Ulkomaat

Baijerissa olut­teltta on olohuone ja politiikan näyttämö – Pöydillä tanssivat ne, jotka vaalivat omalaatuisen osa­valtion perinteitä ja puolustavat sen etua muuta Saksaa vastaan

Jotta ymmärtäisi Saksaa, on ymmärrettävä Baijeria. Mutta myös Baijeri muuttuu, tahtoi se sitä tai ei.

Straubing

Kun Baijeri bailaa, rytkyy koko valtava olutteltta. Iltakymmeneltä ovella vastaan lyö schlager tai ainakin jokin saksalaisiskelmän ylikierroksilla käyvä alalaji. Martina Eberl ja Renate Stinglhammer puikkelehtivat tungoksen läpi väistellen tarjoilijoita, jotka kantavat kerralla vaikuttavia määriä kolpakoita.

”Me nelikymppiset olemme jo vähän vanhoja tähän teinitelttaan, mutta pidämme kiinni perinteistä”, Eberl sanoo.

Kulttuuri­šokki ei ole kaukana. Tanakoilla puupöydillä ja -penkeillä tanssitaan. Jos pöytien ääressä istuttaisiin, tässä olutteltassa olisi paikkoja viidelletuhannelle. Vieressä on kuusi yhtä suurta oluttelttaa lisää, kullakin lähiseudun panimolla omansa.

Gäubodenvolksfest on Baijerin toiseksi suurin olutjuhla. Suurempi on vain Münchenin Oktoberfest. Olutjuhla panee 50 000 asukkaan Straubingin pariksi viikoksi poikkeustilaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kävijöitä on yli miljoona. Ja millaisia? Juuri sellaisia, joiksi puoli maailmaa kuvittelee kaikki saksalaiset.


Miehillä on lederhosenit, nahkahousut. Monilla on yllään koko tracht, Baijerin perinneasu liiveineen ja takkeineen, säärystimineen, huopahattuineen ja töyhtöineen.

Naisilla on dirndl, ei tosin aina se ihan perinteisin mekko essuineen, vaan nuorilla näkee paljon glitterkoristeisia minidirndlejä.


Perillä olutteltan reunapöydässä Eberl ja Stinglhammer saavat iloisen vastaanoton ystäviltään.

Eberl laskee pöytään tuomisensa, keon brezejä eli muhkeita baijerilaisrinkeleitä sekä kasan emmentalviipaleita, jotka juustopuodin kauppias on höylännyt olutjuhlien valtavalla ruokakojualueella.

Eberlin ja Stinglhammerin kaveriporukalla on kaksi pöytää koko olutjuhlien ajaksi. Aina samasta olutteltasta samasta paikasta. Varaus on tehtävä helmikuussa.

”Asumme eri puolilla Baijeria, mutta täällä me aina tapaamme”, Steffi Staudinger sanoo.

Olutjuhlilla juomisen merkitystä ei pidä vähätellä, Eberl sanoo ja tilaa goaßmaßin.

Goaßmaß on tänä kesänä comebackin olutjuhlille tehnyt kulttijuoma. Puoli litraa bockbieriä, siis olutta, puoli litraa kolaa ja loraus kirsikkalikööriä. ”Paluu 1980-luvulle. Kansanperinnettä siis.”

Pian Eberl seisoo penkillä. Kun tuhannet tamppaavat olutteltan pöydillä coverbändin soittaman Macarenan tahtiin, näkee hetken syvälle baijerilaiseen sielunmaisemaan. Se on hyvin omalaatuinen. Katonrajassa killuu karkuun päässyt kolpakkoilmapallo. Yhteisöllisyys on tiivistä – mutta jättää helposti ulos piiristään muut kuin perinnepuvuista pitävät baijerilaiset.

Maahanmuuttajia ei juuri näe. Turistejakin on vähän.

”Tämä on aito paikka. Oktoberfestista sen sijaan on tullut amerikkalaisturistien naamiaiset”, Stinglhammer sanoo.

Jalassaan Stinglhammerilla on lederhosenit. ”Nämä ovat mukavat.”


Eberlin mekko on vintagedirndl. ”Siis malli on vanha, mekko uusi.”

Baijerissa olutteltat ovat olohuoneita ja politiikan näyttämöitä. Olutjuhlassa pöydillä tanssivat ne, jotka haluavat jatkaa Baijerin perinteitä.


Lederhosenit ja dirndlit eivät ole mitään puolueunivormuja, mutta ne tulee silti yhdistäneeksi Baijerin mahtipuolueeseen, kristillissosiaaliseen unioniin eli CSU:hun. Sen ydintä ovat konservatiivisuus, perinteet ja turvallisuus. Oluttelttoja CSU pitää kuin ominaan.

CSU on erikoinen puolue. Sen valtakuntaa on vain Baijeri, mutta se on Saksan hallituksessa aina, kun siellä on myös sisarpuolue CDU, joka taas jättää Baijerin rauhaan.

Ilman yhteistyötä liittokansleri Angela Merkelin CDU:n kanssa CSU olisi merkityksetön paikallispuolue. Nyt sillä on kokoonsa nähden paljon valtaa. Sitä se myös käyttää. Siksi ymmärtääkseen Saksaa on ymmärrettävä Baijeria.

Baijerilla on aina oma etu, jota ajaa.

Baijerilla on Saksan osavaltioista näkyvin oma identiteetti. Syitä on monia. Baijerin historia vie Rooman valtakunnan loppuun ja Euroopan kansainvaellusaikaan 500-luvulle.

Baijerilla on ollut aina suuri tarve olla riippumaton. Myös Saksan sodanjälkeisessä politiikassa Baijeri on tunnettu siitä, että se tuntee arvonsa. Katolilaisuus tuo leimansa ja erottaa Baijerin luterilaisesta Pohjois-Saksasta. Baijerissa vahvaa ovat niin maatalous kuin teknologia.

Kun Baijerin pääministeri Markus Söder, 51, tasan puoli vuorokautta aiemmin aamukymmeneltä asteli tähän samaan oluttelttaan kuin Baijerin kuningas, hän asteli omiensa joukkoon. Söder avasi olutjuhlat, ja paikalla oli koko Ala-Baijerin kerma.

”Saksa on vahva, koska Baijeri on vahva”, Söder sanoi. Hän viihdytti yleisöä juuri sillä, mitä yleisö halusi kuulla. Baijeri on paras. Puhe oli taitavan populistin vaalipuhe, sillä Baijerissa on lokakuussa osavaltiovaalit.


Vaalit ovat historialliset, Söder sanoi HS:lle. ”Saksa muuttuu ja Baijeri muuttuu. Poliittisella kartalla on liikettä niin oikealla kuin vasemmalla. Baijeri on pidettävä yhtenäisenä, ja siksi on löydettävä oikea tasapaino maahanmuuttoon, samoin oikea tasapaino maaseudun ja kaupunkien kehitykselle.”

Saksan puolueista CSU on ehdottomasti viihdyttävin. Valtataistelut ovat näyttäviä ja johtajat hakevat huomiota kovilla puheilla, sanoo Söderistä elämäkerran kirjoittanut Süddeutsche Zeitung -lehden toimittaja Roman Deininger.

Juuri nyt Baijerin voimapoliitikkojen suhde Merkeliin on kireä. CSU heilutti kesällä koko Saksan hallitusta. Merkel ja baijerilainen sisäministeri Horst Seehofer ottivat yhteen maahanmuutosta. Seehofer halusi käännyttää turvapaikanhakijoita suoraan Saksan rajalta.

Kolme vuotta sitten Baijerin läpi kulki Saksaan miljoona turvapaikanhakijaa. Baijerissa järisi. Yksi seurauksista on se, että CSU on vaikeuksissa. Kannatusmittaukset ennakoivat CSU:n menettävän vaaleissa yksinvaltansa.

Kannatus on baijerilaisittain romahtanut, se on alle 40 prosenttia. Siksi CSU taistelee – myös Merkeliä vastaan.

Yksinvaltaa ei kuitenkaan uhkaa vain pakolaiskriisin vauhdittama äärioikeiston nousu, Deininger sanoo. Baijerin poliittinen kartta on monesta syystä entistä värikkäämpi. ”CSU on oman ja Baijerin menestyksen luomassa ansassa.”

Baijeri on vauras, ja sen näkee myös olutjuhlilla. Messualueella baijerilaista high techiä esittelee 750 yritystä.

Baijerin teknologiateollisuus tarvitsee koko ajan lisää ammattilaisia. Baijerin äänestäjistä koko ajan suurempi osa on niitä, jotka eivät ole kasvaneet CSU:n yksipuoluejärjestelmässä. Se näkyy. Münchenissä on tänä kesänä järjestetty kymmenientuhansien ihmisten mielenosoituksia CSU:n turvapaikkapolitiikkaa ja Baijerin uutta poliisilakia vastaan.

Silti CSU katsoo vain oikealle.

Deiningerin mielestä on absurdia, että juuri CDU ja CSU saivat aikaan hallituskriisin, ja vielä suhteellisen merkityksettömästä asiasta. ”Saksan hallituskriisi näytti, miten maahanmuuttoon liittyvillä teemoilla saa peloteltua äänestäjiä jopa niin rikkaassa, turvallisessa ja vakaassa maassa kuin Saksassa.”

Hallituskriisi jätti kovat kolhut, mutta Merkel ei kaatunut – eikä CSU:n kannatus noussut.

”CSU häviää alfaurostensa johdolla määräenemmistöasemansa. Se on puolueelle katastrofi ja aikakauden päätös.”

Se, että CSU joutuu jatkossa tekemään muiden kanssa yhteistyötä, muuttaa Baijerin politiikan dynamiikkaa. Se taas vaikuttaa myös Berliinissä.

Merkelille ei olisi mitään iloa siitä, että CSU:lla olisi enemmistö Baijerissa, Deininger sanoo. ”Baijerin ei tarvitse olla yhtään tämän vahvempi. Tässä ajassa puolueiden on kyettävä tekemään yhteistyötä toistensa kanssa.”

Kompromissit eivät ole Baijerin vahvuus. Söderiä ja Seehoferia joko rakastetaan tai vihataan. Toisilleen he ovat vihamiehiä, ja valtataistelu on armoton.

”Hysteeristä”, Steffi Staudinger sanoo Baijerin politiikasta olutteltassa Straubingissa.

Martina Eberl ihmettelee, miksi CSU ei tartu ilmastonmuutokseen ja luomun kysyntään. Ne kiinnostavat nyt niin kylissä kuin metropoleissa.

”Todella vaikea tehdä äänestyspäätöstä”, Staudinger sanoo. ”Minulle tärkein kysymys ei todellakaan ole maahanmuutto vaan päivähoidon ongelmat. Eivätkä nekään tänä yönä.”

Fakta

Baijeri valmistautuu osavaltiovaaleihin


 Baijerin vapaavaltio on Saksan 16 osavaltiosta pinta-alaltaan suurin. Asukkaita on 12,9 miljoonaa, mikä tekee Baijerista osavaltioista väkimäärältään toiseksi suurimman.

 Pääkaupunki München.

 Baijerissa on osavaltiovaalit 14. lokakuuta.

 Kannatusmittaukset ennakoivat Baijerin mahtipuolueen, kristillissosiaalisen unionin eli CSU:n, menettävän vaaleissa määräenemmistönsä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saksa
 • Olut
 • Angela Merkel
 • Osavaltiovaalit
 • Anna-Liina Kauhanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  4. 4

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  5. 5

   Love Island Suomi lätsähti täydelliseksi pannukakuksi teknisten ongelmien takia – Sub-kanavan suuren tosi-tv-satsauksen tilalla näytettiin Simpsoneita

  6. 6

   ”Amerikan isäpappa” Bill Cosby tuomittiin rikoksesta, josta hän näytti pitkään selviävän rangaistuksetta – #metoo-keskustelu vaikutti todennäköisesti siihen, että syytökset otettiin nyt vakavasti

  7. 7

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  8. 8

   Trump jakoi YK-puheessa maailman Yhdysvaltojen ystäviin ja hyväksikäyttäjiin – video näyttää, kuinka kuulijat nauroivat presidentin väitteelle hänen hallituksensa saavutuksista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Sukupuoli-identiteetillä ei pidä vitsailla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  4. 4

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  5. 5

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  6. 6

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. ”Amerikan isäpappa” Bill Cosby tuomittiin rikoksesta, josta hän näytti pitkään selviävän rangaistuksetta – #metoo-keskustelu vaikutti todennäköisesti siihen, että syytökset otettiin nyt vakavasti
  3. 2 tuntia sitten
  4. Pelko Malediivien syöksymisestä kriisiin väheni, kun itsevaltainen presidentti myönsi vaalitappionsa – yllätystulos voi kääntää paratiisisaarten katseen Kiinasta länteen
  5. Presidentti Niinistö vastasi YK-puheessaan Trumpille mainitsematta häntä nimeltä: Kansainvälinen yhteistyö on ”paineen alla”
  6. Love Island Suomi lätsähti täydelliseksi pannukakuksi teknisten ongelmien takia – Sub-kanavan suuren tosi-tv-satsauksen tilalla näytettiin Simpsoneita
  7. Airiston Helmi on ollut puolustusministeriön syynissä 2010-luvulla – mitään hälyttävää ei löytynyt
  8. Jokereille toinen peräkkäinen tappio ja ikävä takaisku – kapteeni Peter Regin loukkaantui
  9. Molemmat talousrikoksista epäillyt miehet vangittiin – Tämä tiedetään nyt saariston laajasta poliisi­operaatiosta
  10. Bill Cosby sai vähintään kolme vuotta vankeutta – tuomari nimesi hänet vaaralliseksi seksuaali­rikolliseksi
  11. Ranskan ex-pääministeri Manuel Valls loikkaa Espanjan politiikkaan pyrkimällä Barcelonan pormestariksi – lupasi jättää Ranskan pysyvästi
  12. Britannian työväenpuolue otti uuden ärhäkän brexit-linjan: Ovi pidettävä auki uudelle EU-kansanäänestykselle
  13. Näytä lisää