Ulkomaat

Kymmenittäin autoja poltettiin Ruotsissa, kaksi pidätetty ja yksi etsintäkuulutettu – Ruotsidemokraattien johtaja ehdottelee avun pyytämistä muiden EU-maiden poliiseilta

”Alan suuttua toden teolla”, kommentoi Ruotsin pääministeri Stefan Löfven. Poliisin mukaan tuhopoltot suunniteltiin sosiaalisessa mediassa.

Helsinki / Göteborg

Göteborgissa ja Trollhättanissa Ruotsissa on maanantai-illan ja yön aikana sytytetty tuleen yli 80 autoa, kertoivat ruotsalaiset tiedotusvälineet.

Tämän lisäksi myös Tukholmassa ja Uppsalassa on poltettu yhteensä 13 autoa.

Autoja poltettiin Göteborgissa Hjällbon ja Frölundan kaupunginosissa. Ensimmäiset hälytykset poltoista saatiin noin iltakymmeneltä Suomen aikaa.

Silminnäkijät kertoivat nähneensä, kuinka tekijät sytyttivät autot palamaan ja poistuivat tämän jälkeen paikalta. Expressen-lehden mukaan poltoissa käytettiin polttopulloja ja teot olivat silminnäkijöiden mukaan hyvin organisoituja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy


Poliisi kertoi ruotsin yleisradioyhtiö SVT:lle, että tuhopoltoista ja mellakoinnista epäiltynä on pidätetty kaksi henkilöä ja etsintäkuulutettu yksi.

HS:n Tukholman-kirjeenvaihtaja Petja Pelli oli paikalla, kun Ruotsin pääministeri Stefan Löfven tapasi paikallisia asukkaita ja toimittajia palaneiden autojen vieressä Göteborgin Västra Frölundassa. Autojen lasit oli rikottu ja sisukset olivat mustaa ja sulanutta massaa. Bensiini ja palanut kumi ja metalli haisivat.

”On selvää, että jotain on pielessä yhteiskunnassa, kun tällaista tapahtuu”, pääministeri sanoi toimittajajoukolle.

”Mutta pitää myös muistaa, että tämä on rikollisuutta. Eivät asukkaat täällä tällaista halua. Takana on tällä alueella ehkä viidestä kahteenkymmentä tekijää”, hän jatkoi.

HS puhui paikan päällä myös oikeusministeri Morgan Johanssonin kanssa. Hän on Löfvenin tapaan sosiaalidemokraatti. Hän muistutti, että nykyhallitus on jo koventanut monia rangaistuksia ja palkannut paljon lisää poliiseja. Mitä vielä olisi tehtävissä?

”Esimerkiksi valvontakameroita voidaan lisätä. Nykyään riittävää määrää tekijöitä ei saada näissä tapauksissa kiinni.”

Johanssonin mielestä myös osissa Ruotsia testatut poliisin vartalossa kiinni olevat kamerat saisivat yleistyä. ”Ne ovat erittäin hyvä idea”, hän sanoi.


Autojen tuhopoltot ovat olleet viime vuosina laskussa Göteborgissa, mutta maanantai-illan tuhopoltoissa paloi enemmän autoja kuin viime vuonna yhteensä, jolloin 66 autoa tuhopoltettiin.

Näin poliitikot ovat kommentoineet tuhopolttoja

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven kommentoi tulipaloja tiistaiaamuna Ruotsin radiossa.

”Alan suuttua toden teolla... Mitä hemmettiä te oikein teette?” Löfven totesi.

Pääministeri piti erityisen huolestuttavana sitä, kuinka järjestäytyneeltä tulipalojen sytyttäjät vaikuttivat.

”Miltei kuin sotilasoperaatio”, Löfven sanoi.

Löfven kommentoi lisäksi tuhopolttajien tuhoavan vain itsensä ja naapureidensa asioita, ja että mikään epäoikeudenmukaisuus tai turhautuneisuus ei oikeuta toisten autojen polttamista.

Myös Ruotsin oikeus- ja sisäministeri Morgan Johansson kommentoi Twitterissä tuhopolttoja ja muistutti, että viime vuoden lakimuutokset mahdollistavat jopa kuuden vuoden tuomiot syyllisille.
Ruotsin kokoomusjohtaja Ulf Kristersson puolestaan kommentoi Facebookissa, että Göteborgin tapahtumat ovat hirveitä ja että hän on raivoissaan.

Kristersson kutsui tapahtumia yhteiskunnan sabotaasiksi ja totesi, että Ruotsi on sietänyt tällaista liian kauan ja nyt sen on aika loppua.

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson kommentoi Aftonbladetin haastattelussa, että Ruotsin poliisi epäonnistui tuhopolttojen estämisessä, ja että ruotsalaisten tulee miettiä kaikkia vaihtoehtoja tilanteen muuttamiseksi. Hän vihjaili muun muuassa, että Ruotsi pyytäisi apua muiden EU-maiden poliisivoimilta.

”Jos emme onnistu ratkaisemaan tätä itse, meidän täytyy yrittää etsiä kaikkia mahdollisia ratkaisuja muualta tämän kehityskulun estämiseksi”, Åkesson sanoi.

Ruotsidemokraatit ovat aiemmin ehdottaneet armeijan käyttöä levottomuuksien estämisessä ja poliisin valtaoikeuksien lisäämistä.

Tämä tapahtumista tiedetään

Expressen-lehdelle lähetetyssä lukijavideossa näkyy, kun mustiin verkkareihin ja huppareihin pukeutuneet henkilöt juoksevat göteborgilaisella parkkipaikalla ja sytyttävät autoja palamaan.

Poliisin tiedottajan Ulla Brehmin mukaan göteborgilaiset nuoret myös heittelivät poliiseja kivillä. Poliisin mukaan noin 30–40 henkilön joukko on pyrkinyt myös tukkimaan teitä alueella. Palokunta ja poliisi ovat kuitenkin saaneet autot sammutettua ja työnsä tehtyä ilman loukkaantumisia.

Tukholman ja Uppsalan alueella on ollut vain autopaloja, eikä levottomuuksia niiden yhteydessä.

Kukaan ei tiettävästi loukkaantunut autopaloissa eikä tekijöiden motiivista ole toistaiseksi tietoa. Poliisin mukaan tilanne on jo rauhoittunut.

Ruotsin poliisi kertoi tiistaina, että on tunnistanut paikalla olleita nuoria ja puhunut sekä heille, että heidän vanhemmilleen. Poliisin mukaan ei voi kuitenkaan sanoa, olivatko tunnistetut nuoret juuri niitä, jotka ovat sytyttäneet autoja palamaan.

Dagens Nyheterin mukaan autojen tuhopolttoja on aikaisempina vuosina sattunut myös viikkoa tai kymmentä päivää ennen koulujen alkua.

”Mutta ei tässä mittakaavassa, tämä on paljon suurempaa kuin mihin me olemme tottuneet ja paljon vakavampaa”, kommentoi poliisin tiedottaja Hans Lippens DN:lle.

Poltettujen autojen lisäksi myös kymmenet autot, jotka ovat olleet pysäkötynä palavien autojen vieressä, ovat vaurioituneet.

Ketään ei ole vielä pidätetty teoista epäiltynä. Lippensin mukaan tekijöitä epäillään törkeästä tuhopoltosta. Poliisi uskoo, että rikoksia on koordinoitu ja levitetty sosiaalisessa mediassa.


Vaikuttavatko tapahtumat syyskuun vaaleihin?

Ruotsi valmistautuu 9. syyskuussa järjestettäviin valtiopäivävaaleihin, joissa turvallisuus on noussut merkittäväksi vaaliteemaksi. Tuoreimpien kannatuskyselyiden mukaan maahanmuuttovastainen ruotsidemokraatit on nousemassa yli 20 prosentin kannatuksella yhdeksi kolmesta suuresta puolueesta sosiaalidemokraattien ja kokoomuksen rinnalle.

Samalla ympäristöpuoluetta ja kristillisdemokraatteja uhkaa putoaminen valtiopäiviltä, koska Ruotsissa on neljän prosentin äänikynnys.Lue lisää Ruotsin vaaliasetelmasta tästä jutusta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Göteborg

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  2. 2

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  3. 3

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  4. 4

   Uusi lastensairaala on niin tolkuttoman hieno, että toivottavasti samaa ei tehdä enää ikinä

  5. 5

   Suolistomikrobeja uhkaa sukupuutto jos jatkamme syömistä nykyiseen tapaan – Tuhojen korjaaminen saattaa vaatia järeitä toimenpiteitä

  6. 6

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  7. 7

   Espanjan ulkoministeri: Trump esitti muurin rakentamista Afrikkaan – ”Saharan raja ei voi olla suurempi kuin meidän ja Meksikon raja”

  8. 8

   Pienelläkin palkalla pitäisi voida elää

  9. 9

   Jono jo kello seitsemän, kauppakeskus Redi aukeaa tänään – HS:n suora lähetys Kalasataman kauppakeskuksesta käynnissä

  10. 10

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  2. 2

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  3. 3

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  4. 4

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  5. 5

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  6. 6

   Keskiviikkoilta oli poikkeuksellista junakaaosta henkilövahingon, sähkövian ja myöhästymisten vuoksi – torstaiaamun liikenne sujuu normaalisti

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Espoo myöntää: Opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies

  9. 9

   Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä

  10. 10

   ”Te ette saa tuhota sitä” – Helsingin Hermannissa syttyi sota ja poliisikin saapui paikalle, kun kaivinkone alkoi repiä puistoa maan tasalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  9. 9

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää