Ulkomaat

Donald Trumpin unelmoima suuri sotilas­paraati lykkääntyy – sen sijaan hän matkustaa katsomaan paraatia Pariisiin

Voimaa puhkuvat sotilasparaatit eivät kuulu Yhdysvalloissa perinteisiin. Tänä vuonna paraati olisi osunut merkittävien välivaalien jälkeiseen viikonloppuun.

Viime vuonna Ranskan kansallispäivänä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump istui Pariisin Champs-Élysées’llä ja sai oivalluksen: Meilläkin voisi olla jotain tällaista. Presidentti seurasi kansallispäivän paraatia ja päätti, että Washingtonissa on ensi vuonna vielä näyttävämpi.

Tähän asti visio on näyttänyt toteutuvan, mutta nyt Yhdysvaltain puolustusministeriö on lykännyt paraatia ainakin vuodella, kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters.

Alun perin Washingtonissa piti marssia ja lentää marraskuun veteraanipäivänä, vain muutama päivä merkittävien välivaalien jälkeen.

”Tähtäsimme alun perin marraskuun 10. päivään tänä vuonna, mutta nyt olemme sopineet, että tutkimme mahdollisuuksia [paraatin järjestämiseksi] vuonna 2019”, sanoi ministeriön tiedottaja Rob Manning lausunnossaan Reutersin mukaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Perjantaina Trump ilmoitti Twitterissä peruneensa paraatin, jonka kustannusarvio oli presidentin mielestä ”naurettavan korkea”.
Sen sijaan Trump aikoo matkustaa marraskuussa takaisin Pariisiin ja osallistua ensimmäisen maailmansodan loppumisen muistoksi järjestettävään paraatiin.

Lisäksi presidentti kertoo osallistuvansa Andrewsin lentotukikohdassa järjestettävään paraatiin, jonka päivämäärä on jo päätetty. Presidentti väläyttää myös mahdollisuutta järjestää paraati ensi vuonna. ”Nyt voimme ostaa lisää hävittäjiä”, Trump iloitsi:
Perutun paraatin tämänhetkinen kustannusarvio on runsaat 80 miljoonaa euroa, kun alun perin puhuttiin 8–26 miljoonan haarukasta.

Kustannuksista on jo riisuttu tankit, koska Pentagonin mukaan ne vaurioittaisivat Washingtonin katuja. Kustannusarvio ei vieläkään ole lopullinen.

Paraatin on suunniteltu kulkevan Valkoiselta talolta kongressirakennukselle ja esittelevänä veteraanien työtä Yhdysvaltojen sotahistoriassa aina itsenäisyyssodasta lähtien. Myös ilmavoimat olisi näyttävästi esillä.

Päätös paraatin lykkäämisestä on pettymys monille amerikkalaisille mutta tervetullut uutinen kriitikoille. Nämä ovat pitäneet paraatia paitsi rahan tuhlaamisena myös ikävänä rinnastuksena näyttäviä sotilasparaateja suosiviin vähemmän demokraattisiin maihin, AFP kertoo.

Alun alkaen Trump ehdotti sotilasparaatin järjestämistä Yhdysvaltain kansallispäivänä 4. heinäkuuta, jota on tapana juhlia vaikkapa grillaillen ja ilotulitteita paukutellen.

Näyttävät sotilasparaatit eivät ole liiemmin kuuluneet amerikkalaisiin juhlatapoihin. Edellisen kerran sellainen järjestettiin Reutersin mukaan vuonna 1991 sen kunniaksi, että Saddam Husseinin Irak oli saatu ajetuksi pois Kuwaitista.

Suuren sotaveteraanijärjestö American Leaguen mukaan nyt ei ole oikea aika samanlaiseen juhlintaan.

”Kunnes terrorismi on voitettu ja sotilaamme kotiutettu, paraatirahoille on parempaa käyttöä veteraaniasioiden hallinnossa ja joukoistamme sekä heidän perheistään huolehtimisessa”, sanoi American Leaguen komentaja Denise Rohan AFP:n mukaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Donald Trump

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  2. 2

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  3. 3

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  4. 4

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  5. 5

   Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten

  6. 6

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki sijoitti kaupunkipyörä­telineen vammaisten pysäköintipaikalle, bussikuskit pelkäävät onnettomuuksia: ”Se on siinä todella vaarallisesti”

  9. 9

   Keskustan eduskuntaryhmä kutsuttu koolle Kesärantaan – Iltalehden mukaan aiheena hallitustyö kokoomuksen kanssa

  10. 10

   Risto Siilasmaa avasi vanhoja tuntojaan Nokiasta – ja se on tärkeää, koska ongelmia piilotetaan muuallakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  5. 5

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  6. 6

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  7. 7

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  8. 8

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  9. 9

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

  10. 10

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Vuosikymmenen löytö” – Portugalista löytyy satoja vuosia vanha hylky
  3. Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi” Tilaajille
  4. Paavi vierailee tänään Virossa, jossa yli puolet väestöstä ei kuulu mihinkään uskontokuntaan – Paavi on kuitenkin erityisessä suosiossa, ja selitys on Neuvostoliitto, suora lähetys Tallinnasta kello 9.50
  5. Lauri Markkasen punttikuuri toi aimo annoksen massaa – yksi selvä kehityskohde alkavalle kaudelle: ”Olen aina johtanut esimerkilläni”
  6. Helsinki sijoitti kaupunkipyörä­telineen vammaisten pysäköintipaikalle, bussikuskit pelkäävät onnettomuuksia: ”Se on siinä todella vaarallisesti”
  7. Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?
  8. Instagramin perustajat lähtevät yhtiöstään – Bloomberg: Taustalla erimielisyydet Facebookin Zuckerbergin kanssa
  9. Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten
  10. Suomalaiset iskivät kahdeksan maalia NHL:n harjoituspeleissä – kotimainen Liiga voi jäädä ilman nousevaa tähteä: ”Kun häntä katsoo tänään, hän on eri pelaaja”
  11. Tunti sitten
  12. Risto Siilasmaa avasi vanhoja tuntojaan Nokiasta – ja se on tärkeää, koska ongelmia piilotetaan muuallakin
  13. Näytä lisää