Ulkomaat

Senaattori vaati maahanmuutto-ongelmaan ”lopullista ratkaisua” – natsi-Saksasta muistuttava vaatimus suututti australialaiset

Fraser Anning sanoi, ettei kadu mitään. Hän ei kuulemma myöskään tiennyt ”lopullisen ratkaisun” ja juutalaisten joukkotuhoamisen välisestä yhteydestä.

Australialaispoliitikon vaatimukset ”lopullisesta ratkaisuista” ovat kohahduttaneet maata. ”Lopullinen ratkaisu” viittaa historiallisesti Adolf Hitlerin natsi-Saksan suunnitelmaan juutalaisväestön tuhoamiseksi.

Senaattori Fraser Anning piti myöhään tiistaina parlamentissa kollegoilleen puheen, jossa hän vaati palaamista valkoisen Australian politiikkaan, joka suosi ”eurooppalaisia kristittyjä”, kertoo uutistoimisto AFP. Valkoisen Australian maahanmuuttopolitiikka tuli voimaan vuonna 1901, ja se jatkui 1960-luvun loppupuolelle. Tuolloin maahanmuuttajiksi hyväksyttiin vain eurooppalaistaustaisia, uutisoi Guardian.

Samaan hengenvetoon hän vaati muslimien maahanmuuton kieltämistä, koska senaattorin mielestä he integroituvat Australiaan heikoimmin. Hän suhtautuu torjuvasti myös kolmannesta maailmasta tuleviin ihmisiin, jotka eivät puhu englantia.

”Kansanäänestys on tietenkin lopullinen ratkaisu maahanmuutto-ongelmaan”, Anning lausui.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Anning edustaa oikeistopopulistista Katter’s Australian Partya. Anning on puolueen ainoa senaattori, ja edustajainhuoneessa puolueella on yksi parlamentaarikko.

Senaattorin puhe aiheutti poliitikkokollegoissa vastareaktion. Maan pääministeri Malcolm Turnbull sanoi, että Australia on yksi maailman menestyneimmistä monikulttuurisista yhteiskunnista.


”Kiistämme ja tuomitsemme rasismin kaikissa muodoissaan, ja tuomitsemme oikeutetusti myös senaattori Anningin huomiot”, Turnbull sanoi.

Lopullisesta ratkaisusta puhumista pääministeri piti järkyttävänä loukkauksena holokaustissa kuolleiden juutalaisten muistolle.


Keskiviikkona Australian parlamenttiin astui ensimmäinen muslimisenaattori, vihreiden Mehreen Faruqi. Uuden Etelä-Walesin tuore senaattori kutsui Anningia ”vihan kauppiaaksi”, kertoo The Guardian. Faruqin mielestä Anningin kaltaiset ihmiset hyökkäävät ei-valkoihoisten kimppuun vain poliittisten etujensa vuoksi ja kylvääkseen maahan eripuraa.

Faruqi lähetti Anningille Twitterissä terveisiä:
Oppositiojohtaja Bill Shorten puolestaan kutsui puhetta parlamentin pohjanoteeraukseksi.

”On tuskin ryhmää, jota hän ei loukannut, ellei sitten joku satu olemaan lähes Ku Klux Klanin jäsen”, senaattori Derryn Hinch sivalsi.

Charis Chang huomautti kirjoituksessaan, että Anningin puheissa häiritsee se, miten sillä halutaan omia australialaisuuden määritteleminen – ja tällaisessa retoriikassa ”oikea” australialaisuus määritellään ennen kaikkea valkoihoisuuden kautta.

”En kadu mitään”, Anning vastasi arvosteluun.

Hän myös kiisti tienneensä ”lopullisen ratkaisun” yhteydestä natsi-Saksaan.

Maahanmuutto on Australiassa kestopuheenaihe, ja esimerkiksi työpaikoista ja kaupunkien asukasmääristä ollaan huolissaan. Maan maahanmuuttolakeja kiristetään aika ajoin.

Viime kuussa julkaistun tilaston mukaan vuonna 2017 maahanmuuttomäärät putosivat alimmalle tasolle kymmeneen vuoteen. AFP kertoo, että maahanmuuttajamäärät laskivat 20 000 ihmisellä 162 000 ihmiseen.

Australian tiukka maahanmuuttopolitiikka on herättänyt kansainvälistä arvostelua. YK on antanut maalle pyyhkeitä säilöönottoleireistä, joita Australia perusti Naurulle ja Papua-Uuteen-Guineaan. Kaikki veneillä saapuneet turvapaikanhakijat käännytettiin suoraan leireille, eikä heitä päästetty Australiaan edes tapauksissa, joissa he saisivat pakolaisstatuksen.

Papua-Uuden-Guinean leiri suljettiin, mutta se ei sujunut ongelmitta. Osa leireillä olleista vietiin Yhdysvaltoihin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Australia
 • Maahanmuutto
 • Siirtolaiset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  2. 2

   Amerikkalaisnuoret imevät nyt myrkkyä muistitikusta – Sähkötupakka Juulista tuli trendipahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  3. 3

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  4. 4

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  5. 5

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  6. 6

   Ajatushautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleissitovuus aiheuttaa monenlaista haittaa Suomen taloudelle”

  7. 7

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  8. 8

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  9. 9

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  10. 10

   Ensimmäiset puoli vuotta Elina Ukkola vietti lattialla – Tällaista on arki, kun pienten kaksosten vanhemmille syntyy toiset kaksoset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  5. 5

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  6. 6

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää