Ulkomaat

Euroopan lämpö­ennätys voi rikkoutua viikon­loppuna Portugalissa – Miksi juuri siellä ja juuri nyt?

Ennätyslämpötiloja lähennellään tänä kesänä sen takia, että Pohjois-Afrikasta tuleva ilmamassa on poikkeuksellisen lämmintä.

Jos Euroopan 41 vuotta vanha lämpöennätys tänä viikonloppuna rikkoutuu, se tapahtuu todennäköisesti Portugalissa.

Lissabonin itäpuolelle ennustetaan 48:aa astetta lauantaina, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Jari Tuovinen.

Voimassa oleva Euroopan ennätys on 48 astetta. Se mitattiin Kreikan Ateenassa heinäkuussa 1977.


Missä on nyt kuuminta Euroopassa?

Iberian niemimaalla Espanjassa ja Portugalissa. Lämpimin alue sijoittuu suunnilleen pääkaupunkien Madridin ja Lissabonin välille, Tuovinen sanoo.
Portugalin Alvegassa mitattiin torstaina jo 45,2 asteen lämpötila. Espanjassa lämpötila on hätyytellyt tänään 44:ää astetta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Espanjassa on uutistoimisto AFP:n mukaan kuollut meneillään olevan helleaallon takia kaksi ihmistä. Nelikymppinen tietyömaalla työskennellyt mies kuoli tiistaina Murcian lähellä Kaakkois-Espanjassa.

Torstaina Murciassa 78-vuotias eläkeläinen kuoli sairaalassa. Hän joutui sairaalaan työskenneltyään puutarhassa.

Millaisia lämpötiloja lähipäiviksi odotetaan Etelä-Eurooppaan?

Huomisesta lähtien kuumin alue on Portugalissa, Tuovinen sanoo. Portugalissa lämpötilan ennustetaan nousevan viikonloppuna, kun taas Espanjassa se laskee hieman.

Portugalin ilmatieteen laitos on antanut punaisen eli korkeimman varoituksen 11 maakuntaan sunnuntai-iltapäivään asti.

Lauantain ennusteet näyttävät Lissabonin itäpuolelle 48:aa astetta kahdessakin pisteessä.

Jos ennuste osuu kohdalleen, ainakin Portugalin lämpöennätys rikkoutuu. Entinen ennätys on elokuulta 2003, jolloin Amarelejassa mitattiin 47,4 astetta.

Espanjan ennätys ei näytä rikkoutuvan. Se on viime vuoden heinäkuulta, jolloin Montorossa oli 47,3 astetta.


Kuinka harvinaista tämä on? Miksi juuri Etelä-Eurooppa ja miksi juuri nyt?

Lyhyet 4–5 päivän lämpöaallot eivät Tuovisen mukaan sinänsä ole Etelä-Euroopassa poikkeuksellisia.

Ennätyslämpötiloja lähennellään tänä kesänä sen takia, että Pohjois-Afrikasta tuleva ilmamassa on poikkeuksellisen lämmintä.


Noin 2,5 kilometrin korkeudesta mitattava ilmamassa saapuu kesällä Etelä-Eurooppaan usein noin 25-asteisena. Silloin lämpötila nousee 35–40 asteeseen.

Nyt Pohjois-Afrikasta tuleva ilmamassa on Eurooppaan saapuessaan yli 30-asteista.

”Väkisinkin aurinkoisessa säässä lämpötila nousee 45 asteeseen ja sen yläpuolellekin”, Tuovinen sanoo.

Ilmamassa jäähtyy yleensä matkalla Eurooppaan, mutta nyt Pohjois-Afrikassakin on ollut poikkeuksellisen kuumaa.

Kuuma ilmamassa näyttää yltävän myös Kanariansaarille, joissa lämpötila nousee paikoin 40 asteeseen.

Muualla Välimerellä Italiaan on ennustettu enimmillään 40 asteen lämpötiloja. Kreikassa ja Balkanilla lämpötilat ovat keskimääräistä, 30–35 astetta.

Harva suomalainen on kokenut 48 asteen lämpötilan. Tuntuuko kuumuus Etelä-Euroopassa erilaiselta kuin Suomessa?

Espanjan ja Portugalin päällä oleva ilmamassa on kuivaa. Sen ansiosta yölämpötilat laskevat lähelle 20:tä astetta, mikä helpottaa oloa ainakin kaupunkien ulkopuolella.

Kaupungeissa asfaltti ja lämpöä hohkaavat rakennukset pitävät huolen siitä, ettei lämpötila laske öisinkään niin paljon.


Kuivan ja kostean kuumuuden vaikutusta ihmisten vointiin on tutkittu Yhdysvalloissa, Tuovinen kertoo. Tutkimuksessa verrattiin Floridan kosteaa 30–35 asteen lämpötilaa Arizonan aavikon kuivaan 40–45 asteeseen.

Suurin osa ihmisistä koki Floridan kuumuuden Arizonan kuumuutta epämiellyttävämpänä.

Suomessa viime viikkojen trooppiset yöt eli yli 20 asteen yölämpötilat johtuvat siitä, että ilmamassa on ollut kosteaa.

Vastaavasti toukokuun lämpöaallossa ilmamassa oli kuivaa, jolloin yöt olivat viileitä, Tuovinen sanoo.

Vaikka kuuma jakso on jatkunut pitkään, tänä kesänä Suomessa ei ole rikottu yksittäisiä lämpöennätyksiä. Voimassa on edelleen heinäkuussa 2010 Joensuun Liperissä mitattu 37,2 astetta.

Heinäkuussa 2010 ilmamassan lämpötila oli 20 astetta, kun tänä kesänä se on ollut enimmillään vain 16–17 astetta.

Siksi lämpötiloissa on päästy vain 33:n hujakoille, Tuovinen toteaa.

Keskilämpötilaltaan heinäkuu kuitenkin rikkoi ennätyksen ja oli koko Ilmatieteen laitoksen mittaushistorian kuumin. Heinäkuun keskilämpötila koko maassa oli 19,6 astetta. Edellinen ennätyslukema, vuoden 1941 keskilämpötila, ylittyi 0,4 asteella.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sää
 • Portugali
 • Espanja
 • Minttu Mikkonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  2. 2

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  3. 3

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  4. 4

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  5. 5

   Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten

  6. 6

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Keskustan eduskuntaryhmä kutsuttu koolle Kesärantaan – Iltalehden mukaan aiheena hallitustyö kokoomuksen kanssa

  9. 9

   Helsinki sijoitti kaupunkipyörä­telineen vammaisten pysäköintipaikalle, bussikuskit pelkäävät onnettomuuksia: ”Se on siinä todella vaarallisesti”

  10. 10

   Lauri Markkasen punttikuuri toi aimo annoksen massaa – yksi selvä kehityskohde alkavalle kaudelle: ”Olen aina johtanut esimerkilläni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  5. 5

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  6. 6

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  7. 7

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  8. 8

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  9. 9

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

  10. 10

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Vuosikymmenen löytö” – Portugalista löytyy satoja vuosia vanha hylky
  3. Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi” Tilaajille
  4. Paavi vierailee tänään Virossa, jossa yli puolet väestöstä ei kuulu mihinkään uskontokuntaan – Paavi on kuitenkin erityisessä suosiossa, ja selitys on Neuvostoliitto, suora lähetys Tallinnasta kello 9.50
  5. Lauri Markkasen punttikuuri toi aimo annoksen massaa – yksi selvä kehityskohde alkavalle kaudelle: ”Olen aina johtanut esimerkilläni”
  6. Helsinki sijoitti kaupunkipyörä­telineen vammaisten pysäköintipaikalle, bussikuskit pelkäävät onnettomuuksia: ”Se on siinä todella vaarallisesti”
  7. Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?
  8. Instagramin perustajat lähtevät yhtiöstään – Bloomberg: Taustalla erimielisyydet Facebookin Zuckerbergin kanssa
  9. Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten
  10. Suomalaiset iskivät kahdeksan maalia NHL:n harjoituspeleissä – kotimainen Liiga voi jäädä ilman nousevaa tähteä: ”Kun häntä katsoo tänään, hän on eri pelaaja”
  11. Tunti sitten
  12. Risto Siilasmaa avasi vanhoja tuntojaan Nokiasta – ja se on tärkeää, koska ongelmia piilotetaan muuallakin
  13. Näytä lisää