Ulkomaat

Euroopan oikeistopopulistit tiivistävät rivejään Steve Bannonin johdolla – HS:n haastattelussa perustaja kertoo, mihin ”Liike” pyrkii

Heinäkuussa uutisoitiin presidentti Donald Trumpin entisen avustajan Steve Bannonin rantautuvan Eurooppaan johtamaan Liikettä, joka yhdistäisi nationalisteja ja konservatiiveja. Bannon ei ole kuitenkaan Liikkeen perustaja, vaan se perustettiin jo ennen häntä.

Eurooppaan on syntynyt Liike (”The Movement”), jonka tarkoituksena on yhdistää kaikki, tai ainakin mahdollisimman iso osa, Euroopan nationalisteista ja konservatiiveista tiiviimmäksi yhteisöksi. Liike eroaa muista vastaavanlaisista suunnitelmista siinä, että sen haaveissa on liittoutua myös EU:n ulkopuolella, esimerkiksi Intian Narenda Modin kanssa.

Suurin yhteistyökumppani EU:n ulkopuolella on kuitenkin Yhdysvallat. Heinäkuussa selvisi, että Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin vaalikampanjan johtajana ja Valkoisen talon päästrategina tunnettu Steve Bannon, alt-right -liikkeen ehkä näkyvin johtohahmo saapuu johtamaan Liikettä. Bannonin mukaan Liikkeen tarkoituksena on ”rampauttaa EU”.

Bannon esiintyy usein julkisuudessa harmaana eminenssinä ja nukkemestarina, joka vaikuttaa suuriin suuntaviivoihin valtaistuimen takaa. Mutta Euroopassa Bannonin valtaistuimen takana on Liikkeen perustaja, belgialainen 52-vuotias asianajaja Mischaël Modrikamen.

Bannonista on tarkoitus tulla Liikkeen puhemies ja Modrikamenista ohjaaja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Katsopas, ei meidän tarkoituksena ole tuhota EU:ta, vaan uudistaa se”, Modrikamen toteaa puhelimitse innokkaan kuuloisesti.

Modrikamen siirtyi politiikkaan vuosikymmenen vaihteessa perustamalla Parti Populairen, Kansanpuolueen. Oikeistolaisliberaalilla ja nationalistisella Kansanpuolueella on yksi edustaja Belgian parlamentissa.

Kansanpuolue ei ole kuitenkaan yhtä kuin Liike, vaikka Modrikamen on perustanut molemmat. Liike sai alkunsa ennen kuin Bannon tuli siihen mukaan, mutta on silti tavallaan Bannonin inspiroima. Ja erityisesti Bannonin entisen esimiehen innoittama.

”Olin ensimmäinen, ja silloin ainoa ihminen Belgiassa, joka kannatti Trumpia. Kun hän voitti, päätin alkaa yhdistämään Euroopan populistisia voimia”, Modrikamen kertoo.


Liikkeen tarkoitus on paitsi yhdistää Euroopan oikeistopopulistit, myös luoda yhteys Atlantin taakse Trumpin inspiroimiin oikeistolaisiin ja nationalistisiin piireihin.

Bannon toimi Valkoisen talon strategina, kunnes joko lähti tai erotettiin. Pian Bannonin lähdön jälkeen hänen siltansa Valkoiseen taloon paloivat, kun Trumpista kertova paljastuskirja Tulta ja tuhoa kertoi hänen puhuneen varsin vihaiseen sävyyn esimerkiksi Trumpin tyttärestä Ivankasta ja kutsuneen Trumpin pojan Donald Juniorin toimia maanpetturillisiksi, koska tämä tapasi vaalikampanjan aikana Venäjän valtion agentteja.

Bannon on julkisuudessa puhunut siitä, että euroskeptikot voisivat voittaa ensi kevään europarlamenttivaaleissa niin suuren äänisaaliin, että yhdistynyt laitaoikeisto voisi hallita jopa yhtä kolmasosaa europarlamentista. Puolueet ovat tällä hetkellä levinneet useaan eri ryhmään.

Modrikamenin mukaan Liike ei kuitenkaan keskity varsinaisesti parlamenttivaaleihin, vaan pyrkii olemaan pikemminkin löyhä keskustelukerho, jossa voisi jakaa kokemuksia ja osaamista.

Mahdollisten Liikkeeseen liittyvien johtajien nimiä ei ole mainittu, mutta Bannon on käynyt tapaamassa esimerkiksi Italian varapääministeriä Matteo Salvinia ja on puhunut Unkarin pääministeristä Viktor Orbánista ”Trumpina ennen Trumpia”.

Kaikki oikeistonationalistit ja konservatiivit eivät kuitenkaan Liikkeelle kelpaa. Modrikamen kertoo, ettei Liike tule tekemään yhteistyötä esimerkiksi äärioikeistolaisten Unkarin Jobbikin tai Kreikan Kultaisen aamunkoiton kanssa.

Modrikamen kertoo, että Liikkeen mielestä EU:n ongelma on, ettei se ole tarpeeksi demokraattinen.

”Siellä määräävät virkamiehet, joita ei ole äänestetty virkoihinsa. Emme ole anti-eurooppalaisia, haluamme vain tehdä EU:sta erilaisen.”

EU:ssa määräävät pitkälti parlamentti, jonka jäsenet äänestetään virkoihinsa, komissio, jonka komissaarit jäsenmaiden demokraattisesti valitut hallitukset päättävät sekä EU:n neuvosto, joka koostuu demokraattisesti valituista jäsenmaiden ministereistä.

Tuota järjestystä Modrikamen tahtoo muuttaa tavalla tai toisella. Hän luottaa siihen, että muutosta voi auttaa laajasti tunnettu Bannon.


Bannon voi olla Liikkeelle kuitenkin kaksiteräinen miekka. Hän on oikeistopiireissä hyvin tunnettu mutta on piinkova amerikkalaisnationalisti. Useat Euroopan oikeistopopulistiset johtohenkilöt ovat suhtautuneet julkisuudessa hiukan penseästi Bannonin saapumiseen EU-politiikkaan.

”Emme tarvitse valmennusta Euroopan ulkopuolelta”, on todennut esimerkiksi Saksan laitaoikeistolaisen AfD-puolueen toinen johtaja, Jörg Meuthen.

Moni on kuitenkin suhtautunut myös positiivisesti Bannoniin. Hän on ollut useamman kerran Ranskassa Marine Le Penin ja hänen Kansallinen liittouma -puolueensa vieraana puhumassa. Bannon on myös hyvää pataa Englannin Ukip-puolueen entisen johtajan Nigel Faragen kanssa, joka saattoi lopulta Modrikamenin ja Bannonin yhteen.

”Bannon ei tule tänne amerikkalaisena. Hän tulee tänne konservatiivina. Hän on kansallisvaltioiden ja konservatiivisten arvojen esitaistelija”, Modrikamen kuittaa kysymyksen siitä, vaikuttaako Bannonin amerikkalaisuus siihen, että Liike hyväksyttäisiin.

Liikkeen seuraava ja lähestulkoon ensimmäinen askel on perustaa 10–15 ihmisen toimisto Brysseliin. Bannon aikoo viettää Euroopassa noin puolet ajastaan luomalla yhteyksiä ja organisoimalla toimintaa. Tämä kaikki vaatii rahaa.

Modrikamenin maanmies, EU-poliitikko Guy Verhofstadt riensi sosiaaliseen mediaan vihjaamaan, että Liikkeen rahoituksen takana on Venäjä.

”Minun ymmärtääkseni raha tulee aluksi Yhdysvalloista lahjoituksina”, Modrikamen kommentoi Liikkeen talouspuolta juuri nyt. Myöhemmin rahoitusta voi kerätä lahjoituksilla myös Euroopasta.

Liikkeellä on siis suuret suunnitelmat Euroopan ravistelemiseksi ja ylikansallisen sekä Atlantin-laajuisen yhteistyön syventämiseksi. Se on kuitenkin vielä niin alkutekijöissään, että on vaikea sanoa, miten se onnistuu missiossaan.

Samaan aikaan Euroopan nationalistiset oikeistokonservatiivit unelmoivat muutenkin kansallismielisestä rintamasta, johon on yhdistetty osin samoja henkilöitä kuin Bannonin ja Modrikamenin Liikkeeseen. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertoi näistä suunnitelmista Helsingin Sanomille heinäkuussa.

Tavoitteet näillä kahdella ryhmällä ovat samansuuntaiset, mutta niillä on erilaiset fokukset. Siinä missä Halla-aho puhuu nimenomaan parlamenttiryhmästä, Modrikamen kertoo Liikkeen tähtäävän olemaan ”löyhä kerho”.

”On olemassa muitakin tapoja vaikuttaa EU:hun kuin parlamenttiedustajien kautta. Jos esimerkiksi jotkin jäsenvaltioiden johtajat kuuluisivat Liikkeeseen”, Modrikamen haaveilee.

Oikeistopopulistiset puolueet Euroopassa

Oikeistopopulistiset puolueet ovat olleet vahvassa nosteessa Euroopassa viime vuosina. HS esittelee lyhyesti niistä merkittävimmät, jotka on yhdistetty Modrikamenin ja Bannonin Liikkeeseen.

Lega Nord, Italia. Ennen se ajoi Pohjois-Italian eroa Italiasta, mutta on viime vuosina muuttanut muotoaan Italian maahanmuuttovastaiseksi liikkeeksi. Puolue nousi vast’ikään maan hallitukseen ja sen johtaja Matteo Salvini on varapääministeri.

Fidesz, Unkari. Unkarin suurin puolue Fidesz on kristillisdemokraattinen puolue, jonka johtaja Viktor Orbán on Unkarin pääministeri. Puolue on profiloitunut erityisesti hyvin maahanmuuttovastaiseksi, ja monien mielestä myös lähes diktatuurimaiseksi. Orbán liittolaisineen on ottanut tähtäimeensä unkarilaislähtöisen miljardööri ja hyväntekeväisyys­lahjoittaja George Soroksen, jota myös Bannon ja Modrikamen pitävät vihollisenaan.

PiS, Puola. Puolan hallitseva Laki ja oikeus -puolue on vahvan nationalistinen ja EU:n tiivistymistä vastustava populistipuolue. Puolue on ottanut hallintaan maan oikeuslaitoksen siinä määrin, että EU käynnisti menettelyn, joka veisi äänioikeuden Puolalta.

AfD, Saksa. Puolue perustettiin vastustamaan Kreikan tukilainoja mutta muuttui pian yleisen laitaoikeistolaiseksi ja kansallismieliseksi rintamaksi, ja on saavuttanut maassa nopeasti kannatusta.

Rassemblement National, Ranska. Kansallinen liittouma -puolue on hyvin EU-kriittinen. Nyt sitä johtaa Marine Le Pen. Puoluetta ovat rahoittaneet venäläiset pankit, jotka ovat herättäneet syytöksiä Venäjän käsikassarana toimimisesta.

Täsmennys klo. 11:43: Artikkelissa Rassemblement National oli alunperin käännetty Kansalliseksi kokoomukseksi, mikä on kirjaimellinen käännös. Käännös vaihdettu Kansallinen liittouma -puolueeksi, joka on yleisemmin käytetty.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Oikeistopopulismi
 • Euroopan unioni
 • Steve Bannon

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  2. 2

   Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä

  3. 3

   300:aa suomalaista houkutellaan ripulirokotematkalle Beniniin – rokotteella yritetään saada kuriin tauti, joka tappaa pikkulapsia kehitysmaissa

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  6. 6

   Kymmenet ihmiset osallistuivat joukkotappeluun Helsingin Vallilassa – 18-vuotiaalle miehelle hengenvaarallisia vammoja, tutkitaan tapon yrityksenä

  7. 7

   Espoo myöntää: Opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies

  8. 8

   Kaduttaako brexit brittejä? Voiko sopu lähdöstä enää syntyä? HS kokosi vastaukset tärkeimpiin kysymyksiin Britannian EU-erosta

  9. 9

   Kolumni: Datavakoilu on menossa syvemmälle minuuteen kuin koskaan – Spotify vakoilee käyttäjiensä tunnetiloja, ja se on samaan aikaan sekä häikäilemätöntä että nerokasta

  10. 10

   Internet kysyy nyt, miksi Captain Marvel vetää uudessa trailerissa mummoa turpaan – kerromme, miksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  3. 3

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  6. 6

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  7. 7

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  8. 8

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  9. 9

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  10. 10

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kirjahylly pois olohuoneesta, kaikille pellavalakanat – Kerro, mitä sisustuksen ilmiöitä ja trendejä olet ihmetellyt
  3. 300:aa suomalaista houkutellaan ripulirokotematkalle Beniniin – rokotteella yritetään saada kuriin tauti, joka tappaa pikkulapsia kehitysmaissa
  4. Vantaan seurakunnat kaavailevat Lehtisaaren asukkaille entistä isompia vuokria, jättikorotukset saattavat kuitenkin peruuntua – ”Kokonaisuus on auki asukkaiden kannalta”
  5. Loki ja Scarlet Witch saavat omat tv-sarjansa, myös muita Marvel-elokuvien sivuhahmoja lupaillaan – Disney yrittää päästä supersankareilla Netflixin tontille
  6. Horse Show etsimässä hallia ensi vuodeksi – ”Helsinki on maailmalla arvostettu ratsastuskaupunki, juuret ovat täällä”
  7. Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä
  8. Tasavallan presidentin kanslialta täyskäännös: Niinistöstä kriittisen kirjan kirjoittaneet toimittajat kutsuttiin mukaan kirjamessujen keskusteluun
  9. Kaduttaako brexit brittejä? Voiko sopu lähdöstä enää syntyä? HS kokosi vastaukset tärkeimpiin kysymyksiin Britannian EU-erosta
  10. Näytelmä vanhenee, mutta mies mekossa -kikka ei – Syntipukki todistaa, että ristiinpukeutuminen naurattaa teatterissa vielä vuonna 2018
  11. Onnibus-yhtiön perustaja haluaa nyt helsinkiläiset ajamaan kimppatakseilla – ”Luojan kiitos taksiuudistus”
  12. Näytä lisää