Ulkomaat

Marcus Martinin ja Marissa Blairin hää­kuvalla on ainut­laatuinen tausta – Tasan vuosi sitten täysin toisen­lainen otos nosti heidät Charlottesvillen synkän päivän symboleiksi

Valokuvaaja Ryan Kellyn Charlottesvillen mielenosoituksessa ottamassa, Pulitzer-palkitussa kuvassa 26-vuotias Marcus Martin joutuu uusnatsin auton jyräämäksi tönäistyään viime hetkellä kihlattunsa turvaan. Kun pari tänä keväänä sanoi tahdon, Kelly otti hääkuvan.

Toukokuussa kuvat charlottesvilleläisistä Marcus Martinista ja Marissa Blairista tanssimassa ja maistelemassa hääkakkua nousivat Yhdysvaltojen suurimpien medioiden etusivuille.

Heitä tahtoivat onnitella tuntemattomat ympäri maata, sillä onnea säteilevä pari tunnetaan alun perin toisenlaisesta kuvasta, joka nosti heidät yhden Yhdysvaltojen viime vuoden synkimmän päivän symboliksi.

Tänään sunnuntaina tulee kuluneeksi tasan vuosi siitä, kun Martin työnsi Blairin väkijoukkoon ajaneen auton tieltä Charlottesvillen rasisminvastaisessa mielenosoituksessa.

Kuvaaja Ryan Kellyn sekuntia myöhemmin ottama valokuva on noussut ikoniseksi muistutukseksi mustasta päivästä, jolloin valkoista ylivaltaa kannattavien ja äärioikeiston järjestämä Unite the Right eli Yhdistäkää oikeisto -soihtukulkue johti ensin vastamielenosoituksiin ja tappeluihin ja kärjistyi lopulta henkirikokseen, kun uusnatsi ajoi autonsa vastamielenosoituksen väkijoukkoon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt Yhdysvalloissa varaudutaan jälleen mellakoihin. Äärioikeistolaisten mielenosoituksen on määrä alkaa myöhään sunnuntai-iltana Suomen aikaa Washingtonissa, kertoi uutistoimisto Reuters. Myös äärioikeiston vastustajat järjestävät useita mielenosoituksia.

Charlottesvillen keskustassa puolestaan partioi Reutersin mukaan satoja poliiseja.

Valokuvaaja Ryan Kellyn vuosi sitten ottamassa kuvassa törmäyksen voimasta ilmaan sinkoutunut Martin lentää lähes vaakatasossa auton työntyessä väkijoukkoon hänen takanaan. Törmäyksessä jumiin jäänyt nilkka on ilmalennon aikana vääntynyt luonnottomasti sivuun.

Martinin ympärillä viuhuvat juhlakansan värikkäät aurinkolasit, vesipullot ja kännykät.

Kuvaan tallentuivat myös Martinin ja Blairin iskussa kuolleen ystävän, aktivisti Heather Heyerin viimeiset hetket.


Martin, Blair ja Heyer olivat liittyneet juhlivien vastamielenosoittajien joukkoon yhdessä, kertoo The Washington Post.

Työvaatteet valmiiksi kahvilassa työvuoroa varten vaihtanut Heyer oli Blairin mukaan ollut jo aikeissa lähteä. Sen jälkeen, kun poliisi oli kieltänyt äärioikeiston kokoontumisen, iloinen tunnelma sai hänetkin jäämään vielä hetkeksi.

”Siellä oli ihmisiä pukeutuneena klovneiksi ja ihmisiä, jotka jakoivat vettä ja halauksia”, muistelee 28 vuotias Blair tunnelmaa The Washington Postille vuotta myöhemmin.

”Se tuntui voitolta. Hei, nämä ovat meidän katumme.”

Väkijoukkoon kaahannut auto ilmaantui kuin tyhjästä.

Suoraa lähetystä sosiaaliseen mediaan kuvannut Blair ei kuullut edes kiihdyttävän auton renkaiden kirskuntaa ennen kuin Martin jo kaatoi hänet maahan kadun laidalle.

”Se tapahtui niin nopeasti. Tunsin, kuinka minut työnnettiin pois tieltä”, Blair kertoi brittilehti Daily Mailille.

Martin itse yritti hypätä viereen pysäköidyn auton päälle, hieman liian myöhään. Henki säilyi, mutta jalka musertui törmäyksessä.

Jos kuvaan tallentuneiden Martinin ja Blairin tarina onkin erikoinen, niin on myös itse kuvan.

Kelly on kerrannut sitä haastatteluissa ja tilaisuuksissa sen jälkeen, kun kuva ensin levisi ympäri maailmaa ja voitti sitten arvostetun Pulitzer-palkinnon.

Mielenosoitus sattui Kellyn viimeiselle työpäivälle. Hän työskenteli Charlottesville Daily Progress -lehdessä.

Kelly piti työstään lehtikuvaajana, mutta toimittajiin kohdistuvan vihamielisyyden nousu ja kutistuvan paikallislehden pitkät työpäivät ja pieni palkka olivat alkaneet nakertaa jaksamista, Kelly kertoi The Washington Postille. Hän oli päättänyt vaihtaa alaa.

Vielä oli kuvattava yksi mielenosoitus. Kelly oli juuri saapunut juhlivan väkijoukon kannoille, kun hän huomasi kadun kulmalta kääntyvän Dodgen.

Hetken Kelly luuli, että auto oli eksynyt väärään paikkaan etsiessään reittiä mielenosoittajien ympäri. Sitten hän kuuli moottorin kiihdyttävän ja nosti vaistomaisesti kameransa.

Kuvista tuli Kellyn uran kammottavimmat ja kiitellyimmät, mutta myös viimeiset uutiskuvat.

Kaksi päivää myöhemmin Kelly aloitti sovitusti uudessa työssään käsityöläisoluita valmistavan panimon sosiaalisen median vastaavana työntekijänä Richmondissa eikä enää palannut lehden toimitukseen.

Hän ei silti epäröinyt, kun sanomalehti The New York Times yhdeksän kuukautta myöhemmin toukokuussa pyysi häntä kuvaamaan Martinin ja Blairin häät.

Kelly ei ollut koskaan varsinaisesti tavannut kuviinsa tallentunutta paria, joka vannoisi vihkivalansa

”Oli upeaa olla osa sitä hetkeä”, Kelly kertoi yhdysvaltalaiselle Slate-lehden haastattelussa.

Kelly ei ollut häiden ainoa kunniavieras. Myös Charlottesvillen iskussa kuolleen Heyerin äiti Susan Bro osallistui juhlaan, jonka kulut paikalliset yritykset yhdessä kattoivat iskun uhrien muistoksi.

Kelly kertoi Slatelle olevansa kiitollinen, että pääsi pyytämään anteeksi äidiltä, jonka lapsen kuolemasta otettu kuva nosti hänet maailmanmaineeseen.

”Olin todella iloinen, että sain nähdä, kuinka ympyrä tavallaan sulkeutuu.”

Tausta

Yksi kuoli, kymmenen loukkaantui


 Charlottesvillessä Virginian osavaltiossa Yhdysvalloissa järjestettiin 12. elokuuta 2017 uusnatsien mielenosoitus, joka vastusti sisällissodassa etelävaltioiden puolella taistelleen kenraalin Robert E. Leen patsaan poistamista kaupungista.

 Auto ajoi väkijoukkoon, joka vastusti rauhanomaisesti valkoista ylivaltaa kannattavien mielenosoitusta. Iskussa kuoli 32-vuotias Heather Heyer ja loukkaantui yli kymmenen muuta.

 Auton kuljettajaa vastaan on nostettu syyte murhasta.

 Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia kritisoitiin laajasti hänen iskun jälkeen pitämästään puheesta, jossa hän painotti ”useiden osapuolten” harjoittaneen väkivaltaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Uusnatsit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Junaliikenne käynnistymässä kaaoksen jälkeen, häiriöitä tiedossa loppuillaksi – Matkustajia jumiutui yli kahdeksi tunniksi raiteille

  5. 5

   Toimittaja putosi puumajoja yhdistävältä riippusillalta ja kuoli – Saksan poliisi keskeytti aktivistien puumajaleirin tyhjentämisen Hambachin metsässä

  6. 6

   Päiväkotien rahankeruussa on kirjavat käytännöt – ”Yksi vanhempi laittoi sähköpostilla kaikille oman tilinumeronsa ja pyysi kymmentä euroa kuukaudessa”

  7. 7

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  8. 8

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  9. 9

   Barcelonan fanit raivostuivat – syynä on kuva ruutupaidasta, joka romuttaisi 118-vuotisen historian

  10. 10

   Kyselytutkimus paljasti hämmentävän aukon suomalaisten ilmastotietämyksessä: Joka kymmenes uskoo päästöttömän ydinvoiman tuottavan eniten hiilidioksidipäästöjä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  2. 2

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  5. 5

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  6. 6

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  7. 7

   Junaliikenne käynnistymässä kaaoksen jälkeen, häiriöitä tiedossa loppuillaksi – Matkustajia jumiutui yli kahdeksi tunniksi raiteille

  8. 8

   Espoo myöntää: Opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies

  9. 9

   Mikä ihme saa amerikkalaiset luulemaan, että he säästyvät hirmu­myrskyjen tuhoilta? Vastauksia on ainakin kolme

  10. 10

   Mailin tornitalo kutistui kilometriseksi, ja nyt aavikolla seisoo onneton ranka – Näin Saudi-Arabian suuret unelmat murenevat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  10. 10

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Junakaaoksen seuraus: Radion sinfoniaorkesterin soittaja joutui opettelemaan kollegansa osuuden väliajalla – Prokofjevin vaikein sinfonia onnistui silti
  3. Ajax palasi huimilla maaleilla Mestarien liigaan – yhdessä oli jopa häivähdys Marco van Bastenin klassikkomaalia
  4. Toimittaja putosi puumajoja yhdistävältä riippusillalta ja kuoli – Saksan poliisi keskeytti aktivistien puumajaleirin tyhjentämisen Hambachin metsässä
  5. Vantaan seurakunnat kaavailevat Lehtisaaren asukkaille entistä isompia vuokria, jättikorotukset saattavat kuitenkin peruuntua – ”Kokonaisuus on auki asukkaiden kannalta”
  6. Junaliikenne käynnistymässä kaaoksen jälkeen, häiriöitä tiedossa loppuillaksi – Matkustajia jumiutui yli kahdeksi tunniksi raiteille
  7. Kaksi mielenterveyspotilasta hukkui tulvaveden temmattua poliisiauton Yhdysvalloissa
  8. Narripaidat jatkaa yhä voittamattomina kotikaukalossaan – Savosta tuli parisataa katsojaa kannustamaan Metallurgin pelaajaa
  9. Arvi Savolainen teki suomalaista painihistoriaa voittamalla alle 20-vuotiaiden MM-kultaa
  10. Tunti sitten
  11. Pääministeri Sipilä suhtautuu harkiten tuhansiin uusiin EU-rajavalvojiin: valtuudet ovat vielä epäselvät – Euroopan johtajat etsivät yhteisymmärrystä maahanmuutosta
  12. Barcelonan fanit raivostuivat – syynä on kuva ruutupaidasta, joka romuttaisi 118-vuotisen historian
  13. Näytä lisää