Ulkomaat

Paljon kuvia nuorista naisista, ei lainkaan tekstiä – Ruotsidemokraattien julisteet yllättävät Ruotsin vaalien loppusuoralla

Ruotsin vaalien loppusuora alkoi nyt ryminällä. Äänestys on 9. syyskuuta.

Tukholma.

Ruotsin vaalien loppusuora on käynnistynyt, ja se on käynnistynyt ryminällä. Vaalimainosten kasvorivit hallitsivat maanantaiaamuna kaupunkikuvaa. Ne tuijottivat sillankaiteista ja aukioiden tolpista tukholmalaisia, jotka lomilta palattuaan kiirehtivät töihin viilenneessä ilmassa.

Sääkin tuntui siitä muistuttavan: vaalit ovat alle kuukauden päästä. Julisteet antavat hyvän yleiskuvan siitä, mitä kukin puolue yrittää vielä äänestäjille sanoa.

Kokoomus puhuu yhä turvallisuudesta ja kurista.

Nykyinen pääministeripuolue sosiaalidemokraatit vetoaa eläkeläisiin ja haluaa tehdä vaalista ”kansanäänestyksen hyvinvointipalveluista”.

Maahanmuuttovastainen ruotsidemokraatit yllättää. Se ei ole pannut julisteisiinsa tekstiä lainkaan.

Valoisista kuvista katsovat monet nuorten naisten kasvot, miehet hymyilevät pastellin­värisissä neuleissa. Ainut merkintä on puolueen kirjaimet ja vuosi: SD2018.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Äänestäjämme tietävät jo varsin hyvin, mitä ajamme. Ihmiset ovat kyllästyneitä poliittisiin mainoksiin ja ympäripyöreisiin lupauksiin”, selittää puolueen viestintäjohtaja Joakim Wallerstein.

Nyt puolueen tavoitteena on julkikuvan moni­puolistaminen – viimeinen kurotus ”tavallisten” ja epävarmojen äänestäjien suuntaan. Puoluejohtaja Jimmie Åkesson on valinnut julisteeseen rinnalleen nuoren maahanmuuttajataustaisen naisen, lehdistöavustajansa Yasmine Erikssonin, joka on myös ehdolla vaaleissa.

Vuonna 2014 ruotsidemokraatit sai valtiopäiville 49 kansanedustajaa, joista vain 11 oli naisia. Tämä 22 prosentin osuus oli alhaisin kaikista puolueista. ”Miehet ovat myös äänestäjissämme yliedustettuina. Se on jotakin, mitä haluaisimme muuttaa”, Wallerstein sanoo.

Ruotsidemokraattien juuret ovat 1990-luvun uusnatsistisissa liikkeissä. 2000-luvulla puolue on koettanut pestä pois tätä leimaa erottamalla rasistisesti puhuneita edustajia ja poistamalla puolueohjelmasta kaikki viittaukset etnisyyteen tai rotuun.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tukholman Kungsholmenille johtavalla sillalla kulkijoita katsoo kymmeninä julisteklooneina silmälasipäinen mies. Hän on Ulf Kristersson, kokoomuksen puheenjohtaja, jolla on hyvät mahdollisuudet nousta Ruotsin seuraavaksi pääministeriksi.

”Oikeudet, velvollisuudet, mahdollisuudet”, lukee julisteiden alareunassa. Läheisessä valokyltissä sama Kristersson puhuu Ruotsin lapsille. ”Sori vaan kaikki lapset, mutta haluan tehdä koulupäivästä tunnin pidemmän. Kiitätte minua, kun olette vanhempia.”

Vieressä kokoomusehdokas Anna König Jerlmyrin juliste toteaa, että ”sinun pitää voida uskaltaa kulkea alikulkutunnelista”. Koko vuoden kokoomus on yrittänyt ottaa lakia, järjestystä ja maahanmuuttoa koskevia kysymyksiä omakseen. Se on onnistunut huonosti. Ruotsidemokraattien kannatus on vain kasvanut, kun heidän lempiaiheistaan on puhuttu paljon.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tukholman keskustassa ruotsidemokraattien julisteita ei tosin paljon näy. Heidän parhaat apajansa ovat muualla, kuten Tukholman lähiöissä, Etelä-Ruotsissa ja entisissä teollisuuskaupungeissa.

Yksi vaalien tärkeimmistä kaksinkamppailuista käydään ruotsidemokraattien ja pääministeripuolue sosiaalidemokraattien välillä. Ruotsidemokraatit on tekemässä suurta vaalivoittoa. Neljä vuotta sitten puolue sai alle 13 prosenttia äänistä. Nyt mielipidetiedustelut povaavat sille yli 20 prosentin kannatusta. Moni äänestäjä on siirtynyt heidän leiriinsä juuri sosiaalidemokraateista.

Sunnuntaina demaripääministeri Stefan Löfven puhui puolueensa väelle kaatosateessa Norrtäljessä. Terveydenhuollon ja yksityiskoulujen ongelmien lisäksi hän otti esille ruotsidemokraatit. Löfvenin mukaan demarikomennon jatkuminen olisi ”ainoa tae sille, että ruotsidemokraatit eivät saa mitään valtaa”.

Myös kokoomus kieltäytyy hallitusyhteistyöstä ruotsidemokraattien kanssa. Jos kokoomus kuitenkin päätyisi johtamaan vähemmistöhallitusta, se voisi tarvita tukea oppositiossa olevilta ruotsidemokraateilta saadakseen ehdotuksiaan läpi.

Ruotsidemokraattien Åkesson piti hänkin kesäpuheensa viikonlopun aikana. Åkesson julisti, että ruotsidemokraateista tulee suurin puolue ja vallasta ajetaan pois kaikki ”tekopyhät”. Hän ei kuitenkaan tarkentanut, miten ja kenen kanssa ruotsidemokraatit ajatteli valtaa päästä käyttämään.

Åkesson haukkui myös hallituksen toimia kesän suurten metsäpalojen sammuttamisessa. Ruotsin metsäpalojen sammuttamisessa ratkaisevassa osassa oli EU:n kautta Puolalta, Ranskalta ja Italialta saatu apu. Ruotsidemokraatit haluaisi Ruotsin ulos EU:sta.

Suomen kannalta merkittävin poissaolija tällä loppusuoralla on Nato-kysymys. Vielä alkuvuodesta porvaripuolueet pitivät asiaa esillä ja vaativat, että Ruotsi ei ainakaan vaikeuttaisi toimillaan jäsenyyden hakemista. Kokoomuksen Kristersson puhui lämpimästi Suomen hellimästä Nato-optiosta.

Nyt vaalien lähestyessä Natosta ei puhuta lainkaan. Julisteiden ainut Ruotsin ulkopuolelle kurottava iskulause on liberaalipuolueen ”lisää EU:ta”. Löfvenin viikonloppupuheessa Natoa ei mainittu kertaakaan, ja puolustus tuli esiin vain kerran ja ohimennen.

Ruotsin kaikki porvaripuolueet eli kokoomus, keskusta, liberaalit ja kristillisdemokraatit kannattavat Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Näin oikeiston vaalivoitto merkitsisi ainakin hienoista muutosta Ruotsin Nato-kantaan. Silti olisi erittäin epätodennäköistä, että Ruotsi hakisi Nato-jäsenyyttä tulevallakaan hallituskaudella ilman sosiaalidemokraattien tukea.

Fakta

Alle kuukausi vaaleihin


 Ruotsin valtiopäivävaalit pidetään alle kuukauden päästä 9. syyskuuta. Samalla valitaan edustajat kuntiin ja maakuntiin.

 Maahanmuuttovastainen ruotsidemokraatit on nousemassa yli 20 prosentin kannatuksella yhdeksi kolmesta suuresta puolueesta sosiaalidemokraattien ja kokoomuksen rinnalle.

 Sosiaalidemokraatit on tekemässä historiansa huonointa tulosta.

 Ympäristöpuoluetta ja kristillisdemokraatteja uhkaa putoaminen valtiopäiviltä, koska Ruotsissa on neljän prosentin äänikynnys.

 Hallituksen muodostaminen tulee olemaan vaikeaa, koska mikään puolue ei halua samaan hallitukseen ruotsidemokraattien kanssa. Ilman niitä enemmistöä tuskin kuitenkaan saadaan kokoon, ellei oikeisto–vasemmisto-rajaa ylitetä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Vaalit
 • Politiikka
 • Petja Pelli

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Euroopan pelätyimpiin kuuluva metsätuholainen leviää Suomeen, eikä sitä pysäytä edes pakkanen

  7. 7

   Britannian työväenpuolueen jäsenet saivat tarpeekseen brexitistä – Onko edessä uusi kansanäänestys tai peräti uudet parlamenttivaalit?

  8. 8

   Liikenneministeri Berner halusi parantaa lehtien ja kirjeiden jakelua – tänään selvisi, että yritys kaatuu ministerin oman puolueen vastustuksen takia

  9. 9

   Turun talousrikos­tutkinnassa pidätettyjä miehiä esitetään vangittaviksi – epäilty rahanpesurikos alkanut jo 2007

  10. 10

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  4. 4

   Krp:tä kiinnostaneet huvilat vilisevät valvonta­kameroita ja rannassa on viran­omaisilta ostettuja veneitä – HS tutustui poliisin ratsaaman yrityksen kiinteistöihin

  5. 5

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  6. 6

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  9. 9

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  10. 10

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat