Ulkomaat    |   HS Gazassa

Kristittyjen määrä hupenee vauhdilla saarretussa Gazassa –”Kun pääsee hetkeksi pois, tuntuu kuin pääsisi vankilasta lomalle”

Kristittyjen määrä Gazassa hupenee hurjaa vauhtia. HS vieraili Gazan vanhimmassa kirkossa ja kysyi, miksi kristityt lähtevät.

Ensimmäisenä huomio kiinnittyy porttiin. Tai oikeastaan siihen, ettei portin edessä ole turvamiehiä saatikka turvatarkastuksia.

Lukitsematon rautaportti aukeaa narahtaen Pyhän Porfyriuksen kirkon hiljaiselle sisäpihalle. Siinä seisoo ikivanha kivikirkko, kirkkoa vastapäätä piispan koti ja seurakuntatalo. Loitompana häämöttää hautausmaa hautakivineen.

Gazan ortodoksisen kirkon sihteeri Sana Tarazi astuu seurakuntatalon ovesta autiolle pihalle.

Hän kummastelee kysymystä siitä, eikö islamistijärjestö Hamasin hallitsemassa Gazassa tarvitse turvata kirkon portteja. Esimerkiksi Egyptissä kirkkojen turvajärjestelyjä on kiristetty jihadistien pommi-iskujen vuoksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Gaza on erilainen kuin Egypti”, Tarazi vastaa. ”Ei meillä ole sellaisia ääriajattelijoita.”

Joka tapauksessa Gazan kristityt elävät ahdingossa. Kristityt ovat islamistien hallitsemassa yhteiskunnassa häviävän pieni vähemmistö, joka on vaarassa kadota lähivuosina kokonaan.

Kun vielä kymmenisen vuotta sitten kreikanortodokseja ja roomalaiskatolisia oli Gazassa yli kolme tuhatta, nyt kristittyjä on jäljellä enää noin 1 100.

”Kaikki haluavat lähteä Gazasta. Jos tulet takaisin vuoden päästä, meitä on taas vähemmän”, Tarazi toteaa.

Miksi kristityt jättävät Gazan? Selvitellään sitä, mutta tarkistetaan ensin tilukset.


Kirkon harmaa teräsovi avautuu. Ovesta pääsee suoraan kirkon yläparvelle. Tarazi sytyttää valot. Ne valaisevat näkymän kolme metriä alempana maan alla avautuvaan koristeelliseen kirkkosaliin. Kun nykyinen kirkko rakennettiin 1100-luvulla, maanpinta Gazassa oli selvästi nykyistä alempana.

Ensimmäinen Gazan kirkko sijaitsi samoilla paikalla jo 400-luvulla, kun kristinusko saapui Gazaan.

Kattomaalauksia ei ehdi pitkään ihastella, sillä sähköt napsahtavat poikki.

”Tällaista elämä on Gazassa. Kurjaa elämää”, Tarazi sanoo.

Sähkökatkon vuoksi on kaivettava apuun taskulamput.

Kristittyjen asema Gazassa on vähintäänkin nelipiippuinen asia. Ensinnäkin Gazaa hallitsee islamistijärjestö Hamas, jonka mukaan yhteiskuntajärjestyksen pitää perustua islamin oppeihin.

Tämä vaikuttaa tietysti uskonnollisen vähemmistön elämään. Sen voi päätellä monista yksityiskohdista, jotka tulevat esille Tarazin esitellessä kirkkoa.

Alhaalla kirkkosalissa Tarazi esittelee vitriiniä, jonka sisällä on ruskeaksi tummunut ihmisen värttinäluu. Sen uskotaan kuuluvan kreikkalaiselle Pyhälle Porfyriukselle, joka toi kristinuskon Gazaan 1 600 vuotta sitten.

”Emme rukoile tässä vaan alttarilla”, Tarazi korostaa. Hän ei sitä mainitse, mutta sunnalainen islam kieltää pyhäinjäännösten palvonnan.

Jumalanpalvelukset pidetään sunnuntain lisäksi perjantaina, jolloin on muslimien pyhä. Yllättäen Tarazi mainitsee, että muslimeilta on pääsy kielletty jumalanpalveluksiin.

Se ei ole kristittyjen vaan Hamasin määräys. Islamistijärjestö pelkää, että muslimit käännytetään kristityiksi. Islamista luopumista pidetään vakavana syntinä, ja joissakin muslimimaissa siitä voi seurata jopa kuolemanrangaistus. Gazassa ei ole lakia, jonka nojalla uskosta luopuneet voidaan tuomita kuolemaan, mutta siitä voi koitua muita ongelmia kuten järjestelmällistä vainoa ja uhkailua.


Tarazi huomauttaa, että aivan kirkon vieressä, samassa pihapiirissä sijaitsee moskeija. Välissä ei ole aitaa eikä muuria.

Tämä kertoo kristittyjen aseman toisesta puolesta. Tarazin mukaan muslimiväestö ja kristityt elävät Gazassa pääosin sovussa.

”Välillämme ei ole seiniä. He kunnioittavat meitä ja me kunnioitamme heitä. Olemme yhtä ja samaa yhteiskuntaa ja jaamme samat ongelmat.”

Tarazi kutsuu kahville seurakuntatalolle. Ulkona hautausmaalla hiljaisuuden rikkoo vain lintujen laulu – sekä taivaalla pörräävä Israelin miehittämätön tarkkailulennokki.

”Kutsumme niitä kärpäsiksi”, Tarazi naurahtaa.

Kahvikupin ääressä jatkuu keskustelu siitä, mikä ajaa kristittyjä ulos Gazasta. Israelilainen lennokki liittyy siihen.

Kristittyjen joukkopako johtuu ennen kaikkea Gazan saarrosta ja alueen lohduttomista tulevaisuudennäkymistä, Tazari kertoo. Israel ja Egypti ovat saartaneet Gazaa 11 vuotta, siitä asti kun Hamas nousi valtaan.

Tämä on kolmas näkökulma Gazan kristittyjen elämään.

Tarazi kertoo omasta perheestään. Hänen miehensä, kuten monet Gazan kristityistä, työskentelevät palestiinalaishallinnolle. Länsirannalla päämajaansa pitävä palestiinalaishallinto on Hamasin poliittinen vastustaja.

Palestiinalaishallinto on pahoissa talousvaikeuksissa. Se on määrännyt työntekijöitä ennenaikaiselle eläkkeelle – myös Tarazin miehen, jonka tulot ovat nyt puolittuneet.

Tarazi kertoo serkustaan, joka on odottanut rajoja kontrolloivalta Israelilta kaksi vuotta lupaa päästä kurkkusyöpähoitoihin Jerusalemiin.

”Hän on 64-vuotias leski. Hän vain odottaa ja kärsii. Mitä hän voi tehdä Israelille?”

Tarazi kertoo pojastaan, joka valmistumisen jälkeen lähti töihin Omaniin, eikä aio palata takaisin. Tarazi joutui itse odottamaan kolme vuotta lupaa Gazan etelärajaa kontrolloivalta Egyptiltä, ennen kuin hän sai matkustaa Omaniin tapaamaan poikaansa.

”Kun pääsee hetkeksi pois Gazasta, tuntuu kuin pääsisi vankilasta lomalle.”


Eikö Gazan pitänyt olla saarrettu alue? Miten kristityt sieltä oikein pakenevat?

Tässä tullaan neljänteen näkökulmaan. Eräässä mielessä kristittyjä voi pitää etuoikeutettuna ryhmänä.

Palestiinalaisille kristityille joulu ja pääsiäinen ovat tärkeitä juhlia. Lähes kahden tuhannen vuoden ajan kristityt ovat suunnanneet näinä juhlapyhinä Betlehemiin tai Jerusalemiin.

Toisin kuin muslimit, kristityt saavat Israelilta poistumislupa juhlapyhien ajaksi. Luvat eivät ole automaattisia. Tänä vuonna noin 300 Gazan kristittyä sai matkustusluvan.

”Monet niistä, jotka saavat luvan, lähtevät eivätkä koskaan palaa.”

Näin kristittyjen määrä hupenee vuosi vuodelta.

Kuvio on kimurantti. Kristityt eivät varmasti tue Hamasia, ja pientä uskonnollista vähemmistöä kontrolloidaan tiukemmin kuin valtaväestöä. Monet Gazan kristityt eivät puhu mielellään medialle. Vaikka kirkon portilla ei ole turvamiehiä, Gazasta on raportoitu muun muassa kristittyjen pakkokäännytyksistä.

Silti Tarazin mukaan suurin huolenaihe on saarto.

”Nuorilla ei ole mahdollisuuksia. Täällä ei ole tulevaisuutta.”

”Maailma on unohtanut meidät. Me elämme miehityksen alla. Mekin haluamme oman valtion, oman pääkaupungin, olla vapaita.”

Kahvit on juotu. On aika poistua Pyhän Porfyriuksen kirkosta.

Hyvästellessä Tarazi sanoo, että jos viiden vuoden päästä tulen taas Gazaan, kristityistä jäljellä on enää kourallinen vanhuksia.

Ja Pyhän Porfyriuksen värttinäluu.

Edit 6.8. klo 15.05: Artikkelista poistettu lause, jossa sanottiin, että uskosta luopumisesta voi Gazassa seurata pahimmassa tapauksessa jopa kuolemanrangaistus. Gazassa ei ole käytössä uskosta luopuneiden kuolemanrangaistuksesta.

Fakta

Kristittyjen määrä vähenee kaikkialla Palestiinassa


 Palestiinalaisalueilla asuu noin 50 000 palestiinalaista kristittyä. Gazan kahdesta miljoonasta asukkaasta enää vain 1 100 on kristittyjä.

 Lähi-idässä radikaalit jihadistijärjestöt kuten Isis ovat vainonneet alueen kristittyjä. Myös Gazassa on raportoitu kristittyjen vainoista, kuten pakkokäännytyksistä.

 Gazan lisäksi kristittyjen määrä vähenee myös toisella palestiinalaisalueella Länsirannalla.  Kristittyjen omien selvitysten mukaan vain alle prosentti Länsirannalta lähteneistä kristityistä pakenee vainoja. Tärkeimmät poismuuton syyt liittyvät miehitykseen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Gaza
 • Israel
 • Palestiina
 • Kristinusko
 • Jukka Huusko

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  2. 2

   Työttömät kitkevät kasveja ja kantavat polttopuita metsässä – HS kävi selvittämässä, onko Tampereen ylistetty kokeilu todella ihmelääke työttömyyteen

   Tilaajille
  3. 3

   Erkki Tuomioja paljastaa päiväkirjassaan, miten suurta tuskaa ministeripestin vastaanottaminen Paavo Lipposen hallituksessa tuotti hänelle

  4. 4

   Nautin siitä, että saan kävellä autotiellä ja huutaa – oikeus siihen on ensiarvoisen tärkeää

  5. 5

   Uhkaako ulkomainen maanomistus Suomen turvallisuutta? Sotilasasiantuntijan mukaan keskustelussa olisi syytä painaa jarrua

  6. 6

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Eduskunnan surkea näytelmä ei ole ollut kunniaksi parlamentarismille

  9. 9

   Risto Siilasmaan esiin tuomat kokemukset Nokian hallitustyöstä ovat tärkeitä

  10. 10

   Venelaitureita ilman veneen kiinnityspaikkoja, helikopterin laskeutumisalustoja ja kallis rakennustyyli – video ja kuvat näyttävät Turun saariston poliisioperaation kohteet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  7. 7

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  8. 8

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  9. 9

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  10. 10

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää