Ulkomaat

HS Ljusdalissa: Ruotsissa palaa metsää joka puolella maata, eikä loppua näy – ”Illuusio kriisi­valmiudestamme katosi savuna ilmaan”

Ruotsin metsäpalot ovat kasvaneet modernin historian suurimmiksi. HS matkusti pahimmalle paloalueelle Keski-Ruotsiin. Taistoa suurpaloja vastaan käydään päivin öin. Ranskalaisten ja puolalaisten antama apu on ollut ratkaisevaa.

Härjedalen / Ljusdal.

Viikko sitten Harry Karlströmin ovikello soi kello kolme keskellä yötä. ”Nytkö se tapahtuu”, hän ajatteli.

Siellä oli poliisi. Lähtö tuli. Aikaa oli pari minuuttia.

Ruotsin modernin historian suurin metsäpalo Keski-Ruotsissa oli edennyt hallitsemattomasti Härjedalenin kuntaan ja Karlströmin kotikylän porteille. Kylä peittyi savuun ja vastapäinen vaara liekehti yössä.

Karlsson ei osannut ottaa mukaan oikein mitään. Nyt hän kuuntelee Huskölenin kyläkoulun pihanurmella, kun Punaisen ristin työntekijä Inger Malmstörm antaa ohjeita järkytyksestä toipuville. ”Tehkää paljon asioita, joista pidätte. Jos pidätte kalastamisesta, kalastakaa enemmän.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Karlström oli evakossa viikon. Paluulupa tuli yhtä yllättäen kuin lähtökäskykin. Hän vaikuttaa yhä hieman järkyttyneeltä. Välillä naurattaa, vaikka silmät vetistävät. Kotipihassa hän koettaa huudella Sixten-kissan perään. ”Eiköhän se ole pärjännyt”, hän pohtii.

Savu nousee tyynen virran takaa korkeina patsaina. Tilanne on kaikkea muuta kuin ohi. Siellä suurpaloja sammu­tetaan yhä yötä päivää noin 700 ihmisen voimin: Ruotsalaiset, ranskalaiset, puolalaiset. Kaikki yhdessä, kaikki yhtä hikisinä. Vesilasteja on pudotettu lentokoneista ja helikoptereista satoja, pysäytyslinjoja raivattu ja poltettu.

Samalla uusia suurpaloja pelätään syttyvän rutikuivassa Etelä-Ruotsissa.

Mustaksi muuttunut rinnemännikkö päättyy kuin leikaten jokivarteen raivattuun aukkoon. Siitä alkaa vehreys. Tällä puolella virtaa on hätkähdyttävän kaunista. Osa punaisista hirsirakennuksista on seissyt tässä 1700-luvulta asti. Karlströmin serkku Anne-Marie Wästholt innostuu suomalaisvieraista.

”Tänne tuli 1620-luvulla kaksi miestä nälkää pakoon Savosta. Heidän piti palata, mutta he jäivätkin tänne.” Vaimot löysivät perässä. ”Rakkaus on niin vahvaa”, Wästholt toteaa.

Wästholt on näiden savolaisten jälkeläinen 12. polvessa. Mitä jos sukutila olisi palanut? ”En edes uskaltanut ajatella sitä ajatusta.”

Ruotsissa palaa metsää joka puolella maata, eikä loppua näy. Kukaan ei ole kuollut, mutta puuta on menetetty valtavat määrät ja kotejakin on palanut. Torstaina varmistui, että Suomi liittyy Ruotsiin apua lähettävien EU-maiden joukkoon.

Yhteensä palojen laajuus on noin 250 neliökilometriä, selvästi enemmän kuin Helsingin maa-alueiden pinta-ala. Juuri näissä keskisen Ruotsin lääneissä tilanne on pahin. Taalainmaalla, Gävleborgissa ja Jämtlandissa palot pääsivät karkaamaan käsistä, ja nyt niitä yritetään rajata kun sammuttamaan ei pysty.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.


Arvostelu on ollut kovaa. ”Illuusio kriisivalmiudestamme katosi savuna ilmaan – jälleen kerran”, tylytti kirjailija Niklas Ekdal Ruotsin suurlehdessä Dagens Nyheterissä. Ekdal rinnasti tilanteen vuoden 2004 epäonnistumiseen. Ruotsalaiset tsunamiuhrit joutuivat odottamaan kotiin pääsyä Thaimaasta viranomaisten syytellessä toisiaan.


HS:n paloalueella tapaamat evakot ovat armeliaampia. Kaikilla on suuri kunnioitus helteessä rehkiviä palomiehiä kohtaan. Moni ihmettelee kuitenkin, miten tilanne pääsi niin nopeasti niin pahaksi Ruotsin kaltaisessa maassa.

Taustalla on mittaushistorian kuumin toukokuu, vähäsateinen kesäkuu ja yhä kuumana jatkuva heinäkuu. Ilmatieteen laitoksen meteorologin Niina Niinimäen mukaan melko lailla samat olosuhteet ovat kuitenkin vallinneet Suomessakin. Suomi on välttynyt vastaavilta suurpaloilta. ”Sademäärätkin näyttävät samalta. Ei sitä voi ainakaan kokonaan sääeroilla selittää”, Niinimäki sanoo.

Yksi mahdollinen selitys liittyy metsänhoitoon. Sisäministeriön pelastusylitarkastajan Rami Ruuskan mukaan metsäalueet ovat Ruotsissa suurempia kuin Suomessa. Metsäautoteiden verkko on harvempi. ”Jos ilmasta katsoo, Ruotsin tilkkutäkin tilkut ovat suurempia.”

Tämän vuoksi Suomessa päästään palojen alkulähteille hieman helpommin. Keski-Ruotsissa ranskalaiset palomiehet ovat laskeutuneet liekkien luo helikoptereista.

Ruuska kehuu Suomen maaseudun tiheää sopimuspalokuntien verkkoa. ”En sano, että Ruotsissa oltaisiin hitaita, mutta meillä ollaan ainakin nopeita.”

Valvonnassa sen sijaan ei ole eroja, kertoo Ruotsin pelastuslaitoksen metsäpaloasiantuntija Rickard Hansen. Molemmissa maissa on kattava valvontalentojen järjestelmä palovaara-alueilla.

Ruuskan mukaan Suomessa noudatetaan tulentekokieltoja varsin hyvin. Ruotsin mediassa on ollut viime päivät paljon puhetta kieltoalueiden jääräpäisistä grillaajista. Kun ajamme Huskölenin ”savolaiskylästä” kohti muita paloalueita, paikallisradiossa toistetaan tulentekokielto ruotsiksi, englanniksi ja arabiaksi.

Färilan kylässä Ljusdalin kunnassa lähes sata Kårbölen kylän evakkoa on sijoitettu leirintäalueelle. Lippispäinen eläkeläinen Björn Floman nostaa puolen litran kaljatölkin huulilleen polttavan kuumalta muovipöydältä. Hän on kolumnisti Ekdalin kanssa samoilla linjoilla. ”Sama kuin tsunamissa, lähdimme liian hitaasti liikkeelle.”

Lastentarhanopettaja Annelie Åkerblom nyökkää pöydän päässä. ”Minusta tuntuu, että palomiehet itsekin ajattelevat niin”, hän sanoo. Hän tuli juuri evakkojen kokouksesta, jossa palopäällikkö kertoi uusimmat uutiset. Kotiinpaluu ei ole ajankohtainen. ”Siellä sanottiin, että meillä olisi paljon opittavaa ranskalaisilta ja puolalaisilta. Ja että ilman EU-apua tämä olisi mennyt päin helvettiä.”

Moni paikallinen on saanut korjata käsityksiään puolalaisista. ”Heillähän on modernimmat välineet kuin meillä!” Åkerblom huudahtaa.

Ruotsin kriisivalmiusviranomaisen MSB:n viestintäpäällikkö Patrik Jansson vahvistaa, että EU:n pelastuspalvelun kautta tullut apu on ollut korvaamatonta. Ranskalaiset, italialaiset ja portugalilaiset lentokoneet ovat pudottaneet vettä palojen päälle ja maastossa on huhkinut 140 puolalaista ja 60 ranskalaista palomiestä.

Kaikki on standardisoitua, mikä helpottaa suunnittelua. ”Tiedämme esimerkiksi tarkalleen, mitä ranskalaiseen yksikköön kuuluu.”

Ranskalaisten telttaleiri ei ole kaukana kårböleläisten leirintämökeistä. Ranskan pelastuslaitoksen everstiluutnantti Jean-Paul Monet hymyilee, vaikka uni on jäänyt vähiin. Marseillesta on tultu pitkä matka.

Hän näyttää puhelimesta kuvia: tuossa kaivetaan turvetta pois, tuossa pudotetaan letkua helikopterista, tuossa sammutetaan punaista pätsiä keskellä yötä.

Ranskassa palomiehet erikoistuvat koulutus­vaiheessa erilaisiin paloihin. Monet on maasto­palomiehiä. Etelä-Ranskan kuumuus pitää huolen siitä, että kokemusta kertyy. Silti tämä on hänenkin uransa suurin palo. Everstiluutnantti jakaa ruotsalaiselle operaationjohdolle pelkkiä kehuja. Teltatkin saavat kolme tähteä.

Kun Monet’lta kysyy Ruotsin suurpalojen syytä, hän vastaa yhdellä sanalla. ”Ilmaston­muutos. Siinähän se. Kun on näin kuivaa, ja niin monessa paikassa syttyy yhtä aikaa, ei sille mikään maa voi yksin mitään. Ei kukaan voi pitää valmiuttaan sellaisella tasolla.”

Monet järkyttyi ottamistaan maanäytteistä. ”Humuksen alla se pöllyää kuin puuteri. Luulisi, että ollaan Marseillessa.” Erona Etelä-Eurooppaan ovat Monet’n mukaan ”kuivat ukkoset”. Salamointia esiintyy pohjoisessa myös ilman rankkasateita.

”Minä uskon, että suurin osa näistä on salamoiden sytyttämiä. Jos siellä joku marjanpoimija on joukossa, ei se muuta suurta kuvaa.”

Tästä on kyse

Historiallisen tuhoisat palot


 Ruotsissa riehuvat maan lähihistorian pahimmat metsä- ja maastopalot. Suurimmat palot ovat Keski-Ruotsissa, Etelä-Ruotsissa suurpalojen riski on suurempi kuin koskaan.

 Ihmisiä on jouduttu evakuoimaan kodeistaan, kun palot ovat edenneet hallitsemattomasti. Kukaan ei ole kuollut.

 Tällä viikolla maastoa on palanut yhteensä 250 neliökilometrin alalla. Paloalueiden puiden arvo on arvioitu lähes sadaksi miljoonaksi euroksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsin maastopalot
 • Ruotsi
 • Maastopalot
 • Petja Pelli

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  3. 3

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  4. 4

   Nimeämättömät lähteet The New York Timesille: Apulais­oikeusministeri Rosenstein ehdotti Trumpin keskusteluiden salaista äänittämistä

  5. 5

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  6. 6

   Kiina on jäänyt oman talousmallinsa vangiksi

  7. 7

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  8. 8

   Lailliset kasinot houkuttelevat naapurimaiden turistit Georgiaan – vuoristossa verikostojen kierre on katkennut ja tunnelma kuin satojen vuosien takaa

  9. 9

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  10. 10

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  3. 3

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  4. 4

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  6. 6

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  7. 7

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  8. 8

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  9. 9

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  10. 10

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää