Ulkomaat

Turkin ja USA:n välit ovat hyytyneet, ja yksi syy on pidätetty amerikkalaispastori – Kuka on Andrew Brunson, ja miksi hän on poliittinen pelinappula?

Nato-maiden suhteita hiertäää Fethullah Gülen, jota on syytetty vuoden 2016 vallankaappausyrityksestä, ja Andrew Brunson, jonka Turkki väittää sympatiseeraavan Gülenin yrityksiä. Yli 20 vuotta Turkissa asunut pastori on kiistänyt terrorismi- ja vakoilusyytökset.

Turkin talous on hälytystilassa, ja liiran kurssi jatkaa luisuaan. Samalla, kun maa yrittää rauhoitella sijoittajia ja markkinoita, suhteet Yhdysvaltoihin muuttuvat yhä hyisemmiksi.

Presidentti Recep Tayyip Erdoğan on sanonut Turkin voivan etsiä muita kumppaneita Yhdysvaltain sijaan. Presidentti Donald Trump puolestaan ilmoitti Turkista tuotavien teräksen ja alumiinin tullien kaksinkertaistuvan. Lisäksi Yhdysvallat on määrännyt kahdelle turkkilaisministerille on pakotteita.

Diplomaattisia välejä hiertää muun muassa yhdysvaltalaisen pastorin Andrew Brunsonin tilanne. Hän on ollut vangittuna Turkissa yli puolitoista vuotta, koska häntä syytetään vakoilusta ja terroristiyhteyksistä. Pastori on yksi 20 yhdysvaltalaisesta, jotka pidätettiin vuonna 2016 vallankaappausyrityksen jälkeen, ja häntä uhkaa 35 vuoden vankeustuomio. Brunson siirrettiin heinäkuun lopussa kotiarestiin terveysongelmien vuoksi.

50-vuotias Brunson on kotoisin Pohjois-Carolinasta. Kristitty saarnaaja on asunut Turkissa 23 vuotta. Nykyään hänen kotinsa on Izmirissä, jossa hän on työskennellyt vaimonsa kanssa pienessä presbyteerikirkossa. Perheessä on kolme lasta, kertoo CNN.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mistään suursaarnaajasta ei ole kyse: The Telegraph kertoo, että Brunsonin seurakunnassaan on noin 25 jäsentä, ja Brunson on sanonut heidän olevan pääosin turkkilaisia.

Miksi siis pastori on maiden välisessä kiistassa niin tärkeä?

Sitä ymmärtääkseen täytyy palata vuoden 2016 vallankaappausyritykseen. Vallankaappausyrityksen jälkeen hallinto alkoi ”puhdistaa” viranomaiskoneistoa sekä pidättää ja tuomita vastustajinaan pitämiään ihmisiä. Turkkiin julistettiin poikkeustila, joka päättyi vasta tämän vuoden heinäkuussa.

Kaiken pyörityksen keskellä toistui yksi nimi: Fethullah Gülen, jonka tukemisesta monia on syytetty. Erdoğanin entisestä liittolaisesta, ristiriitaisesta muslimisaarnaajasta ja hänen liikkeestään, voit lukea lisää täältä.

Güleniin on yhdistetty myös pastori Brunson. Turkki väittää Brunsonin auttaneen Gülenin kannattaja. Lisäksi Brunsonia syytetään yhteyksistä Kurdistanin työväenpuolue PKK:hon, jota Turkki ja myös EU ja Yhdysvallat pitävät terroristiryhmänä.

Amerikkalaispastoria vastaan on todistanut useampia ihmisiä, kuten kaksi henkilöllisyytensä salannutta todistajaa, kertoo New York Times.

Todistajat sanovat Brunsonin auttaneen kurdipakolaisia ja antaneen PKK:n tunnuksilla varustautuneille Raamattuja. Todistajat väittävät myös, että Brunson olisi auttanut taistelijoita kurdijoukkoihin humanitaarisen työn varjolla.

Yksi todistaja kertoi kuulleensa diplomaattilähteestä, että Brunson olisi antanut Yhdysvalloille kurditaistelijoiden koordinaatteja, jotta taistelijoille voitiin toimittaa aseita. Yhdysvallat on kiistänyt väitteet.

Brunson on kieltänyt sympatiseeraavansa sen paremmin PKK:ta kuin Güleniakaan. Hän on kiistänyt myös sen, että syyrialaisten ja kurdipakolaisten auttaminen olisi tarkoittanut hänen tukevan kurdien pyrkimyksiä. Brunson on kertonut seurakunnan auttaneen syyrialaispakolaisia, ei vain kurdeja.

”Puhun Jeesuksesta, mutta se ei ole PKK:n tukemiseksi”, Brunson lausui oikeudessa New York Timesin mukaan.

”Se ei tarkoita kristinuskoon käännyttämistä tai Turkin vastustamista. Sanon samaa turkkilaisille. En ole kiinnostunut politiikasta. En ole separatismin kannattaja. Uskon Turkin yhtenäisyyteen. Mitä muuta voin sanoa?”

Vuoden 2016 vallankaappausyrityksen jälkeen Brunson palasi Turkkiin lomailtuaan Yhdysvalloissa.

Pastorin mielestä tämä osoittaa väitteet kapinallisten tukemisesta perättömiksi – mikäli hänellä oli salattavaa, miksi hän olisi palannut Turkkiin samaan aikaan, kun suuret määrät ihmisiä pakeni maasta?

Brunsonin asianajaja on väittänyt, että pastori pidätettiin uskonsa vuoksi, kertoo Reuters. Time-lehden mukaan Brunsonin tapaus on saanut etenkin uskovaisten piirissä paljon huomiota.

Kristillinen American Center for Law and Justice -järjestö on kampanjoinut Brunsonin vapauttamisen puolesta sanoen kristinuskon olevan pidätyksen todellinen syy. Järjestö kertoo, että Brunson lähti lokakuussa 2016 paikalliselle poliisiasemalle viranomaisten lähetettyä viisumiin uusimiseen liittyvän pyynnön. Asemalla Brunson pidätettiin ”kansallisena uhkana”.

Trumpin hallinto järjesti aiemmin tänä vuonna kolmipäiväisen uskonnonvapautta käsittelevän tapahtuman, johon osallistuivat muun muassa Brunsonin tytär Jacqueline Furnari ja Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence, evankelinen kristitty hänkin.

Time kertoo, että myös Pence sanoi Brunsonin pidätyksen johtuvan tämän uskosta. Pence on vaatinut Turkkia vapauttamaan pastorin välittömästi, tai Turkki saisi ”vastata seurauksista”. Lisäksi Pence varoitti Turkkia pakotteista:
Trump tuki Pencen ukaasia vaatien Brunsonin vapauttamista:
Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu ilmoitti, ettei maata määräillä ja että laki on kaikille sama:
Timen jutussa arvellaan, että Trumpin antama tuki Brunsonille sataa presidentin laariin evankelisten kannattajien kiitollisuutena.

He ovat painottaneet vuosia kristittyjen suojelemista ulkomailla – parikymmentä vuotta sitten Yhdysvalloissa tuli voimaan laki, jonka nojalla valtiolle voidaan asettaa taloudellisia sanktioita, mikäli sen katsotaan vainoavan ihmisiä uskon perusteella. Trump on kertonut suosivansa uskonsa takia vainottuja kristittyjä.

Kreikkalaisen Kathimerini-lehden analyysissä arvioidaan, että ”panttivankien” pitäminen on Turkille vanha diplomaattinen vipuvarsi: pienempiä maita se uhkaa voimalla, ja itseään voimakkaampia maita se kiristää huolella ulkovaltojen kansalaisista. Samalla Turkki käyttää hyväkseen heikkouttaan: vahvat valtiot eivät voi tämän logiikan mukaisesti ahdistaa Nato-kumppani Turkkia täysin nurkkaan.

Turkki haluaisi terroristina pitämänsä Gülenin Yhdysvalloista, joka ei maanpakolaisen luovutukseen suostu. Samaan aikaan Turkki kieltäytyy vapauttamasta pastori Brunsonia.

Vaikka Yhdysvallat on kieltäytynyt luovuttamasta Güleniä, Trump on liitetty kiusallisella tavalla muslimisaarnaajaan: Trumpin entisen kansallisen turvallisuuden neuvonantajan Michael Flynnin epäillään olleen osallisena suunnitelmassa, jonka tavoitteena olisi ollut maanpaossa elävän Gülenin sieppaaminen Turkkiin. Helsingin Sanomat kirjoitti epäilyistä viime marraskuussa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turkki
 • Yhdysvallat
 • Recep Tayyip Erdogan
 • Donald Trump

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   100 000 euron huone kommuunista – Helsingin Laajasalossa on myynnissä harvoin tarjolla oleva koti

  2. 2

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   ”Te ette saa tuhota sitä” – Helsingin Hermannissa syttyi sota, kun kaivinkone alkoi repiä puistoa maan tasalle, poliisikin saapui paikalle

  5. 5

   ”Suuhun katsomalla näkee, rakastetaanko lasta”, sanoo emeritus­professori – Lapsen hampaat voivat kertoa perheen ongelmista tai liiasta lellimisestä

  6. 6

   Australia suunnittelee poikkeuksellisen järeitä keinoja: Neulojen upottamisesta elintarvikkeisiin 15 vuoden vankeusrangaistus

  7. 7

   Mailin tornitalo kutistui kilometriseksi, ja nyt aavikolla seisoo onneton ranka – Näin Saudi-Arabian suuret unelmat murenevat

   Tilaajille
  8. 8

   10-vuotiaiden poikien joukkio kävi pienempiensä kimppuun Espoossa, Tomi Linkala päätti puuttua tilanteeseen – ”Aikuisen on uskallettava puuttua”

  9. 9

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  10. 10

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  3. 3

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  4. 4

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  5. 5

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  6. 6

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  7. 7

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  8. 8

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  9. 9

   SAK taipui kovan kritiikin alla ja vetää pois irtisanomisten helpottamista vastustaneen #viimeinenniitti-kampanjan kuvat

  10. 10

   84-vuotias eläkeläinen luuli tilannetta vitsiksi, kun naamioituneet ryöstäjät rynnivät kioskiin Irlannissa – lopulta hän päätyi painiin, ajoi kaksi ryöstäjää pakoon ja kampitti vielä kolmannen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Espoo myöntää: opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies
  3. Danske Bankin pääjohtaja Thomas Borgen eroaa rahanpesuskandaalin takia – tänään julkistettava raportti paljastaa kymmenien miljardien eurojen siirtojen yksityiskohdat
  4. Pohjois- ja Etelä Korea liennyttävät kireitä suhteitaan urheilulla – tavoitteena järjestää yhdessä vuoden 2032 kesäolympialaiset
  5. Kun Kati Pohja ja Mikko Mäntyniemi haluavat parisuhdeaikaa, he lähtevät Lappiin ampumaan riekkoja: ”Metsässä ei tarvitse puhua mitään”
  6. Merimetsot ja talitiaiset piinaavat Ilmatieteen laitosta: linnut vääntelevät havaintoaseman antureita Porvoossa
  7. Kuka pelkää mustaa miestä? huusivat lapset opettajan nöyryyttämälle Fathi Ahmedille – Nyt entinen järvenpääläinen tekee surusta komiikkaa, menestyksellä
  8. Australia suunnittelee poikkeuksellisen järeitä keinoja: Neulojen upottamisesta elintarvikkeisiin 15 vuoden vankeusrangaistus
  9. Kaura on nyt kuumaa: Fazer haastaa ruotsalaisen Oatlyn – ”Haluamme nousta kärkipelaajaksi Pohjoismaissa”
  10. ”Suuhun katsomalla näkee, rakastetaanko lasta”, sanoo emeritus­professori – Lapsen hampaat voivat kertoa perheen ongelmista tai liiasta lellimisestä
  11. 100 000 euron huone kommuunista – Helsingin Laajasalossa on myynnissä harvoin tarjolla oleva koti
  12. Näytä lisää