Ulkomaat

Piknikiltä palaamassa olleiden lasten pommittaminen oli viimeinen pisara, ja nyt järjestöt vaativat Jemenissä toimia

Perjantaina kuolonuhrien määräksi kerrottiin 51 ihmistä, joista ainakin 40 on lapsia. Iskun tehnyttä Saudien johtamaa liittoumaa tukevat ja aseistavat myös Yhdysvallat ja Britannia.

Koululaisia kuljettanut bussi pysähtyi torstaina hetkeksi Dahyan vilkkaan torin laidalle Saadan pohjoisosassa Jemenissä.

Koululaiset olivat palaamassa piknikretkeltä, kun kuljettajalle tuli jano, kertovat kansalaisjärjestö Save the Childrenin paikalliset työntekijät uutistoimistoille. Hän päätti pysäyttää bussin ja käydä nappaamassa torilta juoman.

Tarinan loppu on läväyttänyt Jemenin unohdetun sodan julmuudet jälleen maailman silmien eteen: Saudi-Arabian johtama liittouma teki torille ilmaiskun.

Isku ajoittui keskelle ruuhkaista kauppapäivää. Torin kojut olivat avoinna ja asiakkaat kävelivät ympäriinsä tavalliseen tapaan, kertoo sairaalaan paikattavaksi tuotu silminnäkijä Moussa Abdullah Reutersille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kaikki, jotka kuolivat, olivat paikallisia asukkaita, lapsia ja kauppiaita.”

Pian lääkärit Punaisen Ristin ylläpitämässä sairaalassa Jemenin Saadassa paikkasivat kiireellä kymmeniä vakavasti haavoittuneita lapsia samalla kun ystävät ja sukulaiset kantoivat sisään lisää lapsia. Useimmat uhreista olivat alle 10-vuotiaita.

Isku täytti myös sairaalan ruumishuoneen. Uutistoimisto Reuters kertoi perjantaina kuolonuhrien määrän nousseen 51:een, joista ainakin 40 on lapsia.

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea ICRC kertoi aiemmin sairaalan vastaanottaneen 29 lapsen ruumiit. Kaikki olivat alle 15-vuotiaita.

Lasten kohtalo on saanut avustusjärjestöt vaatimaan kansainvälistä ratkaisua. Myös YK:n turvallisuusneuvoston oli määrä kokoontua perjantai-iltana keskustelemaan iskusta.

”Tulevaisuudessa kansainvälinen yhteisö ei voi sanoa, että he eivät tienneet, kuinka paha Jemenin tilanne oli, eikä kymmenien lasten pitäisi kuolla muistutukseksi siitä”, sanoo Suze van Meegen Jemenin siviilejä auttavasta Norwegian Refugee Councilista HS:lle.


 

”Tietoisesti sivuutettu kriisi.”

Länsivallat eivät suinkaan ole pelkkiä tragedian sivustaseuraajia, vaan niillä on osuutensa Jemenin siviilien lohduttomaan tilanteeseen.

Yhdysvallat, Britannia ja Ranska tukevat ja aseistavat iskun tehnyttä saudien johtamaa liittoumaa, ja monet muut maat myyvät aseita sodan eri osapuolille.

”YK:n turvallisuusneuvosto koostuu monista valtioista, jotka tuomitsevat väkivallan Jemenissä samalla kun ne hyötyvät sitä aiheuttavasta asekaupasta”, van Meegen sanoo.

Van Meegenin mielestä Jemenistä vaietaan tarkoituksella, jotta kriisiin osallistuvat osapuolet eivät joudu vastuuseen teoistaan.

”Jemen tunnetaan huonosti maailmalla, mikä auttaa merkittäviä toimijoita jatkamaan sietämättömiä tekoja maassa. Se ei ole niinkään unohdettu, vaan tietoisesti sivuutettu kriisi.”

Myös Suomella on roolinsa Jemenin sisällissodassa: Patrian Arabiemiraateille myymä panssaroitu miehistönkuljetusvaunu osallistui todistetusti taisteluihin Jemenissä. HS kirjoitti laajan artikkelin Patrian asekaupasta ja sen seurauksista tammikuussa.

Suomesta ei saisi viedä asekalustoa sotaa käyviin maihin. Vuonna 2016 Suomesta vietiin aseita tai sotakalustoa 212 miljoonan euron edestä.

Lähi-idän osuus siitä on 84 miljoonaa euroa, ja kyse on lähinnä Saudi-Arabiasta ja Arabiemiraateista.

Se, miten länsimaiden tukema liittouma päätyi pommittamaan lapsia kuljettanutta bussia, on yhä epäselvää.

Jemenin sisällissodassa ovat vastakkain maan kansainvälisesti tunnustettu hallinto ja kapinalliset huthijoukot.

Saadan aluetta hallitsevien, Iranin tukemien huthien tiedottaja Mohammed Abdul-Salam syytti liittoumaa ”selvästä piittaamattomuudesta siviilien henkiä kohtaan”.

Liittouman näkemys on toisenlainen. Sen tiedottaja Turki al-Maliki on uutistoimisto AFP:n mukaan kiistänyt avustusjärjestöjen tiedot. Väitteet lapsista bussissa ovat al-Malikin mukaan ”harhaanjohtavia” ja bussin sisällä olleet ihmiset olivat oikeasti huthitaistelijoita. Liittouma myös syytti hutheja lasten käyttämisestä ihmiskilpinä.


 

”Vaarana on, että valtio hajoaa kokonaan.”

Suomalainen konfliktinratkaisujärjestö CMI yrittää luoda epävirallisia keskusteluyhteyksiä konfliktin osapuolien välille Jemenissä, mutta työ on vaikeaa.

Ongelmien ytimessä on lopulta osapuolten välinen luottamuspula, sanoo CMI:n neuvonantaja Emmi Hänninen.

”Käytännössä molemmat osapuolet uskovat, että sotilaallisin keinoin voidaan saavuttaa suurempia etuja kuin tulemalla neuvottelupöytään”, Hänninen sanoo.

Mitä pidemmälle konflikti jatkuu, sitä monimutkaisemmaksi se käy, Hänninen sanoo. Jo nyt Jemenin sodassa on useita eri tasoja. Vaikka huthien ja saudijohtoisen liittouman välille syntyisi tulitauko, paikalliset konfliktit todennäköisesti jatkuisivat.

Arabian niemimaan eteläkärjessä sijaitseva Jemen on sisäisten ongelmien lisäksi itseään suurempien valtojen välisten kiistojen sijaiskärsijä.

”Jemen nähdään näyttämönä, jolla vahvistaa omaa valta-asemaa alueella, vähän kuin Syyriassa”, Hänninen selittää.

Ratkaisu alueen humanitaariseen kriisiin voi syntyä Hännisen mukaan vain poliittisin keinoin, mutta YK:n yrityksistä huolimatta osapuolilla ei ole suurta halukkuutta neuvotteluihin, Hänninen sanoo.

Yrityksistä ei silti pidä luopua, Hänninen sanoo.

”Jos Jemenin sotaan ei puututa, vaarana on, että valtio hajoaa kokonaan. Sillä on merkittäviä vaikutuksia koko alueelle.”


Tausta: Tämän hetken pahin humanitaarinen kriisi

Tämän hetken pahin humanitaarinen kriisi on käynnissä Jemenissä, eikä sille näy loppua.

Siviilien ahdinko Jemenissä on valtava. Yli kahdeksan miljoonaa ihmistä, eli noin neljäsosa maan väestöstä, on nälänhädän partaalla. Yli 22 miljoonaa jemeniläistä tarvitsee hätäapua, ja arviolta kaksi miljoonaa jemeniläistä on tätä nykyä paennut kodeistaan sodan takia.

Puhtaasta vedestä on pulaa, ja maassa myllää yli miljoona ihmistä tartuttanut koleraepidemia.

Törkeät iskut siviilejä kohtaan tekevät Jemenin sisällissodasta erityisen ruman ja raa’an. Etenkin Saudi-Arabian johtama liittouma, joka tukee Jemenin hallitusta, on tehnyt ilmaiskuja häihin, hautajaisiin, sairaaloihin, koteihin ja toreille.

Vahingoittuneet sairaalat eivät pysty auttamaan hätää tarvitsevia, ja vanhemmat eivät uskalla lähettää lapsiaan kouluun niihin kohdistuvien iskujen pelossa. Jemenin infrastruktuuri on pahasti vaurioitunut ja talous on romahtanut. Silti tavalliset ihmiset yrittävät jatkaa elämäänsä maassa, joka oli jo ennen sisällissotaa arabimaailman köyhin valtio.

Tiedotusvälineissä usein ilmoitettu uhriluku, 10 000, on pysynyt samana jo parin vuoden ajan, ja se perustuu vuonna 2016 saatuihin, hieman epäluotettaviin tietoihin.

Monien järjestöjen arvioiden mukaan uhriluku on varmasti suurempi, mutta vahvistettuja tietoja on vaikea saada. Lisäksi sodan lieveilmiöihin, kuten nälkään ja sairauksiin, on kuollut moninkertaisesti enemmän kuin taisteluissa.

Jemenin kriisi alkoi loppuvuodesta 2014, kun huthikapinalliset valtasivat pääkaupunki Sanaan ja syrjäyttivät hallituksen. Vuonna 2015 arabimaiden liittouma alkoi tukea syrjäytettyä hallintoa ja vallata alueita takaisin hutheilta.

Huthit pitävät hallussaan suurta osaa Pohjois-Jemenistä.

Saudi-Arabian johtamaan liittoumaan kuuluvat Kuwait, Arabiemiraatit, Bahrain, Egypti, Marokko, Jordania, Sudan ja Senegal. Monet ovat lähettäneet joukkojaan Jemenin taisteluihin, osa osallistuu ilmaiskuilla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jemen
 • Jemenin sota

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump muutti mieltään ilmastonmuutoksesta: Se ei olekaan huijaus – ”Jokin muuttuu ja sitten se muuttuu takaisin”

  2. 2

   Harry Potter -fanit vihastuivat Johnny Deppin roolista uudessa elokuvassa – Depp pysyi pitkään hiljaa mutta kommentoi viimein kohua amerikkalaislehdelle

  3. 3

   Norjassa syntyi kohu kartasta, joka paljastaa kansallisen turvallisuuden kannalta tärkeitä kohteita – ”Oiva tiedustelutyökalu niille, jotka haluavat vahingoittaa Norjaa”

  4. 4

   Cristiano Ronaldon raiskausepäilyssä yllättävä käänne – nuoren superhakkerin hankkimat tiedot saattavat kaataa oikeuskanteen heti alkuunsa

  5. 5

   Valtaosa suomalaisista asuu asunnoissa, joissa äänieristys voi aiheuttaa ongelmia – ”Olemme harkinneet muuttavamme pois metelin takia, viimeksi eilen”, kertoo pariskunta Helsingin Pukinmäestä

  6. 6

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  7. 7

   Välikohtaus Kölnin rautatieasemalla päättyi – panttivangiksi otettu nainen loukkaantui lievästi

  8. 8

   Mari Timonen ajoi Jorvin sairaalaan myrkytysoireista kärsineen 2-vuotiaan Alex-pojan kanssa, kantokopassa pieni vauva – Perillä paljastui, että lähin parkkipaikka on satojen metrien päässä ulko-ovesta

  9. 9

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  10. 10

   Hämärämiehelle järjestettiin ansa Helsingissä – Kalliosta varastettu polkupyörä saatiin takaisin valppaiden ihmisten ansiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  2. 2

   Arkeologit löysivät haudasta ”vampyyri­lapsen” Italiassa

  3. 3

   Cristiano Ronaldon raiskausepäilyssä yllättävä käänne – nuoren superhakkerin hankkimat tiedot saattavat kaataa oikeuskanteen heti alkuunsa

  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  6. 6

   Sörnäisiin ilmestyi jopa kymmenen metriä korkea roskakasa – Kaupunki lätkii yrittäjälle jättisakkoja, mutta jätevuori ei liikahda mihinkään

  7. 7

   Venäjän sotilas­tiedustelu näyttää tekevän yhtäkkiä naurettavia virheitä toisensa perään – tutkijan mukaan ”huolimattomuuden” takana voi olla muutos ja länneltä jää jotain huomaamatta

   Tilaajille
  8. 8

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  9. 9

   32 vuotta on kulunut, eikä Tom Cruise ole vanhentunut lainkaan

  10. 10

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi, verottaja ja Kela pääsevät pian entistä helpommin kurkkimaan tilitietoja – Viranomaisille tulee järjestelmä, josta tiedot saa parilla napin painalluksella

  2. 2

   Laura Huhtasaarelle suorassa lähetyksessä esitetty kysymys kiteyttää, mikä on Ylen kohutun keskustelu­ohjelman ongelman ydin

  3. 3

   Jakomäkeläinen Arthur Visulainen, 20, matkusti perjantaina junalla Helsingistä Helsinkiin niin kuin lukemattomia kertoja ennenkin – Mutta tällä kertaa hänen lippunsa ei kelvannutkaan

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  5. 5

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  6. 6

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  7. 7

   Timo Aalto ei halunnut, että hänen alaisensa palavat loppuun – Niin alkoi sähköposti­kokeilu, josta tuli menestys

  8. 8

   Sosiaalinen media kannustaa flirttailuun, ja se voi kasvaa uskottomuudeksi – Tätä on ”mikropettäminen”, joka pahimmillaan tuhoaa luottamuksen parisuhteesta

   Tilaajille
  9. 9

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  10. 10

   Brittimies piirsi upeita henkilökuvia Instagramissa, joten ihmiset tietenkin olettivat hänen piirtävän heidät ilmaiseksi – Mies vastasi riemastuttavilla pilapiirroksilla

  11. Näytä lisää