Ulkomaat

10 vuotta sitten alkoi viiden päivän sota Georgiassa – HS:n kirjeenvaihtaja kierteli kriisialueella kolme viikkoa: ”Sodan merkki oli se, että tiellä oli liian hiljaista”

Kun Georgian ja kapinoivien Etelä-Ossetian ja Abhasian välit tulehtuivat, syttyi sota, johon osallistui myös Venäjä. Jäljelle jäi jäätynyt konflikti, jota yritetään ratkoa edelleen.

Tuntuu oudolta istua tässä. Syödä maailman makeimpia persikoita ja matkata kohti sotaa.

Näin Susanna Niinivaara ajatteli matkatessaan taksilla Armeniasta kohti Georgiaa elokuussa 2008. Määränpäänä oli pääkaupunki Tbilisi, josta oli tarkoitus raportoida pari päivää aiemmin alkaneesta Georgian sodasta. Nykyään Niinivaara on liikenne- ja viestintäministeriön viestintäjohtaja, mutta tuolloin hän työskenteli Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtajana.

Tällä viikolla Georgian sodasta tulee kuluneeksi kymmenen vuotta. Viiden päivän ajan taisteluissa olivat vastakkain Georgia ja siitä irtaantumaan pyrkineet Etelä-Ossetian ja Abhasian alueet, joita Venäjä tuki sotilain ja varustein.


Lähtö Georgiaan tuli kesken Niinivaaran kesäloman, ja sota-alueelle oli vaikea matkustaa. Lopulta hän pääsi Moskovan kautta Armeniaan, josta oli otettava taksi naapurimaahan Georgiaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Rajalla ihmeteltiin, miksi olemme menossa Georgiaan, kun monet olivat päinvastoin tulossa sieltä pois. Rajalla ei kuitenkaan ollut pitkiä pakolaisjonoja. Itse asiassa sodan merkki oli pikemminkin se, että tiellä oli liian hiljaista”, Niinivaara huomauttaa.


Lopulta Niinivaara pääsi Tbilisiin. Hän kierteli Georgiaa, myös Etelä-Ossetiaa, reilut kolme viikkoa. Tulkkina toimi autonkuljettaja silloin, kun venäjä ei riittänyt keskustelukieleksi.

Kuten konflikteissa usein, tietoa tapahtumista oli hankala saada vahvistettua, sillä georgialaisten ja venäläisten antamat tiedot vaihtelivat.

”Käytin paljon aikaa Etelä-Ossetiasta lähteneiden kanssa keskustelemiseen. Pidin tärkeänä haastatella mahdollisimman monia saadakseni tietoa siitä, mitä he olivat nähneet”, Niinivaara kertoo.

Niinivaaran matkasta Georgiaan voit lukea täältä.

Alta näet koosteen HS:n Georgia-uutisoinnista elokuulta 2008:Georgian sotaa kutsuttiin kaksitasoiseksi. Toisella olivat vastakkain Georgia ja sen kapinoivat alueet, toisella Georgia ja Venäjä.

Konfliktin juuret juontavat 1990-luvulle ja Neuvostoliiton romahtamiseen. Tuolloin Georgia itsenäistyi ja yritti voimakeinoin taltuttaa kapinointia Etelä-Ossetian ja Abhasian alueilla, mutta huonolla menestyksellä.

Ennen konfliktin alkua Venäjä rohkaisi kapinallisalueita kouluttamalla niiden sotilasvoimia ja jakamalla asukkaille Venäjän passeja.

Taistelut alkoivat Etelä-Ossetian pääkaupungissa Tskhinvalissa elokuun 7. ja 8. päivän välisenä yönä vuonna 2008. Sekä Georgia että Venäjä syyttivät toisiaan sodan aloittamisesta.

Georgia kuitenkin hyökkäsi ensimmäisenä ja tulitti tykeillä Etelä-Ossetian pääkaupunkia Tskhinvalia, kertoi EU:n vuonna 2009 julkaisema selvitys.

Georgian mukaan sen oli pakko tulittaa Tskhinvalia, jotta hyökkäykset georgialaiskyliin saataisiin lopetettua. Georgian hallinto kertoi hyökkäyksen olleen myös vastaus Venäjän maahantunkeutumiselle.


Venäjä osallistui taisteluihin maajoukoin ja ilmaiskuin. Aluksi sotatoimet keskittyivät Etelä-Ossetiaan, mutta lopulta Venäjä vei joukkonsa pidemmälle Georgian puolelle.

Georgia ei romahtanut sodan takia tai ajautunut täydelliseen kaaokseen, mutta noin 850 ihmistä kuoli ja yli 100 000 jätti kotinsa. Eniten tunnelmaa leimasi kirjeenvaihtajana työskennelleen Niinivaaran mielestä epätietoisuus ja hätäännys. Surua oli kuolleista ja siitä, mitä paenneiden kotiseuduille oli käynyt.

Sota kesti viisi päivää. Myöhemmin Georgian presidentti Mihail Saakašvili ja Venäjän presidentti Dmitri Medvedev allekirjoittivat Ranskan välittämän tulitaukosopimuksen.


Lyhyen sodan jälkeen Etelä-Ossetia ja Abhasia julistautuivat itsenäisiksi, mutta Venäjän lisäksi vain harvat valtiot tunnustivat ne. Länsimaat syyttivät Venäjää Georgian rajojen muuttamisesta voimankäytöllä.

Sodan päätyttyä Georgia on syyttänyt Venäjää sotarikoksista ja ihmisoikeusloukkauksista. Aihetta käsiteltiin tämän vuoden toukokuussa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa Strasbourgissa. Georgian hallinnon edustajat sanoivat, että todisteiden mukaan Venäjän sotilaskoneet pommittivat siviilialueita ja tappoivat viattomia ihmisiä, kertoi The Guardian.

Vuoden 2008 konfliktin jälkeen tilanne Etelä-Ossetiassa ja Abhasiassa jäätyi. Venäjän vaikutusvalta on kasvanut, ja sen halaus on katsojasta riippuen joko kuristava tai rakastava.

Ulkoministeriön erikoistutkija Sinikukka Saari kertoo erityisesti Etelä-Ossetian näivettyneen sodan jälkeen. Muuttoliike Venäjän suuriin kaupunkeihin on ollut vahvaa. Saari työskenteli Georgiassa vuosina 2012­–2014 Euroopan unionin tarkkailijana.

”Venäjä rahoittaa alueiden hallintoja ja vartioi niiden rajoja. Lisäksi separatistialueilla on venäläisten sotilastukikohdat, ja Venäjän ruplaa käytetään yleisesti maksuvälineenä”, Saari sanoo.

Hän huomauttaa, että harva georgialainen ajattelee konfliktin syttyvän uudelleen: kymmenessä vuodessa kylien halki kulkeviin rajalinjoihin ja muihin muutoksiin on jo totuttu.

”Nyt Georgian linja on laajemmin se, että Venäjään halutaan hyvät suhteet.”

”Maassa on silti hyvin vahvasti vallalla länsimielisyys, kuten halu integroitua Eurooppaan ja pyrkiä Natoon”, Saari sanoo.

Venäjän nykyistä presidenttiä Vladimir Putinia voidaan kritisoida suureenkin ääneen, mutta venäläisiin suhtaudutaan ystävällisesti, Saari kertoo. Georgiassa käy edelleen paljon venäläisturisteja, ja venäläiset myös ostavat maasta paljon kiinteistöjä.

Georgian sodan on nähty ennakoineen Krimin miehitystä ja Venäjän omistushaluista valtapolitiikkaa. Yhtymäkohtia toki on, mutta Georgia on Venäjälle strategisesti huomattavasti vähäpätöisempi alue kuin Ukraina.

”Venäjä on toppuutellut Etelä-Ossetian liittymishaluja Venäjään, koska se toisi kansainvälisesti sille paljon ongelmia. Eikä Venäjän edes tarvitse liittää alueita itseensä, ne ovat sen taskussa jo nyt”, Saari analysoi.

Hänen mukaansa georgialaiset tuntevat kuitenkin Ukrainaa kohtaan valtavasti sympatiaa.

 

”Nyt Georgian linja on laajemmin se, että Venäjään halutaan hyvät suhteet.”

EU ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj tekevät edelleen töitä Georgian tilanteen ratkaisemiseksi. Saari ei usko, että seuraavan vuosikymmenen aikana olisi realistista odottaa suuria muutoksia.

”Georgialaisille se on vaikea lähtökohta, että voitaisiin noin vain päästää virallisesti irti Etelä-Ossetiasta ja Abhasiasta. Toisaalta nuorempien sukupolvien kanssa on hieman samankaltainen tilanne kuin Karjalassa: menetetyt kylät eivät ole enää samalla tavalla tuttuja ja rakkaita paikkoja kuin vanhemmille.”

Fakta

Georgia


 Itsenäistyi Neuvostoliitosta vuonna 1991.

 Väkiluku noin 4 miljoonaa.

 Pääkaupunki Tbilisi.

 Valtiomuotona on tasavalta. Presidenttinä toimii nykyään Giorgi Margvelašvili ja pääministerinä Mamuka Bakhtadze.

 Abhasian ja Etelä-Ossetian alueet ovat julistautuneet itsenäisiksi, mutta kansainvälinen yhteisö katsoo lähes yksimielisesti alueiden olevan osa Georgiaa.

 Vuoden 2008 Georgian sodassa kuoli arvioiden mukaan noin 850 ihmistä ja yli 100 000 joutui pakenemaan kodeistaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Georgia
 • Venäjä
 • Sota
 • Vilma-Lotta Lehtinen
 • Linda Laine

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Taloyhtiötä johtaa yhden perheen dynastia – Onko se edes laillista?

  2. 2

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi on maailman turvallisin maa, jossa elävät Euroopan toiseksi vaarallisimmat perheet

  4. 4

   Valtiolla uusi rahareikä: Yrittäjien eläkkeisiin uppoaa jo satoja miljoonia euroja, koska heidän omat maksunsa eivät riitä

  5. 5

   Yhä useampi palautus­päätöksen saanut täytyy saattaa pois Suomesta, kertoo Poliisi­hallitus – ”Viranomaisia pakoillaan ennen palautusta”

  6. 6

   Trump haukkui tietovuotajaa ”koiraksi” ja haastoi tämän välimiesoikeuteen – Valkoinen talo ei kiistä rasistisen puheen sisältävän nauhoitteen olemassaoloa

  7. 7

   Monet autoilijat eivät osaa väistämissääntöjä – Olen ollut kymmeniä kertoja hengenvaarassa

  8. 8

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  9. 9

   Entinen Valioliiga-tähti kertoo pelaajien ”Monopolista”, jossa naiset olivat kauppatavarana: ”Jokaisella oli omistuksensa, jotka olivat eriarvoisia”

  10. 10

   Ruotsin autopaloista pidätetty ainakin kolme epäiltyä – alle 20-vuotias mies otettiin kiinni Turkin rajalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Genovan siltaturman uhrien etsintä jatkui läpi yön, kuolleita ainakin 35 – liikenne­ministeri vaatii tiestä vastaavan yhtiön ylintä johtoa eroamaan

  2. 2

   Vielä kolme kuukautta sitten Jessi Laidlerille vakuutettiin, että Pasilan historiallisessa Toralinnassa on turvallista asua – Nyt kaikki vuokralaiset irtisanottiin

  3. 3

   Kymmenittäin autoja poltettiin Ruotsissa, kaksi pidätetty ja yksi etsintäkuulutettu – Ruotsidemokraattien johtaja ehdottelee avun pyytämistä muiden EU-maiden poliiseilta

  4. 4

   Tuntemattomien rikollisten ketju huijasi hyvällä suomen kielellä helsinkiläisnaisen pankkitunnukset – Oikeudessa maksumieheksi päätyi satunnainen vastaantulija

  5. 5

   Lapsi hakkeroi Yhdysvaltain äänestyssivuston jäljennöksen kymmenessä minuutissa – teki itsestään vaalien voittajan lisäämällä itselleen miljardeja ääniä

  6. 6

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  7. 7

   Valtiolla uusi rahareikä: Yrittäjien eläkkeisiin uppoaa jo satoja miljoonia euroja, koska heidän omat maksunsa eivät riitä

  8. 8

   Helsingin poliisi: Suomeen on rantautunut Euroopasta uusi kansainvälinen kuljetusrikollisuuden muoto

  9. 9

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  10. 10

   Kun 80 autoa palaa, pääministerin ”hemmetti” ei välttämättä äänestäjille riitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhdekouluttaja panttasi seksiä, petti ja lopulta jätti – Nyt hän kertoo, mikä tuhoaa ja pelastaa suhteen ja miksi moni pettyy kumppaniinsa tajuamatta syytä

   Tilaajille
  2. 2

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  3. 3

   Ari rakastui naimisissa olevaan Lilliin, vaikka niin ei aluksi pitänyt käydä – Nyt kolme aikuista asuu saman katon alla ja sanoo, että polyamoria helpottaa lapsiperhe-elämää

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  5. 5

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  6. 6

   Moni parisuhde tyssää siihen, ettei ihminen ole valmis kehittymään – Rakkauteen pitäisi suhtautua kuin työuraan

  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Kesä­tissuttelu on suurempi vaara kuin moni ymmärtää – lääkäri Tuikku Asikainen joi ”normaalisti”, mutta vasta lopetettuaan hän tajusi olleensa väärässä

   Tilaajille
  9. 9

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  10. 10

   Syvällä Venäjän tyhjyydessä on armoton vankileiri IK-25, jossa ruoka on jätettä, taudit leviävät ja kurinpidosta vastaavat vangit – nyt suomalainen huumekuriiri kertoo, millaista on elää siellä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ruotsin autopaloista pidätetty ainakin kolme epäiltyä – alle 20-vuotias mies otettiin kiinni Turkin rajalla
  3. Espoossa toistuu keväisin ja syksyisin ilmiö, jonka suunnitelmallisuutta hämmästelee jopa kaupungin sähköinsinööri – Joku kiertää sammuttamassa katuvaloja
  4. Monet autoilijat eivät osaa väistämissääntöjä – Olen ollut kymmeniä kertoja hengenvaarassa
  5. Britannian uusi ulkoministeri tapasi Timo Soinin ja uskoo nyt Suomen olevan valmis tukemaan brexit-tavoitteita – ”Suomella on tärkeä rooli”
  6. Yhä useampi palautus­päätöksen saanut täytyy saattaa pois Suomesta, kertoo Poliisi­hallitus – ”Viranomaisia pakoillaan ennen palautusta”
  7. Kirjapaljastukset kertovat, että Niinistöllä on poikkeuksellisen paljon vaikutusvaltaa – Mutta mistä se johtuu? Tilaajille
  8. Pimentoon jäävät biisinkirjoittajat harmittavat laulaja-laulun­tekijä Vilma Alinaa – ”Hehän aika­lailla pyörittävät sitä, mitä musa­kenttä on”
  9. Huipulle tähtäävälle voimistelijalle koulun ja harjoitusten yhdistelmä voi olla liian rankka – Aleksi Vesala käy yläkoulun neljään vuoteen
  10. Turkin kriisi menee Erdoğanin piikkiin, vaikka hän hakee syyllistä kaikkialta muualta Tilaajille
  11. Entinen Valioliiga-tähti kertoo pelaajien ”Monopolista”, jossa naiset olivat kauppatavarana: ”Jokaisella oli omistuksensa, jotka olivat eriarvoisia”
  12. Näytä lisää