Ulkomaat

Kymmenittäin autoja poltettiin Ruotsissa, kaksi pidätetty ja yksi etsintäkuulutettu – Ruotsidemokraattien johtaja ehdottelee avun pyytämistä muiden EU-maiden poliiseilta

”Alan suuttua toden teolla”, kommentoi Ruotsin pääministeri Stefan Löfven. Poliisin mukaan tuhopoltot suunniteltiin sosiaalisessa mediassa.

Helsinki / Göteborg

Göteborgissa ja Trollhättanissa Ruotsissa on maanantai-illan ja yön aikana sytytetty tuleen yli 80 autoa, kertoivat ruotsalaiset tiedotusvälineet.

Tämän lisäksi myös Tukholmassa ja Uppsalassa on poltettu yhteensä 13 autoa.

Autoja poltettiin Göteborgissa Hjällbon ja Frölundan kaupunginosissa. Ensimmäiset hälytykset poltoista saatiin noin iltakymmeneltä Suomen aikaa.

Silminnäkijät kertoivat nähneensä, kuinka tekijät sytyttivät autot palamaan ja poistuivat tämän jälkeen paikalta. Expressen-lehden mukaan poltoissa käytettiin polttopulloja ja teot olivat silminnäkijöiden mukaan hyvin organisoituja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy


Poliisi kertoi ruotsin yleisradioyhtiö SVT:lle, että tuhopoltoista ja mellakoinnista epäiltynä on pidätetty kaksi henkilöä ja etsintäkuulutettu yksi.

HS:n Tukholman-kirjeenvaihtaja Petja Pelli oli paikalla, kun Ruotsin pääministeri Stefan Löfven tapasi paikallisia asukkaita ja toimittajia palaneiden autojen vieressä Göteborgin Västra Frölundassa. Autojen lasit oli rikottu ja sisukset olivat mustaa ja sulanutta massaa. Bensiini ja palanut kumi ja metalli haisivat.

”On selvää, että jotain on pielessä yhteiskunnassa, kun tällaista tapahtuu”, pääministeri sanoi toimittajajoukolle.

”Mutta pitää myös muistaa, että tämä on rikollisuutta. Eivät asukkaat täällä tällaista halua. Takana on tällä alueella ehkä viidestä kahteenkymmentä tekijää”, hän jatkoi.

HS puhui paikan päällä myös oikeusministeri Morgan Johanssonin kanssa. Hän on Löfvenin tapaan sosiaalidemokraatti. Hän muistutti, että nykyhallitus on jo koventanut monia rangaistuksia ja palkannut paljon lisää poliiseja. Mitä vielä olisi tehtävissä?

”Esimerkiksi valvontakameroita voidaan lisätä. Nykyään riittävää määrää tekijöitä ei saada näissä tapauksissa kiinni.”

Johanssonin mielestä myös osissa Ruotsia testatut poliisin vartalossa kiinni olevat kamerat saisivat yleistyä. ”Ne ovat erittäin hyvä idea”, hän sanoi.


Autojen tuhopoltot ovat olleet viime vuosina laskussa Göteborgissa, mutta maanantai-illan tuhopoltoissa paloi enemmän autoja kuin viime vuonna yhteensä, jolloin 66 autoa tuhopoltettiin.

Näin poliitikot ovat kommentoineet tuhopolttoja

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven kommentoi tulipaloja tiistaiaamuna Ruotsin radiossa.

”Alan suuttua toden teolla... Mitä hemmettiä te oikein teette?” Löfven totesi.

Pääministeri piti erityisen huolestuttavana sitä, kuinka järjestäytyneeltä tulipalojen sytyttäjät vaikuttivat.

”Miltei kuin sotilasoperaatio”, Löfven sanoi.

Löfven kommentoi lisäksi tuhopolttajien tuhoavan vain itsensä ja naapureidensa asioita, ja että mikään epäoikeudenmukaisuus tai turhautuneisuus ei oikeuta toisten autojen polttamista.

Myös Ruotsin oikeus- ja sisäministeri Morgan Johansson kommentoi Twitterissä tuhopolttoja ja muistutti, että viime vuoden lakimuutokset mahdollistavat jopa kuuden vuoden tuomiot syyllisille.
Ruotsin kokoomusjohtaja Ulf Kristersson puolestaan kommentoi Facebookissa, että Göteborgin tapahtumat ovat hirveitä ja että hän on raivoissaan.

Kristersson kutsui tapahtumia yhteiskunnan sabotaasiksi ja totesi, että Ruotsi on sietänyt tällaista liian kauan ja nyt sen on aika loppua.

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson kommentoi Aftonbladetin haastattelussa, että Ruotsin poliisi epäonnistui tuhopolttojen estämisessä, ja että ruotsalaisten tulee miettiä kaikkia vaihtoehtoja tilanteen muuttamiseksi. Hän vihjaili muun muuassa, että Ruotsi pyytäisi apua muiden EU-maiden poliisivoimilta.

”Jos emme onnistu ratkaisemaan tätä itse, meidän täytyy yrittää etsiä kaikkia mahdollisia ratkaisuja muualta tämän kehityskulun estämiseksi”, Åkesson sanoi.

Ruotsidemokraatit ovat aiemmin ehdottaneet armeijan käyttöä levottomuuksien estämisessä ja poliisin valtaoikeuksien lisäämistä.

Tämä tapahtumista tiedetään

Expressen-lehdelle lähetetyssä lukijavideossa näkyy, kun mustiin verkkareihin ja huppareihin pukeutuneet henkilöt juoksevat göteborgilaisella parkkipaikalla ja sytyttävät autoja palamaan.

Poliisin tiedottajan Ulla Brehmin mukaan göteborgilaiset nuoret myös heittelivät poliiseja kivillä. Poliisin mukaan noin 30–40 henkilön joukko on pyrkinyt myös tukkimaan teitä alueella. Palokunta ja poliisi ovat kuitenkin saaneet autot sammutettua ja työnsä tehtyä ilman loukkaantumisia.

Tukholman ja Uppsalan alueella on ollut vain autopaloja, eikä levottomuuksia niiden yhteydessä.

Kukaan ei tiettävästi loukkaantunut autopaloissa eikä tekijöiden motiivista ole toistaiseksi tietoa. Poliisin mukaan tilanne on jo rauhoittunut.

Ruotsin poliisi kertoi tiistaina, että on tunnistanut paikalla olleita nuoria ja puhunut sekä heille, että heidän vanhemmilleen. Poliisin mukaan ei voi kuitenkaan sanoa, olivatko tunnistetut nuoret juuri niitä, jotka ovat sytyttäneet autoja palamaan.

Dagens Nyheterin mukaan autojen tuhopolttoja on aikaisempina vuosina sattunut myös viikkoa tai kymmentä päivää ennen koulujen alkua.

”Mutta ei tässä mittakaavassa, tämä on paljon suurempaa kuin mihin me olemme tottuneet ja paljon vakavampaa”, kommentoi poliisin tiedottaja Hans Lippens DN:lle.

Poltettujen autojen lisäksi myös kymmenet autot, jotka ovat olleet pysäkötynä palavien autojen vieressä, ovat vaurioituneet.

Ketään ei ole vielä pidätetty teoista epäiltynä. Lippensin mukaan tekijöitä epäillään törkeästä tuhopoltosta. Poliisi uskoo, että rikoksia on koordinoitu ja levitetty sosiaalisessa mediassa.


Vaikuttavatko tapahtumat syyskuun vaaleihin?

Ruotsi valmistautuu 9. syyskuussa järjestettäviin valtiopäivävaaleihin, joissa turvallisuus on noussut merkittäväksi vaaliteemaksi. Tuoreimpien kannatuskyselyiden mukaan maahanmuuttovastainen ruotsidemokraatit on nousemassa yli 20 prosentin kannatuksella yhdeksi kolmesta suuresta puolueesta sosiaalidemokraattien ja kokoomuksen rinnalle.

Samalla ympäristöpuoluetta ja kristillisdemokraatteja uhkaa putoaminen valtiopäiviltä, koska Ruotsissa on neljän prosentin äänikynnys.Lue lisää Ruotsin vaaliasetelmasta tästä jutusta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruotsi
 • Göteborg

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   SAK vetää pois irtisanomisten helpottamista vastustaneen #viimeinenniitti -kampanjan kuvat kovan kritiikin jälkeen

  2. 2

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  3. 3

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  4. 4

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  5. 5

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  6. 6

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  7. 7

   Korruptio-oikeudenkäynnissä todistanut pietarilainen liikemies ammuttiin maantiellä autosta, jossa oli suomalaiset rekisterikilvet

  8. 8

   Kiinalainen super­tähti ja miljonääri on ollut kateissa kesäkuun alusta – se herättää hämmennystä, sillä Fan Bingbing ei ole arka­luontoinen henkilö Kiinan johdolle

  9. 9

   Uudesta Jokerista julkaistiin ensimmäinen kuva, eikä hahmo näytä yhtään itseltään – kaikkein eniten faneja on silti hämmentänyt Jokerin nimi, johon piiloutuu vitsi

  10. 10

   Arki-ilta, mitä ruoaksi? Tässä viisi helppoa keittoreseptiä, jotka jaksaa valmistaa vielä pitkän päivän päätteeksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Hinausauton kuljettaja saapui työmaalle ja alkoi tuhota silmittömästi henkilöautoa Vantaalla – ”Minä tempaisin siitä asfaltinpalasella toisen sivuikkunan sisälle”

  3. 3

   Kuka tämän suunnitteli? Arvotalon umpiseinään on puhkaistu yksinäinen ikkuna, taustalla ”jännittävä ja traaginen” tarina

  4. 4

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  5. 5

   Yli kolmasosa aineesta puuttuu – tutkijat löysivät mysteeriin ratkaisun galaksien välisestä avaruudesta

  6. 6

   Jos seksin määrästä tulee suhteessa riitaa, kannattaa katsoa, ovatko muut asiat kunnossa

  7. 7

   Maija Li Raudaskoski löysi teininä oman paikkansa naisvihaa lietsovasta nettiyhteisöstä, kunnes sai tarpeekseen – Nyt hän kertoo, miksi kuvalaudat ovat vaarallisia

  8. 8

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  9. 9

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  10. 10

   Kammottava näky odotti Rautatientorin käymälässä: Ulostetta, huumeneuloja ja verisiä papereita pitkin poikin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  2. 2

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  3. 3

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  4. 4

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirros raivoavasta Serena Williamsista tuomitaan rasistiseksi ja vastenmieliseksi – piirtäjä ihmettelee kohua: ”Yhtenä päivänä olet sankari ja toisena hylkiö”

  7. 7

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  8. 8

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  9. 9

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  10. 10

   Helsinkiläinen Vera Nevanlinna lähti retkelle syvälle Nuuksioon ja pysäköi autonsa tienlaitaan – Takaisin tullessa autolla odotti espoolainen sumputus

  11. Näytä lisää
  Uusimmat