Ulkomaat

Espanja kyllästyi ”sovinistiseen terrorismiin” – satamakaupunki keksi tavan ehkäistä naisten ahdistelua

Vigon satamakaupungin linja-autoissa naiset voivat reitin varrella pysähtyä pikkutunneilla vaikka kotinsa nurkalle. Espanjassa velloo sukupuolisen väkivallan vastainen protestiaalto, joka murentaa piintynyttä machokulttuuria.

Vigo. Konditoriassa työskentelevä Laura Soto, 38, palailee perjantaivuorosta kotiin linja-autolla Vigon kaupungin keskustasta.

On iltamyöhä, joten Soto voisi hyödyntää paikallisen liikennelaitoksen erikoiskohtelua naisille. Luoteisespanjalaisen satamakaupungin busseissa on otettu käyttöön ”ahdistelun vastaiset pysäkit”.

”Voin pyytää kuljettajaa jättämään minut pois missä tahansa lähimpänä määränpäätä, kunhan se sijaitsee bussin reitillä. Ei ole tarvinnut pyytää, koska asun onnekseni ihan lähellä oikeaa pysäkkiä”, Soto kertoo bussikatoksen alla Vigon oopperataloa vastapäätä.


Pysäkki­palvelua saa käyttää kello 22.30–6.30 välillä. Naispysäkit ovat osa Galician itsehallintoalueella sijaitsevan, lähes 300 000 asukkaan kaupungin kampanjaa. Vigo tähtää käytännön toimilla sukupuolista väkivaltaa vastaan machokulttuurista tunnetussa maassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kesäkuussa valtaan astunut Espanjan pääministeri Pedro Sanchez on myös luvannut selättää ”sovinistisen terrorismin”. Noin kolmannes espanjalaisista naisista kertoo kokeneensa seksuaalista ahdistelua ainakin kerran elämässään, mielipidekysely selvitti viime keväänä. Asiantuntijat arvioivat El Pais-lehden mukaan, että useimmat ahdistelutapaukset ja pahoinpitelyt jäävät kuitenkin ilmoittamatta. Luotettavia tilastoja ei ole.

Kaikkialla Espanjassa velloo liikehdintä naisten tasa-arvon ja ruumiillisen koskemattomuuden puolesta. Kansainvälinen #MeToo on valanut pontta kansalaisliikkeeseen. Suurmielenosoitukset ja paikalliset protestit ovat alkaneet vaikuttaa poliittisiin päätöksiin niin keskushallituksessa Madridissa kuin kunnissa ja kaupungeissa.

”Naispysäkit ovat hyvä ajatus mutta vain yksi lisäkeino häirinnän kitkemiseksi. On tehtävä paljon muutakin. Esimerkiksi viranomaisvalvontaa pitää lisätä ja väkivaltaan syyllistyneiden rangaistuksia on kovennettava”, Laura Soto luettelee.

Hän tarkkailee valotaulua, joka ilmoittaa lähestyvien bussien saapumisen minuutilleen. Vihreä kaupunkilinja toisensa jälkeen nytkähtää paikalle. Sisään nousee pääosin naisia.

Soto toteaa, ettei kukaan tavallisesti tuppaa liian lähelle linja-autoissa. Yölinjan rattia tottuneesti kääntävä Carlos Estevez, 56, vakuuttaa Vigon olevan aika rauhallinen paikka.

”Luojan kiitos busseissakaan ei tavata häiriköidä”, kuljettaja Estevez sanoo.


Naispysäkit ovat saaneet liikennelaitoksen kollegoilta Estevezin mukaansa pelkkää kannatusta. ”Jos edes yksi nainen tuntee olonsa tämän ansiosta turvallisemmaksi, niin palvelu on tarpeellinen.”

Kovin moni ei ole tosin hänen vuorossaan käyttänyt helmikuussa alkanutta palvelua. Pyytäjät ovat halunneet jäädä esimerkiksi vilkkaaseen kohtaan muutoin autioituneilla kaduilla tai lähempänä asuntoa syrjäisen pysäkin sijaan kaupungin laitamilla.

”Heitä on osunut kohdalleni korkeintaan kolmisenkymmentä. Enemmistö on ollut 30–50-vuotiaita. Muutama on vaikuttanut pelokkaalta.”

Ainakin toinen galicialaiskaupunki A Coruña, Baskimaan pääkaupunki Bilbao ja katalonialainen Terrassa ovat hiljattain ottaneet pysäkit pyynnöstä käyttöön. Segovia ja Asturiassa sijaitseva Gijón harkitsevat samaa.

”Yksi mies machoili, että miksi hän ei saa jäädä bussista suoraan pubin edessä. Taisi olla päissään”, Carlos Estevez naurahtaa.

Valtava banderolli riippuu kaupungintalon ulkoseinässä pääsisäänkäynnin yllä: Vigo contra violencias machistas, sovinistisia väkivallantekoja vastaan, kyltti julistaa.

”Kaikki miehet eivät varmastikaan pidä macho-sanasta tässä yhteydessä, mutta se osuu naulankantaan! Miesten naisille tekemä väkivalta on yhteiskuntamme kirous. Näin on Galiciassa ja Espanjassa kuin myös kaikkialla Euroopassa”, liikenteestä ja Eurooppa-projekteista vastaava päällikkö Ángeles Marra toteaa kaupungintalossa sijaitsevassa näköalakonttorissaan.

Siksi väkivaltaa vastaan on ”taisteltava kaikkialla yhteiskunnan koneistossa” ja varsinkin kunnallistasolla, hän tähdentää. ”Tunnemme naisten ongelmat läheisesti. Panostamme Vigossa tasa-arvon edistämiseen lasten valistamisesta lähtien.”


Linja-autojen häirintää torjuva pysäkki-idea omittiin Pariisin alueelta, Marra sanoo. Siellä kokeilu käynnistettiin helmikuun alussa, ja se koskee nyt neljää yölinjaa.

Vigo päätti ryhtyä myös työllistämään kotiväkivallan uhreja. ”Palkkalistoilla on nyt kolmetoista, esimerkiksi elämänkumppanin pahoinpitelemää naista. Haluamme tukea heitä taloudellisessa riippumattomuudessa.”

Espanjan tasa-arvosta vastaava varapääministeri Carmen Calvo tiedotti hiljattain kiireellisistä uudistuksista naisten aseman parantamiseksi. Kunnille ja kaupungeille on luvassa lisärahoitusta sekä uusia valtuuksia uhrien suojelemiseksi ja rikostapausten selvittämiseksi. Myös eri itsehallintoalueet saavat loppuvuodeksi sata miljoonaa euroa seksuaaliväkivallan vastaisiin toimiin.

Joukko lakeja ja säädöksiä astuu voimaan hallituksen mukaan viimeistään ensi vuoden alussa. Näihin lukeutuu Calvon ehdottama muutos rikoslakiin, että seksiin tarvitaan molempien osapuolten selkeä suostumus. Jos näin ei tapahdu, kyseessä on raiskaus.

Muutos toisi Espanjan samoille linjoille Ruotsin kanssa. Ruotsin valtiopäivät päätti toukokuussa muuttaa raiskausta koskevaa lakia.

Sukupuolisen väkivallan vastustaminen on nyt muotiteema politiikassa, mutta täydellä syyllä, Vigon pääkadulla koiraa ulkoiluttavat ystävykset Carla Nogueira, 23, ja Silvia Perez, 22, sanovat.

”Öisin pikkutunneilla olen kyllä säikkynä kadulla. Ei hätää, jos tie risteää naisen kanssa, mutta jos vastaan tulee mies, yritän tukahduttaa pelkoni ja puhun vaikka kännykkään”, Nogueira kuvailee.

Molemmat ovat osallistuneet kotikaupunkinsa isoihin mielenosoituksiin. ”Ennen naisten oikeuksista ei puhuttu mitään. Ahdistelua ei pidetty tärkeänä aiheena uutisissa. Asenteet ovat selvästi muuttuneet”, Nogueira sanoo.


Kansainvälisenä naisten päivänä 8. maaliskuuta sadattuhannet ihmiset yli sukupolvien ja sukupuolien osoittivat mieltä Espanjassa. Maa meni lisäprotestina vuorokaudeksi yleislakkoon ainoana maailmassa.

Sytyke voimallisille protesteille on ollut oikeusjuttu, joka liittyy La Manadaksi, susilaumaksi, itseään kutsuneeseen miesjoukkoon. Tapaus kasvoi Espanjan omaksi #MeToo-liikkeeksi.

18-vuotias nainen syytti viittä liki 30-vuotiasta miestä joukkoraiskauksesta Pamplonan härkäfestivaaleilla 2016. Miehet tuomittiin raiskauksen sijaan seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Tyrmistystä herättänyt tuomio langetettiin huhtikuussa, ja miehet ovat jo takuita vastaan vapaudessa. Tämä on kerännyt suuttuneita ihmisiä mielenosoituksiin pitkin kesää.

Kuohunta on ollut hyväksi, sillä Espanja on vihdoin kehittymässä tasa-arvoisempaan suuntaan, Vigon ostoskadulla kulkeva lentokenttävirkailija Daniel Fontan, 39, päättelee.

”Epäkohdilta ei enää voi sulkea silmiä. Ennen miellettiin, että naisten piti olla kotona hoitamassa lapsia. Työssä ei voinut käydä, joten nainen oli taloudellisesti miehen armoilla. Nyt myös miehet haluavat ja voivat hoitaa lapsia.”

Iäkäs pariskunta Tere Gómez, 80, ja Paco Zarandón, 83, seuraa viikonlopun vilinää ostoskadun penkillä. He pitävät toisiaan hellästi kädestä.

Sukupuolinen väkivalta johtuu Zarandónin mielestä kumppanin kunnioituksen puutteesta. Vaimo neuvoo hylkäämään väkivaltaiset puolisot.

”Jos avioelämä ei suju, eroa! Jos miehesi on paha, älä ota vastaan lyöntejä, vaan jätä hänet ja jatka elämää”, Tere Gómez kannustaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Häirintä
 • Espanja

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Eduskunta äänesti Timo Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60 – Suora lähetys jatkuu, HS seuraa hetki hetkeltä

  2. 2

   Kapinalippu nousi asunnottomien asuntolan lipputankoon Hietaniemenkadulla – Tuntematon pilailija onnistui täydellisesti: lippu on jumissa eikä sitä saada alas

  3. 3

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  4. 4

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  5. 5

   Mies kylvi pelkoa naapureissa vuosien ajan ja soitteli yötä myötä haitaria Haagassa – Oikeus: Miehen sai häätää

  6. 6

   Keskusta ja kokoomus ottivat sinisten uhkauksen todesta – lopulta Soini-äänestyksessä on kyse vain valta­politiikasta

  7. 7

   Sauberin tallipäällikkö nostaa yhden Kimi Räikkösen taidon ylitse muiden: ”Hän on siinä ehkä kaikkein paras”

  8. 8

   Poliisi: ”Nasujaisten” jatkot kärjistyivät Vantaalla sivullisten hakkaamiseksi – juhlijoilla ollut mukanaan myös teräaseita

  9. 9

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  10. 10

   Ravintolaketju Restamax aloittaa tuhatta henkeä koskevat yt-neuvottelut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  2. 2

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  3. 3

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  4. 4

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  5. 5

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  6. 6

   Meksikon ruumisrekka­skandaali paisuu – vainajia onkin yli kolmesataa

  7. 7

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  8. 8

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  9. 9

   Aftonbladet: Oppilas vangittiin Ruotsissa epäiltynä opettajan raiskauksesta

  10. 10

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – Syrjä kiistää syytteet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää