Ulkomaat

Luisuuko syöksyvän liiran kanssa kamppaileva Turkki Venäjän syliin? HS keräsi vastaukset olennaisiin kysymyksiin valuuttakriisin seurauksista

Valuuttakriisi voi johtaa Turkissa laajempaan pankkikriisiin, mutta ainakaan vielä se ei horjuta Turkin ja länsivaltojen välisiä sitoumuksia.

Valuuttakriisi on ajanut Turkin pinteeseen, jolla voi pitkään jatkuessaan olla vakavia seurauksia.

Turkin liiran arvo suhteessa dollariin on heikentynyt jo toukokuusta alkaen. Tilanne kärjistyi viime viikolla, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump määräsi kaksinkertaiset tullit Turkista tuotavalle teräkselle ja alumiinille.

Keskiviikkona Qatar ilmoitti investoivansa Turkkiin 15 miljardia dollaria, eli reilut 13 miljardia euroa. Reutersin mukaan Turkin hallituksesta on kerrottu, että rahat ohjataan pankeille ja rahoitusmarkkinoille.

Tämän jälkeen liiran arvo suhteessa dollariin lähti vapaaseen pudotukseen, mutta tasaantui maanantain pohjalukeman jälkeen. Samalla Turkki uhkasi ryhtyä boikotoimaan yhdysvaltalaista elektroniikkaa sekä kaksinkertaisti muun muassa amerikkalaisten autojen, alkoholin ja tupakan tullimaksut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikka valuuttakriisi ei ole ainakaan vielä näkynyt Turkin reaalitaloudessa esimerkiksi työttömyyspiikkinä, pitkään jatkuessaan ja syventyessään ongelmien on arvioitu voivan johtaa finanssikriisiin, jolla voi olla laajempia vaikutuksia.

Kyse ei ole pelkästään taloudellisista vaikutuksista, sillä Euroopan naapurina ja sotilasliitto Naton jäsenenä Turkki on paljon vartijana.

HS kokosi Turkin valuuttakriisiin liittyviä kysymyksiä vastauksineen.

Mitkä ovat syyt valuuttakriisin taustalla?

Turkin valtion talous ei ole erityisen velkainen, ja viime vuodet Turkissa on eletty vahvan kasvun aikaa. Toukokuusta alkaen liiran arvo on kuitenkin heikentynyt yli 45 prosentilla suhteessa dollariin.

Valuuttakriisi johtuu ennen kaikkea siitä, että Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on ottanut talouspäätökset tiukkaan kontrolliin eikä esimerkiksi anna Turkin keskuspankin tehdä itsenäisiä päätöksiä. Tilannetta vain pahensi se, että Turkin ja Yhdysvaltain suhteet kärjistyivät äärimmilleen.

Valuuttakriisillä voi olla vaikutuksia myös Eurooppaan, sillä italialaiset, espanjalaiset ja ranskalaiset pankit ovat myöntäneet turkkilaisille yrityksille lyhytaikaisia lainoja.

”Liiran syöksy, joka alkoi toukokuussa, näyttää varmasti työntävän Turkin talouden taantumaan ja se voi hyvinkin laukaista pankkikriisin”, arvioi Capital Economicsin Andrew Kenningham maanantaina uutistoimisto AFP:n mukaan.

Hänen mukaansa kriisi voi vaikuttaa myös muiden nousevien talouksien näkymiin, mutta esimerkiksi euroalueelle vaikutuksen pitäisi olla suhteellisen pientä.

Yhdysvaltain päätös korottaa tullimaksuja pahentaa tilannetta, mutta se ei ole valuuttakriisin syy. Yhtenä syynä ovat Erdoğanin talousnäkemykset, jotka poikkeavat taloustieteen valtavirrasta.

”Erdogan näkee korko- ja inflaatiokysymyksen toisin kuin taloustiede. Hän ei salli korkojen nostamista, sillä hän uskoo, että korkojen nousu lisää inflaatiota. Hänen ajatteluunsa vaikuttaa ideologia, jonka pohjalta hän on pyrkinyt rakentamaan Turkkiin islamilaista pankkisektoria. Siinä ei oteta korkoa ollenkaan tai otetaan hyvin vähän”, sanoo Turkin sisä- ja ulkopolitiikkaa seuraava tutkija Toni Alaranta Ulkopoliittisesta instituutista.

Talouskriisin pysäyttäminen vaatisikin Erdoğanilta talousajattelun päivittämistä.


Miksi Turkin ja Yhdysvaltojen välit kiristyivät juuri nyt äärimmilleen?

Turkin ja Yhdysvaltain suhteet ovat rakoilleet jo vuosien ajan. Turkissa on paljon amerikkalaisvastaisuutta, jota myös Erdoğan viljelee puheissaan säännöllisesti.

Turkki on pitkään arvostellut Yhdysvaltoja siitä, ettei se luovuta Pennsylvaniassa asuvaa saarnamiestä Fethullah Güleniä, jota Turkki syyttää vallankaappausyrityksen järjestämisestä Turkissa kesällä 2016.

Yhdysvalloissa on puolestaan käyty oikeudenkäyntiä Turkissa asuvaa liikemiestä Reza Zarrabia vastaan. Oikeuden mukaan Zarrab on auttanut Irania kiertämään talouspakotteita, ja hänellä on kytköksiä myös Turkin hallinnon sisäpiiriin.

Turkki ja Yhdysvallat ovat olleet vuosia törmäyskurssilla Syyriassa, sillä Yhdysvallat tukee ja aseistaa Syyrian kurdeja, joita Turkki pitää terroristijärjestöksi luokitellun Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n liittolaisina.

Viime viikkoina Turkin ja Yhdysvaltain kireät välit ovat henkilöityneet amerikkalaiseen pastoriin Andrew Brunsoniin, jonka Turkki on pidättänyt syytettynä terrorismista ja kiellettyjen kurdijärjestöjen tukemisesta.

Vaikka Yhdysvallat tarvitsee liittolaisia Lähi-idässä, viime aikoina Turkin avoin arvostelu on lisääntynyt Yhdysvalloissa.

”Yhdysvaltain kongressissa on puhuttu paljon siitä, että nyt alkaa riittää. Että tämä niin sanottu liittolainen on luisumassa kohti autoritaarista hallintoa ja tekee maan sisällä yhä islamistisempaa politiikkaa ja haukkuu länsimaita joka välissä”, Alaranta sanoo.

Alarannan mukaan Trumpin tullipäätösten taustalla saattaa olla suuttuminen Turkille, joka ei ole suostunut vapauttamaan pastori Brunsonia. Myös muita amerikkalaisia sekä Yhdysvaltain lähetystössä työskennelleitä turkkilaisia on pidätetty.

Miten kriisi vaikuttaa Turkin ja EU:n väliseen pakolaissopimukseen?

Myös Turkin ja EU:n välit ovat viime vuosina viilentyneet, vaikka samaan aikaan naapurit ovat tehneet myös sopimuksia. Ehkä tärkein niistä on pakolaissopimus, jossa EU maksaa Turkille siitä, ettei Turkki päästä Syyriasta saapuvia pakolaisia Eurooppaan.

Sopimus on erittäin tärkeä EU:lle, jonka useimpien jäsenmaiden sisäpolitiikkaa maahanmuuttokysymykset repivät ennenkuulumattomalla tavalla.

Valuuttakriisin syventyessä EU on vältellyt tiukkojen kantojen ilmaisemista Turkin suuntaan ja jatkanut Syyrian pakolaisten avustamista Turkissa suurilla rahamäärillä. Alaranta ei näe, että kriisi ainakaan tässä vaiheessa vaikuttaisi EU:n ja Turkin väliseen pakolaissopimukseen, sillä loppujen lopuksi Turkkikin tarvitsee EU:ta.

”Vaikka Turkki haluaisi ideologisesti olla maa, joka ei ole riippuvainen länsimaista, niin Turkki on selvästikin riippuvainen esimerkiksi länsimaisista lainanantajista.”

Uhkaako kriisi Naton yhtenäisyyttä?

Erdoğanin johtama Turkki on jo vuosia uhannut Naton yhtenäisyyttä, ja sama linja todennäköisesti jatkuu. Perjantaina Erdoğan kirjoitti The New York Times -lehdessä, että Turkki etsii uusia liittolaisia, ellei Yhdysvallat ”kunnioita Turkin itsemääräämisoikeutta”.

Turkki on Naton tärkeä jäsen. Turkki sijaitsee strategisesti tärkeässä paikassa idän ja lännen välissä. Turkilla on voimakas armeija, ja Turkissa lähellä Syyrian rajaa sijaitseva Incirlikin sotilastukikohta on tärkeä Yhdysvalloille ja Natolle.

”Turkin menettäminen olisi suuren mittakaavan geopoliittinen virhe”, arvioi entinen Nato-komentaja, amiraali James Stavdridis amerikkalaiselle uutiskanavalle MSNBC:lle maanantaina.

Natoa on huolestuttanut muun muassa Turkin päätös ostaa ilmatorjuntajärjestelmä Venäjältä. Alarannan mukaan vielä on silti turhan aikaista puhua Turkin ajautumisesta Venäjän syliin.

”Turkki uhkaa Naton yhtenäisyyttä, mutta siinä ei ole mitään uutta”, hän sanoo. ”Turkin ja Venäjän yhteistyössä on ollut kupruja ja ihastumisia vuorovedoin.”

Vaikuttaako valuuttakriisi Syyrian sotaan?

Turkki on alusta saakka ollut keskeinen peluri Syyrian sodassa. Tällä hetkellä Turkki on käytännössä ainoa toimija, joka aseistaa ja tukee kapinallisia, jotka yrittävät rakentaa Pohjois-Syyriaan kapinallishallintoa.

”He saavat palkkansa Turkin liiroina. Sinne rakennetaan turkkilaista postitoimistoa, ja hallintorakennuksiin on nostettu Turkin liput. He ovat nyt huolissaan, miten heille käy tämän kaiken keskellä”, Alaranta sanoo.

Toisaalta, jos Turkki joutuu vetäytymään Syyriasta syvenevän talouskriisin johdosta, tämä saattaisi vähentää solmuja mutkikkaassa sodassa. Turkin läsnäolo Syyriassa sotii käytännössä kaikkien muiden sodan osapuolien kuin Turkin tukemien kapinallisten intressejä vastaan.

Voiko kriisi nostattaa opposition Erdoğania vastaan?

Turkin oppositio on jo arvostellut Erdoğania valuuttakriisistä. Pääoppositiopuolueen eli Republikaanisen kansanpuolueen (CHP) johtaja Kemal Kılıçdaroğlu sanoi viime viikolla, että kriisi on Erdoğanin syy.

”Jos Turkin liira on nyt vain paperinpalanen suhteessa ulkomaiseen valuuttaan, syynä on yhden miehen hallinto”, Kılıçdaroğlu tviittasi.

Kokonaan toinen asia on se, pystyvätkö oppositiopuolueet yhdistymään ja haastamaan Erdoğanin ja tämän AK-puolueen, jolla on huima kansansuosio.

Alarannan mukaan Erdoğanin itsevaltaisia otteita vastustetaan yleisesti oppositiopuolueissa. Toisaalta monissa maallistuneissakin oppositiopuolueissa kantava ideologinen voima on kansallismielisyys, jonka pohjalta länsivallat nähdään Turkkia uhkaavana voimana. Erdoğanin hallinto on syyttänyt valuuttakriisistä nimenomaan länsivaltoja ja väittänyt sitä tietoiseksi kauppasodaksi Turkkia vastaan.

”Ei ole olemassa yhtenäistä oppositiota, joka voisi nyt ottaa pallon haltuun ja nousisi haastamaan Erdoğania”, Alaranta sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turkki
 • Yhdysvallat
 • EU
 • Jukka Huusko

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  3. 3

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  4. 4

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  5. 5

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  6. 6

   Arjen Kamphuis lähti Norjaan melomaan ja katosi – hollantilaisen tietoturva-asiantuntijan kohtalo hämmentää poliiseja ja läheisiä

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  9. 9

   Trumpin tuomariehdokasta ahdistelusta syyttävä nainen suostuu senaatin kuultavaksi

  10. 10

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  2. 2

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  3. 3

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  4. 4

   Kaikki naiset eivät kohta kelpaa naisiksi yleisurheilun huipulla, ja tulkinta kohdistuu vahvasti yhteen juoksijaan – ”Ajassa voidaan palata sata vuotta taaksepäin”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  7. 7

   Suomalainen turisti, älä luota poliisiin!

  8. 8

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  9. 9

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  10. 10

   Kokoomus hyökkäsi pääministeri Sipilää vastaan, Sipilä suuttui ja ryhtyi vasta­hyökkäykseen – Soini-äänestyksestä syttyneen riidan syy ilmeisesti väärin­ymmärrys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  6. 6

   Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Iranin johtaja Khamenei syytti USA:aa ja naapurimaita terrori-iskusta – Ainakin 29 kuoli hyökkäyksessä sotilasparaatia vastaan
  3. Trumpin tuomariehdokasta ahdistelusta syyttävä nainen suostuu senaatin kuultavaksi
  4. 2 tuntia sitten
  5. Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”
  6. HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa
  7. Maaliputkessa kulkeva Teemu Pukki osui jälleen – ratkaisi voiton Norwichille pelin ainoalla maalilla
  8. Krp otti kaksi kiinni laajoissa etsinnöissä Turun seudulla, myös Puolustusvoimat osallistui operaatioon – tämä etsinnöistä ja epäillyistä talous­rikoksista tiedetään päivän jälkeen
  9. Sähkötilojen tekninen vika aiheutti hälytysajoneuvojen ryntäyksen presidentin virka-asunnolle Mäntyniemeen
  10. Honka jäi tasapeliin KuPSin vieraana – ”Loppua kohti otimme homman paremmin haltuun”
  11. Pohjoisessa tuulinen sää jatkuu vielä huomenna, mutta maan etelä- ja keskiosassa tuuli heikkenee – Mauri-myrsky puhalsi Itämerelle jopa 8-metrisiä aaltoja
  12. Managerilegenda Alex Ferguson palasi stadionille ensimmäistä kertaa aivoverenvuodon jälkeen – ManU hävisi ottelun ja sai omalta managerilta haukut asenteesta
  13. Näytä lisää