Ulkomaat

Iran on pian suurissa vaikeuksissa, kun Trumpin määräämät pakotteet osuvat öljyyn – suomalais­asiantuntija arvioi, mitä pakotteista seuraa

Todelliset vaikeudet Iranissa alkavat vasta marraskuussa, kun pakotteet osuvat öljynvientiin. ”Viimeistään siinä vaiheessa nähdään, kasvaako Iranin neuvotteluhalukkuus”, sanoo IAEA:n entinen apulaispääjohtaja Olli Heinonen.

Kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump toukokuussa ilmoitti palauttavansa Iranin-vastaiset talouspakotteet, pessimistisimmissä ennusteissa varoiteltiin jopa uuden sodan puhkeamisesta.

Ensimmäinen osa pakotteista astui voimaan tiistaina. Myöhemmin syksyllä on luvassa uusia pakotteita, mikäli Iran ei suostu Trumpin ehdotukseen uusista neuvotteluista, joilla tavoitellaan päivitettyä, aiempaa kattavampaa Iranin ydinsopimusta.

Pakotteet synnyttävät Iranin sisällä suuria paineita, mutta sota Iranin ja Yhdysvaltojen välillä kuulostaa tässä vaiheessa epätodennäköiseltä, arvioi kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n entinen apulaispääjohtaja Olli Heinonen.

Heinonen on työskennellyt useita vuosia Iranin ydinohjelmaan liittyvissä tehtävissä. Nykyisin hän työskentelee Washingtonissa Foundation for the Defense of Democracies -tutkimuslaitoksessa, jota rahoittavat Israelin tukijat.


Millä tavalla pakotteiden palauttaminen on vaikuttanut Iranin sisäiseen tilanteeseen?

”Iranin sisällä on nyt isoja jännitteitä. Ihmiset ovat alkaneet julkisesti valittaa siitä, että heidän elinolonsa ovat oleellisesti huonontuneet, ja he syyttävät siitä avoimesti hallitusta. Jotkut sanovat julkisesti, ettei tässä tilanteessa kannata kamppailla Yhdysvaltojen kanssa vaan mennä neuvottelupöytään. Työvoimaministeri sai juuri äskettäin lähteä, koska ei saanut enää parlamentilta tukea.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pakotteet vaikeuttavat suuresti Iranin rahaliikennettä. Todellinen paine alkaa kuitenkin vasta marraskuussa, kun pakotteet alkavat kohdistua öljyyn. Rialin arvo on pudonnut puoleen, millä on vaikutusta kaikkeen tuontiin ja hintoihin maan sisällä. Inflaatio kasvaa, työttömyys kasvaa entisestään. Hallinto yrittää pitää kansan tyytyväisenä, mutta paineet ovat kasvamassa hirmuisiksi.”

Iran on levittänyt lonkeronsa muun muassa Irakiin, Syyriaan ja Jemeniin. Onko pakotteilla nähtävissä alueellisia vaikutuksia?

”En ole havainnut ainakaan, että Iran olisi vielä lähtenyt vetäytymään. Mutta joistakin asioista Iran näyttää pidättäytyneen jo pidemmän aikaa. Iran ei ole tehnyt kokeita ballistisilla ohjuksilla pitkään aikaan, mikä viittaa siihen, että he ovat vähentäneet lämpöä sillä saralla.

Jossakin vaiheessa Iran saattaa osoittaa mieltään ja hakea kansainvälistä huomiota. Äskettäin iranilainen media kertoi Payam-satelliitista, joka saatetaan laukaista radalle. Vaikka kyseessä on rauhanomainen satelliitti, laukaisussa voidaan myös tavallaan testata sitä, miten ydinkärki ammuttaisiin ylös. Iran on jatkuvasti sanonut, että sillä on oikeus kehittää ohjuksia, ja he ovat itse tällä hetkellä asettaneet ohjuksen kantomatkan ylärajaksi 2 000 kilometriä. Tämä huolestuttaa Israelia ja Saudi-Arabiaa.”

Onko Trumpilla todellista strategiaa Iranin suhteen, vai yrittääkö Yhdysvallat vain ajaa Iranin kaaokseen?

”En usko, että Yhdysvallat pyrkisi pakotteilla tietoisesti sysäämään Iranin kaaokseen tai vallanvaihtoon. Siihen tarvitaan paljon enemmän. Ajatuksena on saada Iran takaisin neuvottelupöytään. En myöskään usko tässä vaiheessa, että syttyisi sota, vaikka kovaa linjaa jatketaan. Sota ei ole Iranin eikä Yhdysvaltain intresseissä.

Tällainen epänormaali tila on jatkunut maiden välillä jo parikymmentä vuotta. Iran ja Yhdysvallat ovat kehittäneet järjestelmiä, joilla voidaan vaihtaa varoituksia, ja näin voidaan estää esimerkiksi tahattomien yhteenottojen syntyminen kapealla Hormuzinsalmella.”


Mitä EU voi tehdä tässä tilanteessa?

”Eurooppa yrittää omilla konsteillaan, mutta sillä voi olla vaikeuksia patistaa firmoja pysymään Iranissa. EU ei ole myöskään ollut lausunnoissaan rehellinen vaan sokerikuorruttanut IAEA:n lausuntoja. EU:n mukaan IAEA on sanonut, että Iranin ydinohjelma on rauhanomainen. IAEA on tosiasiassa sanonut, että se jatkaa asian todentamista eikä ole havainnut, että ydinmateriaalia oltaisiin käytetty vääriin tarkoituksiin tai että laitoksissa oltaisiin havaittu sotilaallista toimintaa. Se ei ole sama asia kuin sanoisi, että ohjelma on rauhanomainen.

Tilanne muuttui huomattavasti monimutkaisemmaksi huhtikuun lopussa, kun Israel julkisti Iranista tuomansa ydinaseen kehittelyyn liittyvät dokumentit. Kyse on isosta kasasta dokumentteja, joissa on piirroksia laitteista, joita IAEA ei ole aiemmin nähnyt. Nyt IAEA:lla on iso työ setviä, mitä nämä dokumentit paljastavat.”

Kuinka todennäköisenä pidät, että Iran todella suostuu uusiin neuvotteluihin ydinsopimuksesta ja ballistisista ohjuksista?

”Iran varmaankin seuraa tulevan kuukauden ajan, mihin suuntaan tilanne kehittyy ja kuinka paljon Eurooppa kykenee auttamaan teollisuuden ylläpitämisessä. Iranilla on suuria poliittisia mahdollisuuksia syyskuussa YK:n yleiskokouksessa. Se on foorumi, jossa Iran voi puhua korkealla tasolla. Sveitsi ja Oman ovat jo tarjonneet välitysapua Iranille, mutta Iran ei ole vielä tarttunut tarjoukseen.

Iranin johdon pitää ajatella myös omia kansalaisiaan. Iranilla on vaikeuksia tyytymättömyyden, korruption ja huonon hallinnon kanssa. Kun siihen lisätään pakotteet, niin kyllä sillä tulee olemaan vaikutusta.

Merkittävin virstanpylväs näillä näkymin on 4. marraskuuta. Silloin pakotteet osuvat öljyyn, ja vaikeudet todella alkavat. Viimeistään siinä vaiheessa nähdään, kasvaako Iranin neuvotteluhalukkuus.”

Tästä on kyse

USA vetäytyi ydinsopimuksesta ja palautti Iranin-vastaiset pakotteet


 Donald Trump ilmoitti toukokuussa Yhdysvaltojen vetäytyvän 2015 solmitusta Iranin ydinsopimuksesta. Sopimuksesta vetäytyminen oli Trumpin vaalilupaus.

 Sopimuksella pyritään suitsimaan Iranin ydinohjelmaa, jonka etenemisen pelätään synnyttävän konfliktin Lähi-idässä.

 Trumpin hallinnon, Israelin ja Saudi-Arabian mukaan Iranin ydinsopimus on torso, joka ei estä Irania hankkimasta halutessaan ydinaseen. Trump haluaa sopimuksen, joka rajoittaa Iranin ballististen ohjusten ohjelmaa ja Iranin sotilaallista läsnäoloa rajojensa ulkopuolella.

 Pakotteiden palauttaminen on etäännyttänyt Yhdysvallat EU:sta, joka haluaa yhä sitoutua vuoden 2015 sopimukseen.

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

      Tilaajille
    2. 2

      Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

    3. 3

      Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

      Tilaajille
    4. 4

      Tove Jansson kirjoitti vuonna 1979 onnettomaksi tekevästä arkkitehtuurista – se tulee mieleen, kun katsoo Jätkäsaarta ja Kalasatamaa

    5. 5

      Camden Elliott on Trumpia palvovan Amerikan kasvatti, joka vaihtoi kotiseudun huippuyliopistoon – Paluu Etelä-Virginiaan on kuin matka vieraaseen maahan

      Tilaajille
    6. 6

      Mitä useamman auton jengiläiset polttavat Ruotsin lähiöissä, sitä paremman vaaliaseen saa Jussi Halla-aho

    7. 7

      Sivullisten valppaus pelasti: aamu-uinnille lähtenyt iäkäs nainen oli hukkua Helsingissä, pelastus­laitos elvytti viime hetkellä

    8. 8

      Jätkäsaaren suunnittelussa tehtiin suuri virhe

    9. 9

      Miten siskoni olisi voinut sanoa, että isämme ei enää ole toimintakykyinen? Lääkärin pitäisi haastatella muistisairasta ja omaisia erikseen

    10. 10

      Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

      Tilaajille
    11. Näytä lisää
    1. 1

      Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

      Tilaajille
    2. 2

      ”Miten te suomalaiset oikein selviätte hankalan luonteenne kanssa?”– Kiinalaiset rakastuivat sosiaalisesti kömpelöön Mattiin, joka välttelee ihmisten kohtaamista

    3. 3

      Kuvia Suomesta, osa 34: Akseli Valmunen palasi kesällä Lappiin kuvaamaan autioita turistikohteita

    4. 4

      Jätkäsaaren suunnittelussa tehtiin suuri virhe

    5. 5

      Suomalaismiehen epäillään joutuneen yli 30 miljoonan euron arvoisen bitcoin-kavalluksen uhriksi – Huijauksen taustalla on thaimaalaisia julkkiksia ja pankkien laiminlyöntejä

    6. 6

      Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

      Tilaajille
    7. 7

      Kaljaa, sikareita ja miesten välttelyä – satavuotiaiden selitykset ontuvat, mutta tiede on viimein löytämässä pitkän iän salaisuuden

      Tilaajille
    8. 8

      Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

      Tilaajille
    9. 9

      Weekend Festivalin porteilla jouduttiin perjantaina jonottamaan tunteja – miksi tapahtuman ympärillä tuntuu kuohuvan vuodesta toiseen?

    10. 10

      Huippuyliopisto MIT:n tutkijat onnistuivat katkaisemaan spagetin kahteen osaan – ei ole niin helppoa kuin luulisi, sillä spagettimysteeri on kalvanut fyysikoita vuosikymmeniä

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

    2. 2

      Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

      Tilaajille
    3. 3

      Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

      Tilaajille
    4. 4

      Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

    5. 5

      ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

      Tilaajille
    6. 6

      Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

      Tilaajille
    7. 7

      Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

    8. 8

      Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

    9. 9

      Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

    10. 10

      Niklas nosti 2 000 euron pikavipin, hyppäsi bussiin ja pelasi rahat loppuun työmatkalla – ”Unelmien toimiala” takoo satumaisia tuottoja mutta jättää jälkeensä rumia tarinoita

      Tilaajille
    11. Näytä lisää
    Uusimmat
    1. Juuri nyt
    2. Valmentaja Tiia Hautala pani rakkaan lajinsa tauolle, koska koki epäonnistuneensa ja syyllisti itseään – ”Huomasin, että minä en enää pysty tähän hommaan”
    3. Messi aloitti uuden kauden väkevästi – yllätti muurin täydellisesti ensimmäisellä sarjamaalillaan
    4. Sivullisten valppaus pelasti: aamu-uinnille lähtenyt iäkäs nainen oli hukkua Helsingissä, pelastus­laitos elvytti viime hetkellä
    5. Tappiokausia tahkonneen Jokerien toimitusjohtaja tyrmää pakotepuheet – näkee Venäjälle lähtemisen edelleen mahdollisuuksien kautta
    6. Kahta EM-mitalia Berliinistä tähyävä Ronja Oja aikoo viihdyttää muuta Suomen joukkuetta mielenkiintoisella tavalla – ”Harkitsin, että pitäisikö ottaa luuttu Berliiniin mukaan”
    7. Rotusortajat ampuivat opiskelijoita tässä Soweton kirkossa – Nelson Mandela muutti kaiken, ja nyt Osmo Vänskä johti mustat ja valkoiset ekstaattiseen harmoniaan hänen satavuotisjuhlissaan
    8. Tunti sitten
    9. Slovenian uudeksi pää­ministeriksi valittiin maan entistä pää­ministeriä matkinut koomikko
    10. Liukkosen veljekset Taisto, 79, ja Teuvo, 77, elivät lapsuutensa Suomen kuuluisimman mielisairaalan alueella – Nyt Lapinlahden ”kakarat” palaavat kotiin, joka on taas heräämässä
    11. Orava Asuntorahasto keksi nerokkaan keinon vakuuttaa sijoittajat, kun se vaihtoi nimekseen Avaro – voisiko myös Öitääsosiroun olla uskottava toimija?
    12. Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin Tilaajille
    13. Näytä lisää