Ulkomaat    |   HS Portugalissa

Viininviljelijä pelkää köynnösten paistuvan ennätyshelteissä – ”Vuoden työ kuivuu osin hukkaan”

Viiniä viljelevän Rui Soaresin kotitilalla viime päivien äkkikuumuus korvensi osan rypälesadosta aurinkosuojasta huolimatta. Jos elohopea kipuaisi 50 asteeseen, sietokykyinen viinikasvi antaisi pätsissä periksi.

Castanheira do Ribatejo

Portugalilainen isäntä Rui Soares, 39, nykäisee viiniköynnöksestä rypäleen, jonka poski on korventunut ruskeaksi. Rutistunut rypäle kuumottaa kädessä.

”Kolmannes meidän tilan rypälesadosta saattaa palaa tämän kipakan kuumuusaallon aikana”, Soares arvioi.

Pyreneiden niemimaalle Portugaliin ja Espanjaan on saapunut koko viileähkön alkukesän jälkeen kaivattu helle. Lämpötilat kimmahtivat kuitenkin äkisti odottamattoman korkeisiin lukemiin Saharan polttavien tuulien saatteessa.

Jopa 44–45 asteen lämpötilaennätykset ovat rikkoutuneet torstaista saakka useilla paikkakunnilla molemmissa maissa. Samalla ilmatieteen laitokset julistivat korkeimman hälytystilan ihmiskehoa rasittavan kuumuuden ja metsäpalovaaran vuoksi monissa osissa Espanjaa ja Portugalia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Espanjassa ainakin kaksi ihmistä on menehtynyt paahteessa kahden ensimmäisen hellepäivän aikana, kertoo El Pais -lehti. Eteläisessä Portugalissa Algarven alueella Monchiquessa taisteltiin jo yli tuhat hehtaaria maastoa polttanutta metsäpaloa vastaan ”äärimmäisissä oloissa”, kertoi yleisradioyhtiö RTP lauantaina.

Yli 40 asteen kuumuuden ennustetaan jatkuvan osissa Portugalia vielä maanantaina. Viinintuotanto on merkittävä tulolähde maataloudessa, ja pitkäkestoinen porotus huolestuttaa osaa portugalilaisista viljelijöistä tuotantoalueista riippuen.

Viinikasvi nauttii auringosta ja lämmöstä, mutta näiden päivien poikkeuskelissä viini paistuu tavanomaista herkemmin varotoimista huolimatta, Rui Soares sanoo.

”Levitimme aurinkosuojaa tertuille ja köynnösten lehdille tänä vuonna ensimmäisen kerran koskaan. Mutta sekään ei tehonnut. Koko vuoden työ kuivuu osin hukkaan”, hän harmittelee.

Isäntä kulkee niskan peittävässä lippalakissa köynnösten sarkoja pitkin tytär Sofia, 9, kintereillään Castanheira do Ribatejossa. Paikkakunta kuuluu Lissabonin viininviljelysalueeseen. Se sijaitsee pääkaupungista pohjoiseen Tajojoen ja Atlantin välissä.Soaresin viininvalmistukseen kypsyviä rypäleitä ja köynnösten lehtiä peittää laikukas vaalea puuteri. Harsomainen pöly on saviperäistä kaoliinia, jota viljelijät voivat esimerkiksi ruiskuttaa viinikasviin auringon poltetta ja kuivumista ehkäistäkseen.

”Yli 40 astetta meidän seudulla ei ole mitenkään tavatonta. Viinikasvi sopeutuu hyvin asteittaisiin lämpötilan muutoksiin. Tänä vuonna alkukesä oli kuitenkin viileä kuin teille tyypillinen sää pohjoisessa Euroopassa. Ja sitten lämpötila kohosi kertaheitolla päälle paristakymmenestä näihin korkeisiin lukemiin”, Soares selostaa harmistuneena.

Siksi osa rypäleistä ei kestä. Soares hypistelee joidenkin köynnösten lehtiä. Ne murenevat kuin paperi.

Hedelmä- ja viinitilan viljelyksistä 18 hehtaaria on varattu puna- ja valkoviinille. Alle kymmenellä hehtaarilla viljellään suoraan kuluttajan syötäväksi tarkoitettuja rypälelajikkeita.

Myös pöytärypäleiksi kutsutut tertut saivat tänä vuonna ensimmäisen kerran hipiälleen näkymättömän vahasuojan aurinkoa vastaan. Soares nostelee kasvien lomasta hautovassa säässä näytille terttuja, joiden rypäleistä puolet ovat velttoja ja ruskeita, varjon puolelle jääneet yhä mehevän pulleita ja vihreitä.

”Etelän suuntaan riippuvat tertut kärsivät pahiten. Iltapäivällä polte on ankarinta.”

Tilan tulevaisuudelle on hänen mukaansa olennaista ainakin se, mihin ilmansuuntiin viiniköynnökset istutetaan tulevaisuudessa. Toiset lajikkeet myös kestävät paremmin oikukkaasti sahaavia sääilmiöitä, kuin toiset, isäntä kertoo.

Parinkymmenen kilometrin päässä Lissabonin tuotantoalueen suurimman yhtiön Casa Santos Liman viininviljelykseen erikoistunut agronomi Sergio Neto, 46, ei kuitenkaan ole äärimmäisestä helleaallosta sanottavasti huolissaan.

”Jos lämpötilat alkaisivat hakata 50 asteen ennätyksiä, silloin tietenkin paistuisi kaikki”, hän toteaa rempseästi horisonttiin katoavien viinipeltojen reunalla. Täälläkin Neton työpäivä alkaa varhain aamusta ennen iltapäivän kuuminta aikaa mahdollisia palaneita rypäleitä etsien. Lounaan jälkeen maatyöt kaikkialla Portugalin kuumuudessa taukoavat.

Neto kehuu viinikasvia sietokykyiseksi, mutta tänä vuonna odottamattomasti vasta loppukeväällä alkaneet sateet kiusasivat.

”Meidän seudulla sataa yleensä joulukuusta helmikuuhun. Sitten kevät on kevät ja kesä on kesä. Tutut vuodenajat tuntuvat liukuvan. Nyt satoi myöhään touko–kesäkuussa, kun viini kukki”, hän luonnehtii vehreillä viljelyksillä.

Tilan turismista vastaava Rita Rosário nauraa vieressä, että kaveripiirissä nuristiin tähän asti, pitääkö ruveta ostamaan joululahjoja.

”Skandinavia paistatteli lämmössä, johon me olemme tottuneet. Meillä oli viileää ja taivas pilvessä kuin talvella.”

Portugalin kuumimmalla seudulla Alentejossa enologi Sandra Alves kertoo nauttivansa gazpachokeittoa ja lämmintä teetä läkähtymisen ehkäisemiseksi. Alves työskentelee Esporãon viiniyhtiössä Reguengosin viljelyalueella Espanjan rajan tuntumassa. Naapurikunnassa Granja Amarelejassa mitattiin Portugalin kaikkien aikojen korkein lämpötila, 47,4 astetta, vuonna 2003. Se ei ole tällä erää toistaiseksi mennyt puhki monista ennakkovaroituksista huolimatta.

Itärajan tuntumassa Alentejossa on totuttu elämään ajoittain pätsissä. Viiniä on pakko kastella ja kuumuutta sietäviä lajikkeita tutkitaan, Alves kertoo. ”Vaarallisinta rypäleiden kannalta on, jos kuivuuteen ja korkeisiin lämpötiloihin yhtyy polttava Saharan tuuli”, hän sanoo puhelimessa.

Esporãon tilan viiniköynnösten lehtiä suojaa myös vaalea kaoliinikerros. Tilalla on kymmenen hehtaarin koepalsta ilmaston muuttumisen varoilta. ”Palstalla tutkitaan 188 eri rypälelajikkeen kestokykyä kuivuutta ja kuumuutta vastaan.”

Portviinin tuotantoalueella Dourojoen laaksossa Pohjois-Portugalissa tuottajia ovat yllättäneet tiuhentuneet raekuurot. Joillakin seuduilla viljelykset ovat odottamatta kuuran peitossa aamuisin. Sandra Alvesin mielestä maanviljelyksessä yleensä Portugalissa ääri-ilmiöt tuntuvat yleistyneen.

”Ei se, että sataa. Mutta jos sataa, niin kerralla niskaan saadaan valtavat rankkasateet.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Portugali
 • Viinit
 • Sää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  3. 3

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  4. 4

   Nimeämättömät lähteet The New York Timesille: Apulais­oikeusministeri Rosenstein ehdotti Trumpin keskusteluiden salaista äänittämistä

  5. 5

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  6. 6

   Kiina on jäänyt oman talousmallinsa vangiksi

  7. 7

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  8. 8

   Lailliset kasinot houkuttelevat naapurimaiden turistit Georgiaan – vuoristossa verikostojen kierre on katkennut ja tunnelma kuin satojen vuosien takaa

  9. 9

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  10. 10

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  3. 3

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  4. 4

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  6. 6

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  7. 7

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  8. 8

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  9. 9

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  10. 10

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää