Ulkomaat

Yhdysvallat helpottaa tappavan asbestin käyttöä – venäläinen asbestifirma kiitti Trumpia lätkäisemällä presidentin naaman asbestipaaleihin

Yhdysvaltain ympäristönsuojeluvirasto helpottaa terveydelle erittäin vaarallisen asbestin käyttöä. Suomessa asbestia koskevaa lainsäädäntöä tiukennettiin vuonna 2016.

Yhdysvallat sallii jälleen terveydelle erittäin vaarallisen asbestin käyttämisen rakennusmateriaaleissa. Asiasta päätti Yhdysvaltain ympäristönsuojeluvirasto EPA, ja siitä uutisoivat muun muassa Fast Company ja Architect’s Newspaper.

Kesäkuun alussa EPA ehdotti asbestille säädöstä, joka sallii uusien asbestituotteiden valmistamisen tapauskohtaisesti.

Viraston järkeilyn mukaan sellaiset asbestin käyttötarkoitukset, jotka ovat tähän mennessä olleet kiellettyjä, voidaan tulkita uusiksi käyttötarkoituksiksi, joihin voi virastolta hakea lupaa.

EPA:n mukaan mahdollisesti hyväksyttäviä asbestia sisältäviä tuotteita olisivat esimerkiksi vinyyli-asbestilattialaatat, putkienpäällysteet, tarrat, teipit ja liimat, vahvistetut muovit tai ”mikä tahansa muu rakennusmateriaali, paitsi sementti”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lisäksi virasto julkaisi toukokuussa raportin uudistuneesta vaarallisten aineiden riskiarviomenetelmästään. Raportin mukaan virasto ei enää ota huomioon ilmassa, maassa tai vedessä sijaitsevan asbestin vaikutuksia riskiarvioissaan.

Uutta säännöstä arvostelevien ympäristöasiantuntijoiden mukaan päätös on vaarallinen, koska kemikaaliyritykset voivat sen turvin tuoda markkinoille haitallisia tuotteita ilman, että niiden tarvitsisi pohtia tuotteiden terveysriskejä.

HS kertoi viime viikolla laajasti siitä, kuinka paljon ympäristönsuojeluvirasto on muuttunut Trumpin hallinnon alla.

”Tämä ei ikipäivänä menisi läpi Suomessa tai EU:ssa”, sanoo Talonrakennusteollisuus ry:n vastaava lakimies Ville Wartiovaara. ”Asbesti on ihmiselle vaarallinen aine, joka aiheuttaa kuolemantapauksia.”

Asbestialtistuksesta johtuviin sairauksiin kuolee Yhdysvalloissa arviolta 15 000 ihmistä vuodessa, mutta suomalaisen Jukka Takalan johtaman tutkimusryhmän arvion mukaan määrä voi olla jopa 40 000 kuolemantapausta vuodessa. Takalan työryhmän mukaan työperäinen altistus asbestille tappaa vuosittain 233 000 ihmistä ympäri maailmaa.

Asbesti on voimakas karsinogeeni, joka aiheuttaa keuhkosyöpää, asbestoosia ja muita keuhkopussin sairauksia. Elimistöön päästyään asbesti ei poistu sieltä, ja sairaudet voivat puhjeta vasta kymmenien vuosien jälkeen altistuksesta. Jo lyhytaikainen altistuminen riittää sairastumiseen.

Asbestia on käytetty rakentamisessa tulenkestävänä eristeenä ja sidosaineena.

Asbestin käyttö on kielletty monissa maissa. Suomessa sen käyttö on ollut kiellettyä vuodesta 1994 alkaen. Yhdysvallat on yksi harvoista kehittyneistä valtioista, joka rajoittaa asbestin käyttöä ilman täyskieltoa. Yhdysvalloissa asbestia käytetään kloorialkalin tuotantoon, jota käytetään muoviteollisuudessa.

Aiemmin Yhdysvallat osti valtaosan käyttämästään asbestista Brasiliasta, mutta Brasilia kielsi asbestin tuotannon, käytön ja myymisen marraskuussa 2017.

Nyt Venäjästä on mahdollisesti tulossa Yhdysvaltain suurin asbestikauppakumppani.

”Parituhatta kilometriä kun mennään tästä itään, niin siellä on kaupunki nimeltä Asbest, mistä löytyvät maailman suurimmat asbestikaivokset”, Wartiovaara sanoo. ”Siellä he onnellisesti järjestävät asbestiseminaareja ja viettävät asbestipäiviä.”

Asbestin kaupungissa toimiva asbestintuottaja Uralasbest julkaisi kesäkuussa Facebookissa kuvan Trumpin kasvoilla koristetuista asbestipaketeista, joissa lukee ”Yhdysvaltain 45. presidentin, Donald Trumpin, hyväksymä”. Julkaisussa Uralasbest kiittelee Trumpia asbestimyönteisyydestä, ja sanoo ”Donaldin” olevan heidän puolellaan.
Ympäristöjärjestö Environmental Working Groupin puheenjohtaja Ken Cook kommentoi heinäkuussa, että Yhdysvaltojen asbestipolitiikasta hyötyvät eniten presidentti Vladimir Putin ja Venäjän asbestiteollisuus.

”Yhdysvaltain presidentin tai EPA:n tehtävä ei pitäisi olla Putinin ja venäläisten oligarkkien omaisuuden kartuttaminen auttamalla heitä myymään tuhansia ihmisiä vuodessa tappavaa tuotetta, mutta tämä on Trumpin hallinto”, Cook sanoo.

Presidentti Donald Trump pitää asbestista. Vuonna 1997 julkaistussa kirjassaan The Art of the Comeback Trump sanoo, että asbesti on ”sataprosenttisen turvallista”. Kirjassa Trump ilmoittaa, että asbestinvastaisuus on mafiajohtoinen salaliitto, koska ”mafiaan kytköksissä olevat yritykset tekevät asbestinpoistotöitä”.

Vuonna 2012 Trump twiittasi, että World Trade Center ei olisi koskaan palanut vuoden 2001 terrori-iskussa, jos rakennuksesta ei olisi aiemmin poistettu palonkestävää asbestia.
Suomessa asbestiin liittyvää lainsäädäntöä kiristettiin vuonna 2016. Nyt rakennushankkeissa ja purkutöissä täytyy aina suorittaa asbestimittaukset, ja purkutöissä asbestimittaukset täytyy suorittaa vielä jälkikäteen.

Vaikka kiristykset hetkellisesti nostivat kustannuksia, on kilpailu sittemmin tasoittanut hintoja, Wartiovaara kertoo. Hänen mukaansa kaikki osapuolet ovat tyytyväisiä uudistuksiin. Asbestin kohdalla terveyshaitat ovat niin suuria, että kustannukset ovat toisarvoinen seikka ihmisten turvallisuuteen verrattuna.

”Uudistukset tuovat kaikille varmuutta siitä, että työt on tehty hyvin ja turvallisesti, eikä tilojen käyttäjille tule henkisiä lukkoja siitä, että tiloissa voisi olla asbestia”, Wartiovaara sanoo.EPA:n päätös ei tarkoita sitä, että asbestia tulee myyntiin ilman valvontaa. Virasto aikoo ottaa kantaa asbestin luvalliseen käyttöön tapauskohtaisesti.

Asbestista johdetuista tuotteista ei välttämättä irtoa vaarallisia kuituja, mutta ympäristöjärjestö Healthy Building Network kertoo Fast Companyn artikkelissa, että asbestikuitu on merkittävä terveysriski niille, jotka osallistuvat asbestin valmistukseen tai rakennusprojekteihin, joissa asbestia käytetään tai puretaan. Asbestia voi löytyä myös kaatopaikkojen läheisyydestä.

Myös Wartiovaara arvioi, että EPAn päätöksessä on todennäköisesti kyse vain sellaisista tuotteista, joista vaarallisia kuituja ei pääse irtoamaan. Silti viraston päätöstä on vaikea ymmärtää.

”Asbesti ei ole välttämätön materiaali rakennusteollisuudessa. Se on loistava ominaisuuksiltaan, mutta tappava. En muista, että kukaan olisi täällä haikaillut sen perään”, Wartiovaara summaa.

Vaikka EPA tekee haitallisten aineiden, kuten asbestin, käytöstä helpompaa, niin se ei tarkoita sitä, että asbestia pitäisi alkaa käyttää. Materiaalien valinta on myös paikallishallintojen, rakennusyritysten ja arkkitehtien käsissä.

Oikaisu 7.8. kello 17.10: Uutisessa kerrottiin ensin virheellisesti, että WTC:n terrori-isku olisi tehty vuonna 2011, isku tehtiin 2001.

Fakta

Asbesti altistaa syövälle


 Asbesti on kuitumainen mineraali, jota käytetään rakennusmateriaalina hyvän palonkestävyytensä ja eristysominaisuuksiensa takia

 Asbestipölylle altistuminen voi aiheuttaa erilaisia keuhkosairauksia tai keuhkosyöpää

 Suomessa asbestia käytettiin yleisesti rakennusmateriaalina vuosina 1922–1993, kunnes se kiellettiin

 Suomen vuoden 2016 asbestilain mukaan vanhoissa kodeissa on aina teetettävä asbestikartoitus ennen remonttia tai purkutöitä

 Maailman suurin asbestintuottajamaa on Venäjä

Lähteet: Hengitysliitto, bestLab

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Rakennusala
 • Asbesti
 • Alma Onali

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Krp aloitti laajat etsinnät ympäri Turun saaristoa, yrityksen tilat Paraisilla eristettiin – tämä operaatiosta ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  2. 2

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  3. 3

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  4. 4

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  5. 5

   Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan ja katosi – hollantilaisen tietoturva-asiantuntijan kohtalo hämmentää poliiseja ja läheisiä

  6. 6

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  7. 7

   Liikemies ammuttiin autosta, joka ajoi 200 kilometriä tunnissa – Pietarin erikoisen surman erikoisin piirre on tappajien auton suomalainen rekisterikilpi

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  9. 9

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  10. 10

   Itämerelle jopa 8-metrisiä aaltoja puhaltanut Mauri-myrsky hellittää illalla – Kova tuuli on irrottanut lukuisia veneitä Espoossa ja Helsingissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  2. 2

   Krp aloitti laajat etsinnät ympäri Turun saaristoa, yrityksen tilat Paraisilla eristettiin – tämä operaatiosta ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään nyt

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  5. 5

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  6. 6

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  7. 7

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  8. 8

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  9. 9

   Jasper Pääkkösestä tuli Spike Leen elokuvan psykopaattirasisti, koska ohjaaja ihastui häneen kesken koekuvausten – lauantaina Lee menee Pääkkösen saunaan ja suunnittelee yhteistyön jatkumista

   Tilaajille
  10. 10

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää