Ulkomaat

Espanja kyllästyi ”sovinistiseen terrorismiin” – satamakaupunki keksi tavan ehkäistä naisten ahdistelua

Vigon satamakaupungin linja-autoissa naiset voivat reitin varrella pysähtyä pikkutunneilla vaikka kotinsa nurkalle. Espanjassa velloo sukupuolisen väkivallan vastainen protestiaalto, joka murentaa piintynyttä machokulttuuria.

Vigo. Konditoriassa työskentelevä Laura Soto, 38, palailee perjantaivuorosta kotiin linja-autolla Vigon kaupungin keskustasta.

On iltamyöhä, joten Soto voisi hyödyntää paikallisen liikennelaitoksen erikoiskohtelua naisille. Luoteisespanjalaisen satamakaupungin busseissa on otettu käyttöön ”ahdistelun vastaiset pysäkit”.

”Voin pyytää kuljettajaa jättämään minut pois missä tahansa lähimpänä määränpäätä, kunhan se sijaitsee bussin reitillä. Ei ole tarvinnut pyytää, koska asun onnekseni ihan lähellä oikeaa pysäkkiä”, Soto kertoo bussikatoksen alla Vigon oopperataloa vastapäätä.


Pysäkki­palvelua saa käyttää kello 22.30–6.30 välillä. Naispysäkit ovat osa Galician itsehallintoalueella sijaitsevan, lähes 300 000 asukkaan kaupungin kampanjaa. Vigo tähtää käytännön toimilla sukupuolista väkivaltaa vastaan machokulttuurista tunnetussa maassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kesäkuussa valtaan astunut Espanjan pääministeri Pedro Sanchez on myös luvannut selättää ”sovinistisen terrorismin”. Noin kolmannes espanjalaisista naisista kertoo kokeneensa seksuaalista ahdistelua ainakin kerran elämässään, mielipidekysely selvitti viime keväänä. Asiantuntijat arvioivat El Pais-lehden mukaan, että useimmat ahdistelutapaukset ja pahoinpitelyt jäävät kuitenkin ilmoittamatta. Luotettavia tilastoja ei ole.

Kaikkialla Espanjassa velloo liikehdintä naisten tasa-arvon ja ruumiillisen koskemattomuuden puolesta. Kansainvälinen #MeToo on valanut pontta kansalaisliikkeeseen. Suurmielenosoitukset ja paikalliset protestit ovat alkaneet vaikuttaa poliittisiin päätöksiin niin keskushallituksessa Madridissa kuin kunnissa ja kaupungeissa.

”Naispysäkit ovat hyvä ajatus mutta vain yksi lisäkeino häirinnän kitkemiseksi. On tehtävä paljon muutakin. Esimerkiksi viranomaisvalvontaa pitää lisätä ja väkivaltaan syyllistyneiden rangaistuksia on kovennettava”, Laura Soto luettelee.

Hän tarkkailee valotaulua, joka ilmoittaa lähestyvien bussien saapumisen minuutilleen. Vihreä kaupunkilinja toisensa jälkeen nytkähtää paikalle. Sisään nousee pääosin naisia.

Soto toteaa, ettei kukaan tavallisesti tuppaa liian lähelle linja-autoissa. Yölinjan rattia tottuneesti kääntävä Carlos Estevez, 56, vakuuttaa Vigon olevan aika rauhallinen paikka.

”Luojan kiitos busseissakaan ei tavata häiriköidä”, kuljettaja Estevez sanoo.


Naispysäkit ovat saaneet liikennelaitoksen kollegoilta Estevezin mukaansa pelkkää kannatusta. ”Jos edes yksi nainen tuntee olonsa tämän ansiosta turvallisemmaksi, niin palvelu on tarpeellinen.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kovin moni ei ole tosin hänen vuorossaan käyttänyt helmikuussa alkanutta palvelua. Pyytäjät ovat halunneet jäädä esimerkiksi vilkkaaseen kohtaan muutoin autioituneilla kaduilla tai lähempänä asuntoa syrjäisen pysäkin sijaan kaupungin laitamilla.

”Heitä on osunut kohdalleni korkeintaan kolmisenkymmentä. Enemmistö on ollut 30–50-vuotiaita. Muutama on vaikuttanut pelokkaalta.”

Ainakin toinen galicialaiskaupunki A Coruña, Baskimaan pääkaupunki Bilbao ja katalonialainen Terrassa ovat hiljattain ottaneet pysäkit pyynnöstä käyttöön. Segovia ja Asturiassa sijaitseva Gijón harkitsevat samaa.

”Yksi mies machoili, että miksi hän ei saa jäädä bussista suoraan pubin edessä. Taisi olla päissään”, Carlos Estevez naurahtaa.

Valtava banderolli riippuu kaupungintalon ulkoseinässä pääsisäänkäynnin yllä: Vigo contra violencias machistas, sovinistisia väkivallantekoja vastaan, kyltti julistaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kaikki miehet eivät varmastikaan pidä macho-sanasta tässä yhteydessä, mutta se osuu naulankantaan! Miesten naisille tekemä väkivalta on yhteiskuntamme kirous. Näin on Galiciassa ja Espanjassa kuin myös kaikkialla Euroopassa”, liikenteestä ja Eurooppa-projekteista vastaava päällikkö Ángeles Marra toteaa kaupungintalossa sijaitsevassa näköalakonttorissaan.

Siksi väkivaltaa vastaan on ”taisteltava kaikkialla yhteiskunnan koneistossa” ja varsinkin kunnallistasolla, hän tähdentää. ”Tunnemme naisten ongelmat läheisesti. Panostamme Vigossa tasa-arvon edistämiseen lasten valistamisesta lähtien.”


Linja-autojen häirintää torjuva pysäkki-idea omittiin Pariisin alueelta, Marra sanoo. Siellä kokeilu käynnistettiin helmikuun alussa, ja se koskee nyt neljää yölinjaa.

Vigo päätti ryhtyä myös työllistämään kotiväkivallan uhreja. ”Palkkalistoilla on nyt kolmetoista, esimerkiksi elämänkumppanin pahoinpitelemää naista. Haluamme tukea heitä taloudellisessa riippumattomuudessa.”

Espanjan tasa-arvosta vastaava varapääministeri Carmen Calvo tiedotti hiljattain kiireellisistä uudistuksista naisten aseman parantamiseksi. Kunnille ja kaupungeille on luvassa lisärahoitusta sekä uusia valtuuksia uhrien suojelemiseksi ja rikostapausten selvittämiseksi. Myös eri itsehallintoalueet saavat loppuvuodeksi sata miljoonaa euroa seksuaaliväkivallan vastaisiin toimiin.

Joukko lakeja ja säädöksiä astuu voimaan hallituksen mukaan viimeistään ensi vuoden alussa. Näihin lukeutuu Calvon ehdottama muutos rikoslakiin, että seksiin tarvitaan molempien osapuolten selkeä suostumus. Jos näin ei tapahdu, kyseessä on raiskaus.

Muutos toisi Espanjan samoille linjoille Ruotsin kanssa. Ruotsin valtiopäivät päätti toukokuussa muuttaa raiskausta koskevaa lakia.

Sukupuolisen väkivallan vastustaminen on nyt muotiteema politiikassa, mutta täydellä syyllä, Vigon pääkadulla koiraa ulkoiluttavat ystävykset Carla Nogueira, 23, ja Silvia Perez, 22, sanovat.

”Öisin pikkutunneilla olen kyllä säikkynä kadulla. Ei hätää, jos tie risteää naisen kanssa, mutta jos vastaan tulee mies, yritän tukahduttaa pelkoni ja puhun vaikka kännykkään”, Nogueira kuvailee.

Molemmat ovat osallistuneet kotikaupunkinsa isoihin mielenosoituksiin. ”Ennen naisten oikeuksista ei puhuttu mitään. Ahdistelua ei pidetty tärkeänä aiheena uutisissa. Asenteet ovat selvästi muuttuneet”, Nogueira sanoo.


Kansainvälisenä naisten päivänä 8. maaliskuuta sadattuhannet ihmiset yli sukupolvien ja sukupuolien osoittivat mieltä Espanjassa. Maa meni lisäprotestina vuorokaudeksi yleislakkoon ainoana maailmassa.

Sytyke voimallisille protesteille on ollut oikeusjuttu, joka liittyy La Manadaksi, susilaumaksi, itseään kutsuneeseen miesjoukkoon. Tapaus kasvoi Espanjan omaksi #MeToo-liikkeeksi.

18-vuotias nainen syytti viittä liki 30-vuotiasta miestä joukkoraiskauksesta Pamplonan härkäfestivaaleilla 2016. Miehet tuomittiin raiskauksen sijaan seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Tyrmistystä herättänyt tuomio langetettiin huhtikuussa, ja miehet ovat jo takuita vastaan vapaudessa. Tämä on kerännyt suuttuneita ihmisiä mielenosoituksiin pitkin kesää.

Kuohunta on ollut hyväksi, sillä Espanja on vihdoin kehittymässä tasa-arvoisempaan suuntaan, Vigon ostoskadulla kulkeva lentokenttävirkailija Daniel Fontan, 39, päättelee.

”Epäkohdilta ei enää voi sulkea silmiä. Ennen miellettiin, että naisten piti olla kotona hoitamassa lapsia. Työssä ei voinut käydä, joten nainen oli taloudellisesti miehen armoilla. Nyt myös miehet haluavat ja voivat hoitaa lapsia.”

Iäkäs pariskunta Tere Gómez, 80, ja Paco Zarandón, 83, seuraa viikonlopun vilinää ostoskadun penkillä. He pitävät toisiaan hellästi kädestä.

Sukupuolinen väkivalta johtuu Zarandónin mielestä kumppanin kunnioituksen puutteesta. Vaimo neuvoo hylkäämään väkivaltaiset puolisot.

”Jos avioelämä ei suju, eroa! Jos miehesi on paha, älä ota vastaan lyöntejä, vaan jätä hänet ja jatka elämää”, Tere Gómez kannustaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Häirintä
 • Espanja

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Saudi-Arabia pilkkaa meitä, eikä se enää ole yksin

  2. 2

   Kun Henry Nyman oli nuori, poliisi kantoi romani­nuoret niskasta pitäen ulos pakkaseen – nyt poika Rony Nyman työskentelee vartijana, mutta ennakko­luulot eivät ole juurikaan muuttuneet

   Tilaajille
  3. 3

   Sixpackin saa, jos tietää mitä tekee – Ravitsemuksen ja liikunnan ammattilaiset kertovat, miten saavutetaan timmi vatsa

   Tilaajille
  4. 4

   Harvardin yli­opisto joutui oikeuteen etnisistä kiintiöistä – Aasialais­taustaiset opiskelijat sanovat yli­opiston syrjivän heitä, koska he ovat liian hyviä

  5. 5

   MV-lehden Janitskinin tuominnut oikeus laittoi rajat verkon vihan­lietsonnalle – Mutta miksi suomalaiset saatiin niin helposti kääntymään toisiaan vastaan?

  6. 6

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  7. 7

   Kuluttaja­valintojen liika korostaminen ilmasto­talkoissa on vaarallista ajan­hukkaa

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Parjattu kahvi estääkin monia sairauksia – Tämä laaja tiede­artikkeli kertoo, kuinka syntinen myrkky muuttui terveys­juomaksi

   Tilaajille
  10. 10

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  2. 2

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  3. 3

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  4. 4

   ”Motiivina maineen tuhoaminen ja ammattitaidon kyseenalaistaminen” – MV-lehden Ilja Janitskinille ehdoton vankeustuomio, Johan Bäckmanille ehdollista vankeutta Ylen toimittajan kunnian­loukkauksesta ja vainoamisesta

  5. 5

   Äitiyspakkaus taas otsikoissa ulkomailla: Suomalaiskeksintö voi olla vauvalle vaarallinen, varoittaa professori brittivanhempia

  6. 6

   ”Ne tyypit” vyöryttivät vihaa ja uhkauksia, ja lopulta Hanna Huumonen linnoittautui kotiinsa turva­sumuttimen kanssa – Huumonen katkaisi MV-lehden raha­virran, ja vastaisku oli armoton

   Tilaajille
  7. 7

   Ylen toimittajan potkuja Louhimies-tapauksen takia vaatinut kansan­edustaja­kaksikko ei ehkä tajunnut ironiaa omassa vaatimuksessaan

  8. 8

   Kritiikki kiinalaisten verkko­kauppojen mitättömiä posti­maksuja kohtaan kasvaa – USA aikoo irtaantua 144-vuotisesta sopimuksesta, johon verkko­kaupan halpuus perustuu

  9. 9

   Kun vanhempi ei halua rokottaa lastaan, taustalla on toinen kahdesta harhasta – Ne tuntee Jonas Sivelä, joka kumoaa työkseen salaliittoteorioita

   Tilaajille
  10. 10

   BBC:n toimittaja perehtyi suomalaiseen small talkin puutteeseen perusteellisesti – apuna meemi, Kimi Räikkönen, peruslatteudet ja haastatteluja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  6. 6

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  7. 7

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  10. 10

   Näe Oodi jo ennen avajaisia – ilmakuvat ja virtuaalikierros työmaalla paljastavat kirjaston ainutlaatuisuuden

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. MV-lehden Janitskinin tuominnut oikeus laittoi rajat verkon vihan­lietsonnalle – Mutta miksi suomalaiset saatiin niin helposti kääntymään toisiaan vastaan?
  3. Hevosurheilu: Olympiavoittaja Iivo Niskanen houkutteli useita maajoukkuehiihtäjiä ravihevosen omistajiksi – osa lähti mukaan kymmenen minuutin miettimisajalla
  4. Salibandyssa miehet ovat maailmanmestareinakin haastajia ja tässä on avainsyy: ”Toivottavasti kukaan ei vedä hernettä nenään”
  5. Tunti sitten
  6. Ansioluettelonsa ja uransa perusteella Stubb on ylivoimainen Weberiin verrattuna, mutta Weber on syntynyt Saksaan
  7. Venäläisten rahan­pesuun puuttuminen on vaikeaa
  8. Mikko Rantanen NHL:n syöttö­pörssin kärkeen – Patrik Laineen tykki lauloi ylivoimalla
  9. 2 tuntia sitten
  10. Uutuuskirja Totuuden jälkeen kertoo, miksi on tuhoisaa päästää valehtelijat osa­puoliksi julkiseen keskusteluun
  11. Kuluttaja­valintojen liika korostaminen ilmasto­talkoissa on vaarallista ajan­hukkaa
  12. Maailman­mestareiden karua arkea Helsingissä: Eväät säilössä jään päällä ja harjoitus­paikka vaihtuu kuusi kertaa viikossa – ”Kertoo tahdon­voimasta, että luistelijat tulevat ja vielä maksavat siitä”
  13. Sixpackin saa, jos tietää mitä tekee – Ravitsemuksen ja liikunnan ammattilaiset kertovat, miten saavutetaan timmi vatsa Tilaajille
  14. Näytä lisää