Ulkomaat |HS seuraa

Genovan alueelle julistettiin vuoden hätätila tiistain siltaromahduksen vuoksi – Video näyttää täpärän pelastumisen

Yli kilometrin mittaisella sillalla oli romahdushetkellä 30–35 autoa ja kolme kuorma-autoa. Lue tästä, mitä onnettomuudesta tiedetään.

Hetki hetkeltä -seuranta päättyy

Hetki hetkeltä -seuranta on päättynyt tältä illalta. HS jatkaa onnettomuuden seurantaa uutisissa.

UM: uhrien joukossa ei suomalaisia

Ulkoministeriön tiedossa ei ole, että onnettomuuden uhrien joukossa olisi suomalaisia.

Ulkministeriön mukaan Genovan alueelle ei ole tehty ainuttakaan matkustusilmoitusta tälle ajankohdalle, mutta paikalla voi silti olla suomalaisia. 

Suomen Rooman-suurlähetystö seuraa tilannetta.

Ainakin 16 ihmistä on loukkaantunut sillan romahduksessa

Ainakin 16 ihmistä on loukkaantunut sillan romahduksessa, kertoo uutistoimisto Reuters nojaten maan pelastuspalvelun tietoihin.

Kuolleita on italialaisen uutistoimisto Ansan mukaan ainakin 35.

Saksan liittokansleri Angela Merkelin edustajan mukaan "Merkelin ja monien saksalaisten ajatukset ovat uhrien ja näiden perheiden luona", kertoo uutistoimisto AFP.

Myös esimerkiksi Ranskan presidentti Emmanuel Macron on esittänyt suruvalittelunsa turman uhreille.

Siltaturma Euroopan tuhoisin lähes kahteenkymmeneen vuoteen

Italiassa tiistaina sattunut siltaturma on Euroopan tuhoisin sitten vuoden 2001, kertoo uutistoimisto AFP.

Vuonna 2001 58 ihmistä kuoli Portugalissa, kun satavuotias silta romahti. Onnettomuus tapahtui maan pohjoisosassa, Porton liepeillä.

Viranomaisen mukaan silta ei ollut vaarallinen

Italian moottoriteiden ylläpidosta vastaavan Autostraden (ASPI) johtajan mukaan moottoritiesillan romahdusta oli mahdotonta ennustaa, ja onnettomuuden syitä on liian aikaista määrittää, kertoo uutistoimisto Reuters.

"Siltaa tarkkailtiin jatkuvasti, jopa enemmän kuin laki vaatisi", sanoi ASPI:n johtaja Stefano Marigliani.

"Ei ole syytä uskoa, että silta oli vaarallinen", hän lisäsi.

Sillan yhä pystyssä olevat osat vaarassa romahtaa

Onnettomuuspaikalla työskentelevien pelastajien mukaan tiistaina romahtaneen sillan yhä pystyssä olevat osat ovat vaarassa romahtaa, kertoo italialainen uutistoimisto Ansa.

"On olemassa riski, että sillan muut osat voivat vielä pudota", yksi pelastajista sanoi.

Hänen mukaansa ihmisiä on tämän vuoksi evakuoitu siltaa ympäröivistä rakennuksista.

Italialainen toimittaja Tommaso Fregatti kertoo onnettomuuspaikalta HS:lle, että koko kaupunki on shokissa tragedian vuoksi. Nuorin kuolleista on tiettävästi yhdeksän vuotta vanha poika.

Sillan raunioista etsitään vielä mahdollisia eloonjääneitä, kertoo Fregatti.

Samalla selvitetään syitä sillan romahtamiselle. Yhdeksi syyksi on arveltu Genovassa riehunutta myrskyä.

Onnettomuudessa on kuollut ainakin 35 ihmistä

Onnettomuudessa on kuollut ainakin 35 ihmistä, kertoo italialainen uutistoimisto Ansa nojaten pelastusviranomaisten tietoihin.

Italian siltaturma muistutti esimerkiksi Kiinasta, missä siltoja on romahtanut paljon. Kiinassa romahduksien syyksi on usein epäilty huonolaatuista rakentamista. Euroopassa tiistaisen kaltaiset onnettomuudet ovat kuitenkin harvinaisia.

Myös muualla maailmassa tapahtuu useita siltojen romahtamisia joka vuosi. Esimerkiksi Wikipediassa on lista eri maissa romahtaneista silloista.

Tänä vuonna siltoja on romahtanut Italian lisäksi ainakin Kolumbiassa, Yhdysvalloissa ja Myanmarissa.

Liikenneviraston silta-asiantuntija Heikki Lilja pitää salamaniskua epätodennäköisenä syynä romahdukselle HS:n haastattelussa, jonka voit lukea tästä linkistä.

”Salamanisku romahduksen syynä kuulostaa kaukaa haetulta. Yleensä silloissa, joissa on korkeat tornit, on erilliset ukkosenjohtimet, jotka maadoittavat sillan. En tunne yhtään tapausta, jossa salama olisi romahduksen syynä", Lilja arvioi.

Onnettomuuspaikalle on saapunut myös Punaisen Ristin avustustyöntekijöitä. Surunvalitteluja saapuu Italiaan eri puolilta maailmaa.

Italian varapääministeri ja sisäministeri Matteo Salvini lupasi, että sillan romahtamisesta vastuussa olevat ihmiset löydetään, kertoo uutistoimisto Ansa.

Salvini kiitteli Facebook-päivityksessään satoja ammattilaisia ja vapaaehtoisia, jotka ovat osallistuneet etsintä- ja pelastustöihin.

Varapääministeri Salvini: Kuolleita noin 30

Italian varapääministeri Matteo Salvini kertoo, että onnettomuudessa on kuollut noin 30 ihmistä. Lisäksi useat ihmiset ovat loukkaantuneet vakavasti. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters italialaisen AGI-uutistoimiston tietojen perusteella.

Salvini on myös Italian sisäministeri.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron esitti Twitterissä surunvalittelunsa:

"Ajatuksemme ovat uhrien, heidän läheistensä ja kaikkien italialaisten luona. Ranska seisoo Italian rinnalla tässä tragediassa ja on valmis tarjoamaan kaiken tarvittavan avun."

Pelastuspalvelun johtaja: Sillalla oli 30–35 henkilöautoa ja kolme kuorma-autoa

Pelastuspalvelun johtaja Angelo Borrelli sanoo, että sillalla oli onnettomuushetkellä 30–35 henkilöautoa ja kolme kuorma-autoa, kertoo uutistoimisto Ansa.

Poliisi ja pelastuslaitos työskentelee onnettomuuspaikalla. Poliisi pyytää ihmisiä välttämään liikennöintiä moottoritiellä ja onnettomuuspaikan läheisyydessä, jotta pelastustyöt eivät häiriintyisi.

Vuonna 2011 julkaistun raportin mukaan Morandi-silta kärsi rappeutumisesta, kertoo uutistoimisto Ansa. Raportti kertoi, että autojonot, ruuhkat ja suuret liikennemäärät rappeuttavat ylikäytäväsillan rakenteita. Raportissa todettiin, että siltaa on huollettu jatkuvasti vuosien ajan. Raportin takana oli italialainen Autostrade per l'Italia -yritys.

Sillan romahtaneella osuudella oli onnettomuuden aikaan noin 20 ajoneuvoa, kertoo brittilehti Guardian. Ajoneuvot olivat henkilöautoja ja kuorma-autoja tai rekkoja.

Pelastustöihin osallistuu noin 200 palomiestä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Pelastajat kuvailevat onnettomuuspaikkaa "helvetiksi"

"Tämä on helvetti", pelastustustöihin osallistuvat ihmiset kertoivat uutistoimisto Ansalle.

Eräs pelastustöihin osallistuva henkilö kiitteli sateen loppumista, mikä helpottaa pelastus- ja etsintätöitä.

Neljä ihmistä pelastettu siltaromun keskeltä

Neljä ihmistä on pelastettu siltaromun keskeltä elossa, kertoo uutistoimisto Ansa.

Aiemmin iltapäivällä uutisoitiin, että kaksi ihmistä on saatu pelastettua.

UM: Uhrien joukossa ei tiettävästi ole suomalaisia

"Tällä hetkellä ei ole tiedossa, että uhrien joukossa olisi suomalaisia", kertoo ulkoministeriön viestintäpäivystäjä Harri Kilpi.

Mahdollisuutta ei kuitenkaan voida sulkea pois.

Suomen suurlähetystö Roomassa seuraa tilannetta.

Onnettomuudessa on kuollut ainakin 22 ihmistä

Onnettomuudessa on kuollut ainakin 22 ihmistä, kertoo italialaisministeri uutistoimisto Reutersin mukaan.

Liikenneviraston asiantuntijan mukaan sillan rakenteissa saattoi olla ongelmia

”Todennäköisesti kyseessä on ennemminkin rakenteellinen ongelma kuin ylikuormitustilanne”, sanoo Liikenneviraston silta-asiantuntija Heikki Lilja.

”Jos betonisilta rakennetaan jatkuvana kaikkien tukien yli, on rakenteella enemmän sitkeyttä, ja mahdollinen vaurioituminen huomataan ennalta sillan taipuman kasvamisena. Kun sillassa on paljon saumoja ja niveliä, kuten Genovan turmasillassa, sillan osat voivat irrota toisistaan äkillisesti, jos liitos-osat pettävät”

Liikenneviraston asiantuntija: "Salamanisku romahduksen syynä kuulostaa kaukaa haetulta"

Liikenneviraston silta-asiantuntija Heikki Lilja arvioi onnettomuutta:

”Salamanisku romahduksen syynä kuulostaa kaukaa haetulta. Yleensä silloissa, joissa on korkeat tornit, on erilliset ukkosenjohtimet, jotka maadoittavat sillan.”

Uutistoimisto Ansan mukaan silminnäkijä oli nähnyt salaman osuvan siltaan ennen onnettomuutta.

Silminnäkijä: "Kuulimme valtavan jyrinän"

Sillan romahdus sai aikaan metelin, joka pelästytti asukkaita kilometrien säteellä.”Luulimme aluksi että ukkonen iski lähelle, kun kuulimme valtavan jyrinän”, kertoi nimetön silminnäkijä Ansalle. ”Asumme viiden kilometrin päässä sillasta mutta kuulimme tänne saakka ensin valtavan pamahduksen ja kuulimme sitten valtavan jyrinän, olimme hyvin peloissamme.”

Lue lisää silminnäkijöiden kertomuksia täältä.

Italian pääministeri Giuseppe Conte matkustaa tiistaina Genovaan onnettomuuden takia, kertoo uutistoimisto Ansa.

Foreca kertoo, että onnettomuuspaikan lähellä liikkui "voimakas supersolu-ukkonen".

Suurin osa romahtaneesta sillasta putosi alla kulkeville rautatiekiskoille, kertoi pelastuslaitoksen tiedottaja uutistoimisto AFP:lle. Pudotus oli kymmeniä metrejä.

Video näyttää, miltä romahtanut silta näyttää alhaalta. Ihmiset kokoontuivat katsomaan onnettomuuspaikkaa:

Onnettomuuden syy on epäselvä

Onnettomuuden syy on toistaiseksi epäselvä. Sääolosuhteet olivat onnettomuushetkellä huonot.

Twitterissä jaetulla videolla näkyvät sillan jäänteet romahduksen jälkeen. Sillalla oli onnettomuuden jälkeen vielä ajoneuvoja. Sää on onnettomuuspaikalla huono:

Uhrien joukossa ainakin yksi lapsi

Uhrien joukossa on tiettävästi ainakin yksi lapsi, kertoo uutistoimisto Ansa poliisilähteiden perusteella.

Silminnäkijä: Osa sillasta romahti, kun siihen osui salama

Silminnäkijän mukaan osa sillasta romahti sen jälkeen, kun siihen oli osunut salama, kertoo uutistoimisto Ansa.

Siltaromun alla on useita murskaantuneita ajoneuvoja. Pelastusviranomaiset ovat toistaiseksi pelastaneet romun seasta kaksi ihmistä elossa, kertoo uutistoimisto Ansa. Osa sillalla olleista ajoneuvoista putosi romahduksen yhteydessä jokeen, Ansa kertoo poliisilähteiden perusteella.

Sisäministeriön mukaan viisi loukkaantunutta ihmistä on viety sairaalaan. Heidän tilansa on vakava, kertoo uutistoimisto Ansa.

Paikallisen uutissivusto Il Secolo XIX:n mukaan pelastusviranomaiset ovat kertoneet, että uhreja on 20. Italian sisäministeriön mukaan kuolleita on 11, kertoo uutistoimisto Ansa.

Reutersin mukaan junaradan ja kerrostalojen yli kulkeva silta oli rakennettu 1960-luvulla ja sitä oli korjattu vuonna 2016.

Silminnäkijä kuvaili näkyä onnettomuuspaikalla "apokalyptiseksi"

Paikalla ollut silminnäkijä kertoi Reutersin mukaan Sky Italia -televisiokanavalle nähneensä sillalla romahdushetkellä ”kahdeksan tai yhdeksän” kulkuneuvoa. Hän kuvasi näkyä ”apokalyptiseksi”.

Yli kilometrin mittainen Morandi-silta romahti parinsadan metrin matkalta, kertoo Reuters. Sillalla kulki A10-moottoritie, kertoo italialainen uutistoimisto Ansa. Romahdus tapahtui tiistaina puolilta päivin paikallista aikaa.

Kymmenien ihmisten kerrotaan kuolleen

Italian pelastusviranomaisten mukaan romahduksessa on kuollut useita ihmisiä, kertoo italialainen uutistoimisto Ansa. Uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan kuoleita on kymmeniä.

Moottoritiesilta romahti Genovan kaupungin lähistöllä Italiassa

Silta romahti tiistaina puolilta päivin paikallista aikaa. Yli kilometrin mittaisella sillalla oli romahdushetkellä autoja. Italialaisten pelastusviranomaisten mukaan kuolleita on kymmeniä. HS seuraa tilanteen kehittymistä.

Tämä yli 90 päivää vanha arkistoartikkeli kuuluu HS Digi-tilaukseen
Vaihda HS Mini -tilauksesi helposti HS Digiin
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Italia
 • Onnettomuudet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  2. 2

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  3. 3

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  4. 4

   Isä ei ollutkaan isä – Leena osallistui sukututkimukseen, mutta kun dna-testin tulos selvisi, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  5. 5

   Saudi-Arabia tappoi toimittaja Jamal Khashoggin, paloitteli ruumiin ja liuotti sen hapolla viemäriin – Näin kerrotaan, mutta kaikki ei täsmää, sanoo sotarikostutkija Helena Ranta

   Tilaajille
  6. 6

   Liisa Heinosen kauppa ei ole muuttunut 70-luvun jälkeen – HS kiersi Töölön kivijalkakauppoja ja löysi katoavan maailman

  7. 7

   Baddingin kopioksi paljastunut biisi ei ole ainoa: Leevi and the Leavingsin kappale kuulostaa ihan venäläissävellykseltä – ”Kyllähän ne ovat aika lähellä toisiaan”

  8. 8

   Venäjällä monet tutkijatkin uskovat, että maailman lämpenemisen sijaan edessä on jääkausi – ja Putin horisee kosmisista muutoksista Linnunradassa

  9. 9

   Lauttasaarelainen taloyhtiö tiristi energialaskusta löysät pois vaihtamalla suihkupäät – Näin säästät energiaa helposti

  10. 10

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  2. 2

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  3. 3

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  4. 4

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  5. 5

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  6. 6

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  7. 7

   Lauttasaarelainen taloyhtiö tiristi energialaskusta löysät pois vaihtamalla suihkupäät – Näin säästät energiaa helposti

  8. 8

   Maailma, jonka pimeällä puolella sataa metallia – Tällaisia ovat avaruuden karmivimmat planeetat

   Tilaajille
  9. 9

   Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  4. 4

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  7. 7

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  8. 8

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  9. 9

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää