Ulkomaat

Argentiinan senaatti hylkäsi historiallisen laki­esityksen naisten oikeudesta aborttiin

Argentiinassa tehdään vuosittain jopa 500 000 laitonta aborttia, joista osa johtaa kuolemaan. Vihreäksi aalloksi kutsuttu feministinen kampanja sai aborttioikeutta puoltavan lakiesityksen senaattiin asti.

Argentiinan senaatti eli kongressin ylähuone on hylännyt historiallisen aborttilain, joka sallisi abortin naisille ensimmäisen 14 raskausviikon aikana.

Abortin vastustajat ampuivat tuloksen kuultuaan ilotulitusraketteja ja hihkuivat riemuissaan kongressin edustalla, kertoo uutistoimisto AFP.


Aukion toisella laidalla sen sijaan itkettiin. Päätös on pettymys miljoonille mielenosoittajille, jotka ovat kampanjoineet aborttilain puolesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ryhmien kesken syntyi AFP:n mukaan lievähkö yhteenotto, kun kourallinen mielenosoittajia heitteli kiviä vastusti poliisia.

Senaatti keskusteli asiasta pitkälle aamuyöhön. Äänestyksessä 38 senaattoria vastusti uudistusta, 31 kannatti sitä ja kaksi pidättäytyi äänestämästä, kertoo uutistoimisto AFP.


Abortti on Argentiinassa sallittu vain raiskauksen jälkeen tai äidin hengenvaaran takia. Näissäkin tapauksissa lääkärit ovat pelänneet abortin suorittamista syytteiden pelossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aborttioikeutta puoltava lakiesitys meni kesäkuussa täpärästi läpi kongressin alahuoneesta.

Kansalta lakiesitys sai taakseen vankan kannatuksen. Aiemmin tänä vuonna tehdyn mielipidemittauksen mukaan noin 60 prosenttia argentiinalaisista kannattaa lakiesitystä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jopa lähtökohtaisesti abortteja vastustava presidentti Mauricio Macri on sanonut, että hän ei aio asettua lakia vastaan, jos senaatti hyväksyy sen.

Historiallisen lakiesityksen saattaminen senaattiin asti oli argentiinalaisten naisten raivokkaan kampanjoinnin tulos. ”Vihreäksi aalloksi” kutsuttu kampanja sai alkunsa laajemmasta, naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan protestoineesta feministisestä liikkeestä.

Vihreisiin huiveihin sonnustautuneet aborttioikeuden kannattajat pitävät jo sitä voittona, että abortti ja sen kriminalisointiin liittyvät vaarat ovat nousseet poliittisen debatin aiheeksi.

Abortinvastustajilla on myös vahvat tukijoukot Argentiinassa. Vaaleansinisiä huiveja pitävien abortinvastustajien iskulauseensa on ”pelastetaan molempien elämä”.


Argentiinassa vahva katolinen kirkko on paavi Franciscus etujoukoissaan vastustanut lakiesitystä kiihkeästi. Hengelliset johtajat eri uskontokunnista ovat yhdistyneet katolisen kirkon taakse vastustamaan lakiesitystä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyyJos lakiesitys olisi mennyt läpi, Argentiina olisi liittynyt Uruguayn ja Kuuban seuraksi Latinalaisen Amerikan ainoina maina, jotka ovat laillistaneet abortin.

Viime vuon­na Chile höllensi aborttilakiaan. Se sallii nykyään abortin raiskauksen jälkeen tai jos äidin henki on vaarassa tai sikiön ei oleteta selviävän hengissä synnytyksen jälkeen.

Abortti on kielletty kaikissa olosuhteissa El Salvadorissa, Dominikaanisessa tasavallassa ja Nicaraguassa.

”Abortin laillistamisella Argentiinassa olisi merkittävä vaikutus muuhun Latinalaiseen Amerikkaan”, lainsäätäjä ja ihmisoikeusaktivisti Victoria Donda sanoi The Guardianille.

Abortin laittomuus ei tarkoita, etteikö abortteja tehtäisi. Eri järjestöjen ja maan terveysministeriön arvioiden mukaan Argentiinassa suoritetaan vuosittain jopa 500 000 laitonta aborttia.


Laillisen ja turvallisen abortin sijaan naiset turvautuvat hengenvaarallisiin kotikonsteihin. Arviolta 3 000 naista on kuollut abortin yritykseen Argentiinassa viimeisen 25 vuoden aikana, kertoo Amnesty International.

Senaattori Norma Durango on sanonut, että lakiesitystä vastaan äänestävät saavat olla ”vastuussa jatkuvista kuolemista”.

Vihreän aallon kannattajien mukaan aborttioikeudessa on kyse sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta, julkisesta terveydenhuollosta ja naisten oikeuksista.

”Tässä on kyse oikeudesta elää autonomista, arvokasta elämää, ja oikeudesta valita vapaasti”, AFP:n haastattelema aktivisti sanoo.


Keskustelu naisten kehon itsemääräämisoikeudesta resonoi vahvasti Argentiinassa, missä vangittuja naisia pakotettiin synnyttämään lapsia maan diktatuurin aikana vuodesta 1976 vuoteen 1983.

Sotilasdiktatuurin aikana kymmenet tuhannet ihmiset joutuivat siepatuiksi ja ”katosivat”, mutta raskaana olevat naiset pidettiin hengissä synnytykseen asti, jonka jälkeen heidät murhattiin. Murhattujen naisten lapset annettiin sotilasperheiden kasvatettaviksi.

Argentiinan tapahtumat osaltaan inspiroivat Margaret Atwoodin dystooppista Orjattaresi-romaania, jossa naiset on alistettu synnytyskoneiksi. Kirjan pohjalta on tehty huippusuosittu tv-sarja The Handmaid’s Tale, jonka estetiikan argentiinalaiset aktivistit ovat ottaneet omakseen.

Sarjasta tuttuihin kirkkaan punaisiin mekkoihin ja valkoisiin hilkkoihin pukeutuneet naiset osoittivat hiljattain mieltä Argentiinan kongressitalon portailla.


Atwood on itse ottanut kantaa Argentiinan aborttikeskusteluun kirjoittamalla valtiolle avoimen kirjeen, jossa hän syyttää Argentiinaa naisten orjuuttamisesta, ja twiittaamalla aiheesta ahkerasti, viimeksi äänestyspäivänä keskiviikkona.
Uutta lakia kiihkeästä ajanut Victoria Donda syntyi itsekin diktatuurin aikana vankilassa vuonna 1977. Hänet annettiin sotilasperheen kasvatettavaksi, kun hänen biologinen äitinsä oli murhattu. Donda sai tietää totuuden vanhemmistaan vasta vuonna 2003.

Donda kuvaili äänestystä käännekohdaksi maassa.

”Yhteiskunnat eivät muutu abortin laillistamisen jälkeen yön aikana kuin taikaiskusta, mutta laillistaminen antaa naisille paremman mahdollisuuden”, toiveikas Donda sanoi Guardianille ennen äänestystä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  2. 2

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  3. 3

   Diners Club -kortit lopetetaan Suomessa ensi keväänä

  4. 4

   Poliisilla suuri operaatio Pertunmaan Kuortissa – tutkii vakavaa henkeen ja terveyteen kohdistunutta rikosta

  5. 5

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  6. 6

   Auto suistui järveen Kuopiossa – sukeltaja löysi ikkunasta ulos päässeen kuljettajan 30 metrin päästä rannasta

  7. 7

   Ylen toimittajan potkuja Louhimies-tapauksen takia vaatinut kansan­edustaja­kaksikko ei ehkä tajunnut ironiaa omassa vaatimuksessaan

  8. 8

   EU-johtajien tuki Alexander Stubbille murenemassa – Stubb HS:lle: ”Tämä on odotettua”, ”Lisää pökköä pesään”

  9. 9

   F-Secure antoi tulosvaroituksen

  10. 10

   Kritiikki kiinalaisten verkko­kauppojen mitättömiä posti­maksuja kohtaan kasvaa – USA aikoo irtaantua 144-vuotisesta sopimuksesta, johon verkko­kaupan halpuus perustuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  2. 2

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  3. 3

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  4. 4

   ”Ne tyypit” vyöryttivät vihaa ja uhkauksia, ja lopulta Hanna Huumonen linnoittautui kotiinsa turva­sumuttimen kanssa – Huumonen katkaisi MV-lehden raha­virran, ja vastaisku oli armoton

   Tilaajille
  5. 5

   ”Motiivina maineen tuhoaminen ja ammattitaidon kyseenalaistaminen” – MV-lehden Ilja Janitskinille ehdoton vankeustuomio, Johan Bäckmanille ehdollista vankeutta Ylen toimittajan kunnian­loukkauksesta ja vainoamisesta

  6. 6

   Äitiyspakkaus taas otsikoissa ulkomailla: Suomalaiskeksintö voi olla vauvalle vaarallinen, varoittaa professori brittivanhempia

  7. 7

   Kanada laillisti kannabiksen: Pohjois-Amerikan ”pilvi­vyöhyke” ulottuu nyt Kaliforniasta melkein Pohjois­navalle – Tällaisia seurauksia laillistamisella on ollut

  8. 8

   Kun vanhempi ei halua rokottaa lastaan, taustalla on toinen kahdesta harhasta – Ne tuntee Jonas Sivelä, joka kumoaa työkseen salaliittoteorioita

   Tilaajille
  9. 9

   Ranska väläytti ensimmäistä kertaa, mikä brittejä saattaa tulevaisuudessa odottaa

  10. 10

   Metsätalousinsinööri Veikko Salo teki halkopinoista talon – asua siinä ei voi, mutta taideteoksesta tuli nettihitti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  6. 6

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  7. 7

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  8. 8

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  9. 9

   Näe Oodi jo ennen avajaisia – ilmakuvat ja virtuaalikierros työmaalla paljastavat kirjaston ainutlaatuisuuden

   Tilaajille
  10. 10

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  11. Näytä lisää