tiedon twiitissään ja syytti Cohenia valehtelusta.
Erityistutkija Robert Mueller selvittää parhaillaan Trumpin kampanjan yhteistyötä venäläisten kanssa. Hän on nostanut syytteet yli 30:tä amerikkalaista ja venäläistä vastaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Trumpin lähipiiri ei ole selvinnyt kuivin jaloin venäläisten kanssa järjestetyn tapaamisen selittelyssä, mutta yhdestä asiasta he ovat pitäneet kiinni: Trump ei tiennyt missään vaiheessa kesäkuussa 2016 järjestetystä tapaamisesta, johon osallistuivat hänen poikansa Donald Trump Jr., vävynsä Jared Kushner, silloinen kampanjapäällikkönsä Paul Manafort ja joukko venäläisiä.


Helsingin yliopiston Pohjois-Amerikan tutkimuksen dosentti Rani-Henrik Andersson suhtautuu maltilla Cohenin paljastukseen.

”Tärkeintä on nyt, ettei mennä asioiden edelle. Emme tiedä, onko Cohenilla todisteita, ja jos on, riittävätkö ne vakuuttamaan [erityistutkija] Robert Muellerin”, Andersson sanoo.

”Jos Cohen pystyy todistamaan, että Trump on todella tiennyt tapaamisesta, se on iso juttu. Silloin sekä presidentti Trump että hänen poikansa olisivat valehdelleet asiasta, poika vielä lainsäädäntökomitean edessä.”

FBI tutki Cohenin toimiston jo aiemmin tänä vuonna. Heinäkuussa puolestaan paljastui, että Cohen oli nauhoittanut Trumpin kanssa käymiään keskusteluja. Jos Cohen ei pysty todistamaan nauhoitteella tai muulla konkreettisella todisteella Trumpin tienneen tapaamisesta, jää hänen sanansa presidentin sanaa vastaan.

”Ja mehän emme tiedä, mitä Mueller tietää. Emme myöskään tiedä, mitä kaikkea Trumpin ja Cohenin vuosia jatkuneessa diilailussa on”, Andersson huomauttaa.

Cohen hylkäsi presidentti Trumpin vastikään päättäessään yli kymmenen vuotta kestäneen työsuhteensa tänä kesänä. Trumpin ja Cohenin pitkästä taipaleesta voit lukea tästä jutusta.


Nyt näyttäisi siltä, että Trumpin entinen oikea käsi olisi valmis auttamaan erityistutkija Muelleria.

”Cohenin lähtö on aivan ymmärrettävää: hän on todennäköisesti isoissa vaikeuksissa. Häneenkin kohdistuu tutkinta, ja jopa vankeus voi uhata. Hän on varmaan ajatellut, että oma napa on kuitenkin lähempänä kuin kenenkään muun. Jos pitkän tuomion vaihtoehtona on tietojen kertominen, valinta on aika helppo”, Andersson arvioi.

Jos selviäisi, että Trump on todella tiennyt tapaamisesta venäläisten kanssa, pidettäisiin sitä Yhdysvalloissa todennäköisesti epäamerikkalaisena vieraan vallan kanssa veljeilynä.

Trump on kutsunut Venäjä-tutkintaa noitavainoiksi, eikä olisi ensimmäinen kerta, että hän heilauttaisi skandaalille kättään. Jos Venäjä-yhteydet todistetaan, Trump tuskin selviäisi enää pelkällä twiittailulla.

Andersson muistuttaa, että kritiikkimyrskyn alkaessa Trump johdattelee ihmisten huomion usein muualle. Yleensä hän onnistuu harhautuksissa: median huomio kohdistuu muualle, ja skandaalit voivat unohtua julkisuudessa.

”Oikeuslaitosta hän ei kuitenkaan onnistu harhauttamaan. Tutkinnat etenevät ja rattaat pyörivät.”

Entä voisiko olla niin, että Trumpin kampanjatiimi erehtyi venäläisten pakeille silkkaa hölmöyttään?

”Kampanjassa oli aika kokematon porukka. Innostuttiin, kun Clintonista luvattiin sotkua – ei ehkä ajateltu seurauksia, ja kokemattomuuttaan mentiin ansaan”, Andersson sanoo.

Suurimmat Trump-kriitikot ovat julistaneet presidentin olevan pahimmillaan maanpetturi, ja virkarikossyytteen mahdollisuuttakin on heiluteltu.

Maanpetturuuspuheet olisi Anderssonin mielestä silti syytä jättää toistaiseksi sikseen. Istuvaa presidenttiä ei kammeta vallasta niin vain.

HS kirjoitti virkasyytteestä viime vuonna. Yhdysvaltain perustuslain mukaan virkasyyte voi seurata ”maanpetoksesta, lahjonnasta tai muista väärinkäytöksistä ja rikkomuksista”. Etenkin jälkimmäiset muotoilut jättävät varaa tulkinnalle, eikä aiemman käytännön valossa virkasyytteen saamiseen vaadita välttämättä rikoksen tunnusmerkkien täyttymistä, vaan kyseeseen voivat tulla myös poliittiset väärinkäytökset.

Yhdysvaltain presidenttiä koskevaa virkasyytettä ei siis käsitellä oikeuslaitoksessa. Eikä virkasyyte tarkoita, että presidentti joutuu eroamaan. Virkasyytteen nostaa edustajainhuone eli kongressin alahuone ja käsittelee senaatti eli ylähuone. Senaatin julistama tuomio ei tuo vankeutta tai sakkoja, mutta se johtaa automaattisesti erottamiseen.

 

”Se vaatisi paljon faktaa, ei vain huhupuheita.”

Virkasyytteen läpimenoon vaadittaisiin edustajainhuoneen enemmistö ja kaksi kolmannesta senaatista. Trumpin republikaaneilla on nyt enemmistö kummassakin kamarissa.

”Siksi kongressin marraskuiset välivaalit nousevatkin syksyn kuumimmaksi aiheeksi, jos demokraatit voittavat sekä senaatin että edustajainhuoneen”, Andersson arvioi.

Demokraattienkin kynnys haastaa Trumpia virkasyytteeseen on kuitenkin korkea.

”Se vaatisi paljon faktaa, ei vain huhupuheita.”


Muellerin tutkinnan etenemisestä ei ole tihkunut juurikaan tietoa julkisuuteen. Tutkinnan kestäminen on herättänyt myös kritiikkiä, ettei Venäjä-tutkintaan pitäisi käyttää enempää verorahoja.

”Muelleria on kuvailtu tarkaksi, ja hän ymmärtää asemansa vakavuuden. Hän käyttää sen ajan, mitä tarvitsee, jotta tapaus kääntyy puoleen tai toiseen”, Andersson sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Donald Trump

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Eero Kärtevä luki lääketieteen pääsykokeisiin aamuseitsemästä iltakymmeneen ja vei kirjat armeijavuonna mukanaan metsäänkin – Miltä tuntuu, kun joku huijaa pääsykokeessa?

  3. 3

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  4. 4

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  5. 5

   Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin 620 000 eurolla

  6. 6

   Brittimedia: EU varautuu brexit-neuvotteluiden romahtamiseen

  7. 7

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  8. 8

   Uuden Harry Potter -elokuvan traileri paljastaa niin yllättävän tiedon Voldemortin lemmikkikäärmeestä, että fanien on ollut vaikeaa hyväksyä sitä

  9. 9

   Ilmatieteen laitos varoittaa: Myrsky iskee illalla Etelä-Suomeen – Helsingin pelastuslaitos: Tuuli uhkaa taloja

  10. 10

   Helsinkiin rakennetaan historian kallein sairaala – Tällainen yhdeksännumeroisen summan nielevästä rakennuksesta tulee

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  3. 3

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  4. 4

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  5. 5

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  6. 6

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  7. 7

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  8. 8

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  9. 9

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  10. 10

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat