Ulkomaat

Miksi katolisesta kirkosta paljastuu toistuvasti lasten hyväksikäyttöä? Tutkijat selittävät asiaa muun muassa pappien poikkeuksellisella valta-asemalla

Pappilassa katoliset papit elävät yleensä yksin tai pastorin kanssa, mikä tietää tilaa ja rauhaa. Se taas tarjoaa tilaisuuksia hyväksikäyttöön, arvioivat professorit Karen J. Terry ja Michael White.

Katolisen kirkon hyväksikäyttöskandaalit nousivat jälleen esille, kun Yhdysvalloissa julkaistiin kammottava raportti kirkon sisällä tapahtuneista hyväksikäytöistä. Raportissa paljastettiin 301 katolisen kirkon papin käyttäneen tuhansia lapsia hyväkseen ja salanneen rikokset 70 vuoden aikana.

Katolisen kirkon linja on pitkään ollut, että lasten seksuaaliset hyväksikäyttäjät ovat vain yksittäistapauksia, ”mätiä omenia” kirkon sisällä. Moni tutkimus on kuitenkin luonut yhteyttä hyväksikäytön ja katolisen kirkon organisaation välille.

Professorit Karen J. Terry ja Michael White tutkivat vuonna 2008 yhteyksiä Yhdysvaltain papiston ja poliisin väärinkäytösten välillä ja löysivät paljon yhteisiä tekijöitä, muun muassa tavan syyttää rikoksista muutamaa yksittäistä tekijää eikä löytää ongelmia organisaatiosta.

Yksi yhteyksistä on poikkeuksellinen valta-asema. Papeilla on uskovaisten keskuudessa auktoriteettia, koska he voivat antaa synnit anteeksi ja puhua Jumalan asemassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Paavi Johannes Paavali II puhui papeista ”enkeleitäkin korkeampana” luokkana katolisen kirkon arvoasteikossa.

Papeilla, kuten poliiseillakin, on myös rooli yhteiskunnallisina johtohahmoina. Yhdysvalloissa ja monessa muussa maassa he usein pyörittävät kouluja, sairaaloita ja orpokoteja. Työssään he solmivat suhteita, joihin kuuluu olennaisesti luottamus ja usko. Hyväksikäyttötapauksia onkin yleensä edeltänyt hyväksikäyttävän papin ja hyväksikäytettävän uhrin luottamuksellinen suhde, jossa papin virka on mahdollistanut lapsen valmistelun hyväksikäytettäväksi, kirjoittavat White ja Terry tutkimuksessaan.

Selittäviä syitä hyväksikäytölle kirkon piirissä White ja Terry löytävät myös siitä, että eristäytyneisyys ja yksinäisyys kuuluu olennaisesti katolisen papin elämään.

John Jay Collegen tutkimusten mukaan papit, joita on syytetty lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä, alkavat käyttää lapsia hyväkseen keskimäärin 11 vuotta sen virkaan vihkimisensä jälkeen. Whiten ja Terryn mukaan yleensä samoihin aikoihin papit muuttavat pappilaan, jossa iso osa hyväksikäytöstä tapahtuu. Pappilassa katoliset papit elävät yleensä yksin tai pastorin kanssa, mikä tietää tilaa ja rauhaa. Se taas tarjoaa tilaisuuksia hyväksikäyttöön, White ja Terry kirjoittavat.

Tutkimuksen mukaan pappien yksinäisen elämäntyylin suurimpia syitä on se, että he eivät saa mennä naimisiin. Heiltä puuttuu usein läheinen perhe.

Katolisten piispojen tilaama John Jay Collegen tutkimus selvitti, että vuosien 1950–2002 aikana 4 392 papiston jäsentä, eli noin neljää prosenttia kaikista katolisista papeista Yhdysvalloissa, syytettiin hyväksikäytöstä.

Näistä syytetyistä vain 252 oli saanut tuomion. Vain sata joutui vankilaan.

Moni on syyttänyt katolista kirkkoa siitä, että se tiesi ongelmasta jo paljon ennen kuin hyväksikäyttötapauksista tuli suuria uutisia. Gerald Fitzgerald, joka johti ”ongelmallisiin pappeihin” puuttunutta katolista järjestöä, kirjoitti jo vuonna 1957, että lapsiin sekaantuvat papit tulisi erottaa ja eristää.

Silti Los Angelesin kardinaali Roger Mahony kommentoi hyväksikäyttöskandaalia ja pedofiliasta syytettyjen pappien siirtelyä seurakunnasta toiseen vuonna 2009 näin: ”Vuosia sitten, vuosikymmeniä sitten, ihmiset eivät tajunneet kuinka vakavaa tämä oli, ja niinpä mieluummin siirsimme ihmisiä kuin erotimme heitä”.

Akateemikko ja toimittaja, katolisesta kirkosta paljon kirjoittanut John Cornwell arvioi vuonna 2010 pitkässä artikkelissaan New Statesman -lehdessä, että pedofiliaskandaalit voivat olla katolisen kirkon pahin modernin ajan kriisi.

Pappisviran tarjoama ”enkeleitäkin korkeampi” asema houkuttaa hänen mukaansa toisaalta miehiä, joilla on todellinen uskonnollinen kutsumus, mutta myös miehiä, joilla on ratkaisemattomia seksuaalisia, sosiaalisia ja psyykkisiä ongelmia.

Vatikaani on yrittänyt puuttua pappien valintaprosesseihin, mutta usein surullisen väärin. Sen sijaan, että kirkko olisi puuttunut syihin pappien hyväksikäyttötapausten takana, se vuonna 2005 kielsi vihkimästä papeiksi miehiä, joilla on ”syviä homoseksuaalisia taipumuksia” – käytännössä syyttäen homoseksuaaleja koko pedofiliaskandaalista. Vuonna 2008 kirkko päätti hiukan laajemmista psykologisista testeistä papeiksi haluaville.

Vuonna 2014 paavi Franciscus loi komission, jonka on tarkoitus tehdä ehdotuksia lasten suojelemiseksi kirkon sisällä toimivilta pedofiileilta. Se on ehdottanut muun muassa, että Vatikaaniin perustettaisiin kirkon sisäinen oikeusistuin tuomitsemaan piispoja, jotka epäonnistuvat uhrien suojelussa. Franciscus on hyväksynyt tuomioistuimen perustamisen, mutta suunnitelmaa ei ole toteutettu.

Marie Collins, komission ainoa henkilökohtaisesti papin hyväksikäyttämä jäsen, irtisanoutui vastalauseena, koska kirkon virkamiehet olivat hänen mukaansa vastentahtoisia yhteistyöhön komission kanssa lasten suojelemiseksi.

Ongelmien tunnistamista ja niihin puuttumista vaikeuttaa se, että kirkon hierarkia on hajautettu.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on 195 hiippakuntaa, joita johtaa piispa, arkkipiispa tai kardinaali. Vaikka näillä johtajilla on yhteinen järjestö, Yhdysvaltain katolisten piispojen konferenssi, ne ovat tilivelvollisia ainoastaan paaville, joka johtaa Roomasta käsin kaikkia maailman yli miljardia katolilaista.

Pennsylvanian yleinen syyttäjä Josh Shapiro kertoo alla olevalla videolla, miten papit perustelivat hyväksikäytön lapsille. Video sisältää kuvausta seksuaalisesta hyväksikäytöstä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Eero Kärtevä luki lääketieteen pääsykokeisiin aamuseitsemästä iltakymmeneen ja vei kirjat armeijavuonna mukanaan metsäänkin – Miltä tuntuu, kun joku huijaa pääsykokeessa?

  3. 3

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  4. 4

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  5. 5

   Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin 620 000 eurolla

  6. 6

   Brittimedia: EU varautuu brexit-neuvotteluiden romahtamiseen

  7. 7

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  8. 8

   Uuden Harry Potter -elokuvan traileri paljastaa niin yllättävän tiedon Voldemortin lemmikkikäärmeestä, että fanien on ollut vaikeaa hyväksyä sitä

  9. 9

   Ilmatieteen laitos varoittaa: Myrsky iskee illalla Etelä-Suomeen – Helsingin pelastuslaitos: Tuuli uhkaa taloja

  10. 10

   Helsinkiin rakennetaan historian kallein sairaala – Tällainen yhdeksännumeroisen summan nielevästä rakennuksesta tulee

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  3. 3

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  4. 4

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  5. 5

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  6. 6

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  7. 7

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  8. 8

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  9. 9

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  10. 10

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Trump johtaa tänään puhetta YK:n turva­neuvostossa, suora lähetys kello 17 – ”Kaikkien aikojen katselluimmassa istunnossa” väännetään todennäköisesti kättä Iran-sopimuksesta
  3. Onko nolla levyä tarpeeksi? Uuteen Oodiin ei tule levyosastoa ja kirjatarjonnassa Sello ja Pasila päihittävät sen ylivoimaisesti – ”Ei voi olla totta!”
  4. Kommentoiko Venäjän pää­ministeri Medvedev krp:n operaatiota Turun saaristossa? HS:n suora lähetys ja hetki hetkeltä -seuranta kello 17 jälkeen
  5. UEFA palkitsi HJK:n ruohonjuuritason työstä parhaan seuran -palkinnolla – pelaajamäärä kasvanut yli 600:lla
  6. Pörssiklubi äänestää tänä iltana naisten pääsystä jäseniksi – HS kertoo tuloksen tuoreeltaan
  7. Eero Kärtevä luki lääketieteen pääsykokeisiin aamuseitsemästä iltakymmeneen ja vei kirjat armeijavuonna mukanaan metsäänkin – Miltä tuntuu, kun joku huijaa pääsykokeessa?
  8. Poliisilta lisätietoa Tampereella tapahtuneesta kiristyksestä ja henkirikoksesta: 69-vuotias mies lähti naisen kanssa ravintolasta, joutui kiristyksen kohteeksi ja kuoli lyönnin seurauksena
  9. Italian entinen maajoukkuehyökkääjä kiistää dopingin – sanoo saaneensa kiellettyä ainetta saastuneesta ruuasta
  10. Brittimedia: EU varautuu brexit-neuvotteluiden romahtamiseen
  11. Uuden Harry Potter -elokuvan traileri paljastaa niin yllättävän tiedon Voldemortin lemmikkikäärmeestä, että fanien on ollut vaikeaa hyväksyä sitä
  12. Näytä lisää