Ulkomaat

Piknikiltä palaamassa olleiden lasten pommittaminen oli viimeinen pisara, ja nyt järjestöt vaativat Jemenissä toimia

Perjantaina kuolonuhrien määräksi kerrottiin 51 ihmistä, joista ainakin 40 on lapsia. Iskun tehnyttä Saudien johtamaa liittoumaa tukevat ja aseistavat myös Yhdysvallat ja Britannia.

Koululaisia kuljettanut bussi pysähtyi torstaina hetkeksi Dahyan vilkkaan torin laidalle Saadan pohjoisosassa Jemenissä.

Koululaiset olivat palaamassa piknikretkeltä, kun kuljettajalle tuli jano, kertovat kansalaisjärjestö Save the Childrenin paikalliset työntekijät uutistoimistoille. Hän päätti pysäyttää bussin ja käydä nappaamassa torilta juoman.

Tarinan loppu on läväyttänyt Jemenin unohdetun sodan julmuudet jälleen maailman silmien eteen: Saudi-Arabian johtama liittouma teki torille ilmaiskun.

Isku ajoittui keskelle ruuhkaista kauppapäivää. Torin kojut olivat avoinna ja asiakkaat kävelivät ympäriinsä tavalliseen tapaan, kertoo sairaalaan paikattavaksi tuotu silminnäkijä Moussa Abdullah Reutersille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kaikki, jotka kuolivat, olivat paikallisia asukkaita, lapsia ja kauppiaita.”

Pian lääkärit Punaisen Ristin ylläpitämässä sairaalassa Jemenin Saadassa paikkasivat kiireellä kymmeniä vakavasti haavoittuneita lapsia samalla kun ystävät ja sukulaiset kantoivat sisään lisää lapsia. Useimmat uhreista olivat alle 10-vuotiaita.

Isku täytti myös sairaalan ruumishuoneen. Uutistoimisto Reuters kertoi perjantaina kuolonuhrien määrän nousseen 51:een, joista ainakin 40 on lapsia.

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea ICRC kertoi aiemmin sairaalan vastaanottaneen 29 lapsen ruumiit. Kaikki olivat alle 15-vuotiaita.

Lasten kohtalo on saanut avustusjärjestöt vaatimaan kansainvälistä ratkaisua. Myös YK:n turvallisuusneuvoston oli määrä kokoontua perjantai-iltana keskustelemaan iskusta.

”Tulevaisuudessa kansainvälinen yhteisö ei voi sanoa, että he eivät tienneet, kuinka paha Jemenin tilanne oli, eikä kymmenien lasten pitäisi kuolla muistutukseksi siitä”, sanoo Suze van Meegen Jemenin siviilejä auttavasta Norwegian Refugee Councilista HS:lle.


 

”Tietoisesti sivuutettu kriisi.”

Länsivallat eivät suinkaan ole pelkkiä tragedian sivustaseuraajia, vaan niillä on osuutensa Jemenin siviilien lohduttomaan tilanteeseen.

Yhdysvallat, Britannia ja Ranska tukevat ja aseistavat iskun tehnyttä saudien johtamaa liittoumaa, ja monet muut maat myyvät aseita sodan eri osapuolille.

”YK:n turvallisuusneuvosto koostuu monista valtioista, jotka tuomitsevat väkivallan Jemenissä samalla kun ne hyötyvät sitä aiheuttavasta asekaupasta”, van Meegen sanoo.

Van Meegenin mielestä Jemenistä vaietaan tarkoituksella, jotta kriisiin osallistuvat osapuolet eivät joudu vastuuseen teoistaan.

”Jemen tunnetaan huonosti maailmalla, mikä auttaa merkittäviä toimijoita jatkamaan sietämättömiä tekoja maassa. Se ei ole niinkään unohdettu, vaan tietoisesti sivuutettu kriisi.”

Myös Suomella on roolinsa Jemenin sisällissodassa: Patrian Arabiemiraateille myymä panssaroitu miehistönkuljetusvaunu osallistui todistetusti taisteluihin Jemenissä. HS kirjoitti laajan artikkelin Patrian asekaupasta ja sen seurauksista tammikuussa.

Suomesta ei saisi viedä asekalustoa sotaa käyviin maihin. Vuonna 2016 Suomesta vietiin aseita tai sotakalustoa 212 miljoonan euron edestä.

Lähi-idän osuus siitä on 84 miljoonaa euroa, ja kyse on lähinnä Saudi-Arabiasta ja Arabiemiraateista.

Se, miten länsimaiden tukema liittouma päätyi pommittamaan lapsia kuljettanutta bussia, on yhä epäselvää.

Jemenin sisällissodassa ovat vastakkain maan kansainvälisesti tunnustettu hallinto ja kapinalliset huthijoukot.

Saadan aluetta hallitsevien, Iranin tukemien huthien tiedottaja Mohammed Abdul-Salam syytti liittoumaa ”selvästä piittaamattomuudesta siviilien henkiä kohtaan”.

Liittouman näkemys on toisenlainen. Sen tiedottaja Turki al-Maliki on uutistoimisto AFP:n mukaan kiistänyt avustusjärjestöjen tiedot. Väitteet lapsista bussissa ovat al-Malikin mukaan ”harhaanjohtavia” ja bussin sisällä olleet ihmiset olivat oikeasti huthitaistelijoita. Liittouma myös syytti hutheja lasten käyttämisestä ihmiskilpinä.


 

”Vaarana on, että valtio hajoaa kokonaan.”

Suomalainen konfliktinratkaisujärjestö CMI yrittää luoda epävirallisia keskusteluyhteyksiä konfliktin osapuolien välille Jemenissä, mutta työ on vaikeaa.

Ongelmien ytimessä on lopulta osapuolten välinen luottamuspula, sanoo CMI:n neuvonantaja Emmi Hänninen.

”Käytännössä molemmat osapuolet uskovat, että sotilaallisin keinoin voidaan saavuttaa suurempia etuja kuin tulemalla neuvottelupöytään”, Hänninen sanoo.

Mitä pidemmälle konflikti jatkuu, sitä monimutkaisemmaksi se käy, Hänninen sanoo. Jo nyt Jemenin sodassa on useita eri tasoja. Vaikka huthien ja saudijohtoisen liittouman välille syntyisi tulitauko, paikalliset konfliktit todennäköisesti jatkuisivat.

Arabian niemimaan eteläkärjessä sijaitseva Jemen on sisäisten ongelmien lisäksi itseään suurempien valtojen välisten kiistojen sijaiskärsijä.

”Jemen nähdään näyttämönä, jolla vahvistaa omaa valta-asemaa alueella, vähän kuin Syyriassa”, Hänninen selittää.

Ratkaisu alueen humanitaariseen kriisiin voi syntyä Hännisen mukaan vain poliittisin keinoin, mutta YK:n yrityksistä huolimatta osapuolilla ei ole suurta halukkuutta neuvotteluihin, Hänninen sanoo.

Yrityksistä ei silti pidä luopua, Hänninen sanoo.

”Jos Jemenin sotaan ei puututa, vaarana on, että valtio hajoaa kokonaan. Sillä on merkittäviä vaikutuksia koko alueelle.”


Tausta: Tämän hetken pahin humanitaarinen kriisi

Tämän hetken pahin humanitaarinen kriisi on käynnissä Jemenissä, eikä sille näy loppua.

Siviilien ahdinko Jemenissä on valtava. Yli kahdeksan miljoonaa ihmistä, eli noin neljäsosa maan väestöstä, on nälänhädän partaalla. Yli 22 miljoonaa jemeniläistä tarvitsee hätäapua, ja arviolta kaksi miljoonaa jemeniläistä on tätä nykyä paennut kodeistaan sodan takia.

Puhtaasta vedestä on pulaa, ja maassa myllää yli miljoona ihmistä tartuttanut koleraepidemia.

Törkeät iskut siviilejä kohtaan tekevät Jemenin sisällissodasta erityisen ruman ja raa’an. Etenkin Saudi-Arabian johtama liittouma, joka tukee Jemenin hallitusta, on tehnyt ilmaiskuja häihin, hautajaisiin, sairaaloihin, koteihin ja toreille.

Vahingoittuneet sairaalat eivät pysty auttamaan hätää tarvitsevia, ja vanhemmat eivät uskalla lähettää lapsiaan kouluun niihin kohdistuvien iskujen pelossa. Jemenin infrastruktuuri on pahasti vaurioitunut ja talous on romahtanut. Silti tavalliset ihmiset yrittävät jatkaa elämäänsä maassa, joka oli jo ennen sisällissotaa arabimaailman köyhin valtio.

Tiedotusvälineissä usein ilmoitettu uhriluku, 10 000, on pysynyt samana jo parin vuoden ajan, ja se perustuu vuonna 2016 saatuihin, hieman epäluotettaviin tietoihin.

Monien järjestöjen arvioiden mukaan uhriluku on varmasti suurempi, mutta vahvistettuja tietoja on vaikea saada. Lisäksi sodan lieveilmiöihin, kuten nälkään ja sairauksiin, on kuollut moninkertaisesti enemmän kuin taisteluissa.

Jemenin kriisi alkoi loppuvuodesta 2014, kun huthikapinalliset valtasivat pääkaupunki Sanaan ja syrjäyttivät hallituksen. Vuonna 2015 arabimaiden liittouma alkoi tukea syrjäytettyä hallintoa ja vallata alueita takaisin hutheilta.

Huthit pitävät hallussaan suurta osaa Pohjois-Jemenistä.

Saudi-Arabian johtamaan liittoumaan kuuluvat Kuwait, Arabiemiraatit, Bahrain, Egypti, Marokko, Jordania, Sudan ja Senegal. Monet ovat lähettäneet joukkojaan Jemenin taisteluihin, osa osallistuu ilmaiskuilla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jemen
 • Jemenin sota

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Taloyhtiötä johtaa yhden perheen dynastia – Onko se edes laillista?

  2. 2

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi on maailman turvallisin maa, jossa elävät Euroopan toiseksi vaarallisimmat perheet

  4. 4

   Valtiolla uusi rahareikä: Yrittäjien eläkkeisiin uppoaa jo satoja miljoonia euroja, koska heidän omat maksunsa eivät riitä

  5. 5

   Yhä useampi palautus­päätöksen saanut täytyy saattaa pois Suomesta, kertoo Poliisi­hallitus – ”Viranomaisia pakoillaan ennen palautusta”

  6. 6

   Trump haukkui tietovuotajaa ”koiraksi” ja haastoi tämän välimiesoikeuteen – Valkoinen talo ei kiistä rasistisen puheen sisältävän nauhoitteen olemassaoloa

  7. 7

   Monet autoilijat eivät osaa väistämissääntöjä – Olen ollut kymmeniä kertoja hengenvaarassa

  8. 8

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  9. 9

   Entinen Valioliiga-tähti kertoo pelaajien ”Monopolista”, jossa naiset olivat kauppatavarana: ”Jokaisella oli omistuksensa, jotka olivat eriarvoisia”

  10. 10

   Ruotsin autopaloista pidätetty ainakin kolme epäiltyä – alle 20-vuotias mies otettiin kiinni Turkin rajalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Genovan siltaturman uhrien etsintä jatkui läpi yön, kuolleita ainakin 35 – liikenne­ministeri vaatii tiestä vastaavan yhtiön ylintä johtoa eroamaan

  2. 2

   Vielä kolme kuukautta sitten Jessi Laidlerille vakuutettiin, että Pasilan historiallisessa Toralinnassa on turvallista asua – Nyt kaikki vuokralaiset irtisanottiin

  3. 3

   Kymmenittäin autoja poltettiin Ruotsissa, kaksi pidätetty ja yksi etsintäkuulutettu – Ruotsidemokraattien johtaja ehdottelee avun pyytämistä muiden EU-maiden poliiseilta

  4. 4

   Tuntemattomien rikollisten ketju huijasi hyvällä suomen kielellä helsinkiläisnaisen pankkitunnukset – Oikeudessa maksumieheksi päätyi satunnainen vastaantulija

  5. 5

   Lapsi hakkeroi Yhdysvaltain äänestyssivuston jäljennöksen kymmenessä minuutissa – teki itsestään vaalien voittajan lisäämällä itselleen miljardeja ääniä

  6. 6

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  7. 7

   Valtiolla uusi rahareikä: Yrittäjien eläkkeisiin uppoaa jo satoja miljoonia euroja, koska heidän omat maksunsa eivät riitä

  8. 8

   Helsingin poliisi: Suomeen on rantautunut Euroopasta uusi kansainvälinen kuljetusrikollisuuden muoto

  9. 9

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  10. 10

   Kun 80 autoa palaa, pääministerin ”hemmetti” ei välttämättä äänestäjille riitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhdekouluttaja panttasi seksiä, petti ja lopulta jätti – Nyt hän kertoo, mikä tuhoaa ja pelastaa suhteen ja miksi moni pettyy kumppaniinsa tajuamatta syytä

   Tilaajille
  2. 2

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  3. 3

   Ari rakastui naimisissa olevaan Lilliin, vaikka niin ei aluksi pitänyt käydä – Nyt kolme aikuista asuu saman katon alla ja sanoo, että polyamoria helpottaa lapsiperhe-elämää

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  5. 5

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  6. 6

   Moni parisuhde tyssää siihen, ettei ihminen ole valmis kehittymään – Rakkauteen pitäisi suhtautua kuin työuraan

  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Kesä­tissuttelu on suurempi vaara kuin moni ymmärtää – lääkäri Tuikku Asikainen joi ”normaalisti”, mutta vasta lopetettuaan hän tajusi olleensa väärässä

   Tilaajille
  9. 9

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  10. 10

   Syvällä Venäjän tyhjyydessä on armoton vankileiri IK-25, jossa ruoka on jätettä, taudit leviävät ja kurinpidosta vastaavat vangit – nyt suomalainen huumekuriiri kertoo, millaista on elää siellä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ruotsin autopaloista pidätetty ainakin kolme epäiltyä – alle 20-vuotias mies otettiin kiinni Turkin rajalla
  3. Espoossa toistuu keväisin ja syksyisin ilmiö, jonka suunnitelmallisuutta hämmästelee jopa kaupungin sähköinsinööri – Joku kiertää sammuttamassa katuvaloja
  4. Monet autoilijat eivät osaa väistämissääntöjä – Olen ollut kymmeniä kertoja hengenvaarassa
  5. Britannian uusi ulkoministeri tapasi Timo Soinin ja uskoo nyt Suomen olevan valmis tukemaan brexit-tavoitteita – ”Suomella on tärkeä rooli”
  6. Yhä useampi palautus­päätöksen saanut täytyy saattaa pois Suomesta, kertoo Poliisi­hallitus – ”Viranomaisia pakoillaan ennen palautusta”
  7. Kirjapaljastukset kertovat, että Niinistöllä on poikkeuksellisen paljon vaikutusvaltaa – Mutta mistä se johtuu? Tilaajille
  8. Pimentoon jäävät biisinkirjoittajat harmittavat laulaja-laulun­tekijä Vilma Alinaa – ”Hehän aika­lailla pyörittävät sitä, mitä musa­kenttä on”
  9. Huipulle tähtäävälle voimistelijalle koulun ja harjoitusten yhdistelmä voi olla liian rankka – Aleksi Vesala käy yläkoulun neljään vuoteen
  10. Turkin kriisi menee Erdoğanin piikkiin, vaikka hän hakee syyllistä kaikkialta muualta Tilaajille
  11. Entinen Valioliiga-tähti kertoo pelaajien ”Monopolista”, jossa naiset olivat kauppatavarana: ”Jokaisella oli omistuksensa, jotka olivat eriarvoisia”
  12. Näytä lisää