Ulkomaat

”Kaava oli tämä: hyväksikäytä, kiistä, salaa” – Yhdysvalloissa julkaistu raportti kertoo järkyttäviä tietoja 301 pedofiilipapista, joiden uhriksi joutui yli tuhat lasta

Kyse on kattavimmasta tutkimuksesta Yhdysvalloissa.

”Me suuren valamiehistön jäsenet haluamme, että kuuntelette tätä.”

Näillä sanoilla alkaa Yhdysvalloissa tiistaina julkaistu raportti, joka sisältää järkyttäviä tietoja katolisen kirkon seinien suojissa tapahtuneesta lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Kyseessä on 884-sivuinen järkäle, johon on koottu tietoja kuuden eri hiippakunnan alueella Pennsylvaniassa tapahtuneista seksuaalirikoksista. Osa tapauksista on ollut aiemminkin julkisuudessa.

Kyseessä on silti tähän mennessä laajin ja yksityiskohtaisin virallinen raportti, joka perustuu paitsi uhrien ja epäiltyjen haastatteluihin, myös katolisen kirkon omiin sisäisiin asiakirjoihin. Raportti paljastaa nimeltä 301 pedofiilipappia, joiden uhreiksi on joutunut yli tuhat lasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Raportin kirjoittajien mukaan todellinen uhriluku liikkuu tuhansissa.

Nimeltä mainituista papeista muutama on jo kuollut, mutta vain kahta vastaan on mahdollisuus nostaa syytteet. Tämä johtuu muun muassa siitä, että Pennsylvanian lain mukaan uhrin on nostettava syytteet lapsena koetusta seksuaalisesta hyväksikäytöstä ennen kuin täyttää 50 vuotta.

Vaikka katolisen kirkon pedofiliaskandaaleja on puitu jo vuosien ajan, ja kirkko vannoo tehneensä uudistuksia, raportti syyttää ankarasti kirkkoa ja sen työntekijöitä ongelmien pimittämisestä ja raiskaajien suojelemisesta. Juuri salailun vuoksi sadat kirkon piirissä tapahtuneet seksuaalirikokset ovat ehtineet vanhentua, eivätkä uhrit enää voi saada oikeutta.

 

”Papit raiskasivat pikkupoikia ja -tyttöjä.”

”Papit raiskasivat pikkupoikia ja -tyttöjä, ja heistä vastuussa olevat kirkonmiehet eivät ainoastaan olleet tekemättä mitään; he salasivat kaiken”, raportti toteaa.

”Ennen kuin saamme tähän muutoksen, meidän mielestämme on liian aikaista julistaa katolisen kirkon seksiskandaali loppuun käsitellyksi.”

Tuoreimmat raportissa esiintyvät seksuaalirikokset ovat vuodelta 2010.

Raportin todistusaineistosta selviää, että lapsiin kohdistuneet seksuaalirikokset Pennsylvanian hiippakunnissa olivat törkeitä – osa niin järkyttäviä, ettei kaikkia yksityiskohtia ole soveliasta toistaa.

Yksi raportin laajimmin käsitellyistä tapauksista on pastori Edward R. Graff, joka palveli 45 vuoden ajan useassa eri seurakunnassa Pennsylvaniassa. Pappisvuosinaan Graff raiskasi raportin mukaan kymmeniä lapsia, erityisesti toimiessaan 1980–1990-luvuilla Pyhien Suojelusenkelien seurakunnassa.

Hän houkutteli varhaisteinejä poikalapsia pappilaan tarjoamalla karkkeja, virvoitusjuomia ja mahdollisuuden pelata videopelejä.

Kun yksi lapsiuhreista oli kysynyt Graffilta, ovatko hänen tekonsa sallittuja, hän oli vastannut myöntävästi ja perustellut tätä sanomalla olevansa ”Jumalan välikappale”.

Katolisen kirkon sisäisessä viestinnässä Graffin rikokset oli huomattu, mutta kun osa niistä levisi julkisuuteen, kirkko kertoi olevansa tiedoista ”yllättynyt”. Graffin esimiesten mukaan pedofiilipappi kärsi ennen kaikkea alkoholismista.

Lopulta Graff pidätettiin vuonna 2002 Texasissa 15-vuotiaan pojan raiskauksesta. Hän toimi edelleen pappisvirassa.

Graff kuoli myöhemmin onnettomuudessa saamiinsa vammoihin odottaessaan oikeudenkäyntiä vankilassa.

Raportissa kerrotaan katolisesta papista, joka raiskasi useita saman perheen tyttölapsia 1980-luvulla.

Toinen pappi oli saapunut sairaalaan tervehtimään nielurisaleikkauksesta toipuvaa seitsemänvuotiasta tyttöä ja raiskannut hänet.

Vaikka useat raportin listaamat papit toimivat yksin, todisteita on myös pedofiilipappien yhteistoiminnasta katolisen kirkon sisällä. Vakavin tapaus on 1990-luvulla toiminut lapsipornoa tuottanut pedofiilipappien rinki, joka raportin mukaan ”käytti piiskaa, väkivaltaa ja sadismia raiskatessaan uhrejaan”.

Yhdessä raportin esille nostamassa tapauksessa pappi raiskasi tytön, joka tuli raskaaksi. Tämän jälkeen pappi järjesti tytölle abortin.

Katolisen kirkon oppien mukaan abortin tekeminen ei ole sallittua.

Esimiesasemassa ollut piispa oli ollut tietoinen tapauksesta. Piispa kertoi tuntemuksistaan kirjeessä, jonka raportin laatinut suuri valamiehistö oli saanut haltuunsa.

”Tämä on hyvin vaikeaa aikaa elämässäsi, ja ymmärrän, miten poissa tolaltasi olet. Minäkin jaan surusi”, piispa kirjoitti.

Kirje ei ollut osoitettu tytölle vaan hänet raiskanneelle papille.

”Kaava oli tämä: hyväksikäytä, kiistä, salaa”, Pennsylvanian oikeusministeri Josh Shapiro sanoi tiistaina tiedotustilaisuudessa uutistoimisto AFP:n mukaan.

”Kirkon korkeiden virkamiesten systemaattisesta salailusta seurasi suoraan se, että lähes kaikki löytämämme lasten seksuaaliset hyväksikäytöt ovat jo liian vanhoja, jotta niistä voisi nostaa syytteet.”

Useat katolisen kirkon hiippakunnat Yhdysvalloissa lähettivät raportin julkaisun jälkeen tiedotteen, jossa pyydettiin anteeksi uhreilta ja luvattiin panna piste lasten seksuaaliselle hyväksikäytölle.

”Suuri valamiehistö on haastanut meidät katolisena hiippakuntana asettamaan uhrit edelle ja jatkamaan lasten ja nuorten suojelemisen kehittämistä”, Erien hiippakunnan piispa Lawrence Persico sanoi tiedotteessa.

Shapiro kertoo alla olevalla videolla, miten papit perustelivat hyväksikäytön lapsille. Video sisältää kuvausta seksuaalisesta hyväksikäytöstä.
Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  3. 3

   Vuosi sitten Aleksi Salonen oli jumiutunut kotiinsa ja sanoi kaikkeen ei – Hänen kaltaisiaan ”kadonneita nuoria” on Suomessa tuhansia

  4. 4

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  5. 5

   Kellojen siirtely on loppumassa – Nyt ministeriö kysyy, mikä aika Suomen pitäisi valita

  6. 6

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  7. 7

   MTV: Poliisi epäilee NHL-hyökkääjä Jori Lehterän sekaantuneen laajaan kokaiinivyyhtiin

  8. 8

   ”Älä murehdi kulta, kyllä me vielä joskus ulos löydetään” – Kalasataman uuden kauppakeskuksen labyrinttimaisuus lietsoi somen vitsiniekat hurmokseen

  9. 9

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  10. 10

   Yksi, kaksi, neljä, kuusi – Kun neli­lapsisen perheen toiset kaksoset syntyivät, Elina Ukkonen vietti seuraavat puoli vuotta lattialla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  6. 6

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  9. 9

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää