Ulkomaat

Trump on kumonnut urakalla ympäristösäädöksiä – Lähiaikoina hallinnolta odotetaan esitystä, joka voisi olla hallinnon toistaiseksi vaarallisin ilmastoteko

Presidentti Donald Trumpin hallinto on jo kumonnut tai yrittänyt kumota yli 70 ympäristösäädöstä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kautensa alkupuoliskolla heikentänyt erityisellä tarmolla ympäristönsuojelun ja ilmastopolitiikan määräyksiä. Pahin saattaa olla vielä tulossa.

The New York Timesin mukaan Trumpin hallinto on puolentoista vuoden aikana kumonnut tai yrittänyt kumota yli 70 ympäristösäädöstä.

Lähiaikoina ympäristövirasto EPA:lta odotetaan esitystä, joka höllentäisi tulevaisuudessa tuntuvasti uusien autojen päästörajoituksia. Päästöjen rajoittaminen oli yksi Trumpin edeltäjän Barack Obaman kauden tärkeimmistä ilmastopäätöksistä.

Jos esitys toteutuisi, Yhdysvalloissa saisi tulevaisuudessakin myydä saastuttavia autoja ja liikenteen kasvihuonekaasupäästöt jatkaisivat kasvamistaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämä voisi yhdysvaltalaisviestimien haastattelemien asiantuntijoiden mukaan olla Trumpin toistaiseksi vaarallisin ilmastoteko. Liikenne aiheuttaa nykyisin 28 prosenttia Yhdysvaltain kasvihuonekaasupäästöistä.


Asetuksen läpimeno on kuitenkin epävarmaa.

”Se tullaan haastamaan oikeuteen”, sanoo yhdysvaltalaisen MIT-yliopiston energia- ja ympäristötutkimuksen laitoksen varajohtaja Michael Mehling.

Mehlingin mukaan oikeudessa kiisteltäisiin paitsi terveys-, ympäristö- ja kustannusvaikutuksista myös siitä, voiko osavaltiolla olla tiukemmat päästörajat kuin liittovaltiolla.

1970-luvulla säädetty ilmansuojelulaki antoi Kalifornialle oikeuden päättää liittovaltiota tiukemmista päästörajoista. Kymmenkunta osavaltiota on seurannut Kalifornian esimerkkiä.


EPA:n tuore johtaja Andrew Wheeler ilmoitti viime viikolla, että hän haluaa kaikkiin osavaltioihin samat päästörajat. Kalifornian tuleva oikeusjuttu perustuu siihen, että Kalifornian erivapaudesta määrätään lain tasolla ja EPA voi päättää vain asetuksista.

Mehling uskoo, että EPA aikoo silti yrittää. Se voi johtaa vuosien oikeustaisteluun, joka aiheuttaisi suurta epävarmuutta autoteollisuudelle. Siksi osa autonvalmistajistakin pitää The New York Timesin mukaan EPA:n esitystä liian pitkälle menevänä.

Obaman kaudella autoteollisuus, Valkoinen talo ja Kalifornia pääsivät sopuun rajoista, jotka lähes kaksinkertaistaisivat autojen polttoainetehokkuuden vuoteen 2025 mennessä. Autoteollisuus on lobannut Trumpia rajojen höllentämiseksi, koska rajoissa pysyminen tulisi odotettua kalliimmaksi, Mehling sanoo.

Jos Kalifornia voittaa oikeudessa ja saa pitää liittovaltiota tiukemmat päästörajat, autoteollisuus valmistaa silti tulevaisuudessa Kalifornian vaatimusten mukaisia autoja, Mehling uskoo.

”Ei ole järkeä valmistaa autoja kaksille kotimaan markkinoille.”

Voiko epävarmuus Yhdysvaltain tulevista päästörajoista johtaa siihen, että autoteollisuus alkaisi vaatia niiden höllentämistä Euroopassakin?

Mehling on tutkinut EU:n ympäristöpolitiikkaa ja asunut EU-maissa, myös Suomessa. Hänen mukaansa huoli on aiheellinen.

Euroopan komissio julkisti marraskuussa esityksen, jonka mukaan uusien henkilöautojen ja pakettiautojen keskimääräisten hiilidioksidipäästöjen on vähennyttävä 30 prosentilla vuosina 2021–2030. Esitys pitää vielä hyväksyä EU-parlamentissa ja jäsenmaissa, joten siihen voi tulla muutoksia.

Edellisistä päästörajoista EU sopi kymmenkunta vuotta sitten yksimielisesti, Mehling toteaa. Nyt EU ei välttämättä enää ole yhtenäinen, ja varsinkin Puola on ajanut heikennyksiä ympäristömääräyksiin.

Trumpin ja EU:n suhde on ollut vaikea. Onkin vaikea ennustaa, lähentyvätkö vai etääntyvätkö Yhdysvaltain ja EU:n ympäristömääräykset.

”Olen aina sanonut, että EU:lla pitäisi olla enemmän sisua kertoa Yhdysvalloille, mitä sen pitäisi tehdä, mutta EU on ollut hyvin varovainen”, Mehling sanoo.

Liikenteen tutkimuskeskuksen apulaisprofessori Heikki Liimatainen ei puolestaan usko, että Yhdysvaltain päätös päätösrajojen höllentämisestä vaikuttaisi EU:n politiikkaan. Ilmaston kannalta päätös olisi hänen mukaansa hälyttävä.

Trumpin ilmastoteoista eniten kansainvälistä huomiota on toistaiseksi saanut päätös irrottaa Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksesta. Ero voi tulla voimaan aikaisintaan marraskuussa 2020, samaan aikaan kun Yhdysvalloissa pidetään seuraavat presidentinvaalit.

Mitä kaikkea Trump ehtii saada aikaan ennen sitä?


Wheeler aloitti EPA:n johtajana heinäkuussa. Hänen edeltäjänsä Scott Pruitt joutui lopulta eroamaan kuukausia jatkuneiden väärinkäytöspaljastusten seurauksena.

Pruittia kutsuttiin Trumpin tehonyrkiksi. Hän ehti Mehlingin mukaan tehdä heikennysesityksiä kaikilla keskeisillä ympäristöpolitiikan alueilla. Useat esitykset on jo haastettu oikeuteen, eikä niiden kaikkia seurauksia pysty vielä arvioimaan.

Tähänastisista esityksistä merkittävin voi olla energialaitosten päästörajojen laskeminen. Obaman puhtaan energian ohjelma (Clean Power Plan) leikkasi kasvihuonekaasupäästöjä huomattavasti.

Höllennysten yksityiskohdat eivät ole vielä tiedossa, joten ei tiedetä, miten paljon ne kasvattavat päästöjä.

Wheeler oli Pruittin varajohtaja. Sitä ennen hän oli hiililobbari ja työskenteli parikymmentä vuotta Washingtonissa EPA:ssa ja senaatissa. Wheelerin arvioidaankin tietävän Pruittia paremmin, miten poliittisia päätöksiä saa läpi.

”Olen varma, että ympäristön kannalta Wheeler ei ole Pruittia parempi”, Mehling sanoo.

Hän arvioi kuitenkin, että moni EPA:n esittämä heikennys ympäristösäädöksiin ei ehdi tulla voimaan ainakaan Trumpin ensimmäisen presidenttikauden aikana.

Trumpin toinen kausi näyttää tätä nykyä täysin mahdolliselta. Jos seuraava presidentti sattuu olemaan demokraatti, hänen ympäristöhallintonsa todennäköisesti jäädyttää tai peruu Pruittin ja Wheelerin alulle panemat esitykset ennen niiden voimaantuloa.


Nämä ovat Trumpin pahimpia ilmastopäätöksiä tähän mennessä

MIT-yliopiston ympäristö- ja energiatutkimuksen laitoksen varajohtajan Michael Mehlingin mukaan päätösten lopullisia vaikutuksia on vielä vaikea asettaa järjestykseen, mutta nämä ovat Donald Trumpin hallinnon tähän mennessä pahimpia päätöksiä ympäristön ja ilmastonmuutoksen kannalta:

Ympäristö- ja ilmastoasiantuntijoiden irtisanominen

Lukuisia ympäristöhallinnon asiantuntijoita on irtisanottu, ja moni on lähtenyt itse. Tämä vaikuttaa Mehlingin mukaan vielä vuosia Trumpin jälkeenkin siihen, miten Yhdysvallat pystyy mittaamaan ja ymmärtämään päästöjä ja ilmastonmuutosta ja tekemään ilmastopolitiikkaa.

Suuret rahoitusleikkaukset ilmastonmuutoksen ja energiateknologian tutkimukselta

Myös tutkimuksen vähentymisellä on Mehlingin mukaan pitkäaikaisia ja dramaattisia vaikutuksia ilmastonmuutoksen hillitsemiseen.

Clean Power Planin vesittäminen

Energialaitosten päästöjä rajoittanut puhtaan energian ohjelma oli Barack Obaman hallinnolle keskeinen keino vähentää Yhdysvaltain hiilidioksidipäästöjä. Sen tavoite oli pienentää energialaitosten hiilidioksidipäästöjä kolmanneksella.

Ennen energialaitosten päästörajoituksia energiasektori oli Yhdysvaltain suurin kasvihuonekaasujen päästäjä, Mehling toteaa.

Ympäristövirasto EPA:lla on lain mukaan edelleen velvoite pienentää päästöjä, joten EPA on valmistellut säännöksiä, joissa päästötavoitteet ovat mahdollisimman vaatimattomat.

EPA ei ole julkistanut lopullista esitystään siitä, miten paljon päästörajoja lasketaan. Vielä ei siis voi ennustaa, miten dramaattisesti päästöt kasvavat.

Ympäristöjärjestöt aikovat joka tapauksessa haastaa liittovaltion oikeuteen.

Lisäksi Trump on tehnyt lukuisia fossiilisia polttoaineita suosivia päätöksiä: hän on sallinut öljynporauksen kaikilla rannikkoalueilla, päättänyt uusien öljyputkien rakentamisesta ja purkanut öljy-yhtiöiden suojamääräyksiä vuotojen ehkäisemiseksi.

The New York Times -lehti listasi hiljattain EPA:n entisen johtajan Scott Pruittin pahimpien päätösten joukkoon myös seuraavat:

Maatalouden ja rakennusalan vesiensuojelumääräysten heikentäminen.

Linjaus, jonka mukaan EPA rajoittaa sellaisen tieteellisen tiedon käyttöä, jota ei ole julkisesti saatavilla.

Biopolttoaineet. Pruitt helpotti öljynjalostajien määräyksiä, joiden mukaan polttoaineessa pitää olla tietty määrä biopolttoainetta. Monet republikaanitkin kääntyivät tämän takia Pruittia vastaan, sillä biopolttoaineet ovat maissinviljelijöille tärkeä tulolähde.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nytkö jätti-irtisanomiset alkoivat? OP käynnistää kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut

  2. 2

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  3. 3

   Poliisioperaatio Lauttasaaressa: Pitkäpiippuisen aseen ja kookkaan Ruotsin lipun kanssa liikkunut mies otettiin kiinni metroasemalla

  4. 4

   Porvarit ja ruotsidemokraatit äänestivät vasemmiston ulos vallasta Ruotsissa – Löfvenistä voi silti vielä tulla pääministeri

  5. 5

   Kadulla kävelleiden miesten toisiinsa osuminen johti täydelliseen hermojen menetykseen Aleksis Kiven kadulla – Kovemman kolhun saanut seurasi toista osapuolta rappukäytävään ja yritti tappaa

  6. 6

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  7. 7

   Vantaalaismiesten asunnoista löytyi kiellettyjä aineita ja paljon käteistä – Krp epäilee isoa dopingrikosta, mutta salakuljettaja on kateissa

  8. 8

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  9. 9

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  10. 10

   Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  3. 3

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  4. 4

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  5. 5

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  6. 6

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  7. 7

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  8. 8

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

  9. 9

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  10. 10

   Aftonbladet: Pitkän uran tehnyttä ruotsalaisnäyttelijää epäillään 28-vuotiaan naisen murhasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää