Ulkomaat

”Miehet eivät elä eläkeikään asti” – Visio venäläisten eläkeiän nostamisesta yli 60 vuoteen horjuttaa jo Putinin suosiota ja mielenosoitukset yltyvät

Hallituksen kaavailema eläkeiän nosto on heikentänyt jopa Vladimir Putinin kannatusta. Nyt muutosta vastaan saa osoittaa mieltä myös suurkaupungeissa, kun jalkapallokisat ovat ohi.

Moskova

Punaliput liehuvat auringonpaisteessa, kun kommunistit kokoontuvat osoittamaan mieltään eläkeiän nostoa vastaan Moskovassa. Mielenosoitukseen menijät jonottavat hyvässä järjestyksessä jalkakäytävällä, kunnes poliisi päästää heidät kadun yli muiden mielenosoittajien joukkoon.

Lauantain mielenosoitukselle on viranomaisten lupa. Väki kokoontuu aidatulle kadunpätkälle, jonne kuljetaan metallinpaljastimien läpi. Paikalla on poliisin mukaan 6 500, järjestäjien mukaan 12 000 ihmistä. Joka tapauksessa useita tuhansia.

Mielenosoitukset kansaa suututtanutta eläkeiän nostoa vastaan ovat saamassa puhtia nyt, kun jalkapallon maailmanmestaruuskisat ovat ohi ja mieltä saa osoittaa myös suurkaupungeissa. Lauantaina Venäjän kommunistipuolue ja joukko muita vasemmistojärjestöjä piti mielenosoituksia Moskovassa ja kymmenissä muissa venäläiskaupungeissa.

Jalkapallokisojen aikana oli kiellettyä järjestää mielenosoituksia kaupungeissa, joissa pelattiin MM-otteluita. Sellaisia olivat esimerkiksi Moskova ja Pietari.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev ilmoitti eläkeikien nostamisesta 14. kesäkuuta, samana päivänä, jolloin Venäjällä alkoivat jalkapallon MM-kisat. Kisahuumasta huolimatta ilmoitus herätti voimakasta vastustusta ja vaikutti hieman jopa presidentti Vladimir Putinin suosiolukemiin. Kesäkuussa julkaistun kyselyn mukaan peräti 89 prosenttia venäläisistä ilmoitti vastustavansa eläkeikien nostoa.

”Yhdeksänkymmentä prosenttia venäläisistä miehistä joutuu tekemään töitä kunnes kuolee, koska he eivät elä uuteen eläkeikään asti”, sanoo mielenosoitukseen saapunut Aleksandr Tšeriski, 62.

Hänellä on banderolli, jossa lukee ”Auta eläkerahastoa, kuole ennen eläkeikää”.

Vaikka hän mahdollisesti hieman liioittelee numeroiden kanssa, Tšeriski pukee sanoiksi monen venäläisen suurimman eläkehuolen. Venäjällä etenkin miesten eliniänodote on niin matala, että hyvin monet miehistä todella kuolevat ennen kuin saavat ruplaakaan eläkerahaa.

Koko Venäjällä eliniänodote oli Venäjän tilastokeskuksen Rosstatin mukaan viime vuonna miehillä vajaat 66 vuotta ja naisilla vajaat 77 vuotta. Suomessa vastaavat luvut ovat noin 78 ja 84. Venäjällä eliniänodote vaihtelee paljon alueittain, eikä osalla alueista miesten ikäodote yllä edes nykyiseen eläkeikään, joka on Neuvostoliiton perintönä matala.

Hallitus haluaa nostaa naisten eläkeiän 55 vuodesta 63 vuoteen ja miesten eläkeiän 60 vuodesta 65 vuoteen. Muutos on tarkoitus toteuttaa asteittain vuoteen 2034 mennessä. Tarkoituksena on paikata tiukoilla olevaa valtiontaloutta.

 

”Useimmilla Venäjän alueilla miehet eivät elä hallituksen haluamaan eläkeikään asti.”

Kommunistien mielenosoituksessa Moskovassa kaikki näyttää sujuvan hallitusti. Poliisit katselevat vierestä, kun mielenosoittajat marssivat kadulle rakennetun lavan eteen kuuntelemaan puheita.

Mielenosoittajien kylteissä eläkeiän nostoon viitataan erittäin rajuin sanankääntein, muun muassa kansanmurhana. Eläkkeelle pääsyä pidetään oikeutena, josta ei yksinkertaisesti voi luopua.

”Lapset orpokotiin, vaimot paneeliin”, lukee yhdessä kyltissä. Venäjällä katuprostituoitujen rivistöä kutsutaan paneeliksi.

Kommunistien järjestämässä tapahtumassa mielenosoittajista enemmistö on keski-ikäisiä tai vanhempia, mutta joukossa on myös paljon nuoria.

”Tilastojen mukaan useimmilla Venäjän alueilla miehet eivät elä hallituksen haluamaan eläkeikään asti”, toteaa Vladislav Trifonenko, 24.

Hän on kommunistien nuorisojärjestön Komsomolin jäsen. ”Koska kommunismin voitto on väistämätön.”

Mistä hallituksen sitten pitäisi hänen mielestään säästää, jos ei eläkkeistä?

”Jos he löytävät rahaa sotimiseen Syyriassa ja Donbasissa [Itä-Ukrainassa], he varmaan löytävät rahaa myös eläkkeisiin”, Trifonenko sanoo.

Hän on tullut komsomolilaisine ystävineen Smolenskin alueelta mielenosoitukseen Moskovaan, vaikka myös Smolenskissa olisi ollut lauantaina samanlainen mielenosoitus.

”Vallankumoukset alkavat aina pääkaupungista”, nuori kommunisti perustelee.


Lauantain mielenosoitusta todennäköisesti seuraa lähiviikkoina joukko muita mielenosoituksia samasta aiheesta. Sunnuntaina on mielenosoitus, jonka kutsua Venäjän näkyvin oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi jakoi perjantaina Twitterissä.
Mielenosoituksia on järjestetty eri puolilla Venäjää jo kesän mittaan, mutta ne ovat pääsemässä kunnolla vauhtiin vasta nyt. Mielenosoituksia ovat järjestäneet kommunistien lisäksi ammattiliitot ja Navalnyin kannattajat.

On harvinaista, että nämä ryhmät ovat samalla asialla. Navalnyin joukot edustavat Venäjällä oppositiota, kun taas kommunistit ovat niin sanottu kontrolloitu oppositio eli nimellisesti oppositio mutta käytännössä myöntyväisiä valtapuolueelle. Ammattiliittoja puolestaan pidetään täysin Venäjän hallinnon kontrolloimina.

Venäjällä eläkkeet ovat melko pieniä, eikä eläkkeelle pääsy tarkoita aivan samaa kuin esimerkiksi Suomessa. Moni eläkeläinen jatkaa työntekoa jos vai jaksaa ja saa töitä, sillä Venäjällä voi saada työtuloa ja eläkettä samaan aikaan.

”Minun eläkkeeni on 11 900 ruplaa (162 euroa), ja Moskovan kaupunki maksaa siihen päälle 5 000 ruplaa (68 euroa)”, sanoo eläkeläinen Tšeriski.

”Noiden koirat maksavat 19 000 ruplaa (259 euroa) kuukaudessa, joten olen halvempi kuin koira”, hän toteaa viitaten mielenosoitusta vartioiviin poliiseihin.

Poliiseilla ei näy olevan koiria mukanaan.

Laki eläkeikien nostamisesta on vireillä Venäjän parlamentin alahuoneessa duumassa. Duuma jäi perjantaina kesätauolle, ja lain käsittelyä on määrä jatkaa syyskuussa.

Hallituksen odotetaan lopulta hieman lieventävän esitystään. Lievennyksestä mahdollisesti ilmoittaa presidentti Putin, joka tällöin selvinnee eläkeiän nostosta ilman merkittävää suosion laskua.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  3. 3

   ”Harva varmaan odottaa kuulevansa työhaastattelussa tappouhkauksen, epäsuorankaan” – Moni on törmännyt töitä hakiessaan outoihin kysymyksiin, tällaisia ne ovat

  4. 4

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  5. 5

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  6. 6

   Ilmatieteen laitos varoittaa: Myrsky iskee illalla Etelä-Suomeen

  7. 7

   Vietnamin Bachelor on yllättäen koko maailman huomion kohteena, kun kaksi naista hylkäsi ”unelmien poikamiehen” ja poistui kuvauksista parina – tämän vuoksi se on tärkeää

  8. 8

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  9. 9

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  10. 10

   Tältä näyttää tamperelainen ratikka – se on ”konstailematon” ja ”aito”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  4. 4

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  5. 5

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  6. 6

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  7. 7

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  8. 8

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  9. 9

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  10. 10

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  9. 9

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  10. 10

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  11. Näytä lisää