Ulkomaat

Ruotsin sammutustöiden johtaja: ”Suomalaiset tulivat mukaan suunnattomalla energialla”

Ruotsin historiallisen suurten metsäpalojen sammutusta johtava Ulrika Lindmark kiittelee vuolaasti noin 30 suomalaisten panosta sammutustöissä.

Tukholma

Suomalaiset tulivat Ruotsin jättimäisten metsäpalojen sammutukseen mukaan myöhään mutta sitäkin suuremmalla ryminällä – ainakin jos on uskominen töiden ruotsalaista johtoa.

”Suomalaiset tulivat sisään suunnattomalla energialla”, sanoo metsäpalosammutuksen korkein operaatiojohtaja Ulrika Lindmark HS:lle.

Noin 30 suomalaisen joukko on ollut mukana sammutustöissä pahimmilla paloalueilla Keski-Ruotsissa Gävleborgin läänissä nyt viikon verran. Palomiehet ovat Oulu-Koillismaan, Lapin ja Pohjois-Savon pelastuslaitoksilta. Lisäksi on muutama tukihenkilö Kriisinhallintakeskuksesta.

”Olemme todella tyytyväisiä. Heistä näkee, että he ovat nälkäisiä, he haluavat tehdä töitä”, Lindmark sanoo. ”Heillä on selvästikin myös ammattitaitoa käsitellä tilanteita, joihin täällä joutuu.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se ei ole itsestään selvää, sillä tällaisia suurpaloja ei satu yhden palomiehen uralle montaa. Halukkaita lähtijöitä on Suomesta riittänyt hyvin. Yksi rotaatio kestää kolme päivää, jonka jälkeen joukko vaihtuu.

”Osa palanneista olisi halunnut lähteä heti uudestaankin, mutta haluamme antaa mahdollisimman monelle mahdollisuuden”, kertoo palopäällikkö Tauno Toivanen Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta.


Toivasen mukaan Ruotsin palot ovat aivan eri mittaluokassa kuin Suomessa tyypillisesti eteen tulevat metsäpalot. Suomessa puhutaan usein muutamista hehtaareista, nyt Ruotsin palojen yhteen laskettu pinta-ala on ollut noin 250 neliökilometriä. Palot ovat Ruotsin modernin historian suurimmat.

”Onhan sekin jo sinänsä uusi kokemus, kun näkyy silmänkantamattomiin mustaksi palanutta metsää”, Toivanen sanoo.

Suomalaiset ovat päässeet Ruotsissa hyvin raskaisiin töihin. Suomessa maasto on tyypillisesti tasaista ja palopaikkojen lähelle saa vietyä kalustoa hyviä metsäautoteitä pitkin tai vähintäänkin mönkijällä. Gävleborgin vaaramaisemissa ja erämaissa ei aina mönkijäkään ole riittänyt.

Torstaina Ruotsista palannut palomestari Marko Hottinen Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta kertoo, että rankkaa oli kuumuuden lisäksi maaston mäkisyys, kivisyys ja välillä myös etäisyys vesilähteisiin. Hottisen joukot vetivät letkua pisimmillään mönkijällä ja sitten jalkapatikassa yli kilometrin verran. Tiistaina tehtiin helteessä 14-tuntinen päivä, keskiviikkona 12-tuntinen.

”Tiistai meni vähän pitkäksi, mutta emme halunneet jättää tehtävää kesken.”

Ruotsalaisten järjestämä huolto pelasi Hottisen mukaan ympäri vuorokauden erittäin hyvin. Myös yhteistyö ruotsalaisten palomiesten kanssa onnistui. ”Välillä mentiin ruotsin ja englannin sekoituksella.”

Hottisen mukaan yksi raskaimmista kohteista oli alue, jolla palo oli kaatanut kaikki puut. ”Meidän piti raivata se moottorisahalla ennen kuin pääsimme edes käsiksi palavaan turvemaahan.”

Hottinen uskoo, että lukemattomat palopesäkkeet tulevat sammumaan lopullisesti vasta lumien sataessa. ”Turve oli paikoin niin kuumaa, että siinä ei voinut kättä pitää.”

Hottinen kokee saaneensa reissulta arvokasta oppia.

”Silmät avautuivat sille, mitä se tarkoittaa, kun palo pääsee leviämään näin suureksi”, hän toteaa.

”Tarvittavan kaluston määrä on niin valtava, ettei sen kokoaminen ole yhden tai kahden päivän asia. Tuollakin oli kalustoa koko Ruotsista. Meidän osastoamme johti mies Göteborgin eteläpuolelta.”

Ruotsin operaatiojohtaja Lindmarkin mukaan Ruotsin suurpalot on nyt saatu rajattua halutuille alueille. Alueiden sisällä palot kuitenkin yhä savuavat ja paikoitellen liekitkin lyövät.

”Juuri nyt suomalaisen joukkueen tehtävä on mennä sinne sisään ja koettaa sammuttaa paloa myös hieman hyökkäävämmin kuin tähän asti on tehty, jotta palo ei vahingoittaisi enää lisää metsää”, Lindmark sanoo.

Sitä suomalaiset tekevät nyt yhdessä puolalaisten palomiesten kanssa Ljusdalin kunnassa suuressa ja vaikeakulkuisessa maastossa.

Ruotsin palojen alkuvaiheessa helikoptereilla ja sammutuslentokoneilla oli suuri rooli. Vesilasteja pudotettiin satoja. Lindmarkin mukaan helikoptereilla ei kuitenkaan voi tehdä työtä loppuun asti.

”Lopulta täytyy jalkautua sinne ja sammuttaa letkuilla ja kaivaa esiin palopesäkkeitä.”

Puolalaiset tulivat apuun huomattavasti suomalaisia aikaisemmin EU:n pelastuspalvelun kautta. Suomalaisten apu puolestaan pohjaa Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan väliseen Nordred-sopimukseen.

Suomi perusteli avun viivästymistä sillä, että Suomen metsissä oli käytännössä täsmälleen yhtä kuiva ja paloherkkä tilanne kuin Ruotsissakin. Voimavarat tarvittiin omien suurpalojen estämiseen. Lindmarkin mukaan suomalaisten myöhäiseen mukaantuloon ei kuitenkaan petytty.

”Pyyntö esitettiin niille, joilla oli silloin omia voimavaroja vapaana.”

Näillä näkymin suomalaisten työt Ruotsissa jatkuvat ensi viikon torstaihin asti. Lindmark uskoo, että jatkoaikaa ei siihen enää tarvita. ”Silloin meidän pitäisi pärjätä jo itse.”

Lindmark kiittää myös suomalaisten palomiesten johtoa.

”Heillä on oma ja selkeä johto, joka helpottaa yhteistyötä.”

Suomi maksaa avun kulut osittain itse, kun Ruotsi puolestaan tarjoaa esimerkiksi ruokahuollon. Lindmark on kuitenkin varma, että jossain vaiheessa apua kulkee myös toiseen suuntaan.

”Haluan vain kiittää Suomea suuresta solidaarisuudesta. Toivon, että voimme tehdä saman, jos ja kun näin joskus käy Suomessa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Tulipalot
 • Metsäpalot
 • Petja Pelli

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Kaksi Husin erikoislääkäriä sai syytteet kuolemantuottamuksesta – syyte kuolemasta on lääkärien keskuudessa hyvin harvinainen

  3. 3

   Eero Kärtevä luki lääketieteen pääsykokeisiin aamuseitsemästä iltakymmeneen ja vei kirjat armeijavuonna mukanaan metsäänkin – Miltä tuntuu, kun joku huijaa pääsykokeessa?

  4. 4

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  5. 5

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  6. 6

   Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin 620 000 eurolla

  7. 7

   Venetsia aikoo sakottaa alkoholi­juomia kantavia turisteja, vaikka pullot olisivat suljettuina kassissa

  8. 8

   Venäjän Medvedev krp:n operaatiosta: Suomen sisäinen asia, Venäjä valmis auttamaan

  9. 9

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  10. 10

   Yksi kuva kertoo, miten työttömien tukea korvataan palkattomalla työtoiminnalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  3. 3

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  5. 5

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  6. 6

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  7. 7

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  8. 8

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  9. 9

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  10. 10

   ”Harva varmaan odottaa kuulevansa työhaastattelussa tappouhkauksen, epäsuorankaan” – Moni on törmännyt töitä hakiessaan outoihin kysymyksiin, tällaisia ne ovat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Jo kolmas nainen syyttää tuomariehdokas Kavanauhg’ta seksuaalisesta ahdistelusta – sanoo tulleensa myös joukko­raiskatuksi juhlissa, joissa tämä oli läsnä
  3. Venäjän Medvedev krp:n operaatiosta: Suomen sisäinen asia, Venäjä valmis auttamaan
  4. Bisnestapahtuma Nordic Business Forum alkoi Helsingissä – HS seuraa suorassa lähetyksessä
  5. Suomalaiset saavat jälleen yhden amerikkalaisen pika­ruoka­brändin ihailtavakseen – Kauanko kiihtyvä pika­ruoka- ja kahvila­buumi voi vielä jatkua?
  6. Trump syytti YK:n turvaneuvostossa Kiinaa sekaantumisesta Yhdysvaltojen vaaleihin: ”He eivät halua, että minä voitan”
  7. Venetsia aikoo sakottaa alkoholi­juomia kantavia turisteja, vaikka pullot olisivat suljettuina kassissa
  8. Tunti sitten
  9. Lotta Lepistö ajaa sittenkin MM-maantiellä: päätti tukea nuorta ajajaa – ”Haluan olla hyvä esikuva”
  10. Kaksi Husin erikoislääkäriä sai syytteet kuolemantuottamuksesta – syyte kuolemasta on lääkärien keskuudessa hyvin harvinainen
  11. Yksi, kaksi, neljä, kuusi – Kun neli­lapsisen perheen toiset kaksoset syntyivät, Elina Ukkonen vietti seuraavat puoli vuotta lattialla Tilaajille
  12. Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken” Tilaajille
  13. Näytä lisää