Ulkomaat    |   HS-analyysi

Trump haukkuu The New York Timesia mutta on antanut sille toistuvasti haastatteluja yksin­oikeudella – Tällainen on presidentin ja amerikkalais­lehden kirjava historia

Trump puhuu mieluusti sotatilasta itsensä ja ”valeuutismedian” välillä. Totuus on kuitenkin monimutkaisempi.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin jatkuva median mustamaalaaminen sai taas viikonloppuna uusia käänteitä. Vaikka Trump puhuu mediasta kansan vihollisena, totuus on silti, että hän käyttää sitä hyväkseen ja myös tarvitsee sitä.

Trump ajautui sunnuntaina kiivaaseen väittelyyn The New York Times -lehden kustantajan Arthur Sulzbergerin kanssa. Ensin Trump twiittasi keskustelleensa Sulzbergerin kanssa ”median julkaisemien valeuutisten suuresta määrästä” sekä siitä, miten näiden valeuutisten myötä mediaa on alettu kutsua termillä ”enemy of the people”, eli ”kansan vihollinen”.
Pian tämän jälkeen Sulzberger julkaisi tiedonannon, jossa kustantaja kertoi Trumpin vääristelevän heidän tapaamistaan heinäkuun puolessavälissä. Sulzberger kertoi hyväksyneensä Trumpin kutsun pääasiassa keskustellakseen presidentin syvästi huolestuttavasta lehdistönvastaisesta retoriikasta.

Valkoinen talo ei kommentoinut tapaamista muuten kuin että vahvisti sen tapahtuneen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

The New York Timesin mukaan Valkoisesta talosta oltiin pyydetty, että tapahtuma on niin sanotusti ”off the record”, eli luottamuksellinen, eikä lehteen päätyvä. Sulzberger ja Times kuitenkin päättivät kertoa tapaamisesta siinä vaiheessa kun Trump itse rikkoi luottamuksellisuuden.

Trump leimaa usein twiiteissään kaikki median edustajat kollektiivisesti valeuutisten levittäjiksi ja kansanvihollisiksi. Mutta kolme mediaa saavat hänen suurimman huomionsa:

Televisiokanava CNN, jonka toimittajilta Trump on kieltäytynyt viime aikoina ottamasta kysymyksiä vastaan.

Amazonin omistajan Jeff Bezosin omistama Washington Post, jota Trump haukkuu paitsi journalistisen sisällön, myös Amazonin takia. Amazon hyväksikäyttää Trumpin mielestä postilaitosta.

Sekä The New York Times.

Timesin ja Trumpin välit eivät kuitenkaan ole yksiselitteisen vihamieliset. Trump on antanut presidenttikautensa aikana useita yksityishaastatteluita The New York Timesille.

Ensimmäisen hän antoi vielä odottaessaan virkaanastujaisiaan, joissa hän muun muuassa kertoi kunnioittavansa suunnattomasti Timesia, vaikka lehti onkin presidentin mukaan kohdellut häntä ehkä kaikista rajuimmin kampanjan aikana.

Washington Postin mukaan Trump on suhtautunut hyväntuulisesti haastatteluidensa ilmestymiseen The New York Timesissa. Trump on itse kotoisin New Yorkista ja on tottunut olemaan Timesin juttujen kohteena jo melkein 50 vuoden ajan.

Ensimmäinen Timesin uutinen Trumpista julkaistiin vuonna 1973.

Uutinen Trumpista oli etusivulla, ja se käsitteli sitä, kuinka Trumpia ja hänen isäänsä syytettiin vuokralaisten syrjinnästä ”rodun ja värin vuoksi”. Asuntobisnestä pyörittävät Trump ja hänen isänsä Fred Trump vaativat erilaisia vuokraehtoja pääasiassa afroamerikkalaisilta ja valehtelivat tummaihoisille, ettei vapaita huoneistoja ole saatavilla.

”Nämä väitteet ovat täysin naurettavia, emme ole koskaan syrjineet, emmekä koskaan syrjisi”, Trump kommentoi.

Trumpit haastoivat valtion oikeuteen isoista summista, mutta lopulta joutuivat lupaamaan, etteivät enää syrji vuokralaisia rodun perusteella. Tuleva presidentti korosti, ettei sopimus ollut mikään syyllisyyden myöntäminen.

70-luvun edetessä The New York Timesin silloiset toimittajat kuvailivat Trumpia varsin ihailevaan sävyyn komeaksi, nuoreksi ja laihaksi mieheksi, joka tapaili muotimalleja ja arvioi omaisuudekseen 200 miljoonaa dollaria.

He myös muistelivat, että Trump arvosti yhteyksiä toimittajiin ja oli ainoa lähde, joka soitti aina takaisin.

Trump onkin aina hyötynyt aggressiivisesta toimittajien liehittelystään. Ja jos Trumpina olo ei riitä, hän on myös toisinaan esittänyt olevansa joku muu, kuten keksitty tiedottaja nimeltä John Barron, jota esittämällä hän kieroili itsensä Forbesin rikkaimpien listalle, vaikkei hänen omaisuutensa siihen olisi aikoinaan riittänyt.

Trumpia ajaakin selvästi nälkä olla valokeilassa sekä nolatuksi tulemisen pelko. Hänen motiiveistaan on puhunut paljon Michael D’Antonio, joka kirjoitti Trumpin elämäkerran Never enough, ei koskaan tarpeeksi.

Elämäkerta perustuu Trumpin ja hänen lähipiirinsä haastatteluihin ja kuvaa laajasti presidentin intohimoista suhdetta mediaan. Hänelle on D’Antonion mukaan tärkeintä olla erikoinen ja eniten uutisoitu.

Presidenttikaudellaan hän on totisesti saanut juuri sen mitä halusi, tässä asiassa.

Vaikka Trump puhuu mielellään julkisuudessa paljon journalistien suoranaisesta vainoamisesta ja kannustaa kannattajiaan ivaamaan ”valeuutisia”, hän ei ole toteuttanut mitään vanhoista uhkauksistaan median suhteen.

Presidentinvaalien alla hän uhkaili The New York Timesin haastamista oikeuteen uutisesta, joka käsitteli kahta naista, jotka kertoivat Trumpin lähennelleen heitä. Trump myös vilautteli mahdollisuutta muuttaa kunnianloukkauslakeja, jotta toimittajia ja uutispalveluita olisi helpompi haastaa oikeuteen.

Hän myös uhkaili Michael Wolffia oikeusjutulla tämän julkaistua Tulta ja tuhoa -kirjan Valkoisen talon sisäisistä väleistä.

Ankarista puheistaan huolimatta Trump ei ole tehnyt mitään konkreettista hyökätäkseen mediaa vastaan, toisin kuin vaikkapa hänen kaksi edeltäjäänsä, Barack Obama ja George W. Bush. Molempien hallintokausilla oikeusjuttuja nostettiin säännöllisesti.

Uutissivusto Voxin pitkä analyysi Trumpin ”sodasta” mediaa vastaan toteaakin, että Trumpin tapa kuvailla mediaa pääasiallisena vastustajanaan ja kansanvihollisenaan on perimmiltään kaksijakoinen strategia: toisaalta median jatkuva mustamaalaaminen toimii hyvin hänen kannattajiensa keskuudessa ja toisaalta se antaa Trumpille itselleen kaiken tilan.

Jos hänen kannattajansa uskovat, että media käy sotaa Trumpia vastaan, he voivat näin vain ohittaa kaikki kriittiset jutut Trumpista propagandana.

Ja toisaalta aggressiivinen ja ylilyövä uhkailu pitävät Trumpin jatkuvasti otsikoissa. Kun presidentti on koko ajan etusivuilla, ei muille jää tilaa.

Trump onkin monella tavalla elävä esimerkki vanhasta sanonnasta: ”Ei ole huonoa julkisuutta”.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • New York Times
 • USA

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  2. 2

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  5. 5

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  6. 6

   Poikkeuksellisen lämmin yö ennakoi Mauri-myrskyä, joka riepottelee lähes koko Suomea lauantaina – Knud laantui nopeasti Ruotsissa

  7. 7

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  8. 8

   Pietarissa pilkahti villi 1990-luku, kun liikemies ammuttiin autosta keskellä päivää – Tappajien auton suomalaiset rekisterikilvet tekevät tapauksesta entistä oudomman

   Tilaajille
  9. 9

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  10. 10

   Jasper Pääkkösestä tuli Spike Leen elokuvan psykopaattirasisti, koska ohjaaja ihastui häneen kesken koekuvausten – lauantaina Lee menee Pääkkösen saunaan ja suunnittelee yhteistyön jatkumista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  3. 3

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  4. 4

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  6. 6

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  7. 7

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  8. 8

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  10. 10

   Kun Vesa Vuorenmaan isä sammui sohvalle, poika siivosi jäljet ja ajoi Ladan talliin – nyt hän valmentaa ”hapettomassa tilassa olevia” asiakkaita luksuskuntosalilla Helsingin keskustassa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Apulais­oikeusministeri ehdotti Trumpin keskusteluiden salaista äänittämistä, kertovat lähteet The New York Timesille – Trump: Ministeriössä on pahoja ihmisiä
  3. Poikkeuksellisen lämmin yö ennakoi Mauri-myrskyä, joka riepottelee lähes koko Suomea lauantaina – Knud laantui nopeasti Ruotsissa
  4. ”On päivänselvää, ettemme voi tehdä diiliä hallituksen kanssa”, sanoo AKT:n Marko Piirainen – Jopa ulkomaankauppa voi häiriintyä, jos esitystä pienyritysten irti­sanomisista ei peruta
  5. Pietarissa pilkahti villi 1990-luku, kun liikemies ammuttiin autosta keskellä päivää – Tappajien auton suomalaiset rekisterikilvet tekevät tapauksesta entistä oudomman Tilaajille
  6. Moni hyväksi­käyttäjä jää terapian ulkopuolelle – Miten suojella lasta seksuaaliselta hyväksi­käytöltä?
  7. Kaupallinen hanke vai Venäjän ansa? HS lähti Itämerelle seuraamaan Euroopan kiistellyimmän kaasuputken Nord Stream 2:n rakennustöitä Tilaajille
  8. Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”
  9. Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!
  10. 4 tuntia sitten
  11. ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä Tilaajille
  12. Kiina on jäänyt oman talousmallinsa vangiksi
  13. Näytä lisää