Ulkomaat

Pettymys Trumpiin alkoi purkautua Virossa – ”Meistä voi tulla nappi­kauppaa”, veteraani­poliitikko Siim Kallas varoittaa

Virossa on alettu epäillä perinteisesti vankkaa suhdetta Yhdysvaltoihin. ”Tiesimme aina, että Yhdysvallat pitää sanansa ja että on tukena tarvittaessa. Nyt emme tiedä”, sanoo Viron entinen EU-komissaari Siim Kallas.

Tallinna

Ikkuna on raollaan. Sihteeri tuo vesipulloja pöytään. Helle hiostaa virolaisen veteraanipoliitikon Siim Kallaksen työhuonetta ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ajatuksia.

”On tapahtunut valtava muutos. Yhdysvallat seurasi sata vuotta kutsumusta, taisteli rauhan puolesta kommunismia ja fasismia vastaan. Nyt sanotaan: ´Nobody cares. Ei kuulu meille´”, sanoo Kallas työhuoneessaan Viimsissä.

Valtava muutos on tapahtunut myös siinä, kuinka Yhdysvaltojen presidentistä puhutaan sen lojaalimpiin Nato-liittolaisiin kuuluvassa Virossa.

”Päällimmäisenä on epävarmuus”, Kallas sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tiesimme aina, että Yhdysvallat pitää sanansa ja on tukena tarvittaessa. Nyt emme tiedä.”

Yhdysvaltojen ja Naton liittolaissuhteen epäileminen oli Virossa pitkään tabu, ja epäilijöitä arvosteltiin turvallisuuden murentamisesta. Siksi puhe on poikkeuksellista pitkään vastuutehtävissä vaikuttaneen virolaispoliitikon suusta, mutta Kallasta kuunnellaan.

Kallas on entinen ulko- ja pääministeri sekä EU-komissaari. Kaksi vuotta sitten hän oli vähällä nousta presidentiksi. Nyt, Viimsin kunnanjohtajana, hän jatkaa kansainvälisen politiikan arviointia vapaammin kuin voisi valtiojohtajana:

”Yhdysvaltojen politiikka toisen maailmansodan jälkeen on perustunut paljolti arvoihin. Nyt olemme palanneet Westfalenin rauhan (1648) aikaisiin kahdenkeskisiin sopimuksiin”, arvioi Kallas.

Suurvaltajohtajat Donald Trump ja Vladimir Putin ovat Suomessa keränneet kriittisiä kommentteja. Virossa Putinia on aina arvosteltu suorasukaisesti, mutta Trumpia kohdeltiin pitkään silkkihansikkain. Oli halu luottaa vahvimpaan Nato-liittolaiseen turvallisuuden takaajana Venäjän-uhkaa vastaan. Valtiojohtajat kehottivat seuraamaan Trumpin tekoja, ei sanoja.

Yhtäkkiä keskellä kesää ja suoraan Viron naapurissa Suomessa suurvaltajohtajat kohtasivat kahden kesken. Sitä ei enää seurattu rauhallisin mielin.

Ennen huipputapaamista Kallas kirjoitti Eesti Päevalehdessä ja uutisportaali Delfissä, että Trumpille looginen sotilaallinen liittolainen olisikin Venäjä, sillä hän näkee pääasiallisen vastakkaisasetelman juutalais-kristillisen ja islamilaisen maailman välillä.

”Jos tämä on logiikka, me olemme nappikauppaa, pieniä ja epäoleellisia”, sanoo Kallas.

”Muodollisesti olemme yhä osa Natoa ja muita järjestelmiä. Mutta jos systeemit rakoilevat, olemme tuulen armoilla.”

Huipputapaamisen jälkeen Kallas ei enää usko Trumpin ja Putinin välisen sopimuksen onnistumismahdollisuuksiin. Putin poimi pisteet tapaamisesta, mutta hänkään ei voi olla varma Trumpista.

”Putinin neuvonantajan asemassa pidättäytyisin kaikenlaisista sopimuksista. Hän ei voi olla varma, minkälaisia ehtoja siihen liittyisi”, sanoo Kallas.

Tapa puhua Trumpista muuttui Virossa kesällä ennen Naton huippukokousta ja Trumpin ja Putinin kohtaamista. Heinäkuussa ulkoministeri Sven Mikser on saanut melko yksin vakuutella, että Yhdysvallat on yhä sitoutunut liittolaisvelvoitteisiinsa.

Sen sijaan Virossa on kesällä keskusteltu, pitäisikö puolustusmenojen osuutta bruttokansantuotteesta nostaa nykyisestä, reilusta kahdesta prosentista. Se täyttää Naton vaatimukset, mutta on absoluuttisena rahana vain reilu 500 miljoonaa euroa, eli ”naurettavan vähän”, korkea virkamies kertoi virolaislehdistössä terveiset Naton huippukokouksesta.

”Olemme mikroskooppisen pieni tekijä. Käytännössä pärjäisimme sotilaallisesti itse, jos riitaa tulisi Latvian kanssa”, Kallas sanoo ja lisää:

”Ei tarvitse ajatella, että olisi sodan uhka. Mutta pienten ei kannata haastaa riitaa isompien kanssa.”

Kallas kiittelee Trumpia siitä, että tämä painostaa Euroopan maita nostamaan puolustusmenojaan. Huolta aiheuttavat yritykset hajottaa EU:ta, etenkin vihapuhe Saksaa kohtaan.

”Yhdysvallat tuki EU:ta koko toisen maailmansodan jälkeisen ajan, Trumpiin asti”, sanoo Kallas.

Venäjä ja sen edeltäjä Neuvostoliitto taas ovat alusta asti olleet EU:ta vastaan.

”Myös Neuvostoliitto oli erilaisten kansojen yhteenliittymä, vaikka menettelytavat olivat erilaiset. Sen hajoaminen oli Venäjälle pettymys. Se ei voi hyväksyä, että nyt vierellä on 28 valtiota, jotka ovat sopineet hoitavansa asioita yhdessä. Tämä ei muutu.”

Kallas arvioi, että Eurooppa on Trumpille vieras ja monimutkainen, ja Itämeren alue jää etäiseksi.

”Itämeri, Suomi ja Viro eivät ole Trumpin tutkassa. Se on hänelle epäoleellista. Hänen huomionsa ja kiinnostuksen kohteensa ovat muualla.”.

Ulko- ja puolustuspolitiikan kurssin muutosta Kallas ei Virolta edellytä, päinvastoin jyrkkiä käänteitä olisi syytä välttää.

”Kysytte, mitä voimme tehdä. Emme voi tehdä paljon mitään. Odotamme ja katsomme.”

Pienten valtioiden liikkumatila on joka tapauksessa pieni.

”Emme voi tehdä muuta kuin ajaa Euroopan yhtenäistä politiikkaa.”

Kuka

Veteraanipolitikko ja vaikuttaja


 Siim Kallas, 69, kuuluu Virossa pisimpään vaikuttaneisiin poliitikkoihin.

 Valmistui 1972 Tarton yliopiston taloustieteellisestä tiedekunnasta.

 Neuvostomiehityksen lopulla Rahva Hääl -lehden varapäätoimittaja. Vaati Virolle suurempaa taloudellista riippumattomuutta Neuvostoliitosta.

 Viron itsenäisyyden alkuvuosina 1991–95 Viron pankin pääjohtaja. Politiikkaan Kallas tuli 1994 liberaalin reformipuolueen perustajana. Hän on ollut ulko-, valtiovarain- ja pääministeri, ja EU-komissaari.

 Kallas on nyt kotikuntansa Viimsin kunnanjohtaja ja reformin kunniapuheenjohtaja. Hänellä on kaksi aikuista lasta. Politiikassa jatkaa tytär Kaja Kallas, joka valittiin keväällä reformipuolueen puheenjohtajaksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  2. 2

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  3. 3

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  4. 4

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  5. 5

   Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten

  6. 6

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  7. 7

   ”Vuosikymmenen löytö” – Portugalista löytyy satoja vuosia vanha hylky

  8. 8

   Helsinki sijoitti kaupunkipyörä­telineen vammaisten pysäköintipaikalle, bussikuskit pelkäävät onnettomuuksia: ”Se on siinä todella vaarallisesti”

  9. 9

   Keskustan eduskuntaryhmä kutsuttu koolle Kesärantaan – Iltalehden mukaan aiheena hallitustyö kokoomuksen kanssa

  10. 10

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  5. 5

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  6. 6

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  7. 7

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  8. 8

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  9. 9

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

  10. 10

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Jääkiekon liigaseurojen tuloskunto tökkii – HIFK:n juhlaottelu toi isot kulut: ”Halusimme järjestää sellaiset juhlat, joihin fanit pääsevät mukaan”
  3. ”Vuosikymmenen löytö” – Portugalista löytyy satoja vuosia vanha hylky
  4. Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi” Tilaajille
  5. Paavi vierailee tänään Virossa, jossa hän on erityisessä suosiossa Neuvostoliiton takia – suora lähetys Tallinnasta kello 9.50
  6. Lauri Markkasen punttikuuri toi aimo annoksen massaa – yksi selvä kehityskohde alkavalle kaudelle: ”Olen aina johtanut esimerkilläni”
  7. Helsinki sijoitti kaupunkipyörä­telineen vammaisten pysäköintipaikalle, bussikuskit pelkäävät onnettomuuksia: ”Se on siinä todella vaarallisesti”
  8. Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?
  9. Instagramin perustajat lähtevät yhtiöstään – Bloomberg: Taustalla erimielisyydet Facebookin Zuckerbergin kanssa
  10. Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten
  11. Suomalaiset iskivät kahdeksan maalia NHL:n harjoituspeleissä – kotimainen Liiga voi jäädä ilman nousevaa tähteä: ”Kun häntä katsoo tänään, hän on eri pelaaja”
  12. Näytä lisää