Ulkomaat

Espanja kyllästyi ”sovinistiseen terrorismiin” – satamakaupunki keksi tavan ehkäistä naisten ahdistelua

Vigon satamakaupungin linja-autoissa naiset voivat reitin varrella pysähtyä pikkutunneilla vaikka kotinsa nurkalle. Espanjassa velloo sukupuolisen väkivallan vastainen protestiaalto, joka murentaa piintynyttä machokulttuuria.

Vigo. Konditoriassa työskentelevä Laura Soto, 38, palailee perjantaivuorosta kotiin linja-autolla Vigon kaupungin keskustasta.

On iltamyöhä, joten Soto voisi hyödyntää paikallisen liikennelaitoksen erikoiskohtelua naisille. Luoteisespanjalaisen satamakaupungin busseissa on otettu käyttöön ”ahdistelun vastaiset pysäkit”.

”Voin pyytää kuljettajaa jättämään minut pois missä tahansa lähimpänä määränpäätä, kunhan se sijaitsee bussin reitillä. Ei ole tarvinnut pyytää, koska asun onnekseni ihan lähellä oikeaa pysäkkiä”, Soto kertoo bussikatoksen alla Vigon oopperataloa vastapäätä.


Pysäkki­palvelua saa käyttää kello 22.30–6.30 välillä. Naispysäkit ovat osa Galician itsehallintoalueella sijaitsevan, lähes 300 000 asukkaan kaupungin kampanjaa. Vigo tähtää käytännön toimilla sukupuolista väkivaltaa vastaan machokulttuurista tunnetussa maassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kesäkuussa valtaan astunut Espanjan pääministeri Pedro Sanchez on myös luvannut selättää ”sovinistisen terrorismin”. Noin kolmannes espanjalaisista naisista kertoo kokeneensa seksuaalista ahdistelua ainakin kerran elämässään, mielipidekysely selvitti viime keväänä. Asiantuntijat arvioivat El Pais-lehden mukaan, että useimmat ahdistelutapaukset ja pahoinpitelyt jäävät kuitenkin ilmoittamatta. Luotettavia tilastoja ei ole.

Kaikkialla Espanjassa velloo liikehdintä naisten tasa-arvon ja ruumiillisen koskemattomuuden puolesta. Kansainvälinen #MeToo on valanut pontta kansalaisliikkeeseen. Suurmielenosoitukset ja paikalliset protestit ovat alkaneet vaikuttaa poliittisiin päätöksiin niin keskushallituksessa Madridissa kuin kunnissa ja kaupungeissa.

”Naispysäkit ovat hyvä ajatus mutta vain yksi lisäkeino häirinnän kitkemiseksi. On tehtävä paljon muutakin. Esimerkiksi viranomaisvalvontaa pitää lisätä ja väkivaltaan syyllistyneiden rangaistuksia on kovennettava”, Laura Soto luettelee.

Hän tarkkailee valotaulua, joka ilmoittaa lähestyvien bussien saapumisen minuutilleen. Vihreä kaupunkilinja toisensa jälkeen nytkähtää paikalle. Sisään nousee pääosin naisia.

Soto toteaa, ettei kukaan tavallisesti tuppaa liian lähelle linja-autoissa. Yölinjan rattia tottuneesti kääntävä Carlos Estevez, 56, vakuuttaa Vigon olevan aika rauhallinen paikka.

”Luojan kiitos busseissakaan ei tavata häiriköidä”, kuljettaja Estevez sanoo.


Naispysäkit ovat saaneet liikennelaitoksen kollegoilta Estevezin mukaansa pelkkää kannatusta. ”Jos edes yksi nainen tuntee olonsa tämän ansiosta turvallisemmaksi, niin palvelu on tarpeellinen.”

Kovin moni ei ole tosin hänen vuorossaan käyttänyt helmikuussa alkanutta palvelua. Pyytäjät ovat halunneet jäädä esimerkiksi vilkkaaseen kohtaan muutoin autioituneilla kaduilla tai lähempänä asuntoa syrjäisen pysäkin sijaan kaupungin laitamilla.

”Heitä on osunut kohdalleni korkeintaan kolmisenkymmentä. Enemmistö on ollut 30–50-vuotiaita. Muutama on vaikuttanut pelokkaalta.”

Ainakin toinen galicialaiskaupunki A Coruña, Baskimaan pääkaupunki Bilbao ja katalonialainen Terrassa ovat hiljattain ottaneet pysäkit pyynnöstä käyttöön. Segovia ja Asturiassa sijaitseva Gijón harkitsevat samaa.

”Yksi mies machoili, että miksi hän ei saa jäädä bussista suoraan pubin edessä. Taisi olla päissään”, Carlos Estevez naurahtaa.

Valtava banderolli riippuu kaupungintalon ulkoseinässä pääsisäänkäynnin yllä: Vigo contra violencias machistas, sovinistisia väkivallantekoja vastaan, kyltti julistaa.

”Kaikki miehet eivät varmastikaan pidä macho-sanasta tässä yhteydessä, mutta se osuu naulankantaan! Miesten naisille tekemä väkivalta on yhteiskuntamme kirous. Näin on Galiciassa ja Espanjassa kuin myös kaikkialla Euroopassa”, liikenteestä ja Eurooppa-projekteista vastaava päällikkö Ángeles Marra toteaa kaupungintalossa sijaitsevassa näköalakonttorissaan.

Siksi väkivaltaa vastaan on ”taisteltava kaikkialla yhteiskunnan koneistossa” ja varsinkin kunnallistasolla, hän tähdentää. ”Tunnemme naisten ongelmat läheisesti. Panostamme Vigossa tasa-arvon edistämiseen lasten valistamisesta lähtien.”


Linja-autojen häirintää torjuva pysäkki-idea omittiin Pariisin alueelta, Marra sanoo. Siellä kokeilu käynnistettiin helmikuun alussa, ja se koskee nyt neljää yölinjaa.

Vigo päätti ryhtyä myös työllistämään kotiväkivallan uhreja. ”Palkkalistoilla on nyt kolmetoista, esimerkiksi elämänkumppanin pahoinpitelemää naista. Haluamme tukea heitä taloudellisessa riippumattomuudessa.”

Espanjan tasa-arvosta vastaava varapääministeri Carmen Calvo tiedotti hiljattain kiireellisistä uudistuksista naisten aseman parantamiseksi. Kunnille ja kaupungeille on luvassa lisärahoitusta sekä uusia valtuuksia uhrien suojelemiseksi ja rikostapausten selvittämiseksi. Myös eri itsehallintoalueet saavat loppuvuodeksi sata miljoonaa euroa seksuaaliväkivallan vastaisiin toimiin.

Joukko lakeja ja säädöksiä astuu voimaan hallituksen mukaan viimeistään ensi vuoden alussa. Näihin lukeutuu Calvon ehdottama muutos rikoslakiin, että seksiin tarvitaan molempien osapuolten selkeä suostumus. Jos näin ei tapahdu, kyseessä on raiskaus.

Muutos toisi Espanjan samoille linjoille Ruotsin kanssa. Ruotsin valtiopäivät päätti toukokuussa muuttaa raiskausta koskevaa lakia.

Sukupuolisen väkivallan vastustaminen on nyt muotiteema politiikassa, mutta täydellä syyllä, Vigon pääkadulla koiraa ulkoiluttavat ystävykset Carla Nogueira, 23, ja Silvia Perez, 22, sanovat.

”Öisin pikkutunneilla olen kyllä säikkynä kadulla. Ei hätää, jos tie risteää naisen kanssa, mutta jos vastaan tulee mies, yritän tukahduttaa pelkoni ja puhun vaikka kännykkään”, Nogueira kuvailee.

Molemmat ovat osallistuneet kotikaupunkinsa isoihin mielenosoituksiin. ”Ennen naisten oikeuksista ei puhuttu mitään. Ahdistelua ei pidetty tärkeänä aiheena uutisissa. Asenteet ovat selvästi muuttuneet”, Nogueira sanoo.


Kansainvälisenä naisten päivänä 8. maaliskuuta sadattuhannet ihmiset yli sukupolvien ja sukupuolien osoittivat mieltä Espanjassa. Maa meni lisäprotestina vuorokaudeksi yleislakkoon ainoana maailmassa.

Sytyke voimallisille protesteille on ollut oikeusjuttu, joka liittyy La Manadaksi, susilaumaksi, itseään kutsuneeseen miesjoukkoon. Tapaus kasvoi Espanjan omaksi #MeToo-liikkeeksi.

18-vuotias nainen syytti viittä liki 30-vuotiasta miestä joukkoraiskauksesta Pamplonan härkäfestivaaleilla 2016. Miehet tuomittiin raiskauksen sijaan seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Tyrmistystä herättänyt tuomio langetettiin huhtikuussa, ja miehet ovat jo takuita vastaan vapaudessa. Tämä on kerännyt suuttuneita ihmisiä mielenosoituksiin pitkin kesää.

Kuohunta on ollut hyväksi, sillä Espanja on vihdoin kehittymässä tasa-arvoisempaan suuntaan, Vigon ostoskadulla kulkeva lentokenttävirkailija Daniel Fontan, 39, päättelee.

”Epäkohdilta ei enää voi sulkea silmiä. Ennen miellettiin, että naisten piti olla kotona hoitamassa lapsia. Työssä ei voinut käydä, joten nainen oli taloudellisesti miehen armoilla. Nyt myös miehet haluavat ja voivat hoitaa lapsia.”

Iäkäs pariskunta Tere Gómez, 80, ja Paco Zarandón, 83, seuraa viikonlopun vilinää ostoskadun penkillä. He pitävät toisiaan hellästi kädestä.

Sukupuolinen väkivalta johtuu Zarandónin mielestä kumppanin kunnioituksen puutteesta. Vaimo neuvoo hylkäämään väkivaltaiset puolisot.

”Jos avioelämä ei suju, eroa! Jos miehesi on paha, älä ota vastaan lyöntejä, vaan jätä hänet ja jatka elämää”, Tere Gómez kannustaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Häirintä
 • Espanja

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Junaliikenne käynnistymässä kaaoksen jälkeen, häiriöitä tiedossa loppuillaksi – Matkustajia jumiutui yli kahdeksi tunniksi raiteille

  5. 5

   Toimittaja putosi puumajoja yhdistävältä riippusillalta ja kuoli – Saksan poliisi keskeytti aktivistien puumajaleirin tyhjentämisen Hambachin metsässä

  6. 6

   Päiväkotien rahankeruussa on kirjavat käytännöt – ”Yksi vanhempi laittoi sähköpostilla kaikille oman tilinumeronsa ja pyysi kymmentä euroa kuukaudessa”

  7. 7

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  8. 8

   Barcelonan fanit raivostuivat – syynä on kuva ruutupaidasta, joka romuttaisi 118-vuotisen historian

  9. 9

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  10. 10

   Kyselytutkimus paljasti hämmentävän aukon suomalaisten ilmastotietämyksessä: Joka kymmenes uskoo päästöttömän ydinvoiman tuottavan eniten hiilidioksidipäästöjä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  2. 2

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  5. 5

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  6. 6

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  7. 7

   Espoo myöntää: Opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies

  8. 8

   Junaliikenne käynnistymässä kaaoksen jälkeen, häiriöitä tiedossa loppuillaksi – Matkustajia jumiutui yli kahdeksi tunniksi raiteille

  9. 9

   Mikä ihme saa amerikkalaiset luulemaan, että he säästyvät hirmu­myrskyjen tuhoilta? Vastauksia on ainakin kolme

  10. 10

   Mailin tornitalo kutistui kilometriseksi, ja nyt aavikolla seisoo onneton ranka – Näin Saudi-Arabian suuret unelmat murenevat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  10. 10

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  11. Näytä lisää