Ulkomaat

10 vuotta sitten alkoi viiden päivän sota Georgiassa – HS:n kirjeenvaihtaja kierteli kriisialueella kolme viikkoa: ”Sodan merkki oli se, että tiellä oli liian hiljaista”

Kun Georgian ja kapinoivien Etelä-Ossetian ja Abhasian välit tulehtuivat, syttyi sota, johon osallistui myös Venäjä. Jäljelle jäi jäätynyt konflikti, jota yritetään ratkoa edelleen.

Tuntuu oudolta istua tässä. Syödä maailman makeimpia persikoita ja matkata kohti sotaa.

Näin Susanna Niinivaara ajatteli matkatessaan taksilla Armeniasta kohti Georgiaa elokuussa 2008. Määränpäänä oli pääkaupunki Tbilisi, josta oli tarkoitus raportoida pari päivää aiemmin alkaneesta Georgian sodasta. Nykyään Niinivaara on liikenne- ja viestintäministeriön viestintäjohtaja, mutta tuolloin hän työskenteli Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtajana.

Tällä viikolla Georgian sodasta tulee kuluneeksi kymmenen vuotta. Viiden päivän ajan taisteluissa olivat vastakkain Georgia ja siitä irtaantumaan pyrkineet Etelä-Ossetian ja Abhasian alueet, joita Venäjä tuki sotilain ja varustein.


Lähtö Georgiaan tuli kesken Niinivaaran kesäloman, ja sota-alueelle oli vaikea matkustaa. Lopulta hän pääsi Moskovan kautta Armeniaan, josta oli otettava taksi naapurimaahan Georgiaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Rajalla ihmeteltiin, miksi olemme menossa Georgiaan, kun monet olivat päinvastoin tulossa sieltä pois. Rajalla ei kuitenkaan ollut pitkiä pakolaisjonoja. Itse asiassa sodan merkki oli pikemminkin se, että tiellä oli liian hiljaista”, Niinivaara huomauttaa.


Lopulta Niinivaara pääsi Tbilisiin. Hän kierteli Georgiaa, myös Etelä-Ossetiaa, reilut kolme viikkoa. Tulkkina toimi autonkuljettaja silloin, kun venäjä ei riittänyt keskustelukieleksi.

Kuten konflikteissa usein, tietoa tapahtumista oli hankala saada vahvistettua, sillä georgialaisten ja venäläisten antamat tiedot vaihtelivat.

”Käytin paljon aikaa Etelä-Ossetiasta lähteneiden kanssa keskustelemiseen. Pidin tärkeänä haastatella mahdollisimman monia saadakseni tietoa siitä, mitä he olivat nähneet”, Niinivaara kertoo.

Niinivaaran matkasta Georgiaan voit lukea täältä.

Alta näet koosteen HS:n Georgia-uutisoinnista elokuulta 2008:Georgian sotaa kutsuttiin kaksitasoiseksi. Toisella olivat vastakkain Georgia ja sen kapinoivat alueet, toisella Georgia ja Venäjä.

Konfliktin juuret juontavat 1990-luvulle ja Neuvostoliiton romahtamiseen. Tuolloin Georgia itsenäistyi ja yritti voimakeinoin taltuttaa kapinointia Etelä-Ossetian ja Abhasian alueilla, mutta huonolla menestyksellä.

Ennen konfliktin alkua Venäjä rohkaisi kapinallisalueita kouluttamalla niiden sotilasvoimia ja jakamalla asukkaille Venäjän passeja.

Taistelut alkoivat Etelä-Ossetian pääkaupungissa Tskhinvalissa elokuun 7. ja 8. päivän välisenä yönä vuonna 2008. Sekä Georgia että Venäjä syyttivät toisiaan sodan aloittamisesta.

Georgia kuitenkin hyökkäsi ensimmäisenä ja tulitti tykeillä Etelä-Ossetian pääkaupunkia Tskhinvalia, kertoi EU:n vuonna 2009 julkaisema selvitys.

Georgian mukaan sen oli pakko tulittaa Tskhinvalia, jotta hyökkäykset georgialaiskyliin saataisiin lopetettua. Georgian hallinto kertoi hyökkäyksen olleen myös vastaus Venäjän maahantunkeutumiselle.


Venäjä osallistui taisteluihin maajoukoin ja ilmaiskuin. Aluksi sotatoimet keskittyivät Etelä-Ossetiaan, mutta lopulta Venäjä vei joukkonsa pidemmälle Georgian puolelle.

Georgia ei romahtanut sodan takia tai ajautunut täydelliseen kaaokseen, mutta noin 850 ihmistä kuoli ja yli 100 000 jätti kotinsa. Eniten tunnelmaa leimasi kirjeenvaihtajana työskennelleen Niinivaaran mielestä epätietoisuus ja hätäännys. Surua oli kuolleista ja siitä, mitä paenneiden kotiseuduille oli käynyt.

Sota kesti viisi päivää. Myöhemmin Georgian presidentti Mihail Saakašvili ja Venäjän presidentti Dmitri Medvedev allekirjoittivat Ranskan välittämän tulitaukosopimuksen.


Lyhyen sodan jälkeen Etelä-Ossetia ja Abhasia julistautuivat itsenäisiksi, mutta Venäjän lisäksi vain harvat valtiot tunnustivat ne. Länsimaat syyttivät Venäjää Georgian rajojen muuttamisesta voimankäytöllä.

Sodan päätyttyä Georgia on syyttänyt Venäjää sotarikoksista ja ihmisoikeusloukkauksista. Aihetta käsiteltiin tämän vuoden toukokuussa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa Strasbourgissa. Georgian hallinnon edustajat sanoivat, että todisteiden mukaan Venäjän sotilaskoneet pommittivat siviilialueita ja tappoivat viattomia ihmisiä, kertoi The Guardian.

Vuoden 2008 konfliktin jälkeen tilanne Etelä-Ossetiassa ja Abhasiassa jäätyi. Venäjän vaikutusvalta on kasvanut, ja sen halaus on katsojasta riippuen joko kuristava tai rakastava.

Ulkoministeriön erikoistutkija Sinikukka Saari kertoo erityisesti Etelä-Ossetian näivettyneen sodan jälkeen. Muuttoliike Venäjän suuriin kaupunkeihin on ollut vahvaa. Saari työskenteli Georgiassa vuosina 2012­–2014 Euroopan unionin tarkkailijana.

”Venäjä rahoittaa alueiden hallintoja ja vartioi niiden rajoja. Lisäksi separatistialueilla on venäläisten sotilastukikohdat, ja Venäjän ruplaa käytetään yleisesti maksuvälineenä”, Saari sanoo.

Hän huomauttaa, että harva georgialainen ajattelee konfliktin syttyvän uudelleen: kymmenessä vuodessa kylien halki kulkeviin rajalinjoihin ja muihin muutoksiin on jo totuttu.

”Nyt Georgian linja on laajemmin se, että Venäjään halutaan hyvät suhteet.”

”Maassa on silti hyvin vahvasti vallalla länsimielisyys, kuten halu integroitua Eurooppaan ja pyrkiä Natoon”, Saari sanoo.

Venäjän nykyistä presidenttiä Vladimir Putinia voidaan kritisoida suureenkin ääneen, mutta venäläisiin suhtaudutaan ystävällisesti, Saari kertoo. Georgiassa käy edelleen paljon venäläisturisteja, ja venäläiset myös ostavat maasta paljon kiinteistöjä.

Georgian sodan on nähty ennakoineen Krimin miehitystä ja Venäjän omistushaluista valtapolitiikkaa. Yhtymäkohtia toki on, mutta Georgia on Venäjälle strategisesti huomattavasti vähäpätöisempi alue kuin Ukraina.

”Venäjä on toppuutellut Etelä-Ossetian liittymishaluja Venäjään, koska se toisi kansainvälisesti sille paljon ongelmia. Eikä Venäjän edes tarvitse liittää alueita itseensä, ne ovat sen taskussa jo nyt”, Saari analysoi.

Hänen mukaansa georgialaiset tuntevat kuitenkin Ukrainaa kohtaan valtavasti sympatiaa.

 

”Nyt Georgian linja on laajemmin se, että Venäjään halutaan hyvät suhteet.”

EU ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj tekevät edelleen töitä Georgian tilanteen ratkaisemiseksi. Saari ei usko, että seuraavan vuosikymmenen aikana olisi realistista odottaa suuria muutoksia.

”Georgialaisille se on vaikea lähtökohta, että voitaisiin noin vain päästää virallisesti irti Etelä-Ossetiasta ja Abhasiasta. Toisaalta nuorempien sukupolvien kanssa on hieman samankaltainen tilanne kuin Karjalassa: menetetyt kylät eivät ole enää samalla tavalla tuttuja ja rakkaita paikkoja kuin vanhemmille.”

Fakta

Georgia


 Itsenäistyi Neuvostoliitosta vuonna 1991.

 Väkiluku noin 4 miljoonaa.

 Pääkaupunki Tbilisi.

 Valtiomuotona on tasavalta. Presidenttinä toimii nykyään Giorgi Margvelašvili ja pääministerinä Mamuka Bakhtadze.

 Abhasian ja Etelä-Ossetian alueet ovat julistautuneet itsenäisiksi, mutta kansainvälinen yhteisö katsoo lähes yksimielisesti alueiden olevan osa Georgiaa.

 Vuoden 2008 Georgian sodassa kuoli arvioiden mukaan noin 850 ihmistä ja yli 100 000 joutui pakenemaan kodeistaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Georgia
 • Venäjä
 • Sota
 • Vilma-Lotta Lehtinen
 • Linda Laine

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump muutti mieltään ilmastonmuutoksesta: Se ei olekaan huijaus – ”Jokin muuttuu ja sitten se muuttuu takaisin”

  2. 2

   Harry Potter -fanit vihastuivat Johnny Deppin roolista uudessa elokuvassa – Depp pysyi pitkään hiljaa mutta kommentoi viimein kohua amerikkalaislehdelle

  3. 3

   Norjassa syntyi kohu kartasta, joka paljastaa kansallisen turvallisuuden kannalta tärkeitä kohteita – ”Oiva tiedustelutyökalu niille, jotka haluavat vahingoittaa Norjaa”

  4. 4

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  5. 5

   Cristiano Ronaldon raiskausepäilyssä yllättävä käänne – nuoren superhakkerin hankkimat tiedot saattavat kaataa oikeuskanteen heti alkuunsa

  6. 6

   Mari Timonen ajoi Jorvin sairaalaan myrkytysoireista kärsineen 2-vuotiaan Alex-pojan kanssa, kantokopassa pieni vauva – Perillä paljastui, että lähin parkkipaikka on satojen metrien päässä ulko-ovesta

  7. 7

   Valtaosa suomalaisista asuu asunnoissa, joissa äänieristys voi aiheuttaa ongelmia – ”Olemme harkinneet muuttavamme pois metelin takia, viimeksi eilen”, kertoo pariskunta Helsingin Pukinmäestä

  8. 8

   Välikohtaus Kölnin rautatieasemalla – poliisin mukaan nainen on otettu panttivangiksi

  9. 9

   Hämärämiehelle järjestettiin ansa Helsingissä – Kalliosta varastettu polkupyörä saatiin takaisin valppaiden ihmisten ansiosta

  10. 10

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  2. 2

   Arkeologit löysivät haudasta ”vampyyri­lapsen” Italiassa

  3. 3

   Cristiano Ronaldon raiskausepäilyssä yllättävä käänne – nuoren superhakkerin hankkimat tiedot saattavat kaataa oikeuskanteen heti alkuunsa

  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  6. 6

   Sörnäisiin ilmestyi jopa kymmenen metriä korkea roskakasa – Kaupunki lätkii yrittäjälle jättisakkoja, mutta jätevuori ei liikahda mihinkään

  7. 7

   Venäjän sotilas­tiedustelu näyttää tekevän yhtäkkiä naurettavia virheitä toisensa perään – tutkijan mukaan ”huolimattomuuden” takana voi olla muutos ja länneltä jää jotain huomaamatta

   Tilaajille
  8. 8

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  9. 9

   32 vuotta on kulunut, eikä Tom Cruise ole vanhentunut lainkaan

  10. 10

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi, verottaja ja Kela pääsevät pian entistä helpommin kurkkimaan tilitietoja – Viranomaisille tulee järjestelmä, josta tiedot saa parilla napin painalluksella

  2. 2

   Laura Huhtasaarelle suorassa lähetyksessä esitetty kysymys kiteyttää, mikä on Ylen kohutun keskustelu­ohjelman ongelman ydin

  3. 3

   Jakomäkeläinen Arthur Visulainen, 20, matkusti perjantaina junalla Helsingistä Helsinkiin niin kuin lukemattomia kertoja ennenkin – Mutta tällä kertaa hänen lippunsa ei kelvannutkaan

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  5. 5

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  6. 6

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  7. 7

   Timo Aalto ei halunnut, että hänen alaisensa palavat loppuun – Niin alkoi sähköposti­kokeilu, josta tuli menestys

  8. 8

   Sosiaalinen media kannustaa flirttailuun, ja se voi kasvaa uskottomuudeksi – Tätä on ”mikropettäminen”, joka pahimmillaan tuhoaa luottamuksen parisuhteesta

   Tilaajille
  9. 9

   Brittimies piirsi upeita henkilökuvia Instagramissa, joten ihmiset tietenkin olettivat hänen piirtävän heidät ilmaiseksi – Mies vastasi riemastuttavilla pilapiirroksilla

  10. 10

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  11. Näytä lisää