Ulkomaat

Piknikiltä palaamassa olleiden lasten pommittaminen oli viimeinen pisara, ja nyt järjestöt vaativat Jemenissä toimia

Perjantaina kuolonuhrien määräksi kerrottiin 51 ihmistä, joista ainakin 40 on lapsia. Iskun tehnyttä Saudien johtamaa liittoumaa tukevat ja aseistavat myös Yhdysvallat ja Britannia.

Koululaisia kuljettanut bussi pysähtyi torstaina hetkeksi Dahyan vilkkaan torin laidalle Saadan pohjoisosassa Jemenissä.

Koululaiset olivat palaamassa piknikretkeltä, kun kuljettajalle tuli jano, kertovat kansalaisjärjestö Save the Childrenin paikalliset työntekijät uutistoimistoille. Hän päätti pysäyttää bussin ja käydä nappaamassa torilta juoman.

Tarinan loppu on läväyttänyt Jemenin unohdetun sodan julmuudet jälleen maailman silmien eteen: Saudi-Arabian johtama liittouma teki torille ilmaiskun.

Isku ajoittui keskelle ruuhkaista kauppapäivää. Torin kojut olivat avoinna ja asiakkaat kävelivät ympäriinsä tavalliseen tapaan, kertoo sairaalaan paikattavaksi tuotu silminnäkijä Moussa Abdullah Reutersille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kaikki, jotka kuolivat, olivat paikallisia asukkaita, lapsia ja kauppiaita.”

Pian lääkärit Punaisen Ristin ylläpitämässä sairaalassa Jemenin Saadassa paikkasivat kiireellä kymmeniä vakavasti haavoittuneita lapsia samalla kun ystävät ja sukulaiset kantoivat sisään lisää lapsia. Useimmat uhreista olivat alle 10-vuotiaita.

Isku täytti myös sairaalan ruumishuoneen. Uutistoimisto Reuters kertoi perjantaina kuolonuhrien määrän nousseen 51:een, joista ainakin 40 on lapsia.

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea ICRC kertoi aiemmin sairaalan vastaanottaneen 29 lapsen ruumiit. Kaikki olivat alle 15-vuotiaita.

Lasten kohtalo on saanut avustusjärjestöt vaatimaan kansainvälistä ratkaisua. Myös YK:n turvallisuusneuvoston oli määrä kokoontua perjantai-iltana keskustelemaan iskusta.

”Tulevaisuudessa kansainvälinen yhteisö ei voi sanoa, että he eivät tienneet, kuinka paha Jemenin tilanne oli, eikä kymmenien lasten pitäisi kuolla muistutukseksi siitä”, sanoo Suze van Meegen Jemenin siviilejä auttavasta Norwegian Refugee Councilista HS:lle.


 

”Tietoisesti sivuutettu kriisi.”

Länsivallat eivät suinkaan ole pelkkiä tragedian sivustaseuraajia, vaan niillä on osuutensa Jemenin siviilien lohduttomaan tilanteeseen.

Yhdysvallat, Britannia ja Ranska tukevat ja aseistavat iskun tehnyttä saudien johtamaa liittoumaa, ja monet muut maat myyvät aseita sodan eri osapuolille.

”YK:n turvallisuusneuvosto koostuu monista valtioista, jotka tuomitsevat väkivallan Jemenissä samalla kun ne hyötyvät sitä aiheuttavasta asekaupasta”, van Meegen sanoo.

Van Meegenin mielestä Jemenistä vaietaan tarkoituksella, jotta kriisiin osallistuvat osapuolet eivät joudu vastuuseen teoistaan.

”Jemen tunnetaan huonosti maailmalla, mikä auttaa merkittäviä toimijoita jatkamaan sietämättömiä tekoja maassa. Se ei ole niinkään unohdettu, vaan tietoisesti sivuutettu kriisi.”

Myös Suomella on roolinsa Jemenin sisällissodassa: Patrian Arabiemiraateille myymä panssaroitu miehistönkuljetusvaunu osallistui todistetusti taisteluihin Jemenissä. HS kirjoitti laajan artikkelin Patrian asekaupasta ja sen seurauksista tammikuussa.

Suomesta ei saisi viedä asekalustoa sotaa käyviin maihin. Vuonna 2016 Suomesta vietiin aseita tai sotakalustoa 212 miljoonan euron edestä.

Lähi-idän osuus siitä on 84 miljoonaa euroa, ja kyse on lähinnä Saudi-Arabiasta ja Arabiemiraateista.

Se, miten länsimaiden tukema liittouma päätyi pommittamaan lapsia kuljettanutta bussia, on yhä epäselvää.

Jemenin sisällissodassa ovat vastakkain maan kansainvälisesti tunnustettu hallinto ja kapinalliset huthijoukot.

Saadan aluetta hallitsevien, Iranin tukemien huthien tiedottaja Mohammed Abdul-Salam syytti liittoumaa ”selvästä piittaamattomuudesta siviilien henkiä kohtaan”.

Liittouman näkemys on toisenlainen. Sen tiedottaja Turki al-Maliki on uutistoimisto AFP:n mukaan kiistänyt avustusjärjestöjen tiedot. Väitteet lapsista bussissa ovat al-Malikin mukaan ”harhaanjohtavia” ja bussin sisällä olleet ihmiset olivat oikeasti huthitaistelijoita. Liittouma myös syytti hutheja lasten käyttämisestä ihmiskilpinä.


 

”Vaarana on, että valtio hajoaa kokonaan.”

Suomalainen konfliktinratkaisujärjestö CMI yrittää luoda epävirallisia keskusteluyhteyksiä konfliktin osapuolien välille Jemenissä, mutta työ on vaikeaa.

Ongelmien ytimessä on lopulta osapuolten välinen luottamuspula, sanoo CMI:n neuvonantaja Emmi Hänninen.

”Käytännössä molemmat osapuolet uskovat, että sotilaallisin keinoin voidaan saavuttaa suurempia etuja kuin tulemalla neuvottelupöytään”, Hänninen sanoo.

Mitä pidemmälle konflikti jatkuu, sitä monimutkaisemmaksi se käy, Hänninen sanoo. Jo nyt Jemenin sodassa on useita eri tasoja. Vaikka huthien ja saudijohtoisen liittouman välille syntyisi tulitauko, paikalliset konfliktit todennäköisesti jatkuisivat.

Arabian niemimaan eteläkärjessä sijaitseva Jemen on sisäisten ongelmien lisäksi itseään suurempien valtojen välisten kiistojen sijaiskärsijä.

”Jemen nähdään näyttämönä, jolla vahvistaa omaa valta-asemaa alueella, vähän kuin Syyriassa”, Hänninen selittää.

Ratkaisu alueen humanitaariseen kriisiin voi syntyä Hännisen mukaan vain poliittisin keinoin, mutta YK:n yrityksistä huolimatta osapuolilla ei ole suurta halukkuutta neuvotteluihin, Hänninen sanoo.

Yrityksistä ei silti pidä luopua, Hänninen sanoo.

”Jos Jemenin sotaan ei puututa, vaarana on, että valtio hajoaa kokonaan. Sillä on merkittäviä vaikutuksia koko alueelle.”


Tausta: Tämän hetken pahin humanitaarinen kriisi

Tämän hetken pahin humanitaarinen kriisi on käynnissä Jemenissä, eikä sille näy loppua.

Siviilien ahdinko Jemenissä on valtava. Yli kahdeksan miljoonaa ihmistä, eli noin neljäsosa maan väestöstä, on nälänhädän partaalla. Yli 22 miljoonaa jemeniläistä tarvitsee hätäapua, ja arviolta kaksi miljoonaa jemeniläistä on tätä nykyä paennut kodeistaan sodan takia.

Puhtaasta vedestä on pulaa, ja maassa myllää yli miljoona ihmistä tartuttanut koleraepidemia.

Törkeät iskut siviilejä kohtaan tekevät Jemenin sisällissodasta erityisen ruman ja raa’an. Etenkin Saudi-Arabian johtama liittouma, joka tukee Jemenin hallitusta, on tehnyt ilmaiskuja häihin, hautajaisiin, sairaaloihin, koteihin ja toreille.

Vahingoittuneet sairaalat eivät pysty auttamaan hätää tarvitsevia, ja vanhemmat eivät uskalla lähettää lapsiaan kouluun niihin kohdistuvien iskujen pelossa. Jemenin infrastruktuuri on pahasti vaurioitunut ja talous on romahtanut. Silti tavalliset ihmiset yrittävät jatkaa elämäänsä maassa, joka oli jo ennen sisällissotaa arabimaailman köyhin valtio.

Tiedotusvälineissä usein ilmoitettu uhriluku, 10 000, on pysynyt samana jo parin vuoden ajan, ja se perustuu vuonna 2016 saatuihin, hieman epäluotettaviin tietoihin.

Monien järjestöjen arvioiden mukaan uhriluku on varmasti suurempi, mutta vahvistettuja tietoja on vaikea saada. Lisäksi sodan lieveilmiöihin, kuten nälkään ja sairauksiin, on kuollut moninkertaisesti enemmän kuin taisteluissa.

Jemenin kriisi alkoi loppuvuodesta 2014, kun huthikapinalliset valtasivat pääkaupunki Sanaan ja syrjäyttivät hallituksen. Vuonna 2015 arabimaiden liittouma alkoi tukea syrjäytettyä hallintoa ja vallata alueita takaisin hutheilta.

Huthit pitävät hallussaan suurta osaa Pohjois-Jemenistä.

Saudi-Arabian johtamaan liittoumaan kuuluvat Kuwait, Arabiemiraatit, Bahrain, Egypti, Marokko, Jordania, Sudan ja Senegal. Monet ovat lähettäneet joukkojaan Jemenin taisteluihin, osa osallistuu ilmaiskuilla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Jemen
 • Jemenin sota

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Suurta draamaa Mestarien liigassa: Cristiano Ronaldo sai suoran punaisen kortin koskettuaan kädellään topparin päätä – lähti itkien kentältä

  5. 5

   Toimittaja putosi puumajoja yhdistävältä riippusillalta ja kuoli – Saksan poliisi keskeytti aktivistien puumajaleirin tyhjentämisen Hambachin metsässä

  6. 6

   Junaliikenne käynnistyi kaaoksen jälkeen, häiriöitä ja jopa tuntien myöhästymisiä tiedossa yön ajan – Matkustajia jumiutui yli kahdeksi tunniksi raiteille

  7. 7

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  8. 8

   Päiväkotien rahankeruussa on kirjavat käytännöt – ”Yksi vanhempi laittoi sähköpostilla kaikille oman tilinumeronsa ja pyysi kymmentä euroa kuukaudessa”

  9. 9

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  10. 10

   Junakaaoksen seuraus: Radion sinfoniaorkesterin soittaja joutui opettelemaan kollegansa osuuden väliajalla – Prokofjevin vaikein sinfonia onnistui silti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  2. 2

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  5. 5

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  6. 6

   Junaliikenne käynnistyi kaaoksen jälkeen, häiriöitä ja jopa tuntien myöhästymisiä tiedossa yön ajan – Matkustajia jumiutui yli kahdeksi tunniksi raiteille

  7. 7

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  8. 8

   Espoo myöntää: Opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies

  9. 9

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  10. 10

   Mikä ihme saa amerikkalaiset luulemaan, että he säästyvät hirmu­myrskyjen tuhoilta? Vastauksia on ainakin kolme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Suurta draamaa Mestarien liigassa: Cristiano Ronaldo sai suoran punaisen kortin koskettuaan kädellään topparin päätä – lähti itkien kentältä
  3. Tunti sitten
  4. Australian poliisi pidätti nuoren pojan neulojen upottamisesta marjoihin ja hedelmiin
  5. Junakaaoksen seuraus: Radion sinfoniaorkesterin soittaja joutui opettelemaan kollegansa osuuden väliajalla – Prokofjevin vaikein sinfonia onnistui silti
  6. 2 tuntia sitten
  7. Ajax palasi huimilla maaleilla Mestarien liigaan – yhdessä oli jopa häivähdys Marco van Bastenin klassikkomaalia
  8. Toimittaja putosi puumajoja yhdistävältä riippusillalta ja kuoli – Saksan poliisi keskeytti aktivistien puumajaleirin tyhjentämisen Hambachin metsässä
  9. Vantaan seurakunnat kaavailevat Lehtisaaren asukkaille entistä isompia vuokria, jättikorotukset saattavat kuitenkin peruuntua – ”Kokonaisuus on auki asukkaiden kannalta”
  10. Junaliikenne käynnistyi kaaoksen jälkeen, häiriöitä ja jopa tuntien myöhästymisiä tiedossa yön ajan – Matkustajia jumiutui yli kahdeksi tunniksi raiteille
  11. Kaksi mielenterveyspotilasta hukkui tulvaveden temmattua poliisiauton Yhdysvalloissa
  12. Narripaidat jatkaa yhä voittamattomina kotikaukalossaan – Savosta tuli parisataa katsojaa kannustamaan Metallurgin pelaajaa
  13. Arvi Savolainen teki suomalaista painihistoriaa voittamalla alle 20-vuotiaiden MM-kultaa
  14. Näytä lisää