Ulkomaat    |   HS-analyysi

Valuuttakriisi syvenee, Erdoğan vetoaa Jumalaan – Turkin presidentin johtamistapa tuo mukanaan sekasortoa

Maan johtajan yksinvaltaisuudesta tulevat kärsimään turkkilaisten lisäksi muun muassa Eurooppa ja Nato.

Kun Turkin valuutta liira oli jo viime viikolla heikentynyt ennätyksellisen alas Yhdysvaltojen dollariin nähden, Turkkia kaiken aikaa itsevaltaisemmin johtava presidentti Recep Tayyip Erdoğan vetosi uskonnollisena miehenä Jumalaan ahdingosta pääsemiseksi.

”Älkää unohtako, että jos heillä on dollarinsa, meillä on kansamme ja Jumalamme. Teemme kovasti töitä. Katsokaa missä olimme 16 vuotta sitten ja katsokaa meitä nyt”, Erdoğan sanoi uutistoimistojen mukaan.

16 vuodella hän viittasi vuosiin, jotka hänen johtamansa, islamiin tukeutuva konservatiivinen AK-puolue on ollut vallassa. Erdoğanin johdolla Turkissa on tehty suurinvestointeja, talous on kasvanut ja kansalaiset vaurastuneet.

Nyt taloudessa on nähty jälleen pahoja ryppyjä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Inflaatiota on jo jonkin aikaa mitattu kaksinumeroisella luvulla ja se on paisunut yli 15 prosenttiin.

Erdoğanin vetoaminen Jumalaan ei kuitenkaan vakuuttanut niin kutsuttuja markkinoita, sillä liira heikentyi maanantaina edelleen elvytysyrityksistä huolimatta ja maan talouden tilasta esitettiin yhä huolestuneempia arvioita.

Liiran heikentyminen tuonee lisää halpojen hintojen perässä matkustavia ulkomaisia turisteja, mutta valuutan heikentyminen näkyy jo tavallistenkin turkkilaisten arjessa esimerkiksi tuontituotteiden kallistumisena.

Tämän tietää esimerkiksi istanbulilainen hedelmäkauppias, joka maksoi viime viikolla tuontibanaaneista kymmenen liiraa kilolta, kun maanantaina hinta oli 15 liiraa.

”Erdoğanista pitäisi päästä eroon”, nimettömänä pysyvä kauppias manasi sanomalehti Guardianille.

Omalla nimellä ei Turkissa enää monikaan uskalla Erdoğania arvostella.

Luottamusta maan talouden tilaan on heikentänyt omalta osaltaan se, että Erdoğan on halunnut toimia yhä itsevaltaisemmin paitsi politiikassa, myös taloudessa.

Soraääniä taloudessakaan ei enää sallita, vaan kaikki toisinajattelijat luokitellaan helposti terroristien tukijoiksi ja vangitaan. Turkin sisäministeriö esimerkiksi syytti valuuttakriisistäkin sosiaalista mediaa ja aloitti oikeustoimet satoja sosiaalisen median tilinpitäjiä vastaan.

Erdoğan on halunnut oikeuslaitoksen lisäksi vahvan otteen myös maan keskuspankista. Esimerkiksi maanantaina Saksan liittokansleri Angela Merkel katsoi, että Turkin keskuspankin itsenäisyys olisi taattava luottamuksen säilyttämiseksi.

Kansainvälisesti luottamusta ei ole herättänyt sekään, että Erdoğanin mukaan alhaisilla koroilla voitaisiin taistella kasvavaa inflaatiota vastaan. Näkemystä pidetään muiden maiden keskuspankeissa perin kummallisena.

”Kelle tahansa Turkkia seuraavalle on tullut selväksi, että Turkin hallituksen poliittisella ja taloudellisella heikolla johtotaidolla tulee olemaan seurauksia”, arvioi Turkkia tutkinut Paul T. Levin uutistoimisto AFP:lle.

Kuten lukemattomia kertoja aiemminkin, myös tällä kertaa Erdoğan on syyttänyt maan vaikeuksista ulkomaita, jotka haluavat presidentin retoriikan mukaan heikentää Turkkia.

Nyt Erdoğan on syyttänyt ongelmista erityisesti Yhdysvaltoja, joka on kertonut uusista tullimaksuista Turkille maiden välisen kiistan vuoksi. Erdoğanin mukaan amerikkalaiset puukottavat Nato-liittolaistaan Turkkia selkään. Maiden välit ovat olleet surkeat jo vuosia.

Ulkomaiden syyttäminen maan sisäistä ongelmista ei tunnetusti ole Erdoğanin oma keksintö, vaan sitä on harrastettu iät ja ajat, kun huomio on haluttu saada muualle itseaiheutetuista vaikeuksista.

Käsillä oleva Turkin valuuttakriisi tulee jäämään vain yhdeksi lukuisista ongelmista, joita on ollut ja joita Turkissa tulee olemaan.

Surullista on, että Erdoğanin yksinvaltainen toiminta tulee syömään Turkin mahdollisuuksia tulevaisuudessa.

Erdoğan on kasvattanut itselleen uskollisen hovin kollegansa Vladimir Putinin tapaan sekä yhteiskunnallisen järjestelmän, jossa sulttaanille ei uskalleta sanoa muuta kuin sen mitä hän haluaa kuulla.

Kun Erdoğan jonain päivänä joutuu luopumaan tavalla tai toisella vallasta, tulee toimivan yhteiskunnan rakentaminen kestämään sukupolven ajan.

Tämä tietää vaikeuksia paitsi tietysti turkkilaisille itselleen, myös lähialueen maille, Euroopalle ja sotilasliitto Natolle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turkki
 • Liira
 • Recep Tayyip Erdogan

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  2. 2

   ”Peruskoulussa ei ole vuosiin saanut kirjoja” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja häkellyttävän moni kertoi ostavansa ne itse

   Tilaajille
  3. 3

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan

  4. 4

   Kun Vesa Vuorenmaan isä sammui sohvalle, hän siivosi jäljet ja ajoi Ladan talliin – nyt hän valmentaa ”hapettomassa tilassa olevia” asiakkaita luksuskuntosalilla Helsingin keskustassa

   Tilaajille
  5. 5

   ”Helvetin noutopöytä” koitui miljoonien kohtaloksi – Nälkä on ase, ja siksi nälänhätiä luodaan ja niillä tapetaan kymmeniä miljoonia ihmisiä

   Tilaajille
  6. 6

   S-pankki aloitti kovan hintakisan yhdistelmärahastoissa – uudessa palvelussa rahastojen kulut vain 0,5 prosenttia

  7. 7

   Valmentajakonkari Erkka Westerlund tarjosi KHL-liigassa pelaajilleen vapaapäivää, mutta siitä tulikin monelle ryyppypäivä: ”Suomessa en ollut törmännyt tällaiseen”

  8. 8

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – Syrjä kiistää syytteet

  9. 9

   Päiväkoti vai kotihoito? Syyllisyys kalvaa pienten lasten vanhempia, kertoo tuore tutkimus

  10. 10

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  5. 5

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  8. 8

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  9. 9

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  10. 10

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää