Ulkomaat

Matkailija haluaa nyt olla kuin paikallinen – Berliiniläiset paljastavat salaiset vinkkinsä kaupunkiin, jonka pahin pelko on tylsyys

Berliini elää ympäri vuorokauden keskellä matkailutrendejä ja yrittää silti samaan aikaan olla hukkaamatta sitä rosoa, josta kaupunki on kuuluisa.

Berliini

Berliiniläiset Juliane Ulrich ja Henning Voerner istuvat kahdenistuttavassa rantatuolissa, tai pikemminkin rantakojussa Insel der Jugend -saarella, yhdessä Berliinin urbaaneista keitaista. Ystävykset ovat juuri olleet melomassa Rummelsburger Buchtin poukamassa.

Kesäpäivän täydellisyyteen tarvittaisiin enää se, että Spreessä voisi pulikoida, Ulrich sanoo. Se ei kannata. Entisen Itä-Saksan perintönä Spreen pohjassa on kerrostumat lyijyä, kromia ja elohopeaa.

Mutta ihan lähellä Spreellä kelluu Badeschiff, leppoisa uimala, Voerner vinkkaa.

”No, ehkä se on vähän näyttäytymispaikka.”


Berliinissä voi asua ja elellä kuin olisi koko ajan lomalla. Se, että Berliini on kiinnostava ja vaihtoehtoinen niin berliiniläisille kuin matkailijoille, on kaupungin identiteetille tärkeää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Matkailijoiden määrä on vuosikymmenessä kaksinkertaistunut. Viime vuonna Berliinissä kävi 13 miljoonaa matkailijaa. Se on paljon. Koko Suomeen tehtiin viime vuonna 8,3 miljoonaa matkaa muualta maailmasta.

”Tulijoita olisi enemmänkin, mutta lentokenttä ei vedä ja Air Berlinin konkurssi näkyy vielä yhteyksien määrässä. Oma lukunsa on uuden kentän jatkuva lykkääntyminen”, sanoo Berliinin matkailutoimiston Visit Berlinin johtaja Burkhard Kieker.

Berliini on malliesimerkki globaaleista matkailutrendeistä. Niitä on kolme, Kieker sanoo.

Ole ja elä kuin paikallinen. Jakamistalous. Digitalisaatio.

Berliinissä Airbnb-yöpymisten määrä kasvaa viisi kertaa nopeammin kuin hotelliyöpymisten, vaikka Berliini on periaatteessa kieltänyt Airbnb-vuokrauksen. ”Kiellot ovat suhteellisia, jos niitä ei valvota.”

Löhölomien ja elämysmatkailun buumi on ohi. Urbaani turisti etsii kuin sattumalta eteen tulevia pieniä iloja.

Niitä matkailijoita voi auttaa löytämään. Berliinillä on tarjota esimerkiksi Going Local Berlin -appi puhelimeen, jossa on paljon niin sanottuja insider-vihjeitä siitä, mitä Berliinin vähemmän tunnetuilla alueilla kannattaa tehdä ja nähdä.

Visit Berlin miettii myös jatkuvasti, miten turistit saisi levitettyä nykyistä tasaisemmin ympäri Berliiniä ilman turistifikaatiota, sitä, että kaupungin omaleimaisuus ja tapahtumat muuttuvat joksikin sellaiseksi, jossa berliiniläisyyttä ikään kuin vain esitetään turistien viihdyttämiseksi.

Berliinin pahin pelko on muuttua tylsäksi.

Berliini on täynnä rosoa, ja se tärkeää kaupungin identiteetille. Samaan aikaan Berliini kasvaa vauhdilla. Se näkyy asuntomarkkinoilla ja kaupunkitiloissa.

Luovassa kaupunkitilassa on tunkua, ja se ajaa ahtaalle yhtä osaa Berliinin lumoa, klubikulttuuria. Se kukoistaa vanhoissa tehtaissa ja konepajoissa, tai ostoskeskuksen katolla niin kuin Klunkenkranich Neuköllnissä.

Rosoisuudesta on pidettävä hupolta, ettei käy kuin Lontoolle, jonka yli on pyyhkäissyt klubi­kuolemien aalto, Lutz Leichsenring sanoo. Kansainväliset kiinteistösijoittajat ostavat myös Berliinissä vanhat tehdashallit ja konepajat ja työntävät niistä ulos vaihtoehtotoimijoita.

Leichsenring on töissä Berliinin klubien edunvalvontajärjestössä Clubcommisionissa. Leichsenring ja Klunkerkranichin vetäjä Robin Schellenberg pohtivat Klunkerkranichin kattoterassilla Berliinin klubikulttuurin tulevaisuutta.

Se on sittenkin varsin valoisa siksi, että Berliini ymmärtää klubien vetovoiman. Joka neljäs matkailija tulee Berliiniin musiikin ja klubien vetämänä.

”Klunkerkranich on hyvin helposti lähestyttävä paikka. Moni tuo tänne päiväsaikaan vanhempansa näyttääkseen hieman klubien tunnelmaa”, Schellenberg sanoo.


Berghain on Berliinin ikoni, mutta kymmenet muut paikat – About blank, IPSE, Gretchen, Schwuz, Sisyphos, Mensch Meier, Kater Blau, Griesmühle – tekevät Berliinistä erityisen tekno- ja klubikaupungin.

”Berliinin klubeille tullaan artistien ja DJ:den perässä, musiikki edellä”, Leichsenring sanoo.

Parhaillaan Clubcomission miettii eri toimijoiden kanssa pelisääntöjä spontaaneihin ulkoilmabileisiin, niin sanottuihin Facebook-partyihin, Leichsenring sanoo.

Helsinkiä kiinnostaa Berliini. Lechsenring näyttää kuvaa, jossa hän seisoo yhdessä pormestari Jan Vapaavuoren kanssa. Sitten Leichsenring alkaa kehua kulttuurijohtaja Tommi Laitiota ja apulaispormestari Nasima Razmyaria.

”Tällaisia tyyppejä töissä Helsingin kaupungilla, aikamoista. He olisivat aarre missä tahansa, missä pitäisi brändätä moniarvoisuutta ja kansainvälisyyttä.”

Berliinin turistit voi jaotella kahteen. On ne, jotka mielellään sulautuisivat berliiniläisiksi. Ja ne, joita Berliini ei sulattaisi.

Kieker kieltäisi bier biket, ryhmäpolkupyörät, joiden kyydissä poljetaan keskellä liikennettä ja juodaan kaljaa. Ne ovat turismin fast foodia. Mutta minkäs teet, hän sanoo.

Monet Euroopan suuret kaupungit valittavat nyt turisteistaan. Amsterdamin, Barcelonan ja Lissabonin asukkaat ovat kyllästyneet naapurikämppien metelöiviin turisteihin. ”Ongelmat on estettävä ennalta, eikä Berliini halua matkailun kasvavan liikaa. Sopiva vauhti on 2–4 prosenttia.”

Berliini ei onneksi ole satamakaupunki, Kieker sanoo. Risteilyturistit täyttävät viideksi tunniksi satamakaupunkien nähtävyydet, mutta eivät käytä rahaa.

Berliinissä matkailija käyttää keskimäärin 210 euroa päivässä, eniten venäläiset, kiinalaiset ja arabit.

Berliini kiinnostaa sofistikoitunutta matkailijaa, Kieker sanoo. ”Tulijat haluavat löytää uusia trendejä, mutta samaan aikaan 60 prosenttia käy myös jossain museossa.”


Berliinissä turismi ei pakkaudu pienelle alueelle ydinkeskustaan, sillä sellaista ei ole. Berliini on kuin kylien yhteisö, ja juuri nyt matkailijoita houkutellaan etsiytymään yhä uusiin kaupunginosiin.

Aina vastaanotto ei ole lämmin. Kaupunginosien muuttumista ja samalla vuokrien nousua vastustavat aktivistit ovat töhrineen Kreuzbergin ensimmäisen boutique-hotellin ulkoseinät Oranienplatzilla maalilla. Katutason panssarilasisissa isoissa ikkunoissakin on säröjä.

”Hotellista on tullut jonkinlainen etulinja kulttuurikamppailuun, vaikkei kyse ole edes mistään ketjuhotellista”, Kieker sanoo.

Luksushotelli vielä hetken aikaa hieman nuhjuisessa turkkilaiskorttelissa on tämän ajan turismin kuva. Turisti, joka haluaisi olla kuin paikallinen.


Mitä berliiniläiset Juliane Ulrich ja Henning Voerner vinkkaavat Berliiniin tuleville?

Berliinin viehätyksestä iso osa on sitä, miten erilaisia eri kaupunginosat ovat tunnelmaltaan, Voerner sanoo. ”Pyöräilisin eri kaupunginosissa.”

Ulrich sanoo, että myös hän itse muualla lomaillessaan mielellään asuu joltakulta vuokratussa asunnossa ja etsii jotain samaa, mitä moni etsii Berliinistä.

”Vaikka useimmiten lomilla lähden ennen kaikkea luontoon ja pois kaupungista.”

Ulrich ja Voerner päätyvät suosittelemaan matkailijoille ihan niitä samoja asioita kuin mistä he itse Berliinissä pitävät: Viktoriaparkin kahvilan gin toniceja, puistoja ja gallerioita, klubeja, RAW-Geländen ja Schönebergin raatihuoneen kirpputoreja, Prinzessingartenin kaupunkiviljelmiä, pyörällä rullailua Tempelhofin entisen lentokentän kiitoradoilla.

Ja tietenkin Insel der Jugend -saaren leppoisaa biergartenia ja kanootin vuokraamista. Saaren takana Rummelsburger Buchtin poukamassa voi kurkistaa Berliinin vaihtoehtoisen asuntolaiva- ja lauttayhteisön kotisatamaan.

”Todella ihanaa”, Ulrich huokaa. ”Ihmettelen, miksen ole täällä useammin.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Berliini
 • Turismi
 • Matkailu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  3. 3

   ”Harva varmaan odottaa kuulevansa työhaastattelussa tappouhkauksen, epäsuorankaan” – Moni on törmännyt töitä hakiessaan outoihin kysymyksiin, tällaisia ne ovat

  4. 4

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  5. 5

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  6. 6

   Vietnamin Bachelor on yllättäen koko maailman huomion kohteena, kun kaksi naista hylkäsi ”unelmien poikamiehen” ja poistui kuvauksista parina – tämän vuoksi se on tärkeää

  7. 7

   Ilmatieteen laitos varoittaa: Myrsky iskee illalla Etelä-Suomeen

  8. 8

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  9. 9

   Tältä näyttää tamperelainen ratikka – se on ”konstailematon” ja ”aito”

  10. 10

   Vuosi sitten Aleksi Salonen oli jumiutunut kotiinsa ja sanoi kaikkeen ei – Hänen kaltaisiaan ”kadonneita nuoria” on Suomessa tuhansia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  4. 4

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  5. 5

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  6. 6

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  7. 7

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  8. 8

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  9. 9

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  10. 10

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää