Ulkomaat

Baijerissa olut­teltta on olohuone ja politiikan näyttämö – Pöydillä tanssivat ne, jotka vaalivat omalaatuisen osa­valtion perinteitä ja puolustavat sen etua muuta Saksaa vastaan

Jotta ymmärtäisi Saksaa, on ymmärrettävä Baijeria. Mutta myös Baijeri muuttuu, tahtoi se sitä tai ei.

Straubing

Kun Baijeri bailaa, rytkyy koko valtava olutteltta. Iltakymmeneltä ovella vastaan lyö schlager tai ainakin jokin saksalaisiskelmän ylikierroksilla käyvä alalaji. Martina Eberl ja Renate Stinglhammer puikkelehtivat tungoksen läpi väistellen tarjoilijoita, jotka kantavat kerralla vaikuttavia määriä kolpakoita.

”Me nelikymppiset olemme jo vähän vanhoja tähän teinitelttaan, mutta pidämme kiinni perinteistä”, Eberl sanoo.

Kulttuuri­šokki ei ole kaukana. Tanakoilla puupöydillä ja -penkeillä tanssitaan. Jos pöytien ääressä istuttaisiin, tässä olutteltassa olisi paikkoja viidelletuhannelle. Vieressä on kuusi yhtä suurta oluttelttaa lisää, kullakin lähiseudun panimolla omansa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Gäubodenvolksfest on Baijerin toiseksi suurin olutjuhla. Suurempi on vain Münchenin Oktoberfest. Olutjuhla panee 50 000 asukkaan Straubingin pariksi viikoksi poikkeustilaan.

Kävijöitä on yli miljoona. Ja millaisia? Juuri sellaisia, joiksi puoli maailmaa kuvittelee kaikki saksalaiset.


Miehillä on lederhosenit, nahkahousut. Monilla on yllään koko tracht, Baijerin perinneasu liiveineen ja takkeineen, säärystimineen, huopahattuineen ja töyhtöineen.

Naisilla on dirndl, ei tosin aina se ihan perinteisin mekko essuineen, vaan nuorilla näkee paljon glitterkoristeisia minidirndlejä.


Perillä olutteltan reunapöydässä Eberl ja Stinglhammer saavat iloisen vastaanoton ystäviltään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eberl laskee pöytään tuomisensa, keon brezejä eli muhkeita baijerilaisrinkeleitä sekä kasan emmentalviipaleita, jotka juustopuodin kauppias on höylännyt olutjuhlien valtavalla ruokakojualueella.

Eberlin ja Stinglhammerin kaveriporukalla on kaksi pöytää koko olutjuhlien ajaksi. Aina samasta olutteltasta samasta paikasta. Varaus on tehtävä helmikuussa.

”Asumme eri puolilla Baijeria, mutta täällä me aina tapaamme”, Steffi Staudinger sanoo.

Olutjuhlilla juomisen merkitystä ei pidä vähätellä, Eberl sanoo ja tilaa goaßmaßin.

Goaßmaß on tänä kesänä comebackin olutjuhlille tehnyt kulttijuoma. Puoli litraa bockbieriä, siis olutta, puoli litraa kolaa ja loraus kirsikkalikööriä. ”Paluu 1980-luvulle. Kansanperinnettä siis.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pian Eberl seisoo penkillä. Kun tuhannet tamppaavat olutteltan pöydillä coverbändin soittaman Macarenan tahtiin, näkee hetken syvälle baijerilaiseen sielunmaisemaan. Se on hyvin omalaatuinen. Katonrajassa killuu karkuun päässyt kolpakkoilmapallo. Yhteisöllisyys on tiivistä – mutta jättää helposti ulos piiristään muut kuin perinnepuvuista pitävät baijerilaiset.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maahanmuuttajia ei juuri näe. Turistejakin on vähän.

”Tämä on aito paikka. Oktoberfestista sen sijaan on tullut amerikkalaisturistien naamiaiset”, Stinglhammer sanoo.

Jalassaan Stinglhammerilla on lederhosenit. ”Nämä ovat mukavat.”


Eberlin mekko on vintagedirndl. ”Siis malli on vanha, mekko uusi.”

Baijerissa olutteltat ovat olohuoneita ja politiikan näyttämöitä. Olutjuhlassa pöydillä tanssivat ne, jotka haluavat jatkaa Baijerin perinteitä.


Lederhosenit ja dirndlit eivät ole mitään puolueunivormuja, mutta ne tulee silti yhdistäneeksi Baijerin mahtipuolueeseen, kristillissosiaaliseen unioniin eli CSU:hun. Sen ydintä ovat konservatiivisuus, perinteet ja turvallisuus. Oluttelttoja CSU pitää kuin ominaan.

CSU on erikoinen puolue. Sen valtakuntaa on vain Baijeri, mutta se on Saksan hallituksessa aina, kun siellä on myös sisarpuolue CDU, joka taas jättää Baijerin rauhaan.

Ilman yhteistyötä liittokansleri Angela Merkelin CDU:n kanssa CSU olisi merkityksetön paikallispuolue. Nyt sillä on kokoonsa nähden paljon valtaa. Sitä se myös käyttää. Siksi ymmärtääkseen Saksaa on ymmärrettävä Baijeria.

Baijerilla on aina oma etu, jota ajaa.

Baijerilla on Saksan osavaltioista näkyvin oma identiteetti. Syitä on monia. Baijerin historia vie Rooman valtakunnan loppuun ja Euroopan kansainvaellusaikaan 500-luvulle.

Baijerilla on ollut aina suuri tarve olla riippumaton. Myös Saksan sodanjälkeisessä politiikassa Baijeri on tunnettu siitä, että se tuntee arvonsa. Katolilaisuus tuo leimansa ja erottaa Baijerin luterilaisesta Pohjois-Saksasta. Baijerissa vahvaa ovat niin maatalous kuin teknologia.

Kun Baijerin pääministeri Markus Söder, 51, tasan puoli vuorokautta aiemmin aamukymmeneltä asteli tähän samaan oluttelttaan kuin Baijerin kuningas, hän asteli omiensa joukkoon. Söder avasi olutjuhlat, ja paikalla oli koko Ala-Baijerin kerma.

”Saksa on vahva, koska Baijeri on vahva”, Söder sanoi. Hän viihdytti yleisöä juuri sillä, mitä yleisö halusi kuulla. Baijeri on paras. Puhe oli taitavan populistin vaalipuhe, sillä Baijerissa on lokakuussa osavaltiovaalit.


Vaalit ovat historialliset, Söder sanoi HS:lle. ”Saksa muuttuu ja Baijeri muuttuu. Poliittisella kartalla on liikettä niin oikealla kuin vasemmalla. Baijeri on pidettävä yhtenäisenä, ja siksi on löydettävä oikea tasapaino maahanmuuttoon, samoin oikea tasapaino maaseudun ja kaupunkien kehitykselle.”

Saksan puolueista CSU on ehdottomasti viihdyttävin. Valtataistelut ovat näyttäviä ja johtajat hakevat huomiota kovilla puheilla, sanoo Söderistä elämäkerran kirjoittanut Süddeutsche Zeitung -lehden toimittaja Roman Deininger.

Juuri nyt Baijerin voimapoliitikkojen suhde Merkeliin on kireä. CSU heilutti kesällä koko Saksan hallitusta. Merkel ja baijerilainen sisäministeri Horst Seehofer ottivat yhteen maahanmuutosta. Seehofer halusi käännyttää turvapaikanhakijoita suoraan Saksan rajalta.

Kolme vuotta sitten Baijerin läpi kulki Saksaan miljoona turvapaikanhakijaa. Baijerissa järisi. Yksi seurauksista on se, että CSU on vaikeuksissa. Kannatusmittaukset ennakoivat CSU:n menettävän vaaleissa yksinvaltansa.

Kannatus on baijerilaisittain romahtanut, se on alle 40 prosenttia. Siksi CSU taistelee – myös Merkeliä vastaan.

Yksinvaltaa ei kuitenkaan uhkaa vain pakolaiskriisin vauhdittama äärioikeiston nousu, Deininger sanoo. Baijerin poliittinen kartta on monesta syystä entistä värikkäämpi. ”CSU on oman ja Baijerin menestyksen luomassa ansassa.”

Baijeri on vauras, ja sen näkee myös olutjuhlilla. Messualueella baijerilaista high techiä esittelee 750 yritystä.

Baijerin teknologiateollisuus tarvitsee koko ajan lisää ammattilaisia. Baijerin äänestäjistä koko ajan suurempi osa on niitä, jotka eivät ole kasvaneet CSU:n yksipuoluejärjestelmässä. Se näkyy. Münchenissä on tänä kesänä järjestetty kymmenientuhansien ihmisten mielenosoituksia CSU:n turvapaikkapolitiikkaa ja Baijerin uutta poliisilakia vastaan.

Silti CSU katsoo vain oikealle.

Deiningerin mielestä on absurdia, että juuri CDU ja CSU saivat aikaan hallituskriisin, ja vielä suhteellisen merkityksettömästä asiasta. ”Saksan hallituskriisi näytti, miten maahanmuuttoon liittyvillä teemoilla saa peloteltua äänestäjiä jopa niin rikkaassa, turvallisessa ja vakaassa maassa kuin Saksassa.”

Hallituskriisi jätti kovat kolhut, mutta Merkel ei kaatunut – eikä CSU:n kannatus noussut.

”CSU häviää alfaurostensa johdolla määräenemmistöasemansa. Se on puolueelle katastrofi ja aikakauden päätös.”

Se, että CSU joutuu jatkossa tekemään muiden kanssa yhteistyötä, muuttaa Baijerin politiikan dynamiikkaa. Se taas vaikuttaa myös Berliinissä.

Merkelille ei olisi mitään iloa siitä, että CSU:lla olisi enemmistö Baijerissa, Deininger sanoo. ”Baijerin ei tarvitse olla yhtään tämän vahvempi. Tässä ajassa puolueiden on kyettävä tekemään yhteistyötä toistensa kanssa.”

Kompromissit eivät ole Baijerin vahvuus. Söderiä ja Seehoferia joko rakastetaan tai vihataan. Toisilleen he ovat vihamiehiä, ja valtataistelu on armoton.

”Hysteeristä”, Steffi Staudinger sanoo Baijerin politiikasta olutteltassa Straubingissa.

Martina Eberl ihmettelee, miksi CSU ei tartu ilmastonmuutokseen ja luomun kysyntään. Ne kiinnostavat nyt niin kylissä kuin metropoleissa.

”Todella vaikea tehdä äänestyspäätöstä”, Staudinger sanoo. ”Minulle tärkein kysymys ei todellakaan ole maahanmuutto vaan päivähoidon ongelmat. Eivätkä nekään tänä yönä.”

Fakta

Baijeri valmistautuu osavaltiovaaleihin


 Baijerin vapaavaltio on Saksan 16 osavaltiosta pinta-alaltaan suurin. Asukkaita on 12,9 miljoonaa, mikä tekee Baijerista osavaltioista väkimäärältään toiseksi suurimman.

 Pääkaupunki München.

 Baijerissa on osavaltiovaalit 14. lokakuuta.

 Kannatusmittaukset ennakoivat Baijerin mahtipuolueen, kristillissosiaalisen unionin eli CSU:n, menettävän vaaleissa määräenemmistönsä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saksa
 • Olut
 • Angela Merkel
 • Osavaltiovaalit
 • Anna-Liina Kauhanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Ranska arvostelee Trumpia huonosta käytöksestä

  4. 4

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  5. 5

   Sushikokki tappoi kollegansa veitsellä ravintolassa Kampissa, likaveden läiskyminen oli viimeinen pisara – oikeus tuomitsi vankilaan

  6. 6

   Suomalainen tähti­tieteilijä löysi aivan Aurinko­kunnan naapurista jäisen ”supermaan”

  7. 7

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  8. 8

   Ortodoksinen seura­kunta luovuttaa: Itäkeskuksen suur­kirkon työmaa on myynnissä

  9. 9

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  10. 10

   Brittihallitukselta tuki brexit-sopimukselle, mutta pääministeri Mayn asema saattaa olla uhattuna – ”Nyt muiden on kannettava vastuunsa”, sanoi EU:n pää­neuvottelija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  3. 3

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  4. 4

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  7. 7

   Aikuinen ihminen saa olla Suomessa riippuvainen tasan yhdestä ihmisestä – ja se on hänen oma kumppaninsa

  8. 8

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  9. 9

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  10. 10

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  7. 7

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  8. 8

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  9. 9

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  10. 10

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  11. Näytä lisää