Ulkomaat

Saudi-Arabian vauraus ei ollutkaan ikuista – naiset usutetaan töihin ja siirtotyöläisille näytetään ovea

Saudi-Arabia on aloittanut määrätietoisen työelämän naisistamisohjelman. Ensimmäinen askel oli se, että naisten työskenteleminen ylipäätään sallittiin.

Jedda

Mikä auto!

Violetin väreissä kiiltelevä Lexuksen urheilumalli hohtaa auringossa. Matalaan autoon kömpiminen on jo urheilusuoritus sinänsä.

Haifa al-Sehli esittelee tottuneesti Lexuksen ominaisuuksia. Suomessa auto maksaisi ainakin 140 000 euroa.

Al-Sehli on liikkeen ensimmäinen naismyyjä. Hän on myynyt autoja Punaisenmeren rantakaupungissa Jeddassa nyt kolme kuukautta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Al-Sehlin pääseminen autokauppiaaksi on hyvä esimerkki siitä, miten pieniltä vaikuttavat uudistukset muuttavat Saudi-Arabiaa syvällisesti. Haastatteluhetkellä kesäkuussa naiset ovat saaneet ajaa autoa vasta yhden päivän. Mutta kun naiset pääsevät rattiin, he tarvitsevat tietenkin myös auton.

Samalla Saudi-Arabia on aloittanut määrätietoisen työelämän naisistamisohjelman. Ensimmäinen askel oli se, että naisten työskenteleminen ylipäätään sallittiin.

Vuosikymmenien ajan Saudi-Arabiassa oli tiukasti eritelty naisten työt ja miesten työt. Naiset olivat töissä tyttökoulujen opettajina, sairaanhoitajina ja lääkäreinä – jos olivat. Useimmat naiset olivat kotona. Miehet elättivät perheet.

Myyntityössä naiset astuvat kirjaimellisesti näkyville. Sekin muuttaa taas osaltaan yhteiskuntaa. Vielä muutama vuosi sitten ei olisi ollut sopivaa, että naismyyjä puhuu tuntemattomille miesasiakkaille. Nyt se kuuluu itsestäänselvästi al-Sehlin tehtäviin.

”Asiakkaat ovat kunnioittavia ja käyttäytyvät minua kohtaan tyylikkäästi”, al-Sehli sanoo.

Al-Sehli on lukenut yliopistossa sosiologiaa ja valmistunut valtiotieteiden kandidaatiksi. Sillä hän pääsi aikaisemmin töihin vain puhelinkeskukseen.

Kuinka hyvää palkkaa al-Sehli saa nyt luksusautojen myyjänä?

”Ei peruspalkasta ole niin väliä. Kun myyn hyvin, saan provisioilla kolminkertaistettua palkkani”, hän nauraa.

Saudi-Arabian ongelmista monet johtuvat siitä, että valtiolla on liikaa rahaa. Naisten työllistäminenkin johtuu osaksi siitä, että rahat loppuvat joskus.

Valtavien öljyrahojensa turvin Saudi-Arabia eli vuosikymmeniä kuin huomispäivää ei koskaan tulisikaan. Ikävät työt annettiin siirtotyöläisille, ja Saudi-Arabia pyöri Pakistanista, Bangladeshista ja Sri Lankasta tulevalla vierastyövoimalla.

Työllisyysaste on Saudi-Arabiassa nyt vain noin 30, naisilla vielä paljon pienempi. Tosin Persianlahden maista se ei ole edes kaikkein huonoin: Arabiemiraattien kansalaisista vain kymmenen prosenttia käy töissä.

Saudisaatio-nimellä tunnettua ohjelmaa yritettiin saada käyntiin yhtä hartaasti kuin Suomessa kuntauudistuksia. Idea oli tehdä yhä suurempi osa töistä itse ja päästä eroon vierastyövoimasta, mutta ohjelma ei oikein päässyt siivilleen.

Öljyn hinnanlasku pari vuotta sitten oli saudeille vihoviimeinen hälytyskello. Se on nostanut työttömyysasteen jopa noin 12 prosenttiin.

Huomispäivä on tulossa. Öljy loppuu joskus, ja samaan aikaan maailma taistelee ilmastonmuutosta vastaan öljyn käyttöä vähentämällä.

Itsevaltainen kuningaskunta voi edetä uudistuksissaan kuin norsu posliinikaupassa. Tammikuussa Saudi-Arabia yksinkertaisesti kielsi ulkomaalaisilta työskentelemisen kahdessatoista ammatissa. Heinäkuun alussa Saudi-Arabia ilmoitti karkottavansa taas 20 000 luvatonta siirtotyöläistä.

Lokakuussa 2017 Saudi-Arabia ilmoitti työelämän naisistamiskampanjan etenevän kolmanteen vaiheeseensa. Kaikkien naistenvaatteita, -asusteita, meikkejä tai lastentavaraa myyvien kojujen myyjien pitää olla naisia.

Ja toden totta, niin ne alkavat ollakin. Mitä pienempi koju, sitä useammin myyjä näyttää olevan pukeutunut kasvot peittävään niqabiin. Se saattaa kertoa siitä, että kioskinpitäjiksi on päätynyt myös köyhempiä naisia. Koulutetut ja vauraammat naiset Jeddassa käyttävät niqabia yhä harvemmin.

Naisten ilmestyminen työmarkkinoille on ollut lopulta hyvin arkinen asia. Kukaan Jeddassa haastateltu mies tai nainen ei näe siinä huonoja puolia.

Myös parfyymikauppias Marwan al-Saqqat toivoo saavansa naisia työtovereikseen. Se voisi parantaa bisnestäkin.

”Meillä ei vielä ole naisia töissä, mutta kaikin mokomin voisin työskennellä naisten kanssa”, hän sanoo.

”Eräällä kollegallamme on nykyään naismyyjiä, ja myynti on parantunut.”


Parfyymikauppiaan ei luultavasti tarvitse palkata kiintiönaisia. Liike on erikoistunut miestentuoksuihin, ja valtaosa al-Saqqatin asiakkaista on miehiä. Liike on sen verran yläluokkaisella alueella Pohjois-Jeddassa, että tuoksut eivät ole aivan markettihinnoissa. Asiakkaissa kuulemma on paljon kuningashuoneen jäseniä.

”Nämä ovat tuoksuja, joista kuninkaalliset pitävät”, hän sanoo ja esittelee Kuningas Salman -parfyymiä. Pullo 82-vuotiaan kuningas Salman bin Abdulazizin mukaan nimettyä tuoksua maksaa toistasataa euroa.

Vielä kymmenen vuotta sitten naismyyjiä ei ollut edes naistenvaateliikkeissä. Se aiheutti hankaluuksia, kun miesmyyjät eivät säädyllisyyssyistä voineet esitellä naisille alusvaatteita.

Vaatemyyjä Maha Khoja on ollut työelämässä 1990-luvulta lähtien, ensin opettajana. Tässä naistenvaatekaupassa hän on aloittanut neljä kuukautta sitten.

Liike myy saudinaisten kaapuja, abayoita. Kaupassa näkee hyvin, kuinka muodit vaihtuvat. Ennen värejä oli yksi, musta. Nyt sävyjä ja värejä riittää.

”Abayat ovat nyt värikkäitä, ja hihat ovat lyhyempiä kuin ennen. Iltapukuabayat voivat olla aika ohuita”, Khoja esittelee.


Saudi-Arabiassa kaikki on kietoutunut yhteen erittäin vanhoillisen islamintulkinnan kanssa. Kuningashuoneella on hankaluuksia perustella, että aiemmin islamilla perustellut määräykset eivät pitäneetkään paikkaansa – islamhan on ikuinen ja Koraani muuttumaton.

Khojan mielestä ongelmaa ei ole. Hän huomauttaa, että vanhoja valokuvia katselemalla näkee, että Lähi-idän kristityt ovat joskus pukeutuneet yhtä peittävästi huiveihin ja huntuihin.

Sitten muoti ja yhteiskunta vapautuivat.

”Naisten työskentelyn rajoittamisessa ei ole alun perinkään ollut kyse uskonnosta”, Khoja sanoo.

”Koraanissa ei sanota, että naiset eivät saisi työskennellä. Eikä Koraanissa sanota, ettei saisi pitää hauskaa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saudi-Arabia
 • Tasa-arvo
 • Ville Similä
 • Outi Pyhäranta

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  4. 4

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Nuoriso on pilalla, taas

  7. 7

   Tutkijat antoivat mustekalalle ekstaasia, ja epäsosiaalinen eläin ryhtyi välittömästi halimaan

  8. 8

   ”Tällä kertaa sattuu vain yksi kolari” – Pasilan työmaasumpussa yksikään liikkuja ei tunnu tietävän, missä pitäisi olla

  9. 9

   Huippusuositun Tatu ja Patu -sarjan tekijät jättäisivät nykyään yhden kirjansa tekemättä ja paljastavat, miksi hahmot saattavatkin olla naisia

  10. 10

   Lehti: Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomariehdokas Kavanaugh’ta syytetään myös toisesta ahdistelusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  2. 2

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  3. 3

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  4. 4

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  5. 5

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  6. 6

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  7. 7

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  8. 8

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  9. 9

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  10. 10

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää